‘I’ Stok-sculpturen van Martin Brandsma

Foto: Twan Wiersma

Het tentoonstellingsproject Dit is de grens van Martin Brandsma (1972, Wolvega) gaat over samenwerking, gedrag en grenzen op en rond buitenplaats Kasteel Wijlre. Dit is de grens bestaat uit een tentoonstelling in het Koetshuis, waarin nieuw en bestaand werk van de kunstenaar wordt gepresenteerd, en een reeks interventies op plekken rond de buitenplaats en in de Zuid-Limburgse regio, waaronder de openbare stadstuin van Marres.

Deels actief als gedragsbioloog, bestudeerde Brandsma de afgelopen 12 jaar de klapekster: een mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes. Zo is de kunstenaar van verschillende materialen stok-sculpturen gaan maken, die hij ‘I’ noemt en in de natuurlijke omgeving van de klapekster plaatst, en die door de vogels onder andere in gebruik werden genomen als uitkijkpost. Daarnaast plaatste Brandsma de afgelopen jaren zijn stok-sculpturen in publieke ruimtes zoals kunstmusea – waar ze zich (soms onuitgenodigd) verhouden tot de getoonde kunst. 

I-58 ,I-74, I-49 zullen bij Marres te zien zijn tot minimaal 3 december 2023. De stadstuin is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zondag, vanaf 12:00u

Lees meer op kasteelwijlre.nl

In het najaar van 2023 zal There’s No Place Called Home (Maastricht) van kunstenaar James Webb ook te zien zijn bij Kasteel Wijlre als parallelle interventie.

Lees meer over James Webb

Arturo Kameya 

‘Waarom doen we alsof we een staat hebben?’
José Ignacio Cabrujas, 1987

De Venezolaanse toneelschrijver Cabrujas vergeleek ooit de natie met een hotel, een tijdelijke plek die geen eigendom is van de bewoners en daarom niet opgeknapt hoeft te worden. De staat speelt de rol van beheerder van dit hotel, maar faalt erin om zijn gasten een basisniveau van comfort te bieden.

In de lente van 2024 zal de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya het huis van Marres ombouwen tot een hotel waar de geesten van de mislukte staat Peru hun intrek hebben genomen. De gevel toont enorme schilderijen met moderne messianistische beelden. Binnen vinden bezoekers allerlei scènes, waaronder een betegeld badhuis dat zich voordoet als restaurant, een meerarmige bierfontein en een grote bovenkamer met drijvende vissen. Het interieur is een allegorie van de Peruaanse staat. Het weerspiegelt een schijnwereld waarin de waarheid minder belangrijk is dan wat uit pure noodzaak wordt opgeroepen.

De kunstenaar maakt de tentoonstelling in samenwerking met Claudia Martínez Garay.


BIO
De multimediale werken van Arturo Kameya (Peru, 1984) brengen een reeks visuele cultuurtalen samen en verbinden uiteenlopende verhalen, populaire mythen en historische gebeurtenissen. Zijn werk vermengt geschiedenis, mythologie en populaire cultuur om de dagelijkse strijd en tegenstrijdigheden van zijn geboorteland weer te geven.

Arturo Kameya – 3D-renderingen voor Marres

ROOMS

De derde editie van ROOMS staat gepland op 27 en 28 januari 2024, we hopen je dan weer te zien! Hou onze website en social media in de gaten. We zijn bezig met de voorbereidingen en het wordt geweldig!

ROOMS presenteert wervelende dansstukken, raadselachtig theater, experimentele jazz en dromerige films. In de kamers van Marres nemen jonge makers en gevestigde talenten je mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

ROOMS Performance Festival
Alesya Dobysh and Marina Alesya Dobysh (ROOMS 2023)
Foto: Sanne Peper

Open call: 3 dansers

De derde editie van het performancefestival ROOMS vindt op 27 en 28 januari 2024 plaats in Marres, Maastricht. ROOMS brengt een choreografie van de Mexicaanse kunstenaar Mauricio Limon en performer Justine Olguin Massun.

Voor deze voorstelling zijn we op zoek naar drie dansers: V/M/X zijn allemaal welkom om zich aan te melden. De dansers moeten vier dagen beschikbaar zijn: twee voor repetities op 25 en 26 januari 2024 en twee voor voorstellingen op 27 en 28 januari 2024. De voorstelling is gemaakt voor een serie zeer bijzondere en fragiele jurken van zijde en leer, ontworpen door Mauricio Limon in samenwerking met Adriana Gonzalez Hulshof. 

Het is noodzakelijk dat mensen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de voorstelling de maat van de jurken aanhouden: Taille 64, heupen 86, buste 79, schouders 47 cm (voorkant).

Geïnteresseerd? Stuur een video van 30 seconden plus beelden naar: mauriciolimon@gmail.com

Marres volgt de richtlijnen voor honorering in de CAO Toneel en Dans.

mauriciolimon.com

Marres streeft naar meer diversiteit in publiek, programmering en personeel. We moedigen mensen aan om te solliciteren die bijdragen aan deze diversiteit.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

ROOMS Performance Festival

In het weekend van 4 en 5 september lanceerde Marres het performance festival ROOMS. ROOMS presenteert nieuw werk van jonge makers en gevestigde talenten. In de huiselijke kamers van Marres wisselen uitdagend theater, dromerige films, intieme dansstukken en bijzondere beeldende kunst elkaar af. Achter de kamerdeuren nemen een tiental makers je twee dagen lang mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

Foto: Ies Kaczmarek

Afbeeldingen

Bekijk meer
Boris de Klerk, Kiem (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Megan de Kruijf, Treat thy neighbour as thyself (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Myra Schouten, Ik ben gestolen (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Marthe Koning, GOT 2 4 GET (Foto: Sanne Peper)
Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Toon Teeken, The Day After (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Keren Levi, There she is (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Marika Meoli & Joost Vrouenraets, In presence of an embracement (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Jaap Scheeren & Rik van den Bos, Flipping The Bird (Foto: Sanne Peper)

Programma

Za: 12.00 & 15.00 / Zo: 15.00 (balzaal)

Kiem is een gedachtestroom die zichzelf met horten en stoten probeert in te halen. Een mislukte denkoefening over schaal, context, taal en de mens.

Za: 13.30 / Zo: 13.30 & 16.30 (balzaal)

In GOT 2 4 GET poogt Koning zichzelf en de wereld niet langer op te delen in één ik en miljoenen anderen. Ze geeft zich over. In een rituele bezwering met het publiek aan haar zijde, tart ze de zwaartekracht en zingt ze gedachten weg met één doel: op te mogen lossen in een groter geheel.

Za: 12.45 & 15.45 / Zo: 14.15 (schouwkamer)

Treat thy neighbour as thyself is als een gedachtestroom die het ongemak van je mening uiten onderzoekt. Een vrouw zit op een stoel, die om onbekende reden op een platform staat. Ze heeft iets te zeggen en ze zal moeten uitzoeken hoe dit te doen. Misschien richt ze zich specifiek tot iemand. Het ene moment lijkt het podium haar woorden te benadrukken, op andere momenten spreekt het haar juist tegen.

Za: 16.15 / Zo: 12.00 (balzaal)

In deze persoonlijke solo, waarin verhalen en dans elkaar afwisselen, staat afscheid nemen centraal. Op het randje van roddelpraat schetst Levi een geschakeerd beeld van afstand en intimiteit binnen haar familie. Ze nodigt je uit na te denken over je eigen familiegeschiedenis en het afscheid nemen van vorige generaties. De voorstelling daagt je uit open te staan ​​voor begrippen als vergankelijkheid, herinnering en verleden.

Zo: 13.30 & 15.00 (tuinkamer)

Twee lichamen in een ononderbroken omhelzing: huid op huid, botten verstrengeld en spieren volhardend gekruist. Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is onze benadering van fysiek contact drastisch veranderd. Omhelzen is een zeldzame handeling geworden die alleen nog in de privésfeer plaatsvindt. In presence of an embracement benadrukt het belang van de eenvoudige, maar vitale omhelzing.

Za: op het kwartier tussen 12.30 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: op het kwartier tussen 12.45 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (filmkamer)

Het fotografische verhaal Flipping The Bird neemt je mee naar de duinen; het startpunt van een zoektocht naar contact maken met flora en fauna. De film eindigt in een explosie, een pleidooi om los te komen van je vaste grond en een nieuwe richting te kiezen. Flipping The Bird is een prachtig en compact kunstwerk, waarin taal en beeld elkaar voortdurend versterke

Za: 14.15 / Zo: 12.45 & 15.45 (schouwkamer)

In Ik ben gestolen doet Schouten een poging iets te delen over het onderwerp waar ze het bij voorbaat niet over wil hebben: de onvoorwaardelijke liefde van kind voor ouder. Deze monoloog is een brief aan haar vader. Ze eist van hem, verlangt van hem, heeft hem lief en blikt op hem terug. In een sobere setting staan de tekst en haar aanwezigheid op de vloer, die ze als instrument gebruikt, centraal

Za: 13.30 & 16.30 / Zo: 12.00 (tuinkamer)

Ten of Swords is een langzame verkenning van het overgangsmoment van leven naar dood. Een ruimte, spaarzaam versierd met geluid, gereedschap en wezens, nodigt je uit tot het verkennen van een laatste adem

Za: doorlopend 12.00 – 17.00 / Zo: doorlopend 12.00 – 17.00 (voorkamer)

Van zijn zoon uit Lomé in Togo ontving Teeken (1944) een foto waarop zijn zoons vrouw, schoonmoeder, twee kinderen en schoonfamilie staan afgebeeld. De compositie van de foto inspireerde hem tot het motief voor een schilderij: het warrige ritme van hun hoofden en ledematen rond de rommelige salontafel binnen de gesloten vorm van het zware bankstel.

Za: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.15 / Zo: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.30

In deze 24 gouaches onderzoekt Teeken (1944) de chaos en orde van zijn keukentafel. Dagelijks ziet hij deze ronde tafel, dikwijls volgeladen met spullen. De beeldrijm van cirkelvormige objecten als kopjes, borden en glazen tegenover andere, haast vormloze, spullen zoals een doorzichtige plastic zak: de complexiteit, wanorde en tegelijk een zekere rangschikking fascineren hem.

Za: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (ruimte 7a)

Wilsons film is een omgekeerde droom waarin wij verdwijnen. Ze heeft te lang om haar eigen as gedraaid en de aarde, minder en minder vast, opent zich. Wat gebeurt er aan de uiteinden van de cirkel? Wilsons werk creëert een open ruimte voor verbeelding en magie. Als kijker laat je het bekende los, om verrast te worden door de onbegrensde mogelijkheden binnen en buiten deze wereld.

Za + Zo: doorlopend 13.00 – 16.00 (tuin)

In de stadstuin van Marres luister je naar verhalen over kunstwerken van over de hele wereld met De Onzichtbare Collectie. Vervolgens kun je, samen met je gezin of vrienden, aan de slag met het verbeelden van deze prachtige verhalen.

ROOMS Performance Festival
ROOMS Performance Festival

Katja Mater: What We See & What We Know

Katja Mater: What We See & What We Know
Katja Mater, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Vaak begint kunst met de behoefte iets zichtbaar te maken dat anders geheel of gedeeltelijk onzicht­baar blijft — wonder­lijke details, complexe structuren en aspecten van de werkelijkheid die buiten het bereik van onze natuurlijke waarneming vallen.

Curator: Valentijn Byvanck

Het laatste is ook een belangrijk vertrek­punt voor Katja Mater; terwijl ze de poëzie van het moment probeert te vangen, legt ze de schoonheid van basale natuurkundige wetten bloot.

