Rooms Performance Festival 2025

Aftermovie Rooms 2024
Muziek/componist: Vanessa Lann, 9×13 Orange Drummer Beat!, uitgevoerd door: NeoFanfare 9×13
coverbeeld: © Sanne Peper

Save the date voor het Rooms Performance festival op 25 & 26 januari 2025.

Een weekend vol performance, muziek, dans en film dat nog lang in je hoofd en lijf zal blijven zitten.

Hou deze website en onze socials in de gaten voor updates omtrent Rooms. Volg @marres_maastricht

Foto: © Sanne Peper

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Inschrijven perslijst

Alejandro Galván

Foto: Neeltje de Vries, Solo bij NMAG, courtesy of No Man’s Art Gallery

Kroniek van Mexico

In november 2024 start de kunstenaar Alejandro Galván (Mexico, 1990) met een geschilderde kroniek van Mexico vanuit het perspectief van de grootste sloppenwijk in Mexico-Stad. De kunstenaar woont in Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico-Stad, een plek waar politieke verwaarlozing en geweldsproblematiek het sociale panorama hebben gevormd. Zijn vaak zeer gedetailleerde schilderingen vermengen realisme met mythologie en gaan over zijn ervaring met het opgroeien in deze omgeving, het afscheid nemen van zijn familie en de corruptie van de Mexicaanse staat en politie. Zijn stijl borduurt voort op de grote muralisten met het belangrijke verschil dat zijn bronnen televisie en heavy metal zijn; bronnen die hem overigens ook apart houden van de heersende, meer minimalistische en conceptuele stijl in de Mexicaanse hedendaagse kunst.

Heldere droom

De kunstenaar, die de Mexicaanse politiek en corruptie verantwoordelijk houdt voor het vele geweld en onrecht in de samenleving, zal het hele huis van Marres komen schilderen in een poging, zoals hij zelf schrijft, een heldere droom van de Mexicaanse samenleving te schetsen. Daarbij stelt hij de volgende vragen: Hoe kunnen we de meest unieke hoofdstukken uit onze geschiedenis opnemen in een wereldwijd verhaal? Hoe kunnen we beseffen dat onze trauma’s en lijden gemeenschappelijk zijn, en dat misschien het oplossen en overwinnen van wereldproblematiek ook een pad is dat gezamenlijk moet worden bewandeld? Alejandro Galván wil met zijn werk aantonen dat hij en zijn medebewoners van Nezahualcóyotl niet ‘gemarginaliseerd’ zijn of ‘vergeten’, maar enkel behoren tot een groep mensen met een ongehoord verhaal. Een verhaal dat fundamentele raakvlakken kent met de verhalen van mensen uit andere landen, steden, dorpen of zelfs tijden. De reden waarom Galván schildert, is omdat hij geen enkel verhaal verloren wil laten gaan.

Integrale installatie

Om hem dit monumentale werk te laten maken, nodigt Marres de kunstenaar al in november 2024 uit om te beginnen met werken. De tentoonstelling zal in juni 2025 helemaal af zijn. Gedurende dit proces zullen er meerdere openingen worden georganiseerd voor bezoekers, waarbij zij uitgenodigd worden om te participeren in het maakproces van de integrale installatie. Bij de kroniek wordt een publicatie gemaakt waarvoor de kunstenaar jonge schrijvers aandraagt die samen met hem in Nezahualcóyotl zijn opgegroeid.

Beperkte openingstijden! Hou deze website en onze socials in de gaten voor updates omtrent het monumentale project Alejandro Galván bij Marres. Volg @marres_maastricht

Foto: Neeltje de Vries, Solo bij NMAG, courtesy of No Man’s Art Gallery

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Inschrijven perslijst

Currents 11

Currents 10: Luca Tichelman, This is us
Foto: Rob van Hoorn

In het najaar van 2024 presenteren Marres Maastricht en Jester in Genk samen de tentoonstelling Currents 11. Een jong curatorenteam stelt de tentoonstelling, die werk toont van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland, samen.

Met Currents treedt Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo bij te dragen aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling. Diezelfde doelstelling streeft Jester, instelling voor hedendaagse kunst in Genk, ook na. 

De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan. Na tien edities is Currents een bewezen platform voor startende kunstenaars en curatoren. De afgelopen jaren hebben 150 kunstenaars van verschillende academies werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan workshops. Door hun deelname gaven 25 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.

Currents 10: Luna Mahoux, 2 strong for 2 long
Foto: Gert Jan van Rooij

De curatoren voor Currents 11  zijn bekend!

Marres (Maastricht, NL) en Jester (Genk, BE) hebben Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara gekozen als curatorenteam voor de groepstentoonstelling Currents 11. De tentoonstelling zal werk tonen van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Zuid-Nederland, België en Noordrijn-Westfalen.

De curatoren voor deze editie Currents hebben elkaar ontmoet op de Jan van Eyck Academie. Ze zijn afkomstig uit Berlijn, London, Beirut, en Warschau, en hebben uiteenlopende werkvelden. Lucas Odahara, Harriet Middleton Baker en Nadim Choufi zijn beeldend kunstenaars. In hun werk leggen ze een gedeelde belangstelling aan de dag voor het onderzoeken van historische machtsstructuren en alternatieve toekomsten. De schrijver en curator Michał Grzegorzek richt zich op queer theory in de beeldende- en performancekunsten. 

Het team werd geselecteerd via een open call.

v.l.n.r. Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara.
Foto: Ugo Woatzi

Opening Currents 11

Met veel plezier nodigen Jester en Marres je uit voor de feestelijke opening van de elfde editie van Currents.


Datum

Zaterdag 21 september 2024

Locatie & tijd

Marres
Capucijnenstraat 98, Maastricht
17:00u

Opening Currents 10, foto: Rob van Hoorn

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Limburg Biënnale 2024

Limburg Biënnale inleverdagen 2024
Foto: Rob van Hoorn

Met grote trots presenteren Marres en Odapark de derde editie van de Limburg Biënnale, een tentoonstelling die met 500 werken van ruim 350 kunstenaars een dwarsdoorsnede biedt van de beeldende kunst in Limburg en omgeving. De biënnale is een echt Limburgs feest voor de kunsten. 

Open Call

Volgend op het enorme succes van de vorige twee edities, plaatsten Marres en Odapark in februari van dit jaar een open call voor de derde Limburg Biënnale. 1.400 makers reageerden; samen stuurden zij meer dan 3.000 werken in. 

Van 19 februari t/m 10 maart 2024 konden geïnteresseerden, jong en oud, gevestigd en onbekend, van individu tot collectief, zich met een maximum van drie bestaande kunstwerken inschrijven. Dit mocht elk type kunstwerk zijn: schilderij, video, sculptuur, audio, performance etc.

Jury

Het jury- en curatorenteam van 18 professionele kunstenaars beoordeelde de inzendingen, zonder te weten wie de ingezonden kunstwerken maakte. Vervolgens richten zij met hun selectie een ruimte in bij Marres of Odapark, waar ze ook eigen werk tonen. De jury telt leden uit Limburg en daarbuiten. 

De jurydagen vonden plaats op 11 en 12 april 2024. In de week van 29 april t/m 3 mei 2024 werden de geselecteerde kunstenaars bekend gemaakt.

Inleverdagen

De inleverdagen vonden plaats op:
31 mei & 1 juni 2024 bij Odapark
7 & 8 juni 2024 bij Marres

Foto’s inleverdagen Veelgestelde vragen

Juryleden

Karina Beumer (Peize, 1988) heeft een interactieve artistieke praktijk die wordt gevormd door dialogen met – of geboeid te worden door – iets of iemand anders. Dit resulteert in video’s, installaties, en publicaties die ontstaan uit tekeningen van observaties en onaangekondigde performances. Beumer zoekt naar een absurde en surreële relatie tussen het innerlijke (gedachten, miscommunicatie) en de fysieke wereld (taal, netwerken). In een droomachtig universum verbindt ze banale kwesties met persoonlijke fantasieën door gebruik te maken van strategieën van bestaande structuren zoals popsongs, blockbusters en live action rollenspellen. Haar film genaamd (…) is te zien op 2doc.nl en op dit moment is Beumer op zoek naar een vervanger voor zichzelf.

Foto: Chloe Op De Beeck

Eugenie Boon (Willemstad, 1995) is een Curaçaose beeldend kunstenaar gevestigd in Den Haag. Ze studeerde cum laude af aan de HKU in 2020 en won de prijs voor Artistic Achievement. In haar praktijk combineert ze storytelling en commentaar, en vertaalt dit in haar performances, schilderijen en installaties. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties, onder meer in het Stedelijk Museum Schiedam, en in de collectie van de Vrije Universiteit Amsterdam, AMC. 

Katrein Breukers (Tilburg, 1991) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde af aan de FHK in Tilburg en deed een masteropleiding Beeldende Kunst aan de AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Projectmatig werken kenmerkt haar praktijk, waarin ze ruimte maakt voor samenwerking en improvisatie, en waarin ze een persoonlijke aanpak hanteert. In haar installaties implementeert Beukers verschillende technieken en materialen, met name keramiek en textiel. Ze herwaardeert praktijken van decoratief vakmanschap die historisch gezien niet als hogere kunstvormen worden beschouwd. Een voorbeeld van dit streven is het gebruik van de quilt in haar recente werken. Breukers’ werk was te zien in galeries en kunstruimtes, waaronder bij TENT in Rotterdam Gallery Vriend van Bavink in Amsterdam en Hotel Maria Kapel in Hoorn. Ze ontving verschillende stipendia en in 2017 won zij de AG-Kunstprijs.

Anne Büscher (Stuttgart, 1991) verbindt kunst, design en wetenschap door middel van artistieke experimenten, waarin ze de gebruikelijke functies en identiteit van bekende materialen zoals glas, steen, fotopapier, lucht, licht en elektriciteit in vraag stelt en verruimt. Haar werken nemen de vorm aan van arrangementen, artistieke documentatie en objecten die pas hun volledige potentieel bereiken wanneer ze geactiveerd of gebruikt worden. Büscher’s creaties komen voort uit haar scherpe bewustzijn van de inherente gevoeligheid van objecten en spelen met de relatie tussen authenticiteit en verbeelding. Ze heeft deelgenomen aan verschillende internationale residenties en haar werk is tentoongesteld op diverse locaties, waaronder PAD Paris, TOKAS Tokyo, Miriam Gallery New York en Ludwig Forum Aachen.

Bonno van Doorn (Amsterdam, 1977) studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in 2008, waarna bekend werd door zijn schilderijen en sculpturen die hij verwerkt in uitgebreide installaties. Zijn werk was op een reeks locaties te zien, onder meer bij C&H Galerie (Amsterdam), Greylight Projects in (Brussel), Supermarket Art Fair (Stockholm) en bij Marres in Maastricht. Van Doorn gaf tevens les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is ook medeoprichter van ART BAR KIPPY.

Pablo Hannon (Santiago, 1973) verkent verschillende expressies in zijn artistieke praktijk. Vanuit zijn activistische roots in Mapuche (Chili) en bewustzijn van onrechtvaardigheid elders in de wereld, richtte hij The School op; een fluïde, autonome ruimte en methodologie waarmee hij toegankelijke, interdisciplinaire samenwerkingen met lokale en internationale participanten mogelijk maakt. Hannons’ eigen artistieke experimenten berusten op tekenkunst en vormgeving en spelen in op de geïmproviseerde en performatieve interactie met het publiek. Hij deelt zijn kennis, vaardigheden en speelsheid op verschillende kunstacademies, onder andere Hogeschool Zuyd.

Foto: Ilse Jooken

Jan Hoek (1984) voelt zich aangetrokken tot de schoonheid van buitenstaanders en werkt graag wereldwijd samen met mensen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien. In Hoek’s universum zijn ‘normale’ mensen vreemden en heersen de ‘outsiders’. Zo heeft Hoek een wereld van supersterren gefotografeerd, zoals de taxichauffeurs van Nairobi, heeft hij psychedelische zines gemaakt over sekstoerismehoofdstad Pattaya (Thailand), en heeft hij een serie gemaakt over de Maasai (Kenia & Tanzania) om hun stereotyperende imago te doorbreken. Hij heeft werken gepresenteerd in Foam (Amsterdam), Unseen Festival (Amsterdam), Photoville (New York), Fomu (Antwerpen) en Lagos Photo (Lagos).

patricia kaersenhout (we/us) (Den Helder, 1966) is een Afro-Nederlandse beeldend kunstenaar en denker. In haar werk onderzoekt ze de nog altijd actuele erfenis van slavernij en kolonialisme in de Nederlandse context en daarbuiten. kaersenhout heeft een kritische en radicale betrokkenheid bij kwesties rond ras, seksualiteit en gender, en geniet erkenning om haar tomeloze inzet voor artistieke en activistische projecten. 

Ze staat bekend om haar veelzijdige projecten in en met de samenleving, waarin ze haar publiek vraagt na te denken over hoe zijzelf mogelijk betrokken zijn bij de Nederlandse en Europese koloniale geschiedenis en haar hedendaagse erfenis. kersenhout’s werk omvat een monument ter nagedachtenis aan de Trans Atlantische slavernij, Monument van Vlucht en Verzet, dat in opdracht van de gemeente Utrecht werd gemaakt, (H)erkennen herbouwen; De wonderkamers van het Rotterdams Verleden in opdracht van de Kunsthal en museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, en haar monografie Open-Ended Visons of Possibilities dat werd uitgegeven door Japsam publishers en werd gelanceerd in 2023.

Foto: © Paco Núñez

Paul Kooiker (Rotterdam, 1964) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam (1990-1992). Kooiker werd in 1996 bekroond met de Prix-de-Rome Fotografie en in 2009 met de A. Roland Holst Award voor zijn oeuvre. Het werk van Kooiker is in tal van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien geweest, waaronder in Museum Folkwang, Essen (2021/22, DE); Museum Voorlinden, Wassenaar (2020, NL); Centraal Museum, Utrecht (2020, NL); FOMU Fotomuseum, Antwerpen (2018, BE); Fotomuseum Den Haag (2014, NL) en Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2009, NL). Zijn werk bevindt zich in tal van internationale openbare en particuliere collecties.

De kunstenaarspraktijk van Maartje Korstanje (Goes, 1982) wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van het leven en de omgang met dit besef. Zij richt zich op de spanning tussen groei en verval, zowel in de natuurlijke als in de kunstmatige wereld, maar voornamelijk in het grensgebied waar beide werelden elkaar ontmoeten. Intuïtie en verbeelding zijn belangrijke drijfveren in dit scheppend oeuvre en hoewel Korstanje met uiteenlopende materialen werkt is karton een vaste basis, waarbij constant nieuwe mogelijkheden worden onderzocht.

Korstanje studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost (Breda) en het Sandberg Instituut (Amsterdam). Ze was één van de winnaars van de Prix de Rome in 2007 en werd in 2014 genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Ook deed zij mee aan verschillende residentie programma’s en werd haar werk onder meer gepresenteerd in Kunstmuseum Den Haag, ISCP New York en Gyeonggi Museum of Contemporary Ceramic Art in Korea.

Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) maakt tekeningen, collages en mobiles die hij samenbrengt in zorgvuldig gecomponeerde tentoonstellingen. In zijn werk combineert hij kunsthistorische referenties met illustraties uit kinderboeken, verpakkingen van etenswaar of gevonden dichtregels. Het hergebruik van beeld en taal, het werken met herhaling, en een focus op de handeling van het tekenen en schilderen zélf vormen de kern van zijn veelzijdige praktijk. In 2024 is zijn solotentoonstelling How to Look at a Spiral, te zien in De Pont, Tilburg. Marijn van Kreij is als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt samen met andere makers uit de kunst- en theaterwereld binnen het collectief it is part of an ensemble.

Anouk Kruithof (Dordrecht, 1981) is transdisciplinair kunstenaar en houdt zich bezig met verschillende digitale en analoge praktijken. Haar werk verbeeldt de vergankelijkheid en chaos van deze wereld door urgente maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten en deze vanuit persoonlijke ervaring te benaderen. Kruithof wil hiermee de gevoeligheden van de huidige tijdsgeest blootleggen. Kruithof had eerder solotentoonstellingen in Foam Amsterdam, Centro de la Imagen Mexico City en Stedelijk Museum Amsterdam. Haar werk is ook opgenomen in de collecties van SFMoMA (San Francisco), Museum Folkwang (Essen) en Museum Voorlinden (Wassenaar). Kruithof werd geselecteerd voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum in 2021 en haar meest gerenommeerde project Universal Tongue werd internationaal in verschillende musea tentoongesteld.

Birthe Leemeijer (Amsterdam, 1972) woont in Heemstede en volgde behalve een opleiding aan de Rietveldacademie en het Sandberg instituut ook een hoveniersopleiding. Voor haar is het werken in de open ruimte de ideale conditie om de betekenis van de kunst en haar plaats in de wereld te bevragen. Om dat te realiseren gaat zij een samenwerking aan met steeds andere partijen en betrokkenen die zich mede inzetten om het project inhoud en vorm te geven. Daarbij speelt de al dan niet aanwezigheid van andere levensvormen (planten, dieren) en de waarde die we daaraan toekennen een steeds belangrijkere rol. Werken die Leemeijer onder andere heeft gerealiseerd zijn een Reservaat voor Eenzaamheid in Almere, de IJsfontein in Dokkum, en L’Essence de Mastenbroek. Dit laatste werk is een parfum, het resultaat van een zoektocht naar de essentie van de polder Mastenbroek. De geur, een vloeibaar landschap, vindt via een geheim leidingstelsel zijn weg naar allerlei tentoonstellingen in de wereld, zoals een installatie in het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai in 2021 en binnenkort in het Museum Krona in Uden. Ook won ze in 1996 de basisprijs Prix de Rome, kunst in de publieke ruimte.

Foto: Lola Mooij

Fleur Pierets (Zelzate, 1973) is een Belgische performancekunstenaar, bestselling schrijver en LGBTQ+ activist. Samen met haar vrouw Julian P. Boom richtte ze Et Alors? Magazine op en lanceerde ze in 2017 22-The Project, een performance kunstwerk waarin het stel van plan was te trouwen in elk land dat destijds het homohuwelijk legaliseerde. Ze trouwden in vier landen voordat Boom vroegtijdig kwam te overlijden. Dit leidde in 2018 tot Pierets’ schijversdebuut met haar memoire Julian, welke momenteel verfilmd wordt door het productiehuis van Lukas Dhont. Pierets’ schreef vervolgens het tweedelige kinderboek Love Around the World (2019) en Love is Love (2020), en een nieuwe roman Heerlijk Monster (2024). Daarnaast presenteert ze wereldwijd op consulaten, ambassades en bij bedrijven zoals Google over het belang van LHBTQ+ rechten. Momenteel werkt ze aan een opera, een nieuwe roman en een performance kunstwerk dat in oktober 2024 in première gaat. 

Jan Rothuizen (Amsterdam, 1968) is een hedendaags beeldend kunstenaar die verschillende publicaties geeft uitgebracht. Sommige hiervan zijn vertaald naar het Engels, Spaans en Chinees. Zijn werk staat maandelijks in de Volkskrant en is internationaal tentoongesteld bij verschillende gerenommeerde instituten, zoals het Museum of Modern Art in New York, Stedelijk Museum in Amsterdam en op de Internationale Architectuur Tentoonstelling van La Biennale di Venezia. Dit najaar verschijnt een nieuwe editie van zijn boek ‘De zachte atlas van Amsterdam’. Hij was eerder jurylid voor de AFK Amsterdam Prijs (2022) en zit in verschillende nationale kunstcommissies.