What We See And What We Know is eerste overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Katja Mater. Zij zoekt uiterst zorgvuldig naar manieren om mogelijke werkelijkheden vast te leggen. Ze mengt en splitst kleuren, test de wetten van perspectief en ruimtelijkheid en legt vast hoe het ene medium in het andere overgaat. Daarbij worden telkens momenten in tijd gestapeld, samengeperst, uitgerekt of rondgedraaid. Zo speelt ze met onze verwachting dat fotografie de werkelijkheid in één ogenblik vastlegt. Maters beelden bestaan parallel aan die werkelijkheid en nodigen ons uit om de relatie tussen wat we zien en wat we weten steeds te herdefiniëren. Naast vier nieuwe werken van Katja Mater toont de tentoonstelling een brede  selectie uit haar oeuvre.

De tentoonstelling What We See And What We Know markeert het begin van het nieuwe tentoonstellingsprogramma van Marres onder Valentijn Byvanck, die in maart 2013 aantrad als directeur.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie

Kunstenaar

Katja Mater (1979) studeerde in 2005 af aan De Ateliers in Amsterdam. Daarvoor doorliep zij de Gerrit Rietveld Academie in dezelfde stad. Mater was als artist in residence verbonden aan de Skowhegan School of Painting & Sculpture en The Mac Dowell Colony, beiden in de Verenigde Staten, en aan Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Recent exposeerde ze bij Galerie Martin van Zomeren (2013), De Vleeshal, Middelburg (2012), Fotogalleriet, Oslo (2012), Tanya Bonakdar Gallery, New York (2012) en Centre d’Art Contemporain, Genève (2011).

Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Publicatie Multiple Densities

De publicatie Multiple Densities is het resultaat van een maandenlange samenwerking tussen de kunstenaar en grafisch vormgever Veronica Ditting. Het bevat prachtig veelal nieuw beeldmateriaal en een inleiding van curator en criticus Maxine Kopsa.

Op 13 november 2013 werd de publicatie van dit unieke kunstenaarsboek in intieme setting gevierd tijdens een bijzondere avond bij Marres. Op deze avond verzorgde Katja Mater een inleiding op het boek en een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop werden bezoekers uitgenodigd om samen met de kunstenaar aan te schuiven bij Marres Kitchen voor een diner.

Koop het boek
Katja Mater: What We See & What We Know

Pers over Katja Mater

AVRO 4 ART (video) Metropolis M October Gallery

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Winter Anti Depression Show

Een op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Sommigen komen niet uit bed en presteren slecht op het werk.

Curatoren: Chris Kabel en Valentijn Byvanck

Anderen verwaarlozen familie en vrienden. Velen gaan op zoek naar zonnige oorden, subtropische eilanden of de zonnebank. Over de oorzaak van een winterdepressie verschillen de meningen. Zeker is dat ons metabolisme een beetje verandert als het buiten koud is en de dagen korter worden. We komen in een langzamer ritme en onze zintuigen missen stimuli. Een staat die in de verte herinnert aan winterslaap. Wetenschap en industrie zien het gebrek aan zonlicht als boosdoener en zetten zwaar in op lichttherapie. Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale ruimtes voor deze therapie. Met behulp van ingenieuze lampen en weksystemen zorgt Philips ervoor dat mensen ook thuis hun winterblues kunnen verzachten.

De nadruk op licht doet ons haast vergeten dat ook onze andere zintuigen in de winter tekortkomen. We missen de geur van bloemen en planten, het gevoel van blote voeten in het zand, het geluid van krekels in de zomer. In de Winter Anti Depression Show onderzocht Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om de zintuigen een tijdelijke oppepper te geven. Ze creëerden een Art Resort, waarin bezoekers werden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Deelnemende kunstenaars

Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad.

Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Chris Kabel: Touch (Foto: Gert Jan van Rooij)
Ludmila Rodrigues: Move (Foto: Gert Jan van Rooij)
Katja Gruijters: Taste (Foto: Gert Jan van Rooij)
Bekijk meer
Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)
Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)
FourceLabs: Hear (Foto: Gert Jan van Rooij)
Chris Kabel: See (Foto: Gert Jan van Rooij)
Lisa Pacini & Christine Istad: Sun (Foto: Gert Jan van Rooij)

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres op woensdagavonden een programma rondom een maaltijd. Tijdens deze avonden werden speed tours door de tentoonstelling gehouden, gevolgd door een lezing, film, concert, theater of dansperformance.

Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)

Pers over Winter Anti Depression Show

NRC Handelsblad Metropolis M L1 CultuurBewustTV De Limburger Corriere della sera (IT) A-N Undo.net

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Stichting DOEN

THINKING (out of) THE BOX

THINKING (out of) THE BOX
Krijn de Koning, No title, 1998 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Marres presenteerde in het voorjaar van 2014 een selectie van Vedute, een collectie die bestaat uit driedimensionale objecten van telkens 44 x 32 x 7 cm in gesloten vorm.

Curator: Daan Bakker

Anders dan boeken geven ruimtelijke manuscripten hun inhoud vooral prijs door het beeld te laten spreken. Sommige zijn direct te begrijpen, andere laten zich letterlijk stap voor stap ontvouwen; de variëteit aan mogelijkheden is onuitputtelijk. De selectie Vedute die in Marres te zien was bestond uit werk van Peter Struycken, Marina Abramovic, JCJ VanderHeyden, Paul Panhuysen, 75B, Adriaan Geuze, Marlies Dekkers en Krijn de Koning.

In de tentoonstelling werd ook een reeks nieuwe Vedute-objecten getoond, die in 2013 en 2014 zijn gemaakt op academies voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur door heel Nederland.

Voor de bijzondere, veelkleurige collectie die met film, tekst en soms zelfs aanraakbaar wordt getoond, opende Marres het hele huis, inclusief, kelder, zolder, kantoor en ijshuis. De tentoonstelling leidde bezoekers tot in de geheime hoeken van huize Marres.

Stichting Vedute is opgericht in 1991. In 22 jaar is haar collectie uitgegroeid tot meer dan 200 ruimtelijke manuscripten. De collectie wordt beheerd door Het Nieuwe Instituut. Kijk op www.vedute.nl voor uitgebreide informatie over de volledige collectie Vedute.
De opening van de tentoonstelling vond plaats op 17 april 2014. Beelden van de opening zijn hier te bekijken.

THINKING (out of) THE BOX

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Marres Talks

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres de serie MARRES TALKS. Deelnemende kunstenaars voerden gesprekken over de plaats van de oefening binnen de artistieke praktijk van de makers. De gesprekken werden voorafgegaan door een speed tour door de tentoonstelling, onder leiding van Valentijn Byvanck.

14 mei: Peter Struycken, Krijn de Koning, Roy Villevoye en Pieter Vos (75B)

25 mei: Paul Panhuysen, Marc & Nicole Maurer en Ben Zegers

11 juni: Studenten Design Academy Eindhoven

Video opening
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Undertones

Undertones
Haroon Mirza, Adam Eve Others and a UFO, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Secret sounds in Maastricht’s Undergrounds

Curatoren: Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck

Wat horen we eigenlijk van het landschap waarin we leven? Brommende auto’s, scheurende scooters en zoevende trams, winkeldeurbellen, kerkklokken, ringtones, zingende vogels. Tikkende hakken op de straatstenen, kinderstemmen op het schoolplein en op het platteland koeien… We horen ze, maar luisteren er zelden naar. Met 11e-eeuwse liturgie en experimentele muziek, elektronisch geluid en ‘gewone’ klanken, soundtracks van haaien, web DJ’s, speech karaoke, radio en stemmen opende Marres een wereld van geluid die Maastricht een hele zomer deed gonzen.

In Marres werden werken gepresenteerd van Haroon Mirza, Ryan Gander, Sarah van Sonsbeeck, Lyndsey Housden, Chaim van Luit, Joseph Beuys, Anri Sala, Nishiko en Paul Devens.

Naast de groepstentoonstelling in Marres, vond Undertones op verschillende locaties in Maastricht plaats: de mergelgrotten in Sint Peter, de Sint Servaasbasiliek, de Kazematten, Intro in Situ en de Minderbroedersberg. Hier waren geluidsinstallaties geplaatst of werden live optredens uitgevoerd door: Kaffe Matthews, Espen Sommer Eide, Grandelavoix, Rutger Zuydervelt en Mark Blain, Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

Cahier Plattegrond Undertones Maastricht Overzicht tentoonstelling Geluidswerken
Undertones
Undertones
Foto: Sacha Ruland

Kaffe Matthews maakte voor de mergelgrotten in de Sint Pietersberg een audiovisuele installatie met haaien. Espen Sommer Eide omringde de bezoeker in de cellen van de Minderbroedersberg met geluiden van verspreide politieke onlusten. Muziekensemble Graindelavoix ontwikkelde in de crypte van de Sint Servaasbasiliek vanaf 16 juli een klankinstallatie op basis van de oude officiegezangen. Rutger Zuydervelt en Mark Bain maken werk voor het ijshuisje van Marres en de 18e-eeuwse fortificaties de Kazematten. In Intro in situ is werk te horen van Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

De compositie van Graindelavoix is van 16 juli tot 22 juli te beluisteren tijdens openbare repetities in de crypte van de Sint Servaasbasiliek. In deze periode zal het muziekensemble ook in Marres korte optredens, performances en een lezing-performance geven. Op 22 juli vindt het concert plaats en vanaf 24 juli is de klankinstallatie in de kerk te horen.

Interview Kaffe Matthews

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Bekijk meer
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Optredens in Marres

Grandelavoix-zanger en choreograaf/danser David Hernandez, bassist Margarida Garcia en gitarist Manuel Mota ontmoetten elkaar een aantal avonden op rij in Marres. Het waren korte, maar unieke interventies, die probeerden iets te grijpen van de resonantie van een crypte, een ruimte die de markering en toeëigening is van een dwalend lichaam. Deze opvoeringen waren toegankelijk voor publiek.

Curatoren Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck werden geïnterviewd over Undertones in VPRO’s radioprogramma Nooit Meer Slapen op 28 juni 2014.

Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Undertones

Verkeersbureau L1 – AvondGasten Ali Haselhoef (1) Ali Haselhoef (2) Ali Haselhoef (3) Ali Haselhoef (4) Planet Hugill Metropolis M Radio 1 – Nooit Meer Slapen

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

The Unwritten

The Unwritten
Günter K., Collection of Margret 1969-1970 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Verzwegen moord, weggestopte liefde, bevlekte onschuld en gefrustreerde idealen vormen het materiaal voor een reeks diepzinnige, komische, verdrietige en meeslepende geschiedenissen van Adela Babanova, Zachary Formwalt, Annie Kevans, Gert Jan Kocken, Carlos Motta, Óscar Muñoz, Song Ta, Koki Tanaka en Günter K.‘s ‘Margret’ collectie.

Curator: Valentijn Byvanck

The Unwritten onderzocht verschillende manieren waarop kunstenaars omgaan met het begrip geschiedenis. Zij documenteren persoonlijke narratieven en reconfigureren collectieve narratieven door toevoeging van stille episodes, verrassende voorgeschiedenissen waarvan we weten dat ze hebben bestaan.

Soms willen we dat we de geschiedenis anders hadden geschreven. Of ongeschreven hadden gelaten. Omdat het perspectief eenzijdig is, onrechtvaardig of wreed. We willen die geschiedenis ongedaan maken, omdat het een perspectief biedt dat we niet langer aanvaarden, of zelfs verafschuwen. Andere keren worden we geconfronteerd met geschiedenissen die nooit zijn verteld, omdat ze onbelangrijk geacht werden, zijn vergeten, onafgemaakt bleven, of ingehaald werden door andere perspectieven.