Foto: Stijn Rademaker

Sanne Vaassen (Heerlen, 1991) onderzoekt binnen haar artistieke praktijk de vloeiende transitie van materie en fenomenen zoals de cyclus van water, de transformatie van bomen gedurende de seizoenen en de evolutie van taal. Centrale thema’s binnen haar uiteenlopende werken zijn dan ook tijd en processen van verandering. Hiermee deelt Vaassen’s werk een raakvlak met andere disciplines zoals ecologie, geografie, geschiedenis en antropologie. Haar werk was eerder te zien in verschillende groeps- en solotentoonstellingen in binnen en buitenland, waaronder in het Bonnefantenmuseum (Maastricht), SALTS (Basel), Unit 1 Gallery (Londen), en 601Artspace (New York). Ook was ze was resident aan de Jan Van Eyck Academie in 2014-2015. 

Wessel Verrijt (Lierop, 1992) maakt sculpturen, architecturale voertuigen, tactiele mobiles en levendige personages. Deze zijn zowel robuust als fragiel, chaotisch en ordelijk. Het lijken levende wezens en suggereren een ritueel of een processie die tot stilstand is gekomen. Als zodanig verkent Verrijt het idee van ‘levende materie’; wanneer lichaam en materie samensmelten en materie menselijke trekken en emoties aanneemt. Dit is een manier om de sculpturen te vermengen met het fysieke lichaam in zogenaamde ‘hybride entiteiten’. Materialen die worden beschouwd als vergeten en achtergelaten, gedreven door consumentisme en industrialisme, bevinden zich in de dode hoeken van onze ecosystemen. In het werk van Verrijt ontwaken ze als een rebellie tegen hun kort geplande leven. Verrijt heeft recent tentoongesteld bij Cinedans, Eye Museum (Amsterdam), H3H Biënnale (Oosterhout), CODA Museum (Apeldoorn), Paltz Biënnale (Soest), Museum Jan Cunen (Oss), Das Leben am Haverkamp (Den Haag), AADK (Blanca, Spanje) & Heerz Tooya (Veliko Tarnovo, Bulgarije).

Marenne Welten (Valburg, 1959) woont en werkt in Middelburg. Ze onderzoekt in haar werk de manier waarop emoties, associaties, en herinneringen onze perceptie en betekenisgeving vormen. Ze studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda waarna ze een paar jaar in Antwerpen woonde en werkte. Sindsdien zijn haar schilderijen en collages tentoongesteld in verschillende groeps- en solotentoonstellingen in binnen en buitenland, waaronder op verschillende plekken in New York, in Stedelijk Museum Breda, Albada Jelgersma Gallery Amsterdam en Kunsthalle Lingen. Haar werk wordt momenteel vertegenwoordigd door galeries Harkawik (New York) en Tegenbosch van Vreden (Amsterdam), en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. 

Marenne Welten

Han van Wetering (Maastricht, 1948) is beeldend kunstenaar en staat onder andere bekend om zijn sculpturen die permanent gevestigd zijn in het centrum van Maastricht. Zo is zijn kleurrijke ensemble van carnavalslieden ’t Zaat hermenieke (1993) te zien op het Vrijthof. Eerder werden zijn werken getoond bij verschillende galeries in en buiten Limburg. Van Wetering werkt vaak met brons en keramiek, maar is als doorgewinterd kunstenaar en gerenommeerd ‘dwarsligger’ ook vaardig in andere materialen.

Foto: © Fotomeulenhof

Foto: Rob van Hoorn
Marenne Welten staat niet op de foto

Deelnemers Limburg Biënnale 2024

Corine Aalvanger, Ad van Aart, Agil Abdullayev, Eliot Allsop, Mario Sergio Alvarez Gonzalez, Dani Andres Ordoñez Muñoz & Lieve van den Bijgaart, Eric Arnal, Sarah Atzori De Bruin, Rob van Avesaath, Rachel Bacon, Stanislav Bagdia, Daria Baiocchi, Enny Beerden, Elise Berenstein, Mariëlle van den Bergh, Liesje van den Berk, Maya Berkhof, Ireen Bessems, Karina Beumer, Alex Bex, Adam Bialek, Rachel de Bie, Paula Biesmans & Klaas Kloosterhuis, Else Bijnens, Sjors Bindels, Florentijn de Boer, Annemie Bogaerts, Adriana Bogdanova, Noor Boiten, Eugenie Boon, Jaimary Boon, Boosten, Sabine Borgerhoff, Katia Borghesi, Melanie Bosboom, Geertje Brandenburg, Brénine Brénine, Katrein Breukers & Liza Wolters & Peerke Malschaert, Petra ten Brinke, Monique Broekman, Freija Broeren, Renée Bus, Anne Büscher, Jacqueline Caris, Omar Castillo Alfaro, Senna Castro, Bertrand Cavalier, Chantal CHALEM, Pao Chutijirawong, Rien Claessen, Jop Claessens, Livia Claesson, Ines Claus, COLETTE CLEEREN, Deniece Sami Juliana Clermonts, Adrienne Coenegracht, Monique Coppieters, Lennart Creutzburg, Amber Croonen, Yuxuan Cui, Nousjka Daniëls, De Boer, Boris Deben, Tine Deboelpaep, Benjamin Deffner, Bram Dehouck, Nele Demeulemeester, Timo Demollin, Anne Devue, Caroline Diemel, Caroline Diepstraten, Mike Dings, Ridho Maulana Dirgantara, Nico Djavanshir, Erin C. Doherty, Bonno van Doorn, Dovski, Sindy Driessen, Jeroen Duijf, Femmie Duiven, duo Wonder, Veerle van Esser, Larissa Esvelt, Jeroen Evertz, Jordan Faber, Maxime Fauconnier, Diana Fedoriaka, Jean-Luc Feixa, Fenner, Sterre Fermin, Maartje Folkeringa, Pui Yan Fong, Jan Franssen, Janina Frye, Arianne van der Gaag, Raquel Gandra, Yannick Ganseman, Barbara Gasparini di Gaetano, Truus Gelissen, Joost van Gennip, Loet Gescher, Johannes Gierlinger, Elena Giolo, Goldiie, González de Gortari, Safae Gounane, Timo van Grinsven, Sarah Rose Guitian Nederlof, Carlos Guzman, Annemiek de Haan, Harrie Habets, Henk Haest, Sophie Hana, Pablo Hannon, Jacqueline Hanssen, Lotte Hauben, Atelier Haven, Katarina Head, Charmaine de Heij, Esther van der Heijden, Trees Heil, Johan Helder, Frank Helsloot, Marly Hendricks, Justine Hendrikx, Michel van Henten, Gaspard Emma Hers, Heusinkveld, Diewke van den Heuvel, Kaan Hicyilmaz, Jan Hoek, Paulina Hoffmann, Lotte Holterman, Arielle Holtz, Mara Hop, Iris Houkes, Clara van den Hout, Niekie Houwen, Shanna Huijbregts, Audrey Huis, Teresa Hunyadi, Tycho Hupperets, Silvana Hurtado Dianderas, Angelo Iaia, Otto Iriks, Toon Jans, Petra C.T. de Jong, Conny Jongmans, Tamara Jungnickel, Hyungee Kang, Nikolay Karabinovych, Thalia Karpouzi, Corina Karstenberg, Wianda Keizer, Jaane Kentrop, Koen Kievits, Roona YJ Kim, Judith Maria Kleintjes, Maria Kley, Jenetta de Konink, jelmer Konjo, Ina Kooper, Maartje Korstanje, Paula M Kowalski, Marijn van Kreij, Mirjam Kruisselbrink, Anouk Kruithof, Jelle van Kuilenburg, Polly Kunst, Zwaantje Kurpershoek, Mathias Kuypers, Henriëtte van der Laan, Mirte van Laarhoven,

Marjolein Labeeû, Ilse Lambrichts, Roderick Laperdrix & Caz Egelie & Jesse Strikwerda, Henny Laumen, Camie Laure, Chantal Le Doux, Birthe Leemeijer, Flora Lemmens, Marian Lesage, Didianne Leusink, Lichtelijk Creatief Design, Sarah Linde, Louis van der Linden, Aagje Linssen, Zhiyi Liu, Don Londi, Looyen, Luciana Lopez Schütz, Los DQ, Chiel Lubbers, Wietske Lycklama à Nijeholt, erik van maarschalkerwaard, Roland Maas, MABA, Sandra Mackus, Linda Maissan, Aleksejs Mališevs, Keetje Mans, Eline Martin, Nacho Martín Encinas, Jochem Mestriner, Renieke Meyfroot, Jelle Annie Michiels, Hilde van Mileghem, Eline Mollema, Mike Moonen, Pleun Moons, Wim Moorman, Valantina Moraitaki, Yvonne Mostard, Indigo Musa, Nausikaä, Ava Nebulas, Anneke Nene, Remy Neumann, Darcy Neven, Joni van Niekerken, Femke Nijs, Kyra Nijskens, Elowyn Nikolov, NOMER, Anna Nunes, Oana Clitan, Ilse Oosterkamp, jo Op de Beeck, Melanie Ouwehand, Monica Overdijk, Anna-Bella Papp, Charles Park, Jean-Philippe Paumier, Madeleine Elisabeth Peccoux, Nikki Pelaez, Fleur Pierets, Lore Pilzecker, Ger Pirson, Nele Plessers, Engel Pluck, Urša Prek, Lilian Ptacek, Paula Punkstina, Fengdan Qin, Aran ra’dparsa, Roos Rademaker, Han Rameckers, Bastiaan Reijnen, Kim Rekkers, René Reynders, Niko Riedinger, Carlette Rijcken, Anja van Rijen, Maartje van Ringen, Roos Roberts, Rein Rodemeier, Hannes van Roosmalen, Jan Rothuizen, Amber Roucourt, Timia Rugenbrink, Ruimtevaarder, Atieh Salari, Geoff  Salmon, Ria Sandbrink, Inderjeet Sandhu, Junya Sato, Carmen Schabracq, Stefanie Schaut, Andreas Schlesinger, Julie van de Schoor, Teun  Schouren, Henk Schut, Ies Schute, Maarten Schuurman, Ehecatl Sevilla, Milo Sharafeddine, Gina Siliquini, Ruud Simons, Agata Siwek, Ian Skirvin, Bregje Sliepenbeek, Lisanne Sloots, Krista Smulders & Michiel Ubels, Paweł Sobczak, Joran van Soest, Olena Solodiannykova, Tonni van Sommeren, Ana Sous, Francisco Speicher, Saskia Spitz, Yip Stals, Hanna Steenbergen-Cockerton, Mai Stevens, Jelle Stiphout, Lonneke Stomphorst, Karlijn Surminski, Flore Tanghe, Frans van Tartwijk, Nele Tas, Fienke Teeken, Terlingen, Sophie Teunissen, sjoerd tim, Jan Timmers, Su Tomesen, Sam Tromp, Katya Tsareva, Rexy Tseng, Ferren Uerlings, Ellen Urselmann, Sanne Vaassen, Niels Vaes, Joris Vaessen, Celine Vahsen, Filiz Van der Velpen, van Win, Inge van der Ven, Fee Veraghtert, Ans Verdijk, Marie Verdurmen, Louisa Vergozisi, Sep Verhoeven, Elisa Verkoelen, Wessel Verrijt, Katrijn Verstegen, Bram Verstraeten, Aline Verstraten, Martijn Verzijl, Dina Vos, Iris de Vries, Karin Vyncke, Rosalie Wammes, Jeroen de Wandel, Yuqi Wang, Shirley Welten, Marenne Welten, Esra Westerburgen, Han van Wetering, Heleen Wiemer, Esmée Willemsen, Katja Windau, Ruben Wit, Niek Wittebrood, Vincent Wolff, Kamila Wolszczak, WONNE, Sigrid van Woudenberg, Pippilotta Yerna, Yinzk, Yuliya Zadorozhnyuk, Jun Zhang, Zhao Zhou, Noa Zuidervaart

Opening
Limburg Biënnale 2024

Met veel plezier nodigen Odapark en Marres je uit voor de feestelijke opening van de Limburg Biënnale 2024!

Dit is de derde editie van de Limburg Biënnale en de eerste die wij in samenwerking presenteren. We heten je daarom van harte welkom op beide locaties, in Venray en Maastricht.

Datum

Zaterdag 29 juni 2024

Locatie & tijd

Odapark
Merseloseweg 117, Venray
14:00u (inloop vanaf 13:30u, open tot 17:00u)

Marres
Capucijnenstraat 98, Maastricht
17:00u

Opening Limburg Biënnale #2, 2022
Foto: Rob van Hoorn

Inleverdagen
Limburg Biënnale 2024

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Pers over
Limburg Biënnale 2024

L1 Cultuurcafé: Kunstenaars leveren hun werk in voor Limburg Biënnale L1: Limburg Biënnale voor het eerst ook in Odapark Venray L1 Cultuurcafé: Limburgse kunstenaars voor de derde keer in de spotlight

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht (.pdf) Inschrijven perslijst

Partners / met dank aan

‘I’ Stok-sculpturen van Martin Brandsma

Foto: Twan Wiersma

Marres X Kasteel Wijlre

Het tentoonstellingsproject Dit is de grens van Martin Brandsma (1972, Wolvega) gaat over samenwerking, gedrag en grenzen op en rond buitenplaats Kasteel Wijlre. Dit is de grens bestaat uit een tentoonstelling in het Koetshuis, waarin nieuw en bestaand werk van de kunstenaar wordt gepresenteerd, en een reeks interventies op plekken rond de buitenplaats en in de Zuid-Limburgse regio, waaronder de openbare stadstuin van Marres.

Deels actief als gedragsbioloog, bestudeerde Brandsma de afgelopen 12 jaar de klapekster: een mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes. Zo is de kunstenaar van verschillende materialen stok-sculpturen gaan maken, die hij ‘I’ noemt en in de natuurlijke omgeving van de klapekster plaatst, en die door de vogels onder andere in gebruik werden genomen als uitkijkpost. Daarnaast plaatste Brandsma de afgelopen jaren zijn stok-sculpturen in publieke ruimtes zoals kunstmusea – waar ze zich (soms onuitgenodigd) verhouden tot de getoonde kunst. 

I-58 ,I-74, I-49 zullen bij Marres te zien zijn tot minimaal 3 december 2023. De stadstuin is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zondag, vanaf 12:00u

Lees meer op kasteelwijlre.nl

Als paralelle interventie is het werk ‘There’s No Place Called Home (Maastricht)’ van kunstenaar James Webb niet alleen te horen in de tuin van Marres, maar ook in die van Kasteel Wijlre. Het zachte gezang van een Peruaanse veldleeuwerik is een eigenaardig geluid om buiten het westen van Zuid-Amerika tegen te komen.

Lees meer over James Webb

Arturo Kameya ‘Opaque Spirits’

‘Waarom doen we alsof we een staat hebben?’
José Ignacio Cabrujas, 1987

De Venezolaanse toneelschrijver Cabrujas vergeleek ooit de natie met een hotel, een tijdelijke plek die geen eigendom is van de bewoners en daarom niet opgeknapt hoeft te worden. De staat speelt de rol van beheerder van dit hotel, maar faalt erin om zijn gasten een basisniveau van comfort te bieden.

De Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya heeft het huis van Marres omgebouwd tot een hotel waar de geesten van de mislukte staat Peru hun intrek hebben genomen. De gevel toont enorme schilderijen met moderne messianistische beelden. Binnen vinden bezoekers allerlei scènes, waaronder een betegeld badhuis dat zich voordoet als restaurant, een meerarmige bierfontein en een grote bovenkamer met mechanische vissen. Het interieur is een allegorie van de Peruaanse staat. Het weerspiegelt een schijnwereld waarin de waarheid minder belangrijk is dan wat uit pure noodzaak wordt opgeroepen.

De kunstenaar maakte de tentoonstelling in samenwerking met Claudia Martínez Garay.

Tickets Opaque Spirits Download het Opaque Spirits cahier

Opening

9 maart 2024

De feestelijke opening van Opaque Spirits van ARTURO KAMEYA in samenwerking met Claudia Martínez Garay vond plaats op deze zonnige zaterdag.

Openingen van Marres zijn gratis toegankelijk, zonder reservatie of ticket.

Beelden van de opening
Foto: Rob van Hoorn

Museumnacht Maastricht: Let’s open up!

19 april 2024

Marres is elk jaar één van de 14 verschillende locaties in de stad waarbij tijdens Museumnacht de deuren tot laat geopend zijn.

Tijdens de zeer drukbezochte Museumnacht konden bezoekers zich laten verrassen door de intrigerende tentoonstelling Opaque Spirits van de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya.

Overzicht Museumnacht 2024
Foto: Rob van Hoorn

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Arturo Kameya

De multidisciplinaire werken van Arturo Kameya (Peru, 1984) verbinden uiteenlopende verhalen, populaire mythen en historische gebeurtenissen en verbeelden de dagelijkse omstandigheden en tegenstrijdigheden van zijn geboorteland Peru. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Kameya studeerde aan de Pontifical Catholic University of Peru in Lima (PE) en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (NL) van 2019 tot 2021. Zijn werk werd gepresenteerd op Memory is an Editing Station, de 22e Biënnale Sesc_Videobrasil in São Paulo (BR) in 2023; We, on the Rising Wave, de Busan Biennale (SK) in 2022; en Soft Water Hard Stone, de vijfde New Museum Triënnale in New York (VS) in 2021.

Zijn solotentoonstellingen zijn onder andere Los Ovnis, GRIMM, New York, NY (US); En esa pulga se mezcla nuestra sangre / In that flea, our blood mixes, GRIMM, New York, NY (US); Drylands, Dordrechts Museum, Dordrecht (NL); Grandma’s Cooking Recipes, GRIMM, Amsterdam (NL); Depósito de Sombras, Alliance Française, Lima (PE); Allá en el Caserío, Acá en el Matorral (met Claudia Martínez Garay) Ginsberg Galeria, Lima (PE); Ghosts Don’t Care if You Believe in them, Hotel Maria Kapel, Hoorn (NL); Ghost Stories, Alliance Française, Lima (PE); Ciencia Ficción, Wu Gallery, Lima (PE); en Land at the End of the Sea (met Claudia Martínez Garay), Galería del Centro Cultural Británico de San Juan de Lurigancho, Lima (PE).

Kameya’s werk is opgenomen in vele collecties, waaronder de Beth Rudin DeWoody Collection (VS) en de ING Collection (NL), en de collecties van the Institute of Contemporary Art, Miami (VS), Museo de Arte de Lima, MALI (PE) en de Saastamoinen Foundation (FI).

Arturo Kameya wordt vertegenwoordigd door GRIMM, Amsterdam | Londen | New York.