The Unwritten is gewijd aan deze vergeten en onvoltooide verhalen. Ze wekt heimwee naar een verloren wereld, ontlokt woede bij aangedaan onrecht, euforie bij datzelfde onrecht ongedaan gemaakt, veroorzaakt ontzetting bij een verkeerde afslag en opluchting bij een goede.

The Unwritten

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens The Unwritten organiseerde Marres een publieksprogramma dat bestond uit weekendrondleidingen (op 25 en 26 oktober) tijdens de Maand van de Geschiedenis, gegeven door Valentijn Byvanck, directeur van Marres en curator van de tentoonstelling. En tijdens de Marres Wednesdays werd in de avonduren het woord gegeven aan een deelnemende kunstenaar. Op woensdag 29 oktober was dat Gert Jan Kocken en op woensdag 12 november Annie Kevans. Beide kunstenaars onthulden tijdens deze avonden de bronnen waaruit hun werk was ontstaan.

The Unwritten

Pers over The Unwritten

Mister Motley Kunstbeeld Lost Painters De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Adam, Eve & the Devil

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Een zinderend commentaar op het tijdloze karakter van de kunst.

Curator: Ardi Poels

Uitgangspunt voor de tentoonstelling waren twee laatmiddeleeuwse getijdenboeken waarin ondanks het volgen van strakke schemata, de sierlijke persoonlijke hand van vaak onbekende meesters zichtbaar is. De kunstenaars wisten in stijl, een gecodeerde letter, een kleine verandering in een patroon of sensitief gebruik van materialen kieren open te wrikken naar nieuwe tijden. Werken van hedendaagse kunstenaars weerspiegelen deze getijdenboeken. Middeleeuwse aureolen echoën in de performance van William Hunt. Langzaam op de grond vallende zweetdruppels in Oscar Santillan’s A Hymn echoot de middeleeuwse verbeelding van Maria’s lijden. Kunstenaars zoeken een vergeten ziel, een veilige haven, een nieuwe omgang met het lichaam en de zintuigen. Daarmee bewijzen ze het bestaan van een spirituele lijn tussen de oude kunst en de kunst van nu.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie
Adam, Eve & the Devil

Deelnemende kunstenaars

Charbel-joseph H. Boutros, stanley brouwn, David Claerbout, István Csákány, Dario D’Aronco, Thomas Grünfeld, Jos de Gruyter & Harald Thys, Dominique Gonzalez-Foerster, Jean Haincelin (Dunois Meester), Rodrigo Hernández, Sofia Hultén, William Hunt, Alicja Kwade, Wolfgang Laib, Astrid Mingels, Carlo Mollino, Christopher Orr, Thomas Ruff, Stéphanie Saadé, Anri Sala, Oscar Santillan, Gregor Schneider en Conrad van Toul (Meester van de Municher Gouden Legende).

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling werden verschillende gratis Ontmoet de Curator/Zondag Rondleidingen aangeboden. Gedurende Kunsttour 23, 24 en 25 mei werden doorlopend rondleidingen gegeven. Het weekend werd afgesloten met de performance ‘The National Anthems of the World’ door Sanne Vaassen. Vaassen veranderde echte slakken in componisten. De levende tuinslakken herinterpreteren de muzikale arrangementen van nationale volksliederen door het eten van de papieren bladmuziek. Zo wissen ze notaties en voegen ze noten toe in de vorm van hun uitwerpselen.

Gedurende TEFAF was Marres zeven dagen per week week geopend van 12.00 tot 19.00 uur met een uitgebreid programma met lezingen, films, een workshop en 60 Minute Dinners.

Met Lukas Stofferis, directeur van de Academie voor Kunsten en Ambachten in Utrecht, Heribert Tenschert van antiquariaat Bibermühle in het dorpje Stein Am Rhein (CH), Ige Verslype, restaurateur Rijksmuseum Amsterdam, Timotheus Vermeulen, codirecteur van het Centre for New Aesthetics en assistent-hoogleraar ‘Cultural Theory’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Pádraic E. Moore, schrijver, kunsthistoricus en curator.

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Adam, Eve & the Devil

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

Intimacy / Chambres d’Amis

Intimacy / Chambres d’Amis
Sanne Vaassen, My continental drift, 2014 (Foto: Gert Jan van Rooij)

De belangstelling van een onbekende in een café. De aanraking van de hand van de caissière bij het geven van wisselgeld. De zwijgende verstandhouding met een geliefde. Intimiteit is een veel gezochte en moeilijk vindbare waarde.

Curator: Valentijn Byvanck

Het heeft iets vanzelfsprekends en toch koesteren we het als een zeldzaamheid. We voelen intimiteit in lichamelijke geborgenheid, spirituele verankering, in de liefde, seks en aandacht van onze naasten. We voelen het ook in negatieve zin, als we per ongeluk inbreken in een situatie of een gesprek dat niet voor ons is bedoeld, of bij de falende reproductie van intimiteit op Facebook, in dating programma’s of in reality series.

Intimacy / Chambres d’Amis

Chambres d’Amis Weekends

Bij de tentoonstelling Intimacy, organiseerde Marres een zogenaamde Chambres d’Amis. Alle deelnemende kunstenaars presenteerden één werk in woonhuizen in het centrum van Maastricht. De titel Chambres d’Amis is een eerbetoon aan Jan Hoet, die in 1986 furore maakte met het tonen van kunstwerken in privéhuizen in Gent.

Vanuit Marres was het in de weekenden mogelijk een route langs de zes woonhuizen te maken. Dat kon te voet of met een fiets.

Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Deelnemende kunstenaars

Amie Dicke, Emily Jacir, Birthe Leemeijer, Keetje Mans, Nishiko, Petra Stavast, Sanne Vaassen en Roy Villevoye.

Meet the artists

Naast de Chambres d’Amis weekenden organiseerde Marres bij de tentoonstelling Meet the Artists avonden. Tijdens deze avonden kon publiek in gesprek gaan met de kunstenaars. Valentijn Byvanck, directeur Marres en curator van de tentoonstellingen, gaf tevens een inleiding en rondleiding door de tentoonstelling.

Meet the artists #1: Met Sanne Vaassen, Nishiko, Keetje Mans en Petra Stavast.


Meet the artists #2: Met Amie Dicke en Birthe Leemeijer. Interview door journalist Merel Bem.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Werk Nishiko tentoongesteld in Gouvernement Maastricht

Een werk van de Japanse beeldend kunstenaar Nishiko is opgenomen in de collectie van het Gouvernement Maastricht. Gedeputeerde Daan Prevoo nam de porseleinen schaal in ontvangst. Nishiko zocht voor het ‘Repairing Earth Quake Project’ in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied Miyagi naar stukjes porselein, plastic onderdelen, kapotte, alledaagse voorwerpen. Ze repareerde ze met hulp van de bewoners om ze vervolgens een nieuw thuis te bezorgen. Een aantal van deze werken waren in Marres te zien tijdens de tentoonstelling Intimacy / Chambres d’Amis. Prevoo krijgt de schaal in bruikleen en moet erop passen totdat de échte eigenaar zich meldt.

Pers over Intimacy / Chambres d’Amis

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Een jaar lang werkte Levi van Veluw aan The Relativity of Matter, een allesomvattende installatie waarmee het historische huis van Marres over twee verdiepingen volledig wordt getransformeerd.

Curatoren: Levi van Veluw en Valentijn Byvanck

Zodra bezoekers de voordeur achter zich horen sluiten belanden ze in een wirwar van gangen, deuren, sferen, perspectieven en kleuren, die hen zintuiglijk op de proef stelt. In Marres, de eerste locatie waar dit werk te zien is, wordt 350m2 getransformeerd in een onherkenbaar en atmosferisch droomlandschap. De installatie bevat allerlei elementen uit eerder werk van Levi van Veluw, maar markeert ook een verschuiving in zijn werk van vorm- en materiaalonderzoek naar de donkere thematiek van angst, controleverlies en eenzaamheid. Met The Relativity of Matter presenteert Van Veluw een alomvattende scenografische ervaring die de bezoekers onderdompelt in een wereld van uiteenlopende expressieve vormen.

Kunstuur interviewde Levi van Veluw over zijn installatie in Marres.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Levi van Veluw

Levi van Veluw werd in 1985 geboren in Hoevelaken en studeerde aan het ArtEZ Instituut voor de Kunsten in Arnhem. Sinds zijn afstuderen in 2007 heeft Levi van Veluw uiteenlopende multidisciplinaire werken gemaakt, waaronder scenografische installaties, foto’s, films, sculpturen, schilderijen en tekeningen.

Het werk van Levi van Veluw is inmiddels zowel in Europa als in de Verenigde Staten tentoongesteld en werd onder anderen genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 waar het werd verkozen als publieksfavoriet.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Crowdfunding campagne

Marres organiseerde samen met crowdfunding platform Voordekunst en Levi van Veluw een succesvolle crowdfunding campagne voor The Relativity of Matter om draagvlak en financiële steun te vergroten. Een bedrag van 25.000 euro werd gedoneerd door 141 donateurs uit heel Europa.

We kregen van onze donateurs te horen dat ze The Relativity of Matter een bijzonder project vinden met een spannend thema. Ze roemen het lef van Levi en Marres om zo’n enorme installatie te maken en zijn trots dat het prestigieuze project naar Maastricht komt.

The Relativity of Matter naar Frankrijk

Het immersieve werk The Relativity of Matter van de Nederlandse kunstenaar Levi van Veluw werd van 1 juli tot 4 november 2018 getoond in Domaine de Kerguehennec in Frankrijk.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Marres Dialogues: Levi van Veluw and the thinking body

Marres organiseerde tijdens de tentoonstelling Marres Dialogues. De totaalinstallatie The Relativity of Matter van Levi van Veluw heeft een bijzonder zintuiglijk effect op bezoekers; hij doet een appel op het lichaam en laat zich eerder ervaren dan beschouwen. Dansers zijn getraind om naar hun lichaam te luisteren. Door deze training bezitten zij vaak een lichamelijke manier van waarnemen die zich onderscheidt van de gangbare manier waarop we naar betekenis zoeken.

Valentijn Byvanck leidt het gesprek tussen Levi van Veluw en een aantal gerenommeerde dansers verbonden aan de Nederlandse Dansdagen: Christina Giannelia, Marc Maris en Loïc Perela.

Pers over Levi van Veluw

AVROTROS – Kunstuur De Volkskrant Mister Motley De Limburger Metropolis M De Groene Amsterdammer Eigen Huis Focus Magazine Palet Magazine Museumtijdschrift NRC Handelsblad (1) NRC Handelsblad (2) De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Fonds 21, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie. Film Company BIRD maakte een speciale atmosferische film over de installatie.

Ferran Adrià: Notes on Creativity

De tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity was gewijd aan Ferran Adrià’s zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire, innovatieve keuken.

Curatoren: Brett Littman en Valentijn Byvanck

Ze toonde die aan de hand van meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, foto’s, spraakmakende gerechten, prachtige menu’s, bijzonder serviesgoed – zoals de soep-geur-lepel – en opmerkelijk kookgerei. Hoogtepunt van de tentoonstelling was een speciaal ontworpen spiegelzaal met een eindeloos landschap van meer dan honderd zwevende eetobjecten: glazen tumblers in alle mogelijke vormen, metalen amuseplaatjes, leistenen en glazen borden en plasticines, die de grootte van een gerecht aangeven. De film Cooking in Progress (2011) van regisseur Gereon Wetzel belicht Ferran Adrià’s experimentele werkwijze tot in detail. Ook werd de film 1846 vertoond, genoemd naar het aantal gerechten dat Adrià in twintig jaar samen met zijn team creëerde.