Arturo Kameya, Untitled, 2024, Mixed media. Met dank aan de kunsenaar en GRIMM, Amsterdam | London | New York. © Arturo Kameya

Claudia Martínez Garay

De schilderijen, video’s en installaties van Claudia Martínez Garay (Peru, 1983) verwijzen naar de geschiedenis en sociaal-politieke herinneringen van Peru. In haar werk onderzoekt zij verschillende Andes-culturen aan de hand van hun tastbare en immateriële overblijfselen, zoals documenten, artefacten, muziek en getuigenissen. Martínez Garay studeerde grafische kunst aan de PUCP (PE) en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam in 2016 en 2017. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Recente solotentoonstellingen zijn onder andere Ghost Kingdom, GRIMM, New York, NY (VS) in 2022; Ten Thousand Things, Sifang Art Museum, Nanjing (CN) in 2020. Geselecteerde groepstentoonstellingen zijn Echoes of Our Stories, Quinta do Quetzal, Vidigueira (PT); Who Tells a Tale Adds a Tail: Latin America and Contemporary Art, Denver Art Museum, CO (VS); No Linear Fucking Time, B.A.K., basis voor actuele kunst, Utrecht (NL); Plural Domains, Harn Museum of Art, Gainesville, FL (VS); 1 Million Roses for Angela Davis, Kunsthalle im Lipsiusbau, Dresden (DE); The Faculty of Sensing: Anton Wilhelm Amo, Kunstverein, Braunschweig en SAVVY Contemporary (DE); de 21e Hedendaagse Kunst Biënnale Sesc_Videobrasil, São Paulo (BR); de 16e Istanbul Biënnale, Istanbul (TR); de 5e Oeral Industriële Biënnale van Hedendaagse Kunst, Ekaterinburg (RU); de Aichi Triënnale, Aichi (JP); de 12e Shanghai Biënnale; en de New Museum Triënnale, New York (VS).

Haar werk is te vinden in de collecties van het Denver Art Museum, CO (VS); Museum Arnhem (NL); Sifang Art Museum, Nanjing (CN); KADIST Collection, Parijs (FR) en San Francisco, CA (VS); Museo de Arte de Lima, MALI (PE); AkzoNobel Art Foundation, Amsterdam (NL); AMC Art Collection, Amsterdam (NL); Fundación Studie e Richerche Benetton, Treviso (IT); Central Reserve Bank of Peru, Lima (PE); Cisneros Fontanals Art Foundation, Miami, FL (VS); THE EKARD COLLECTION; KPMG Art Collection, Amsterdam (NL); LAM museum, Lisse (NL); LOOP Collection, MACBA Museu d’Art Contemporani, Barcelona (ES); Micromuseo al fondo hay sitio, Lima (PE); Museu Olho Latino, Atibaia (BR) en andere.

Claudia Martínez Garay wordt vertegenwoordigd door GRIMM, Amsterdam | Londen | New York.

Arturo Kameya en Claudia Martínez Garay
Foto: Rob van Hoorn

Podcast ‘Sensing Art, Training the Body’

In de aanloop van een nieuwe tentoonstelling bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, interviewt directeur Valentijn Byvanck de deelnemende kunstenaars, performers en curatoren.

Voor de tentoonstelling Opaque Spirits gaat hij in gesprek met de Peruaanse kunstenaars Arturo Kameya en Claudia Martínez Garay.

Het interview is Engelstalig.

‘Kameya transformeerde het Maastrichtse cultuurhuis tot een plek waar talloze geesten in rondwaren. Achter een gordijntje danst een metalen kast in rood licht, op een lage koffietafel cirkelt een opengetrokken tonijnblikje in het rond. ‘Ze komen de schulden innen die de Peruaanse regering bij haar bevolking heeft openstaan’, zegt de kunstenaar.

– De Volkskrant, door Marsha Bruinen

Pers over Arturo Kameya

Arturo Kameya Absorbs Us into Memories of His Past at GRIMM New York
– Ocula Magazine (EN)
Easy to Describe, but Not So Easy to Explain
– Kennich Magazine (EN)
Claudia Martínez Garay and Arturo Kameya Explore Peruvian History
– Elephant (EN)
De geëngageerde kunst van Peruaan Arturo Kameya
– Volkskrant
De vissen weten niet wat er gaat gebeuren (maar wij wel)
– Mister Motley
Interview: Arturo Kameya
– Gonzo Circus
Arturo Kameya toont de surveillancestaat als een spookhuis
– NRC (NL)
Must-see shows in and around Maastricht during TEFAF
– The Art Newspaper (EN)
A Guide to Maastricht During TEFAF
– TEFAF (EN)
Espíritus Opacos | Arturo Kameya en colaboración con Claudia Martinez Garay
– Vocablo (PE)

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht Opaque Spirits Persbeelden Opaque Spirits Marres algemeen (.pdf) Inschrijven perslijst

Partners / met dank aan

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Met dank aan GRIMM, Amsterdam | London | New York

Rooms Performance festival 2024

Aftermovie Rooms 2024
Muziek / Componist: Vanessa Lann, 9×13 Orange Drummer Beat!, gespeeld door: NeoFanfare 9×13
Coverbeeld: © Sanne Peper

Marres, VIA ZUID, de Brakke Grond, Dansateliers en FASHIONCLASH presenteren het performance festival Rooms.

Jonge makers en gevestigde talenten brachten performance, theater, beeldende kunst, dans, mode en muziek. Een weekend waarin fragiele jurken kleurrijk glas in lood tot leven brachten, waar de lichamen van dirigenten in levende partituren veranderden, manuscripten werden gedicteerd en een schoenenboer je meenam in absurdistische machtsverhoudingen.

Line up:
buren
Merette van Hijfte & Pleuni Veen
Kinga Jaczewska
Mauricio Limon
David Maroto
Genevieve Murphy
Ika Schwander ism Fran Hayes

27 & 28 januari 2024
13:00-18:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Regulier: € 40,00
Student: € 20,00
Dagpassen zijn niet meer beschikbaar

De volgende editie van Rooms staat gepland op 25 en 26 januari 2025, we hopen je dan weer te zien!

Het programma van Rooms is hetzelfde op zaterdag en zondag, met uitzondering van de performance van David Maroto, deze zal plaatsvinden op zaterdag. Een dagpas geeft volledige toegang tot alle performances op één dag. Het restaurant Marres Kitchen is tot 18u open voor heerlijke hapjes en drankjes.

Line up

buren presenteert de prelude van het werk shoe/farm dat in februari 2024 in première gaat. Vanuit de werelden waarin Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht opgroeiden, een boerderij in Zeeuws- Vlaanderen en een schoenenwinkel langs de Belgische kust, versmelten ze de werelden van ‘farm’ en ‘shoe’. Ze trekken de schoenen van hun (voor)ouders aan en spelen met gewoontes, gebruiken en specifieke zegswijzen verbonden aan het boerenleven en de schoenenverkoop. Hierbij koppelen ze hun belevenissen aan bredere maatschappelijke onderwerpen rondom productieprocessen, werkomstandigheden en consumentisme. 

buren, het tweemanscollectief van Mabesoone (Knokke,1988) en Albrecht (Brugge, 1986), specialiseert zich in het spelen van kritisch-absurdistische stukken over huiselijkheid, gender, (kunst)geschiedenis en neoliberalisme. Hun werk werd eerder getoond op podia in binnen- en buitenland, waaronder bij Centrale Fies (Italië), Teatro Nacional D. Maria II (Portugal), Szene (Salzburg) en binnen het discursieve programma Feminist School. Het collectief bracht een graphic novel uit getiteld STW, your favourite station! en is vanaf 2023 huisartiest bij het Kaaitheater.

concept by buren (Oshin Albrecht & Melissa Mabesoone)
created with: Oshin Albrecht, Melissa Mabesoone, Benjamin Cools, Benne Dousselaere, Vera Martins, Famke Dhont, Margaux Janssens
produced by: au bureau
co-productie: Kaaitheater, Kunstencentrum BUDA, workspacebrussels, C-takt, KAAP, de Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, Playground festival (STUK, Museum M), apap-FEMINIST FUTURES, a project co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union, Marres

©buren

Pleuni Veen en Merette van Hijfte presenteren het beeldende gedicht PAL, dat vormgeeft aan het moment dat we vrijheid inruilen voor veiligheid. Hiermee spelen ze in op de verschillende betekenissen van het bijwoord, dat naar de oorspronkelijke uitdrukking ‘pal staan’ refereert, met de figuurlijke betekenis ‘onbeweeglijk zijn’ of ‘standvastig zijn’

Veen (1994, NL) wordt als wiskunde studente geïntrigeerd door de balans tussen het bepaalde en het onbepaalde karakter van de wereld, en tussen het begrijpen en het ongrijpbare. Contact, wrijving en verwondering staan centraal in haar werk. 

Hijfte (1994, NL) is een speelse speler en energieke maker, die niet schuwt om vanuit haar intuïtie en impulsen te handelen waardoor haar werk explosief en schurend is. Sinds haar afstuderen aan de Mime Opleiding is ze actief als actrice en filmmaker en lid van het Collectief BAMBAMBAM. 

Credits camera: Samuel van Keeken
Muziek: Rint Mennes

Rooms Merette Pleuni
Foto: Samuel van Keeken

Jaczewska maakte haar Rooms performance Raw and Tender in samenwerking met Agnese Forlani en Raphael Malfliet. De performance kijkt naar de functionaliteit en de lichamelijkheid van het moederschap, met alle contradicties die het bevat. Het stuk is een reactie op haar eerdere gedicht mothers.

Jaczewska (Warschau, 1991) is een danser en choreograaf die zich richt op dat wat vaak onzichtbaar wordt gemaakt of gewoonlijk aan onze aandacht ontsnapt. Haar eerdere werk omvat performance, video, installatie, tekst en fotografie en werd gepresenteerd in theaterzalen zoals Kunstcentrum Nona (Mechelen) en Magdalenazaal (Brugge), maar ook bij kunstinstellingen als Kunsthal Antwerpen. In 2021 ontving ze de PrixFintroPrijs in de categorie theater en dans.

Forlani (1997) is een Italiaanse danser en textielmaker die momenteel haar masteropleiding dans aan het afronden is. In haar artistieke praktijk experimenteert ze met kostuums, scenografie en materialiteit in dialoog met het dansende lichaam.

Malfliet (Dendermonde, 1990) is een experimentele elektrische bassist, componisten geluidsartiest. In zijn werk onderzoekt hij de vertrouwdheid van geluid in relatie tot ons gevoel van plaats en ruimte. Hij bracht meerdere albums uit en is daarnaast actief in verschillende interdisciplinaire constellaties.

‘Time it takes’
Foto: Diego Franssens

In 2022 presenteerde Mauricio Limón de León in samenwerking met Adriana Gonzalez Hulshof Garderobe Sessions, een exclusieve collectie glas-in-lood haute couture jurken. Tijdens Rooms is de collectie het onderwerp van de voorstelling Flowing Sands Slogans. Hier brengen Limón de León, Mahoalli Nassourou, Justine Olguín, Laia Vancells Pi en Manu Sol Mateo een vloeiende geometrische choreografie op de muziek van Alejandro Contreras Pascual en Limón de León. Flowing Sand Slogans is geïnspireerd door Samuel Beckett’s korte televisiespel Quad (1981). Een ontmoeting tussen vier personages mondt uit in een onsamenhangende catwalkvoorstelling van mechanische bewegingen.

Eerdere tentoonstellingen van Limón de León (Mexico City, 1979) zijn onder andere A gigantic broom to uncover compelling narratives (Rotterdam, 2020), El primero que ria (Parijs, 2023) en zijn huidige tentoonstelling Memoria ciega in Museo Cabañas (Guadalajara), gecureerd door Victor Palacios. Hij wordt vertegenwoordigd door Ellen de Bruijne Projects (Amsterdam), Pequod.CO (Mexico) en Wild Palms (Düsseldorf).

Adriana Gonzalez Hulshof is directeur van Museum Kranenburgh, een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Bergen. Ze was oprichter en directeur van Amsterdam Art|Weekend, werkte voor Nationale Opera & Ballet en ontwikkelde kunstprogramma’s voor het International Documentary Film Festival Amsterdam, het Prins Claus Fonds, ArtHub Asia en anderen.

Vancells Pi (Blanes, 1993) voltooide haar formele dansopleiding aan Codarts Rotterdam, en is sindsdien onderdeel geweest van het Tanz Luzerner Theatergezelschap, Habemus Corpus en de gezelschappen van Roberto G. Alonso en Mari Rovira Crea. Momenteel danst ze voor het Nationale Opera & Ballet en voor verschillende kunstfestivals door heel Europa.

Transdisciplinair kunstenaar Sol Mateo Rivas Álvarez (Mexico Stad, 1989) neemt zijn eigen seksualiteit als uitgangspunt voor zijn artistieke verkenningen van genderstereotypen, schoonheid en moraliteit. Zijn werk was recentelijk te zien op het internationale theaterfestival Temporada Alta (Peru) en in het Centre National du Costume et de la Scène (Frankrijk).

Nassourou (Mexico Stad, 1983) werkt op het snijvlak van performance, theater, film en fotografie. Ze regisseerde en presenteerde de monoloog Medea Redux in 2013 en maakt deel uit van het internationale collectief Entre Minas. Als performer werkte ze samen met onder andere Barbara Foulkes (Arg- Mex), Pablo Helguera (Mex-USA) en Maj Britsen (Duitsland).

Lepke Olguin Oaxaca (Mexico City, 1999) studeerde antropologie aan de Paul Valery Universiteit in Montpellier van 2019 tot 2021. Ze is geïnteresseerd in dans, performance, muziek en spektakel en treedt momenteel op in samenwerking met het cabaretcollectief Las Suculentas, Manu Sol Mateo.

Foto: Mauricio Limon

David Maroto’s performance is genoemd naar zijn nieuwste novelle Not All of Me Will Die. De novelle bestaat als een origineel manuscript waarin de auteur reflecteert op herinnering, schrijven en het verlangen naar een nageslacht. In de performance publiceert Maroto het werk door de inhoud te dicteren aan een groep deelnemers die hun eigen kopie met de hand schrijven. Op deze manier verspreidt Maroto zijn ‘orale novelle’ in handgeschreven unieke kopieën.

Maroto (Spanje, 1976) is beeldend kunstenaar. Hij promoveerde aan het Edinburgh College of Art met zijn onderzoek The Artist’s Novel: The Novel as a Medium in the Visual Arts. Dit is de eerste diepgaande studie naar de artist’s novel als fenomeen en volgt op Maroto en Joanna Zielińska’s project The Book Lovers; een verzameling en bibliografie van artist’s novels die ze in 2011 startten. Maroto’s autonome werk werd getoond in onder andere Kanal Centre Pompidou (Brussel), EFA Project Space (New York) en Vigil Gonzales Gallery (Buenos Aires).

David Maroto’s performance is alleen op zaterdag 27 januari 2024 te zien.

Doe mee aan deze performance
Foto: Marine Eigel

Een initiatief van Technology Driven Art, een onderzoeksgroep binnen de kunstopleidingen Zuyd in samenwerking met Out of Sight VZW en Marres.
technologydrivenart.org
out-of-sight.be

Genevieve Murphy’s Rooms performance Somewhere Someone Is Conducting Right Now stelt het lichaam voor als een partituur. Vier dirigenten, elk in een eigen kamer, zijn afhankelijk van vervagende muziek en herinneringen terwijl ze in gedeeltelijke stilte een zelfgekozen stuk orkestreren. Dit vestigt niet alleen de aandacht op de individualiteit van elke dirigent, maar ook op het muziekgenre en de omgeving. De overgangen tussen ruimtes, waar verschillende klanken in elkaar overgaan, worden eigenzinnige sonische zones. Als iedereen dirigeert en alles synchroon te horen is, zingt het huis van Marres.

Murphy (Schotland, 1988) studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Glasgow, het Conservatorium van Birmingham voor muziek en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze combineert in haar werk performance en beeldende kunst met hedendaagse klassieke muziek en richt zich daarbij vaak op psychologie en fuctiebeperking. Haar composities zijn uitgevoerd in concertzalen en kunstgalerieën, waaronder het Concertgebouw, het Muziekgebouw, W139, Stedelijk (Amsterdam), La Fenice (Venetië), Old Fruitmarket (Glasgow) en Theatre Spektakel (Zürich). Ze werd in 2019 toegelaten als erelid van The Royal Birmingham Conservatoire.

Ed Liebrecht studeerde cum laude af aan de Royal Academy of Music, waar hij de Fred Southall Prize kreeg voor zijn laatste optreden. Hij streeft ernaar om ideologische verscheidenheid te brengen in zijn werk door invloeden vanuit verschillende muziekgebieden te incorporeren. Een samenwerking met het jazzorkest van Oxford University Orchestra, en een terugkeer naar het Haydn Chamber Orchestra voor het Walton Vioolconcert liggen in het verschiet. 

Componist en dirigent Ezequiel Menalled (Buoneos Aires, 1980) behaalde zijn Bachelor- en Masterdiploma in dirigeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij werkt met verschillende genres, met of zonder het gebruik van elektronica en andere technologische media, variërend van solo’s tot grote ensembles. In 2003 richtte hij het Nederlandse Ensemble Modelo62 op, waarvan hij sindsdien artistiek leider is.

Libia Hernandez (Cuba, 1965) verwerpt het idee dat klassieke muziek alleen bestemd is voor een kleine elite, en probeert nieuwe luisteraars en een steeds bredere groep mensen klassieke muziek te laten ervaren als actueel, noodzakelijk en onvervangbaar – als een blijvende kracht die culturen en continenten overbrugt. In 2024 dirigeert Hernandez een nieuwe opera geschreven door Monique Krüs, Piratenkoningin bij de Nederlandse Reisopera.

De Baskische dirigent en violiste Mirari Etxeberria Guerrero (Andoain, 1998) is de oprichter, artistiek leider en chef-dirigent van het Jeugdorkest van Pamplona. Ze heeft een bachelor in viool en een master in muziekwetenschap. Momenteel is zij bezig met de afronding van haar formele opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Als assistent-dirigent werkte ze eerder met Juanjo Mena, Martin Sieghart en Ryan Bancroft.

Composer: Vanessa Lann
Piece: 9×13 Orange Drummer Beat!
Performed by: NeoFanfare 9×13
Composer: Tan Dun
Piece: Circle with Four Trios, Conductor and Audience (1992)
Performed by: Nieuwe Ensemble
Composer: Beethoven
Piece: Symphony No. 9 in D minor, Op. 125 – “Choral”: 2. Molto vivace
Performed by: Royal Concertgebouw Orkest
Composer: Luciano Berio
Piece: Sinfonia for 8 Voices and Orchestra: III. in Ruhig Fließender Bewegung
Performed by: Electric Phoenix and Royal Concertgebouw Orkest

Foto: Bas de Brouwer

Ika Schwander en Fran Hayes presenteren Someone, I tell you, in another time will remember us. De performance, met verwijzingen naar de nimf Daphne en de dichter Sappho, is gewijd aan transformatie, van mens naar boom, van leven naar dood. Ze creëren een omgeving waar prikkels zeldzaam zijn en het publiek ruimte heeft om te ademen. In die ruimte ontstaan vragen die normaal gesproken verloren gaan. Wat zou iemand kunnen bewegen om het menselijk bestaan op te geven voor iets anders?

Schwander (Luxemburg, 1999) studeerde in 2023 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht met haar voorstelling è vero, è vero, è vero, een co-productie van VIA ZUID en Festival Cement. Ze maakt beeldende voorstellingen en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende media. In haar werk onderzoekt ze thema’s zoals trauma, zorg, religie, ecologie en de dood.

Hayes (Dorchester, 1999) is een multimediakunstenaar die de relaties onderzoekt die zich vormen in de ruimtes tussen het digitale en het fysieke. De kunstenaar vermengt invloeden uit science fiction met actuele kwesties zoals ecologische ineenstorting en de gevolgen van het kapitalisme en alledaagse gebeurtenissen in werk dat varieert van 3D-modellering en animatie tot keramiek en schrijven. Hayes is gevestigd in Londen.