Ferran Adria cahier cover

Ferran Adrià

Ferran Adrià (1962) is de beroemde chef-kok van het in 2011 gesloten restaurant El Bulli in Roses, Spanje. Aan het einde van de jaren negentig en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw was El Bulli legendarisch. Het won vijf maal achtereen het door Michelin toegekende predicaat ‘beste restaurant ter wereld’. El Bulli verdiende zijn reputatie aan het feit dat Adrià alles in de keuken wilde vernieuwen om de smaakpapillen van zijn gasten zo veel mogelijk te prikkelen.

Al die vernieuwing was erop gericht radicaal te experimenteren met smaak en tastzin. Het restaurant was zes maanden per jaar open. De tweede helft van het jaar trok Adrià zich terug in een lab in Barcelona om nieuwe gerechten te ontwikkelen. De routine in het restaurant week eveneens af: gasten kregen per avond circa dertig gerechten geserveerd en genoten geregeld tot lang na middernacht van de culinaire voorstelling.

Adrià heeft een revolutie in de keuken ontketend door de grenzen van de smaak op te rekken. Hij was grondlegger van het zogeheten moleculaire koken, ontwikkelde met zijn staf bijna 2000 nieuwe gerechten, evenals een grote hoeveelheid nieuw tafel- en keukengerei, vormen van snijden, mengen, vriezen, mixen. Hij serveerde eten waarvan de smaak zich niet door het oog liet voorspellen.

Ferran Adrià: Notes on Creativity

‘Ferran Adrià’s zoektocht naar creativiteit is ongelofelijk bijzonder. Zijn methode verbindt haute cuisine, de visuele cultuur en wetenschappelijke methode: het vormgeven van smaak is hierin net zo belangrijk als het tekenen van diagrammen en het zoeken naar de sleutel van de creativiteit.’


– Directeur Valentijn Byvanck
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Adrià’s artistieke houding in de wereld van de gastronomie bracht hem vanaf het begin van zijn carrière in contact met de kunstwereld. In 2007 werd hij door artistiek leider Roger Buergel uitgenodigd voor de prestigieuze kunsttentoonstelling Dokumenta 12 in Kassel.

Sinds de sluiting van El Bulli houdt Adrià zich bezig met onderzoek naar creativiteit. Hij probeert met hulp van wetenschappers, designers en professionals uit allerlei vakgebieden het proces van creativiteit in kaart te brengen. Voor dit onderzoek put hij voortdurend uit zijn rijke verleden bij El Bulli. Alles komt samen in zijn encyclopedische online-project Bullipedia.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige publicatie Ferran Adrià: Notes on Creativity. Het boek benadrukt de rol van het tekenen in Adrià’s zoektocht om creativiteit te begrijpen en bevat een interview tussen Ferran Adrià en Brett Littman. Het boek bevat ook een herdruk van het essay van de kunstenaar Richard Hamilton over de relatie van voedsel met de hedendaagse kunst.

Koop het boek
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Diner met 9 michellinsterren

Hans van Wolde (Beluga Loves You, Maastricht), Jonnie Boer (Librije, Zwolle), Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht), de rijzende patisserie-ster Marieke Harkema en Sergio Herman (The Jane, Antwerpen). Vijf topchefs die samen goed zijn voor 5 sterren en 9 Michelin sterren. Zij sloegen hun handen ineen voor een uniek fundraising-diner, dat ter gelegenheid van de komst van Ferran Adrià naar Maastricht werd georganiseerd.

Het diner vond plaats op 19 april 2016 bij Rebelle, in de Augustijnenkerk in het centrum van Maastricht. De opbrengst van het diner kwam ten goede aan het educatieprogramma Training the Senses: Drawing Flavors van Marres voor basisscholen en middelbare scholen in Maastricht.

Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland

Foto’s van het diner

Bekijk meer
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Bekijk meer
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià

Publieksprogramma

Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Sacha Ruland

Marres organiseerde een uitgebreide reeks publieksevenementen en educatieve programma’s om het bewustzijn over smaak, koken en creativiteit te vergroten door middel van smaaklaboratoria, cookouts en workshops. Een greep uit de activiteiten, waarvan sommigen plaatsvonden tijdens het bezoek dat Ferran Adrià bracht aan Maastricht.

  • Fundraising diner ter ere van Ferran Adrià
    Vijf topchefs – met samen 9 Michelin sterren – kookten voor Ferran Adrià en alle aanwezige gasten in de Augustijnenkerk in Maastricht.
  • Cook out met 90 kinderen
    Welke voeding is gezond? 90 kinderen uit verschillende Maastrichtse wijken maakten samen met koks van Kids Kokkerelli een driegangen menu. Ferran Adrià mocht komen proeven en gaf de kinderen tijdens het koken nog een paar tips mee.
  • In Dialogue with Ferran Adrià
    In een uitverkocht Centre Céramique vertelde de Catalaanse meesterchef over zijn huidige praktijk en ging hij in op vragen uit het publiek, dat voor een groot deel uit studenten en talentvolle jonge koks bestond.
  • Documentaire ‘El Bulli: Cooking in progress’ in Lumière
    De stijl van topkok Ferran Adrià is avant-garde en experimenteel. Deze documentaire uit 2010 volgt de intense voorbereidingen op een nieuw seizoen in zijn restaurant El Bulli. Filmhuis Lumiere toonde de film dinsdag 21 juni. Valentijn Byvanck, directeur van Marres, verzorgde de inleiding.
  • Meet & Greet met Limburgse koks
    Tien Limburgse koks lieten bezoekers van Maastricht kennismaken met hun interpretatie van een gerecht van de Catalaanse chef Ferran Adrià. Tijdens een ontmoeting met de chef presenteerden zij de publicatie The taste of El Bulli in Maastricht, uitgegeven door Maastricht Culinair.
  • Signeersessie in Boekhandel Dominicanen
    De levende culilegende Ferran Adrià was te gast bij Boekhandel Dominicanen voor een signeersessie.

Pers over Ferran Adrià

NTR – Landinwaarts Het Financieele Dagblad L1 – AvondGasten VPRO – Nooit Meer Slapen 1Limburg NU.nl De RestaurantKrant L1 Cultuurcafé RTV Maastricht De Limburger Knack Weekend Knack Weekend De Tijd Le Vif (Frans) La Libre Belgique (Frans) NRC Special De Standaard Klenkes (Duits) De Morgen (1) De Morgen (2) De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Ferran Adrià: Notes on Creativity werd oorspronkelijk samengesteld door The Drawing Center (New York). De tentoonstelling is speciaal aangepast en uitgebreid voor Marres. Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige publicatie Ferran Adrià: Notes on Creativity.

Dom Pèrignon is partner van Ferran Adrià: Notes on Creativity. Aanvullende ondersteuning is verstrekt door de Provincie Limburg, het Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española, AC/E, en Lavazza. Marres wordt gesteund door Connect Limburg, het VSBfonds, het BankGiro Loterij Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

The Measure of our Traveling Feet

Roza El-Hassan, Time of Big Change — #Breeze in Maastricht, 2016 en Zsófia Szemző, The Bubble of What You Leave Behind, 2016 (Foto: Gert Jan van Rooij)

The Measure of our Traveling Feet richtte zich op de sociale en culturele betekenis van migratie.

Curatoren: Claire van Els en Laura Mudde

Wat brengt de wereld aan de andere kant van de grens, en hoe verandert met het reizen verleden en identiteit? We volgden de tocht van Paulien Oltheten die via oude en nieuwe wegen in Midden- en Oost-Europa terug naar het Westen reisde. Shilpa Gupta bracht ons in de staat van verwarring die zo eigen is bij het arriveren op een nieuwe plek, en Mounira Al Solh tekende de verhalen op van migranten.

Grote groepen migranten wagen hun leven om Europa binnen te komen. We zien dobberende bootjes, gehelmde mannen en eindeloze beelden van verdronkenen. We horen over illegale kampen, wanhopige gezinnen en wrede smokkelaars. Het reizen van deze vluchtelingen staat in schril contrast met het vrije verkeer binnen de Europese Unie. Terwijl door de Euro, goedkope vliegtickets en open landsgrenzen de wereld binnen handbereik lijkt, gaan de buitengrenzen steeds meer op slot. Het gesprek gaat over migratie, over sociale ongelijkheid en de wijze waarop die vanouds met de voeten wordt uitgedrukt.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van een gedicht van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939) over de wijze waarop het ritme van het moderne Engeland veranderde tijdens de industriële revolutie. Hoe voert de vluchtelingenstroom het huidige “tempo” op en verhoudt zich tot de routes die wij zelf afleggen?

Measure-of-our-Traveling-Feet cahier cover

Deelnemende kunstenaars

Francis Alÿs, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Mircea Cantor, Juliana Cerqueira Leite, Shilpa Gupta, Roza El-Hassan, Paulien Oltheten, Wouter Osterholt & Ingrid Hapke, Société Réaliste, Mounira Al Solh, Zsófia Szemző en World Service Authority®.

Bekijk het boek Mounira Al Solh Bekijk de Interview The World Service Authority

Curatoren

Laura Mudde (1985, NL) studeerde kunstgeschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Als zelfstandig curator en projectcoördinator is zij actief op het snijvlak van kunst en maatschappij. Ze werkt o.a. voor stichting Het Instituut, een organisatie die kunstenaars en ontwerpers begeleidt bij het denken over ruimtelijke en sociale vraagstukken, ABN AMRO-kunstcollectie en ArtEZ Hogeschool van de Kunsten. Eerder werkte ze als assistent curator aan de kunstmanifestaties ‘Ja Natuurlijk, hoe kunst de wereld redt’ (Gemeentemuseum, Den Haag, 2013) en ‘Niet Normaal’ (Beurs van Berlage, Amsterdam, 2009/10).

Claire van Els (1986, NL) is kunsthistorica en momenteel werkzaam als junior conservator in het Stedelijk Museum Amsterdam. Van Els was afgelopen jaren actief als zelfstandig curator, en werkte onder andere als assistent-curator aan een tentoonstelling van Melvin Moti in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 in de Hermitage Amsterdam. In 2013 won zij samen met Hendrik Folkerts de VBCN OPEN voor jonge curatoren van de Nederlandse Verenging van Bedrijfscollecties. Eerder werkte zij als assistent-curator aan de overzichtstentoonstelling Mike Kelley (2012-2013) en de tentoonstelling Jo Baer: In the Land of the Giants (2013) in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Educatieprogramma

Marres werkte voor het educatieprogramma bij de tentoonstelling intensief samen met Stichting de Vrolijkheid, de Tapijntuin en het Kunstfront. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar werden actief uitgedaagd om mee te denken over het thema van de tentoonstelling. Gedurende de tentoonstelling kwamen zij regelmatig samen. Tijdens deze bijeenkomsten werden ze begeleid door het educatieteam en kunstenaars.

Foto: Gert Jan van Rooij
The Measure of our Traveling Feet

Bruis festival

Marres en de Toneelacademie Maastricht brachten op het Bruis Festival een workshop lichaamstaal en gebarentaal voor Maastrichtenaren, Limburgers, Nederlanders, buitenlanders, vluchtelingen en iedereen die wil weten hoe je in verschillende culturen met een enkel gebaar iemand gelukkig, kwaad, zorgzaam, angstig, ongerust, verliefd en jong kan maken.