Beeld in samenwerking met Fran Hayes
Rooms blokkenschema, 27 & 28 jan 2024
Download programmaboekje (.pdf)

Overzicht festival

Bekijk meer
buren shoe/farm
Foto: © Sanne Peper
Ika Schwander & Fran Hayes Someone, I tell you, in another time will remember us
Foto: © Sanne Peper
Mauricio Limon Flowing Sands Slogans
Foto: © Sanne Peper
Foto: © Sanne Peper
Show more
Genevieve Murphy Somewhere Someone Is Conducting Right Now
Foto: © Sanne Peper
Foto: © Sanne Peper
Merette van Hijfte & Pleuni Veen PAL
Foto: © Sanne Peper
Kinga Jaczewska, with Agnese Forlani & Raphael Malfliet Raw and Tender
Foto: © Sanne Peper
Ika Schwander & Fran Hayes Someone, I tell you, in another time will remember us
Foto: © Sanne Peper
Mauricio Limon Flowing Sands Slogans
Foto: © Sanne Peper
David Maroto Not All of Me Will Die
Foto: © Sanne Peper
Merette van Hijfte & Pleuni Veen PAL
Foto: © Sanne Peper
David Maroto Not All of Me Will Die
Foto: © Sanne Peper
Kinga Jaczewska, with Agnese Forlani & Raphael Malfliet Raw and Tender
Foto: © Sanne Peper
buren shoe/farm
Foto: © Sanne Peper
Genevieve Murphy Somewhere Someone Is Conducting Right Now
Foto: © Sanne Peper

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Inschrijven perslijst

Partners/met dank aan

Partners Rooms:
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur
Dansateliers
De Brakke Grond
FASHIONCLASH
VIA ZUID

Met dank aan Gieskes-Strijbis Fonds

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Rooms Performance festival

In het weekend van 4 en 5 september 2021 lanceerde Marres het performance festival Rooms. Rooms presenteert nieuw werk van jonge makers en gevestigde talenten. In de huiselijke kamers van Marres wisselen uitdagend theater, dromerige films, intieme dansstukken en bijzondere beeldende kunst elkaar af. Achter de kamerdeuren nemen een tiental makers je twee dagen lang mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

Foto: Ies Kaczmarek

Overzicht

Bekijk meer
Boris de Klerk, Kiem Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Megan de Kruijf, Treat thy neighbour as thyself
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Myra Schouten, Ik ben gestolen
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Marthe Koning, GOT 2 4 GET
Foto: © Sanne Peper
Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Toon Teeken, The Day After
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Keren Levi, There she is
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Marika Meoli & Joost Vrouenraets, In presence of an embracement
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Jaap Scheeren & Rik van den Bos, Flipping The Bird
Foto: © Sanne Peper

Programma

Za: 12.00 & 15.00 / Zo: 15.00 (balzaal)

Kiem is een gedachtestroom die zichzelf met horten en stoten probeert in te halen. Een mislukte denkoefening over schaal, context, taal en de mens.

Za: 13.30 / Zo: 13.30 & 16.30 (balzaal)

In GOT 2 4 GET poogt Koning zichzelf en de wereld niet langer op te delen in één ik en miljoenen anderen. Ze geeft zich over. In een rituele bezwering met het publiek aan haar zijde, tart ze de zwaartekracht en zingt ze gedachten weg met één doel: op te mogen lossen in een groter geheel.

Za: 12.45 & 15.45 / Zo: 14.15 (schouwkamer)

Treat thy neighbour as thyself is als een gedachtestroom die het ongemak van je mening uiten onderzoekt. Een vrouw zit op een stoel, die om onbekende reden op een platform staat. Ze heeft iets te zeggen en ze zal moeten uitzoeken hoe dit te doen. Misschien richt ze zich specifiek tot iemand. Het ene moment lijkt het podium haar woorden te benadrukken, op andere momenten spreekt het haar juist tegen.

Za: 16.15 / Zo: 12.00 (balzaal)

In deze persoonlijke solo, waarin verhalen en dans elkaar afwisselen, staat afscheid nemen centraal. Op het randje van roddelpraat schetst Levi een geschakeerd beeld van afstand en intimiteit binnen haar familie. Ze nodigt je uit na te denken over je eigen familiegeschiedenis en het afscheid nemen van vorige generaties. De voorstelling daagt je uit open te staan ​​voor begrippen als vergankelijkheid, herinnering en verleden.

Zo: 13.30 & 15.00 (tuinkamer)

Twee lichamen in een ononderbroken omhelzing: huid op huid, botten verstrengeld en spieren volhardend gekruist. Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is onze benadering van fysiek contact drastisch veranderd. Omhelzen is een zeldzame handeling geworden die alleen nog in de privésfeer plaatsvindt. In presence of an embracement benadrukt het belang van de eenvoudige, maar vitale omhelzing.

Za: op het kwartier tussen 12.30 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: op het kwartier tussen 12.45 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (filmkamer)

Het fotografische verhaal Flipping The Bird neemt je mee naar de duinen; het startpunt van een zoektocht naar contact maken met flora en fauna. De film eindigt in een explosie, een pleidooi om los te komen van je vaste grond en een nieuwe richting te kiezen. Flipping The Bird is een prachtig en compact kunstwerk, waarin taal en beeld elkaar voortdurend versterke

Za: 14.15 / Zo: 12.45 & 15.45 (schouwkamer)

In Ik ben gestolen doet Schouten een poging iets te delen over het onderwerp waar ze het bij voorbaat niet over wil hebben: de onvoorwaardelijke liefde van kind voor ouder. Deze monoloog is een brief aan haar vader. Ze eist van hem, verlangt van hem, heeft hem lief en blikt op hem terug. In een sobere setting staan de tekst en haar aanwezigheid op de vloer, die ze als instrument gebruikt, centraal

Za: 13.30 & 16.30 / Zo: 12.00 (tuinkamer)

Ten of Swords is een langzame verkenning van het overgangsmoment van leven naar dood. Een ruimte, spaarzaam versierd met geluid, gereedschap en wezens, nodigt je uit tot het verkennen van een laatste adem

Za: doorlopend 12.00 – 17.00 / Zo: doorlopend 12.00 – 17.00 (voorkamer)

Van zijn zoon uit Lomé in Togo ontving Teeken (1944) een foto waarop zijn zoons vrouw, schoonmoeder, twee kinderen en schoonfamilie staan afgebeeld. De compositie van de foto inspireerde hem tot het motief voor een schilderij: het warrige ritme van hun hoofden en ledematen rond de rommelige salontafel binnen de gesloten vorm van het zware bankstel.

Za: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.15 / Zo: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.30

In deze 24 gouaches onderzoekt Teeken (1944) de chaos en orde van zijn keukentafel. Dagelijks ziet hij deze ronde tafel, dikwijls volgeladen met spullen. De beeldrijm van cirkelvormige objecten als kopjes, borden en glazen tegenover andere, haast vormloze, spullen zoals een doorzichtige plastic zak: de complexiteit, wanorde en tegelijk een zekere rangschikking fascineren hem.

Za: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (ruimte 7a)

Wilsons film is een omgekeerde droom waarin wij verdwijnen. Ze heeft te lang om haar eigen as gedraaid en de aarde, minder en minder vast, opent zich. Wat gebeurt er aan de uiteinden van de cirkel? Wilsons werk creëert een open ruimte voor verbeelding en magie. Als kijker laat je het bekende los, om verrast te worden door de onbegrensde mogelijkheden binnen en buiten deze wereld.

Za + Zo: doorlopend 13.00 – 16.00 (tuin)

In de stadstuin van Marres luister je naar verhalen over kunstwerken van over de hele wereld met De Onzichtbare Collectie. Vervolgens kun je, samen met je gezin of vrienden, aan de slag met het verbeelden van deze prachtige verhalen.

ROOMS Performance Festival
ROOMS Performance Festival

Katja Mater: What We See & What We Know

Katja Mater: What We See & What We Know
Katja Mater, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Vaak begint kunst met de behoefte iets zichtbaar te maken dat anders geheel of gedeeltelijk onzicht­baar blijft — wonder­lijke details, complexe structuren en aspecten van de werkelijkheid die buiten het bereik van onze natuurlijke waarneming vallen.

Curator: Valentijn Byvanck

Het laatste is ook een belangrijk vertrek­punt voor Katja Mater; terwijl ze de poëzie van het moment probeert te vangen, legt ze de schoonheid van basale natuurkundige wetten bloot.

What We See And What We Know is eerste overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Katja Mater. Zij zoekt uiterst zorgvuldig naar manieren om mogelijke werkelijkheden vast te leggen. Ze mengt en splitst kleuren, test de wetten van perspectief en ruimtelijkheid en legt vast hoe het ene medium in het andere overgaat. Daarbij worden telkens momenten in tijd gestapeld, samengeperst, uitgerekt of rondgedraaid. Zo speelt ze met onze verwachting dat fotografie de werkelijkheid in één ogenblik vastlegt. Maters beelden bestaan parallel aan die werkelijkheid en nodigen ons uit om de relatie tussen wat we zien en wat we weten steeds te herdefiniëren. Naast vier nieuwe werken van Katja Mater toont de tentoonstelling een brede  selectie uit haar oeuvre.

De tentoonstelling What We See And What We Know markeert het begin van het nieuwe tentoonstellingsprogramma van Marres onder Valentijn Byvanck, die in maart 2013 aantrad als directeur.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie

Kunstenaar

Katja Mater (1979) studeerde in 2005 af aan De Ateliers in Amsterdam. Daarvoor doorliep zij de Gerrit Rietveld Academie in dezelfde stad. Mater was als artist in residence verbonden aan de Skowhegan School of Painting & Sculpture en The Mac Dowell Colony, beiden in de Verenigde Staten, en aan Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Recent exposeerde ze bij Galerie Martin van Zomeren (2013), De Vleeshal, Middelburg (2012), Fotogalleriet, Oslo (2012), Tanya Bonakdar Gallery, New York (2012) en Centre d’Art Contemporain, Genève (2011).

Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Publicatie Multiple Densities

De publicatie Multiple Densities is het resultaat van een maandenlange samenwerking tussen de kunstenaar en grafisch vormgever Veronica Ditting. Het bevat prachtig veelal nieuw beeldmateriaal en een inleiding van curator en criticus Maxine Kopsa.

Op 13 november 2013 werd de publicatie van dit unieke kunstenaarsboek in intieme setting gevierd tijdens een bijzondere avond bij Marres. Op deze avond verzorgde Katja Mater een inleiding op het boek en een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop werden bezoekers uitgenodigd om samen met de kunstenaar aan te schuiven bij Marres Kitchen voor een diner.

Koop het boek
Katja Mater: What We See & What We Know

Pers over Katja Mater

AVRO 4 ART (video) Metropolis M October Gallery

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Winter Anti Depression Show

Een op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Sommigen komen niet uit bed en presteren slecht op het werk.

Curatoren: Chris Kabel en Valentijn Byvanck

Anderen verwaarlozen familie en vrienden. Velen gaan op zoek naar zonnige oorden, subtropische eilanden of de zonnebank. Over de oorzaak van een winterdepressie verschillen de meningen. Zeker is dat ons metabolisme een beetje verandert als het buiten koud is en de dagen korter worden. We komen in een langzamer ritme en onze zintuigen missen stimuli. Een staat die in de verte herinnert aan winterslaap. Wetenschap en industrie zien het gebrek aan zonlicht als boosdoener en zetten zwaar in op lichttherapie. Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale ruimtes voor deze therapie. Met behulp van ingenieuze lampen en weksystemen zorgt Philips ervoor dat mensen ook thuis hun winterblues kunnen verzachten.

De nadruk op licht doet ons haast vergeten dat ook onze andere zintuigen in de winter tekortkomen. We missen de geur van bloemen en planten, het gevoel van blote voeten in het zand, het geluid van krekels in de zomer. In de Winter Anti Depression Show onderzocht Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om de zintuigen een tijdelijke oppepper te geven. Ze creëerden een Art Resort, waarin bezoekers werden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Deelnemende kunstenaars

Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad.

Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Chris Kabel: Touch (Foto: Gert Jan van Rooij)
Ludmila Rodrigues: Move (Foto: Gert Jan van Rooij)
Katja Gruijters: Taste (Foto: Gert Jan van Rooij)
Bekijk meer
Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)
Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)
FourceLabs: Hear (Foto: Gert Jan van Rooij)
Chris Kabel: See (Foto: Gert Jan van Rooij)
Lisa Pacini & Christine Istad: Sun (Foto: Gert Jan van Rooij)

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres op woensdagavonden een programma rondom een maaltijd. Tijdens deze avonden werden speed tours door de tentoonstelling gehouden, gevolgd door een lezing, film, concert, theater of dansperformance.

Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)

Pers over Winter Anti Depression Show

NRC Handelsblad Metropolis M L1 CultuurBewustTV De Limburger Corriere della sera (IT) A-N Undo.net

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Stichting DOEN

THINKING (out of) THE BOX

THINKING (out of) THE BOX
Krijn de Koning, No title, 1998 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Marres presenteerde in het voorjaar van 2014 een selectie van Vedute, een collectie die bestaat uit driedimensionale objecten van telkens 44 x 32 x 7 cm in gesloten vorm.

Curator: Daan Bakker

Anders dan boeken geven ruimtelijke manuscripten hun inhoud vooral prijs door het beeld te laten spreken. Sommige zijn direct te begrijpen, andere laten zich letterlijk stap voor stap ontvouwen; de variëteit aan mogelijkheden is onuitputtelijk. De selectie Vedute die in Marres te zien was bestond uit werk van Peter Struycken, Marina Abramovic, JCJ VanderHeyden, Paul Panhuysen, 75B, Adriaan Geuze, Marlies Dekkers en Krijn de Koning.

In de tentoonstelling werd ook een reeks nieuwe Vedute-objecten getoond, die in 2013 en 2014 zijn gemaakt op academies voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur door heel Nederland.

Voor de bijzondere, veelkleurige collectie die met film, tekst en soms zelfs aanraakbaar wordt getoond, opende Marres het hele huis, inclusief, kelder, zolder, kantoor en ijshuis. De tentoonstelling leidde bezoekers tot in de geheime hoeken van huize Marres.

Stichting Vedute is opgericht in 1991. In 22 jaar is haar collectie uitgegroeid tot meer dan 200 ruimtelijke manuscripten. De collectie wordt beheerd door Het Nieuwe Instituut. Kijk op www.vedute.nl voor uitgebreide informatie over de volledige collectie Vedute.
De opening van de tentoonstelling vond plaats op 17 april 2014. Beelden van de opening zijn hier te bekijken.

THINKING (out of) THE BOX

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Marres Talks

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres de serie MARRES TALKS. Deelnemende kunstenaars voerden gesprekken over de plaats van de oefening binnen de artistieke praktijk van de makers. De gesprekken werden voorafgegaan door een speed tour door de tentoonstelling, onder leiding van Valentijn Byvanck.

14 mei: Peter Struycken, Krijn de Koning, Roy Villevoye en Pieter Vos (75B)

25 mei: Paul Panhuysen, Marc & Nicole Maurer en Ben Zegers

11 juni: Studenten Design Academy Eindhoven

Video opening
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Undertones

Undertones
Haroon Mirza, Adam Eve Others and a UFO, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Secret sounds in Maastricht’s Undergrounds

Curatoren: Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck

Wat horen we eigenlijk van het landschap waarin we leven? Brommende auto’s, scheurende scooters en zoevende trams, winkeldeurbellen, kerkklokken, ringtones, zingende vogels. Tikkende hakken op de straatstenen, kinderstemmen op het schoolplein en op het platteland koeien… We horen ze, maar luisteren er zelden naar. Met 11e-eeuwse liturgie en experimentele muziek, elektronisch geluid en ‘gewone’ klanken, soundtracks van haaien, web DJ’s, speech karaoke, radio en stemmen opende Marres een wereld van geluid die Maastricht een hele zomer deed gonzen.

In Marres werden werken gepresenteerd van Haroon Mirza, Ryan Gander, Sarah van Sonsbeeck, Lyndsey Housden, Chaim van Luit, Joseph Beuys, Anri Sala, Nishiko en Paul Devens.

Naast de groepstentoonstelling in Marres, vond Undertones op verschillende locaties in Maastricht plaats: de mergelgrotten in Sint Peter, de Sint Servaasbasiliek, de Kazematten, Intro in Situ en de Minderbroedersberg. Hier waren geluidsinstallaties geplaatst of werden live optredens uitgevoerd door: Kaffe Matthews, Espen Sommer Eide, Grandelavoix, Rutger Zuydervelt en Mark Blain, Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

Cahier Plattegrond Undertones Maastricht Overzicht tentoonstelling Geluidswerken
Undertones
Undertones
Foto: Sacha Ruland

Kaffe Matthews maakte voor de mergelgrotten in de Sint Pietersberg een audiovisuele installatie met haaien. Espen Sommer Eide omringde de bezoeker in de cellen van de Minderbroedersberg met geluiden van verspreide politieke onlusten. Muziekensemble Graindelavoix ontwikkelde in de crypte van de Sint Servaasbasiliek vanaf 16 juli een klankinstallatie op basis van de oude officiegezangen. Rutger Zuydervelt en Mark Bain maken werk voor het ijshuisje van Marres en de 18e-eeuwse fortificaties de Kazematten. In Intro in situ is werk te horen van Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

De compositie van Graindelavoix is van 16 juli tot 22 juli te beluisteren tijdens openbare repetities in de crypte van de Sint Servaasbasiliek. In deze periode zal het muziekensemble ook in Marres korte optredens, performances en een lezing-performance geven. Op 22 juli vindt het concert plaats en vanaf 24 juli is de klankinstallatie in de kerk te horen.

Interview Kaffe Matthews

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Bekijk meer
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Optredens in Marres

Grandelavoix-zanger en choreograaf/danser David Hernandez, bassist Margarida Garcia en gitarist Manuel Mota ontmoetten elkaar een aantal avonden op rij in Marres. Het waren korte, maar unieke interventies, die probeerden iets te grijpen van de resonantie van een crypte, een ruimte die de markering en toeëigening is van een dwalend lichaam. Deze opvoeringen waren toegankelijk voor publiek.

Curatoren Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck werden geïnterviewd over Undertones in VPRO’s radioprogramma Nooit Meer Slapen op 28 juni 2014.

Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Undertones

Verkeersbureau L1 – AvondGasten Ali Haselhoef (1) Ali Haselhoef (2) Ali Haselhoef (3) Ali Haselhoef (4) Planet Hugill Metropolis M Radio 1 – Nooit Meer Slapen

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

The Unwritten

The Unwritten
Günter K., Collection of Margret 1969-1970 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Verzwegen moord, weggestopte liefde, bevlekte onschuld en gefrustreerde idealen vormen het materiaal voor een reeks diepzinnige, komische, verdrietige en meeslepende geschiedenissen van Adela Babanova, Zachary Formwalt, Annie Kevans, Gert Jan Kocken, Carlos Motta, Óscar Muñoz, Song Ta, Koki Tanaka en Günter K.‘s ‘Margret’ collectie.

Curator: Valentijn Byvanck

The Unwritten onderzocht verschillende manieren waarop kunstenaars omgaan met het begrip geschiedenis. Zij documenteren persoonlijke narratieven en reconfigureren collectieve narratieven door toevoeging van stille episodes, verrassende voorgeschiedenissen waarvan we weten dat ze hebben bestaan.

Soms willen we dat we de geschiedenis anders