De workshop werd gegeven op zaterdag 3 en zondag 4 september 2016 op het Bruis Festival aansluitend op het thema van de tentoonstelling The Measure of our Traveling Feet.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over The Measure of our Travelling Feet

De Limburger Metropolis M

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

The Art of Impact en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Het werk van Mounira Al Solh werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het werk van Tudor Bratu is tot stand gekomen dankzij de steun van het Mondriaan Fonds en de heer A.A. van der Helm. En het werk van Anca Benera & Arnold Estefan en Tudor Bratu werd gesteund door het Roemeens Cultureel Instituut in Brussel.

Speciale dank aan Stichting Jezuïetenberg, FlexForm, Paleopixels, BeamSystems en Sjors Bindels voor medewerking aan het werk van Wouter Osterholt en Ingrid Hapke.

Marres dankt ACAX, Agency for Contempora

Marres Tourist Office

Marres Tourist Office
Claudia Sola, Anywhere but Here, 2016 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Massa’s mensen nemen jaarlijks vakantie om te ontspannen, op avontuur te gaan, te genieten, feesten en het hoofd leeg te maken.

Curator: Yvonne Grootenboer

Ver voorbij een dagje naar het strand biedt de moderne vrijetijdsindustrie ruimtereizen, dating-trips, mindfulness-cruises en milieuvluchten. De meeste vakantiegangers nemen even pauze van hun stressvolle werk. Een enkeling gooit zijn leven definitief om. De meesten komen terug om met frisse moed het werkende leven op te pakken. Vakantie is daarmee een onlosmakelijk onderdeel geworden van onze werkroutine, gekenmerkt door eenzelfde zucht naar zekerheid, lichamelijk comfort en gebrek aan verrassingen.

De tentoonstelling Marres Tourist Office bood een dynamisch vakantieprogramma voor jong en oud. Van een wandeling met de naam Der Raufbold Tour dwars door Maastricht of een picknick in de stadstuin van Marres. Een tentoonstellingsruimte lag vol met LEGO® stenen, waar bezoekers naar hartelust konden bouwen in het werk van kunstenaar Krijn de Koning. Of onderuitgezakt naar een video kijken met beelden van de prachtigste vakantieoorden op aarde. In de weekenden werd het programma uitgebreid met lezingen en performances van Hans Aarsman, Wiel Kusters, Joost Prinsen, Ben van Melick, Doina Kraal, live radio uitzendingen door Ja Ja Ja Nee Nee Nee en een ontspannen dj-set door Mike Moonen. De mix die Mike Moonen maakte voor Marres is online te beluisteren op Radio Marres.

Deelnemende kunstenaars

Hans Aarsman, Maarten Bel, Teresa Cos, Roger Cremers, Anna Frijstein i.s.m. Nicola Godman, Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio, Krijn de Koning, Frank Koolen i.s.m. Dier In Bedrijf, Doina Kraal, Wiel Kusters, Mike Moonen, Claudia Sola, Derk Thijs en Anneke Walvoort.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij

Radio Ja Ja Ja Nee Nee Nee gaat op vakantie

In de weekenden maakte het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee live uitzendingen vanuit Marres Tourist Office. Met kunstenaar Mike Moonen en vele gasten. Kun je voor even naar een andere plek reizen in geluid? Wat is de waarde van verveling? Hoe klinkt de zomer? Tijdens ‘Ja Ja Ja Nee Nee Nee gaat op vakantie’ hoor je kunstenaars, toeristen en geluiden – van heel lokaal tot aan de andere kant van de wereld – die je meenemen op reis, niet door te kijken, maar door te luisteren. Alle uitzendingen zijn online terug te luisteren.

Beluister naar de radio
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Wandeling Der Raufbold Tour

Der Raufbold Tour

Speciaal voor de tentoonstelling Marres Tourist Office maakte kunstenaar Frank Koolen in samenwerking met kunstcollectief Dier in Bedrijf Der Raufbold Tour. De audiotour vertelt het leven van de legendarische Maastrichtse kunstenaar en bon vivant Luis C. Smeets. Deze bijna vergeten levenskunstenaar vormde de inspirerende aanleiding voor een stadswandeling langs belangrijke plekken uit het leven van één van de meest controversiële intellectuelen uit de regio.

Wandeling Der Raufbold Tour

Prijsvraag win een vakantie

In aanloop naar de tentoonstelling deed Marres een oproep om mooie, vreemde, romantische, maar vooral onvergetelijke vakantiemomenten te verzamelen. Er werden vier winnaars uitgekozen die allemaal een weekendje weg kado kregen naar Maastricht, mét overnachting. De prijsvraag werd in samenwerking met vier Maastrichtse hotels uitgegeven: Kaboom Hotel, Trash Deluxe, The Dutch en het Kruisheren Hotel.

Marres Tourist Office

Familieworkshop

Tijdens de tentoonstelling Marres Tourist Office biedt Marres workshops aan voor het hele gezin. Ga met ons mee op reis en kruip in de huid van toerist én kunstenaar.

De geur van het bos in Frankrijk, het geluid van de Egeïsche Zee en hoe anders smaakt een pizza in Toscane? Tijdens de workshop ga je samen met je ouders terug naar je laatste vakantie. Hoe anders zijn jullie herinneringen en waar let je op tijdens je vakantie? Hoe communiceer je als je de taal niet kunt spreken?

De familieworkshop begint met een rondleiding door de tentoonstelling. Hierna ga je op ontdekkingstocht en worden de werken van de kunstenaars onder de loep genomen.

Geef jezelf én je papa, mama, opa, oma, verzorgers, broertjes en zusjes op en doe mee aan de familieworkshop bij Marres.

De workshops worden gegeven op de volgende dagen:
Woensdag: 17 en 24 augustus
Zondag: 21 en 28 augustus

Tijdstip: 15:00 tot 16:00 uur

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: educatie@marres.org Vermeld in je mail de datum, met hoeveel personen je komt en de leeftijden.

Met het entreebewijs kun je voor of na de workshop nog bij Marres blijven om met LEGO® te spelen, een zintuigenwandeling te maken of (in de weekenden) naar performances te kijken. Kijk voor het hele programma op de website van Marres.

Pers over Marres Tourist Office

De Limburger L1 Cultuurterras Gezien L1

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Touche-à-Tout (2014-2016) van Doina Kraal is mede mogelijk gemaakt door Het Gieskes-Strijbis Fonds, Het Mondriaan Fonds, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, en sponsoring door forte_forte and Lejan.

Poets of Beijing

Poets of Beijing

In Poets of Beijing wordt het werk van 14 kunstenaars tentoongesteld. Dankzij de economische groei van Beijing is een snel opkomende kunstmarkt opgebloeid die veel jonge kunstenaars aantrekt.

Curatoren: 策展人 LIU Chengrui — 刘成瑞 and Valentijn Byvanck — 瓦伦丁·拜凡克

Deze jonge artiesten worden vaak gezien als een exponent van een nieuwe lichting kunstenaars, de zogenoemde post-’80-generatie. In plaats van hun relatie met het westen uit te drukken, zoals eerdere generaties Chinese kunstenaars voor hen deden, verkent deze post-’80-generatie de kunst en de maatschappij op een introspectieve en onafhankelijke manier. Binnen dit kader maken zij compleet andere keuzes. De tarwe in de muurschilderingen van Yan Bing roept herinneringen op aan de gele aarde van het platteland van de provincie Gansu, zijn geboortegrond. Chen Youtong, een bioloog uit Guangzhou, transformeerde zijn atelier tot een kruising tussen een werkplaats en een laboratorium waar hij de levenscyclus van microben bestudeert. Kunniao is redacteur bij een tijdschrift en een erkend dichter. Lin Ke is een van de meest productieve internet kunstenaars in China.

Poets of Beijing vond plaats in de Wiebengahal in Maastricht.

Poets of Beijing

Deelnemende kunstenaars

Liu Chengrui, Han Wuzhou, Zhao Yao, Bu Yunjun, Zhang Zhenyu, Yan Bing, Kun Niao, Wang Yuyang, Lin Ke, Chen Youtong, Wang Haiyang, Ha Nisi, Wang Liwei en Zhang Muchen.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Poets of Beijing
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Poets of Beijing

Heel Hedendaags IX De Limburger

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe

Europa 2017.
Dansen we op een vulkaan?

Curatoren: Gijs Frieling en Valentijn Byvanck

Bereiden een vernieuwd nationalisme, xenofobie, wantrouwen in politiek en democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een afschuwelijke ‘meltdown’? Misschien wel. Het zou ons hoop moeten geven voor dit project, omdat de beste kunst gemaakt wordt in tijden van wanhoop, op momenten dat samenlevingen afbrokkelen en we afstevenen op een nieuwe wereldorde.

The Painted Bird was een totaalproject waarvoor alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres werden beschilderd. De tentoonstelling toonde een reeks prachtige en beangstigende omgevingen. Zoals de zwarte supermarkt en het purperen aquarium, een wisteriakamer, angstaanjagende portretten of aangespoelde vluchtelingen. Maar ook schilderingen van Karel de Grote, de shisha meisjes, PJ Harvey en de Romanovs, de naakte wijzen en de Berlijnse hippies. Een soundtrack leidde je van kamer naar kamer, van droom tot nachtmerrie.

Painted Bird

Deelnemende kunstenaars

Marie Aly, Cian-Yu Bai, Bonno van Doorn, Kim David Bots, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Charlott Markus, Kalle Mattsson, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

painted bird
Beeld: Charlott Markus

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Training the Senses

Tijdens een Training the Senses sessie spraken Gijs Frieling en beeldend kunstenaar Aukje Dekker over het snijvlak tussen schilderkunst en de zintuiglijke ervaring. Schilderijen zijn vaak overduidelijk een visueel fenomeen. We ruiken, betasten of likken de verf niet. We laten onze lichamen de verfstreken niet volgen. Slechts zelden gaan we liggen om tot nieuwe perspectieven te komen. Schilderijen zijn dus radicaal afgescheiden van lichaamsbeweging en algehele zintuiglijke ervaring. Waarom eigenlijk?

Training the Senses: Painting as a Sensory Experience
Training the Senses: Painting as a Sensory Experience
Foto: Sacha Ruland
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Soundtrack

Frank Koolen en Kim David Bots maakten een uitgebreide soundtrack met persoonlijke commentaarstem, muziek en geluidseffecten. De soundtrack vormde onderdeel van de tentoonstelling en is online terug te beluisteren.

Beluister de soundtrack

Publicatie The Painted Bird

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie ontworpen door Kalle Mattsson met brieven van de kunstenaars en fotografie van Charlott Markus. De publicatie is te koop in de online winkel.

De presentatie van The Painted Bird vond plaats in Boekhandel Dominicanen in Maastricht op 3 juni 2017. Het boek werd nogmaals gepresenteerd op 4 juli 2017 in Paradiso Amsterdam.

Koop het boek
Painted Bird
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)

Marres Movements

In de zomer presenteerde Marres het programma Marres Movements, een serie performances gemaakt voor én voortbordurend op de huidige expositie The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe. Het programma voegde bewegende lichamen en muzikale optredens toe aan het panorama van muurschilderingen en soundtrack en creëerde hiermee een indrukwekkend podium voor performances, dans en muziek. Het volledige programma kun je hier bekijken.

Marres Movements

WitWasDag

Op de laatste dag van de tentoonstelling nodigde Marres het publiek uit om mee te helpen de kolossale schildering The Painted Bird wit te schilderen. De 12 kamers werden opengezet voor lustige witwassers, smeerkezen, liefhebbers van kraakwit, goeie vrienden en foute fans van Marres. Met absurde schilderopdrachten, koud bier en hapjes in de tuin, een zingende DJ en een in memoriam: The Painted Bird is niet meer.

Crowdfunding campagne

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling organiseerde Marres samen met platform Voordekunst een succesvolle crowdfunding campagne. 148 donateurs brachten samen een bedrag van 28.691 euro bij elkaar.

Pers over The Painted Bird

L1 Cultuurcafé Metropolis M (1) Metropolis M (2) Muze Avotros Palet Magazine Zuiderlucht (1) Zuiderlucht (2) Mister Motley De Volkskrant VICE Blog George Knight Europa Nu Metro Visualia Jegens & Tevens

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

The Painted Bird is mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en het Bankgiro Loterij Fonds.

Met dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de crowdfunding campagne voor The Painted Bird

Marres Movements

In de zomer van 2017 werd een serie performances opgevoerd in de tentoonstelling The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe.

Curator: Valentijn Byvanck

De performances vielen onder het programma Marres Movements en bouwden voort op de tentoonstelling. Er werden bewegende lichamen en muzikale optredens toegevoegd aan het panorama van muurschilderingen en soundtrack. Zo creëerde Marres een indrukwekkend podium voor performances, dans en muziek.

Dansers en performers betraden de tentoonstelling tijdens reguliere openingsuren met geïmproviseerde muziek- en dansstukken en interventies. In de avonden werden complete voorstellingen gegeven.

Cahier Overzicht tentoonstelling De tentoonstelling The Painted Bird

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Bekijk meer
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Pers info

The Materiality of the Invisible

Studio Ossidiana, Petrified Carpets, 2016 (Foto: Werner Mantz Lab)

In de tentoonstelling The Materiality of the Invisible werd hedendaagse kunst als een vorm van archeologie beschouwd.

Curatoren: Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf

Veel kunstenaars doen onderzoek naar onderliggende lagen van onze sociale, maatschappelijke en politieke werkelijkheid. Zij leggen het verborgene bloot en dringen door in andere tijden. Zo maken zij net als archeologen het onzichtbare zichtbaar.

De tentoonstelling vond plaats op drie locaties: Marres, Bureau Europa en Van Eyck. Van Eyck is partner van het meerjarige EU-project NEARCH – New scenarios for a community-involved archaeology. Voor dit project selecteerde de Van Eyck zes internationale kunstenaars die elk met twee archeologische partners samenwerkten. The Materiality of the Invisible toont het resultaat daarvan en het werk van 24 andere kunstenaars.

De opening van de tentoonstelling viel samen met het jaarlijkse congres van de European Association for Archaeologists, dat in 2017 in Maastricht plaatsvond.

Deelnemende kunstenaars

Lida Abdul, Semâ Bekirovic, Rossella Biscotti, Marinus Boezem, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Joey Bryniarska & Martin Westwood, Leyla Cárdenas, Ruben Castro, Imran Channa, Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Daniel Knorr, Jeroen Kooijmans, Irene Kopelman, Giuseppe Licari, Chaim van Luit, Mark Manders, Alice Miceli, RAAAF, Raewyn Martyn, Stéphanie Saadé, Fernando Sánchez Castillo, Oscar Santillan, Daniel Silver, Studio Ossidiana, Marjan Teeuwen, Leonid Tsvetkov, Maarten Vanden Eynde, Roy Villevoye & Jan Dietvorst, Matthew C. Wilson

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab

Publieksprogramma

Bij The Materiality of the Invisible werd een uitgebreid publieksprogramma gepresenteerd, bestaande uit lezingen, presentaties, filmvertoningen en rondleidingen op de drie locaties.

Zo organiseerde en hostte Marres The Archaeologist, the Artist and the Curator;  een wandelende conversatie in de tentoonstelling The Materiality of the Invisible gewijd aan de  overeenkomsten tussen kunst en archeologie. Deelnemers aan de dialoog waren Miguel John Versluys (Professor Klassieke en Mediterrane Archeologie, Universiteit Leiden), Matthew Wilson (kunstenaar, NEARCH), Martin Westwood (kunstenaar, NEARCH), Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf (curatoren van de tentoonstelling).

De Britse archeoloog Michael Shanks, gespecialiseerd in klassieke archeologie en archeologische theorie en verbonden aan Stanford University, ging tijdens een Talk in gesprek met de deelnemende kunstenaars.

Lezingen werden gegeven door onder anderen Eyal Weizman – architect, professor en directeur van het of Centre for Research Architecture at Goldsmiths en Femke Snelting  – kunstenaar/ontwerper, ontwikkelt projecten op het snijvlak van design, feminisme en open software.

Tijdens Het Parcours op zondag 10 september opende Marres, net als de twee andere locaties, zijn deuren. Publiek kon die dag gratis de tentoonstelling bezoeken. Motto van deze editie: Een Grenzeloos Parcours.

Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab

Educatieprogramma

Jongeren van het United World College en IBBO (Ik Ben Bewust Onderwijs) werkten zes weken lang samen met deelnemend kunstenaar Giuseppe Licari. Als onderdeel van het project ging Dion Nataraja, leerling aan het United World College, in gesprek met de kunstenaar. Hij nam deel aan de tentoonstelling met zijn werk The Promised Land, een fotoserie van een dampend landschap vol grillige rotsformaties in vreemde tinten. Het landschap op de foto’s heeft iets buitenaards, maar ze zijn gewoon genomen in Luxemburg, in een voormalig mijnbouwgebied. Het interview kun je hier bekijken.
“Hoe voelen stenen aan en welke verschillende soorten zijn er?”, naar aanleiding van deze vragen maakten zij verschillende tekeningen. Deze werden vervolgens in het print lab van de Van Eyck Academie op lino gedrukt.

Bekijk het interview Giuseppe Licari

Pers over The Materiality of the Invisible

H-ART Magazine

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

De Europese Commissie en het Mondriaan Fonds.

Dreaming Awake

Het regenwoud. Een klamme, warme, broeierige omgeving waar de druk een bijna hypnotische werking heeft op ons lijf.

Curatoren: Luiza Mello en Valentijn Byvanck

Het regenwoud. Een klamme, warme, broeierige omgeving waar de druk een bijna hypnotische werking heeft op ons lijf. Er valt niet aan te ontsnappen, het gevoel dat je plots in een droomstaat bent. Dreaming Awake probeerde dat gevoel over te brengen op bezoekers, dromen terwijl je wakker bent, door in lagen het regenwoud na te bootsen. Op de begane grond werden visies en werken van kunstenaar Luiz Zerbini uitgewerkt tot levensechte werken waar bezoekers zich doorheen bewogen. Een van de bovenruimtes werd gebruikt om het werk van Dominique Gonzalez-Foerster ten oren te leggen. Zij onderzocht hoe de combinatie van licht, geluid en ruimte onze stemming en waarneming kan beïnvloeden. Door middel van geluid werd in deze ruimte een regenwoud gesimuleerd. In de andere bovenruimtes toonde Daniel Steegmann Mangrané een film waarbij de toeschouwer in een eindeloze spiraal wordt rondgedraaid en creëerde hij een zwart-witte virtual reality van een regenwoud waar bezoekers zich in konden banen door middel van een virtual reality bril.

Het immersieve project werd ontwikkeld door de Braziliaanse curator Luiza Mello en directeur van Marres Valentijn Byvanck in samenwerking met de kunstenaars Dominique Gonzalez-Foerster, Daniel Steegmann Mangrané en Luiz Zerbini.

Dreaming Awake

Kunstenaars

Luiz Zerbini (São Paulo, 1959) hanteert een rijk en stralend palet voor een veelheid aan uiteenlopende onderwerpen zoals landschappen, stadsgezichten en huishoudelijke taferelen, maar ook meer obscure en zelfs abstracte werken. Enkele jaren terug begon Zerbini zijn bronnen te tonen, los van schilderijen. Hij had een reeks retrospectieve tentoonstellingen in Galpão Fortes Vilaça, São Paulo, Brazilië (2015); Casa Daros, Rio de Janeiro (2014); Instituto Inhotim, Minas Gerais (2013) en het Museu de Arte Moderna in Rio de Janeiro (2012). Hij nam deel aan de Biënnales van São Paulo (2010; 1987), Mercosul (2001), Havanna (2000) en Cuenca (1996). In 2017 toonde Stephen Friedman Gallery zijn werk in Londen.

Met site-specifieke installaties en omgevingen die bezoekers onderdompelen in licht en geluid onderzoekt Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965) hoe ruimtes het geheugen stimuleren en onze stemming en waarneming beïnvloeden. Dominique Gonzalez-Foerster had solotentoonstellingen in onder meer het Centre Pompidou, Parijs (2015-2016), Museum of Art, Architecture and Technology in Lissabon, Museo Reina Sofía in Madrid (2014) en Turbine Hall, Tate Modern, Londen (2008). Ze nam ook deel aan Skulptur Projekte Münster (2007) en Documenta XI, Kassel (2002).

Al jarenlang bestudeert Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977) de Braziliaanse jungle, met werken die gericht zijn op het sterke contrast tussen de menselijke waarneming en de intense werkelijkheid die de jungle biedt. Recent had de kunstenaar solotentoonstellingen in Múrias Centeno, Lissabon (2015), Esther Schipper, Berlijn (2015), Proyectos Monclova, Mexico-Stad (2014) en Mendes Wood, São Paulo (2013). Ook nam hij deel aan meerdere biënnales, waaronder die van Cuenca (2014), de Biënnale van Mercosul in Porto Alegre (2013) en de Biënnale van São Paulo (2012).

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn

Publicatie

Naast de tentoonstelling verscheen er een publicatie met dezelfde titel. Geredigeerd door Luiza Mello, Joāo Doria en Valentijn Byvanck en ontworpen door Joāo Doria. Het boek beschrijft het gevoel van het regenwoud en het effect wat de klamme, plakkerige atmosfeer op de mens kan hebben. In het boek zijn bestaande teksten over het onderwerp verwerkt, evenals werken over de jungle van onder andere kunstenaar Luiz Zerbini. De publicatie was onderdeel van de tentoonstelling.

De publicatie werd verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken 2018.

“De hypnotiserende kracht van het regenwoud wordt in droomachtige, monochrome beelden opgeroepen – veel donker en groen, waartegen de kunstwerken uit de Marres-tentoonstelling soms kleurrijk afsteken.” – Jury Best Verzorgde Boeken 2018

Verkrijgbaar bij de receptie of in onze online shop.

Koop het boek
Dreaming Awake

Educatie

Bij deze tentoonstelling ontwikkelde Marres een educatieprogramma gericht op natuur- en cultuurbeleving voor en met jongeren uit asielzoekerscentra, middelbare- en internationale scholen. Hiervoor werd samengewerkt met Stichting De Vrolijkheid. Tijdens de ontmoetingen zochten de jongeren naar een antwoord op de vraag “hoe ziet mijn droomwereld er uit?”. Zij werden hierbij geholpen door kunstenaars, dansers en musici. Het eindproduct werd als lesmateriaal aan verschillende scholen in Limburg aangeboden.

Pers over Dreaming Awake

LUPITA (Spaans) L1 MaastrichtNet (1) MaastrichtNet (2) Metropolis M De Limburger PIPA Prize

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

Dreaming Awake wordt mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van het BankGiroLoterij Fonds, het VSBfonds en het Mondriaan Fonds.

Marijn van Kreij: Nude in the Studio

Tekeningen uit de serie Untitled (Picasso, The Studio, 1956), 2016–18. (Foto: Rob Cox)

In de zomer van 1955 verhuisde Picasso zijn atelier naar ‘La Californie’, een belle époque-villa van begin vorige eeuw, gelegen in de heuvels rond Cannes.

De grote Jugendstil ramen en het uitzicht op de tuin met cactussen, eucalyptus- en palmbomen kwamen terecht in Picasso’s schilderijen. Deze interior landscapes, zoals Picasso ze noemde, tonen onvoltooide schilderijen en sculpturen, schildersmaterialen, muziekinstrumenten en allerhande objecten die hij als rekwisieten gebruikte in zijn werk.

In Marres presenteerde de Nederlandse kunstenaar Marijn van Kreij in een solotentoonstelling honderden tekeningen en gouaches, van monumentale werken op dik aquarelpapier tot losse series op schetspapier, reclamefolders of ander drukwerk. Hij combineerde deze werken met provisorisch in elkaar geknutselde klankmobiles en een verzameling krukjes uit zijn atelier. In het historische huis Marres, met zijn intieme kamers en prachtige stadstuin, ontstond als vanzelf de associatie met Picasso’s zomerse atelier aan de Middellandse Zee.

Marijn van Kreij werkte de afgelopen jaren aan een serie tekeningen en schilderingen waarvoor Picasso’s interior landscapes steeds model stonden. Reproducties in boeken vormden de aanleiding voor een nieuw scheppingsproces, waarbij de handeling van het tekenen en schilderen centraal staat. Van Kreij: ‘Ik maak het beeld leeg en tegelijkertijd vult het zich met nieuwe interpretaties.’ De kunstenaar is alleen in zijn atelier wanneer hij zich de beelden toe-eigent en eindeloos mogelijkheden tot variatie onderzoekt. Maar op zeker moment ontstaat de wens de ander er bij te betrekken. Het titelwerk van de tentoonstelling Nude in the Studio maakte hij samen met schoolkinderen uit het Japanse bergdorp Kamiyama.

Marijn van Kreij: Nude in the Studio

Kunstenaar

Het oeuvre van Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, dia-projecties, video en geluidswerken die worden samengebracht in zorgvuldig gecomponeerde tentoonstellingen. Zijn werk was eerder te zien in solotentoonstellingen in onder andere Amsterdam, Berlijn, Haarlem, Londen en Zürich. In 2013 won hij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en in 2016 de ABN AMRO Kunstprijs. Van Kreij woont en werkt in Amsterdam en is als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn
Bekijk meer
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob Cox
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Marijn van Kreij: Nude in the Studio

Ansichtkaartenboek

Bij de tentoonstelling Nude in the Studio verscheen een publicatie met 24 postkaarten, vormgegeven door Akiko Wakabayashi. Het ansichtkaartenboek is te koop in de online winkel.

Koop het boek
Marijn van Kreij: Nude in the Studio

Het Parcours en Finnissage

Marijn van Kreij: Nude in the Studio maakte onderdeel uit van de drieëntwintigste editie van Het Parcours op zondag 9 september 2018. Samen met 24 andere culturele locaties in Maastricht opende Marres zijn deuren voor het publiek. Op diverse plekken in de stad werden optredens, voorstellingen en performances opgevoerd. Thema van deze editie was CULTUUR, SMAAKT NAAR MEER. Op deze laatste dag van de tentoonstelling was Marijn van Kreij aanwezig om toelichting te geven op zijn werk.

Marijn van Kreij: Nude in the Studio
Foto: Rob van Hoorn

Pers over Marijn van Kreij

Metropolis M Metropolis M Movie Austellungen H ART Lars Hautmans Lost Painters MaastrichtNet WhichMuseum

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Pers bericht Pers beelden Pers info

Partners / met dank aan

Nude in the Studio is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Superstition

Superstition
Lilibeth Cuenca Rasmussen, Afghan Hound, 2011 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Als u zout morst, gooit u dan een beetje over uw schouder? Klopt u af op ongeverfd hout om ongeluk af te wenden? Doet u een wens als u de kaarsjes op uw verjaardagstaart uitblaast? En wat gebeurt er als u op de voegen tussen de stoeptegels stapt, een spin dood maakt, een spiegel in duizend stukjes laat vallen of binnenshuis uw paraplu openklapt?

Curator: Erich Weiss

Curator, kunstenaar en magisch denker Erich Weiss stelde voor dit onderwerp een internationale sterrencast samen: Nina Beier & Simon Dybbroe Møller, Otto Berchem, Pierre Bismuth, Santiago Borja, Ulla von Brandenburg, Stefan Brüggemann, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Keren Cytter, Uri Geller, Joachim Koester, Germaine Kruip, Nils Nova, Joanna Piotrowska, John Stezaker en Mungo Thomson.

Kunstenaars zijn van oudsher geïnteresseerd in verschijnselen die zich niet door logica laten verklaren. De surrealisten waren geobsedeerd door het analyseren en de creatieve mogelijkheden van droomtoestanden. Schrijvers als Antonin Artaud, William S. Burroughs en Alan Ginsberg gingen (soms met behulp van drugs) op zoek naar de grenzen tussen realiteit en fictie. En de regisseurs Ingmar Bergman en Andrei Tarkovski wisten de invloed van bijgeloof op de fantasie en het bewustzijn op film vast te leggen.

Superstition, een tentoonstelling over bijgeloof, magie en illusie. Kunstenaar Nils Nova verdraaide de werkelijkheid. Hij zette de kamer op zijn kop. Stefan Brüggemanns suggereerde dat zijn werk vernietigd wordt als je wegkijkt. Germaine Kruip’s fascinatie voor spiegels was in haar werk terug te zien. En in de video’s van Joanna Piotrowska gebeurde eigenlijk niets, maar er ging toch een dreiging van uit.

Valentijn Byvanck ontmoette Erich Weiss meermaals in de aanloop naar Superstition. In Erichs surrealistische verbeelding zijn toeval, gezichtsbedrog, magie, het onderbewuste, esoterie en bijgeloof met elkaar verknoopt. En niets is wat het lijkt. Een interview met de curator is terug te vinden in het cahier.

Superstition

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Rob van Hoorn
Bekijk meer
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Rob van Hoorn
Superstition
Foto: Rob van Hoorn
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij
Superstition
Foto: Gert Jan van Rooij

Performance Mungo Thomson

The play Crickets was performed by a quartet at the opening of Superstition on Friday 21 September 2018.

Pers over Superstition

De Volkskrant Metropolis M De Limburger De Limburger MaastrichtNet Maastricht Lokaal Museumkaart Brankopopovicblog Movie Austellungen Featured art, Fair news

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

Superstition wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Danish Arts Foundation, Pro Helvetia en het Mondriaan Fonds — het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.

Museum Motus Mori

Een choreografie voor buikvet, een dans van navel en ribbenkast, de anatomie van een zucht…

Curator: Valentijn Byvanck

In de aanloop naar Museum Motus Mori stelde de choreografe Katja Heitmann zichzelf een eenvoudige vraag: kan de menselijke beweging worden tentoongesteld? Het is een vraag die in de dans vaker aan de orde is, aangezien de discipline geen gestandaardiseerde notatie kent. Het lichaam van de danser, wordt vaak gezegd, is het archief van de dans. Maar de vraag is ook van toepassing op de wereld buiten de dans. Onze archieven en musea verzamelen portretten, objecten en geschriften van belangrijke gebeurtenissen en personen. En ook thuis bewaren we brieven, objecten en foto’s van onze geliefden. De houdingen, bewegingen en reflexen waaraan we hen direct herkennen, die raken we kwijt. Katja Heitmann maakte voor Marres samen met tien dansers Museum Motus Mori, een museum van de uitstervende lichamelijke beweging, om dat gemis te compenseren. Hiervoor verbleven de choreografe en haar team twee maanden in Marres.

Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn

Zes weken lang, vijf uur per dag stelden de dansers en de choreografe zichzelf de bijzondere taak om bezoekers gevoelig te maken voor de diepe menselijkheid die in het lichaam schuilt. In choreografische beeldhouwwerken toonde Museum Motus Mori de kleine menselijke motoriek en ontrafelde die in patronen, specifieke opeenvolgingen van structuren en schijnbaar eeuwigdurende loops. Er ontstond een choreografie voor het sleutelbeen, een dans van navel, buikvet en ribbenkast, een frase voor hartslag en kniespier. Lichaamsdelen werden geïsoleerd, mechanisch bewogen, de heup gekanteld, het been omhoog getild, op een minutieus technische manier door de ruimte voortbewogen, waarbij elke bewegingsstap werd bedacht. De fragmenten werden telkens op een andere manier met elkaar in de tijd en in verhouding geplaatst.

De bezoekers speelden een belangrijke rol in het museum door hun eigen lichaamsgeschiedenis en houdingen te delen. De tentoonstelling bevatte twee ruimtes voor ‘bewegingsinterviews’ waarin bezoekers die zich daarvoor opgaven uitgebreid door dansers werden ondervraagd over hun alledaagse houdingen en bewegingen. De partituur (notatie) van die bewegingen werd getoond in de archiefkamer van de tentoonstelling. In de performances werden ze door de dansers belichaamd. Zo ontstond er een volledige museale cyclus van doneren, noteren en presenteren.

In het cahier is een interview met Katja Heitmann gepubliceerd. Hierin vertelt Katja hoe het idee voor Museum Motus Mori is ontstaan en hoe dit in de loop der tijd vorm kreeg.

Kunstenaar

Katja Heitmann (1987, Duitsland) opereert op het snijvlak tussen dans en beeldende kunst, performance en installatie. In haar choreografische werk, gekenmerkt door een nadrukkelijke esthetiek die in scherp contrast staat met de menselijke feilbaarheid, onderzoekt zij wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Heitmann de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Voor de productie en de muziek werkt Heitmann met haar partner Sander van der Schaaf.

Training the Senses: Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Training the Senses: Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses

Katja Heitmann en haar dansers namen deel aan een Training the Senses sessie, waarin ze uitleg gaf over het maakproces van de continue voortbewegende tentoonstelling. Hoe kunnen we uitstervende bewegingen vastleggen in een lichaam?

Art Rotterdam 2020

Marres bracht Museum Motus Mori naar de eerste editie van de performance show van Art Rotterdam, van 7 tot 9 februari 2020.

Motus Mori
Foto: Hanneke Wetzer

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Bekijk meer
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn
Motus Mori
Foto: Hanneke Wetzer
Motus Mori
Foto: Hanneke Wetzer

Pers over Motus Mori

Brabants Dagblad RTV Maastricht Museumtijdschrift Tubelight Theaterkrant Theaters Tilburg Groene Amsterdammer NRC Handelsblad De Kunstbode

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org

Persbericht Persbeelden Pers info

Partners / met dank aan

The Floor is Lava

The Floor is Lava
Sander Breure & Witte van Hulzen, The Thief, 2019 (Foto: Rob van Hoorn)

Voor de tentoonstelling The Floor is Lava bevolkte het kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen Marres met sculpturen en geboetseerde portretten van mensen in alledaagse omgevingen.

Curator: Valentijn Byvanck

Zij maakten figuren van allerlei materialen zoals klei, textiel en hout, met expressieve gezichten. Het zijn toneelspelers op zoek naar een voorstelling. Ze leunen tegen een wand, zitten op van bijeengeraapte materialen samengestelde stoelen, staan voor een loket, of wachten op een arriverende trein. Tegelijkertijd vormen ze composities van identiteit, dat vluchtige moment van stilstand in een wereld die in voortdurende beweging is. De premisse hierachter is dat mensen altijd een rol spelen, in elke omgeving anders, met specifieke karaktertrekken en lichaamstaal.

De titel voor deze tentoonstelling werd ontleend aan een kinderspel waarin deelnemers op afroep onmiddellijk hun voeten van de vloer moeten halen en een houding aannemen, alsof ze versteend zijn in standbeelden. Het vloeibare karakter van de vloer suggereert hier een extra betekenis van een wereld waarover we geen controle hebben, van gedeelde normen die vervagen en een toekomst die onzeker is. De figuren bevolken het podium dat overblijft wanneer alle vaste waarden zijn verdampt. In het cahier worden alle werken die in de tentoonstelling te zien waren verder toegelicht.

Cahier Overzicht tentoonstelling Boek
The Floor is Lava

Kunstenaars

Sander Breure en Witte van Hulzen wonen en werken beiden in Amsterdam. Breure studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag, en Van Hulzen behaalde zijn diploma bij ArtEZ in Arnhem. Hun multidisciplinaire praktijk is gebaseerd op onderzoek naar de lichaamstaal en de interpretatie ervan. Ze worden vertegenwoordigd door tegenboschvanvreden, Amsterdam.

The Floor is Lava
Foto: Rob van Hoorn

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Floor is Lava
Foto: Rob van Hoorn
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
Bekijk meer
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Rob van Hoorn
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij
The Floor is Lava
Foto: Gert-Jan van Rooij

Boek On Gestures of Doing Nothing

Bij de tentoonstelling verscheen het boek On Gestures of Doing Nothing, gemaakt door Sander Breure & Witte van Hulzen. Het boek werd gepresenteerd tijdens de finissage van The Floor is Lava, op zondag 4 augustus 2019.

On Gestures of Doing Nothing documenteert een performance van het kunstenaarsduo, die plaatsvond op 15 en 16 april 2019 in The Floor is Lava in Marres. De performance werd – samen met de tentoonstelling zelf – gefotografeerd door Petra Stavast. De publicatie is bedacht en ontwikkeld in samenwerking met kunsthistoricus en curator Arnisa Zeqo.

Koop het boek
Training the Senses: Staging an Ordinary Day
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses

In een Training the Senses sessie die tijdens de tentoonstelling plaatsvond, liet het kunstenaarsduo het publiek kennismaken met de voorstelling How can we know the dancer from the dance? die ze eerder maakten. Centraal stond de vraag ‘hoe observeer je alledaagse handelingen en gebeurtenissen en hoe noteer je ze’?

Crowdfunding Campagne

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling organiseerde Marres samen met platform Voordekunst een succesvolle crowdfunding campagne. 122 donateurs brachten samen een bedrag van 25.000 euro bij elkaar.

Prix de Rome

Een internationale jury selecteerde Sander Breure & Witte van Hulzen, samen met nog 3 andere kunstenaars voor de shortlist van Prix de Rome 2019. Zij ontvingen ieder een werkbudget voor de totstandkoming van nieuw werk. Dit werk werd in het najaar van 2019 tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Pers over The Floor is Lava

De Volkskrant BKK De Limburger (1) Mister Motley MetropolisM L1 De Limburger (2) MaastrichtNet (1) MaastrichtNet (2) Museumnacht Maastricht (1) Museumnacht Maastricht (2) Museumtijdschrift Bezoek Maastricht e-flux Het Parool

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Partners / met dank aan

Fonds 21, het BankGiro Loterij Fonds en het Mondriaan Fonds.

The Waves

Ruim een jaar lang en tussen de lopende tentoonstellingen door, maakte de Noorse componist Espen Sommer Eide een ruimtelijk muziekalbum voor Marres.

Curator: Valentijn Byvanck

Samen met de zangeres Mari Kvien Brunvoll en de tuba speler Martin Taxt zwierf hij luisterend door de kamers van het huis op zoek naar vergeten stemmen, deels door de wanden en vloeren, deuren en trappen te laten resoneren en deels door composities te maken op basis van wat het huis voortbrengt. Het album, zo zegt de componist, werd niet zozeer ‘vóór het huis, maar met het huis gemaakt’. Het resultaat was een wonderschoon ruimtelijk album dat zich, in delen verspreid over de kamers, ontvouwde als een moderne symfonie. De muziekstukken voerden de bezoekers kamer voor kamer door het gebouw, de schaduwen van de optredens volgend, waarbij de geschiedenis van de desbetreffende ruimten uit de doeken wordt gedaan. Ze hoorden muziekstukken, melodieën en ritmes, waarbij de stemmen en perspectieven van de uitvoerende artiesten vermenigvuldigd vanuit meerdere hoeken tegelijkertijd klonken, als in een spiegelpaleis van geluid. De muziek veranderde het gebouw in een plek waar talloze werelden mogelijk zijn – vrij van de aanwezigheid van bepaalde voor- of onderwerpen. In de vervlechting van verschillende stemmen en tijden toonde zich de inspiratiebron, de befaamde roman The Waves (1931) van de Britse auteur Virginia Woolf. De Antwerpse fotograaf Jochem Vanden Ecker werd uitgenodigd om het gehele proces te documenteren.

De afgelopen jaren voerden Espen Sommer Eide en Valentijn Byvanck, directeur van Marres een serie gesprekken die uiteindelijk leidden tot de tentoonstelling The Waves. Deze gesprekken zijn verwerkt tot een interview dat is gepubliceerd in het cahier.

The Waves

Kunstenaars

Espen Sommer Eide (1972) is een componist en kunstenaar uit Bergen, Noorwegen. Hij gebruikt muziek en geluid als methode en medium: zijn artistieke werk verbindt zich met specifieke landschappen, archieven, talen en ritmes, met lokale en belichaamde kennis. Naast het maken van installaties en performances, is Sommer Eide een prominent figuur in de experimentele, elektronische muziek in Noorwegen. Met zijn groep Alog en onder pseudoniem Phonophani, lanceerde hij een reeks albums bij de labels Rune Grammofon, FatCat en Hubro.

Martin Taxt (1981) behaalde zijn diploma aan de Academy of Music in Oslo en aan de CNSMDP in Parijs in 2006. Vanaf dat jaar vestigde hij zich in de internationale, experimentele muziekwereld. Hij lanceert albums en toert met groepen als Koboku Senjû en Microtub. Sinds 2013 is Taxt ook lid van het succesrijke kunstcollectief Verdensteatret.

Mari Kvien Brunvoll (1984) is een van een prominente solist in de improvisatie muziek in Noorwegen voor zang en allerlei eclectische instrumenten. Ze studeerde af aan de Grieg Academy in Bergen en treed zowel in groepsverband op als solo in Europese jazzclubs en ­festivals. Ze maakte albums bij labels als Jazzland Recordings en Hubro. Kvien Brunvoll is onderdeel van het trio Building Instrument.

Jochem Vanden Ecker (1976) studeerde fotografie aan de Media en Design Academie in Genk. Zijn werk is gewijd aan het vastleggen van processen, gebruikmakend van verschillende media— in de regel gerelateerd aan personen of situaties. Vanden Ecker bracht een aantal boeken uit waaronder A skydog’s time. A skydog’s place (2015) en From Brown to Blue (2013).

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij

Vinyl album The Waves

Mensen die de tentoonstelling hebben gemist, kunnen zich een voorstelling maken door te luisteren naar het vinyl album dat Marres uitbracht met SOFA Music, met tracks die verwijzen naar specifieke kamers in Marres zoals: poortkamer, slaapkamer en wintertuin. De LP is te koop in de online shop. Je kunt het album The Waves ook digitaal beluisteren via Spotify.

The Waves
Training The Senses: Building Music
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses

Espen Sommer Eide, Mari Kvien Brunvoll en Martin Taxt gaven tijdens een Training the Senses sessie een rondleiding door de tentoonstelling. Ze legden kamer voor kamer uit hoe de muziekstukken tot stand zijn gekomen.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Partners / Met dank aan

Yes, Please!

Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij

Jongeren en millennials zijn vrijer dan ooit, maar hebben steeds meer last van prestatiedruk.

Curatoren: Stichting Nieuwe Helden en Valentijn Byvanck

Zijn onze lichamen wel mooi genoeg? Doen we het wel goed? Wat zijn de verwachtingen van onze partner en geniet die er wel van? Er is een nieuwe preutsheid ontstaan die onze seksuele vrijheid beperkt. Er is echter één plek waar we vrij kunnen experimenteren en geen prestatiedruk voelen: onze verbeelding.

Marres en Stichting Nieuwe Helden presenteerden in het voorjaar van 2020 Yes, Please!, een tentoonstelling over erotische fantasieën. De tentoonstelling wilde een tegenwicht bieden aan de niet aflatende maatschappelijke aandacht voor seks via porno en dating apps en zo ruimte scheppen voor de relatie tussen verbeelding en seksualiteit.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie Familie workshop
Yes, Please!

Stichting Nieuwe Helden

Stichting Nieuwe Helden reisde met een als geluidsstudio ingerichte caravan (genaamd Bolleke) langs een reeks festivals om Nederlanders en Vlamingen te interviewen over hun erotische fantasieën. Bezoekers van Yes, Please! maakten kennis met deze meer dan 300 interviews op audio en schrift in een aantal droomachtige ruimtes ingericht met  onder andere een gigantische roze baarmoeder, sluiers van schaamte, vibrerende hoogpolige tapijten en kinky voorwerpen in een keuken. De ruimtes speelden met de schaamte en nieuwsgierigheid van bezoekers, die elkaar gadesloegen tijdens het lezen en luisteren. Ook werden ze, in tegenstelling tot gangbare tentoonstellingen, aangemoedigd ‘alles aan te raken, met uitzondering van de andere bezoekers’. Pascal Leboucq was vormgever van de tentoonstelling en geluidskunstenaar Marc Alberto maakte de soundtracks. De dramaturgie van de tentoonstelling was in handen van Lucas De Man.

Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij

Publicatie Yes, Please!

Bij de tentoonstelling Yes, Please! bood Marres de gelijknamige publicatie aan, geschreven door Lucas De Man en Mariëlle de Goede, met illustraties van Atelier Cambre. Aan de hand van thematische categorieën toont het boek een rijk scala aan verrassend openhartige, originele en soms zelfs ontroerende verhalen. Koop het boek in de online winkel. De boekpresentatie van Yes, Please! vond plaats op 7 maart 2020 in Boekhandel Dominicanen in Maastricht, voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling.

Koop dit boek
Yes, Please!
Foto: Gert Jan van Rooij

Corona

Vlak na de opening van Yes, Please! op 8 maart moest de tentoonstelling op 14 maart weer worden gesloten. Omdat Marres pas vanaf 1 juni weer open mocht, werd Yes, Please! die oorspronkelijk gepland stond tot 7 juni, verlengd tot en met 9 augustus. Deze heropening in het coronatijdperk gaf de tentoonstelling echter ook een hernieuwde relevantie: in een samenleving van quarantaine en het houden van 1,5 meter afstand, kregen de thematieken van intimiteit en persoonlijk contact een extra laag.

Familie workshop

Datum: 14 juli – 6 augustus, dinsdag & donderdag
Tijd: 10:00 – 11:30 uur

Marres organiseert in de zomer stimulerende familieworkshops met zintuiglijke speurtochten door de tentoonstelling Yes, Please! en de spannende luisterkamer voor De Onzichtbare Collectie, die te vinden is in ons speciaal daarvoor ingerichte ijshuis.

Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Yes Please!

De Volkskrant L1 Trouw MetropolisM

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden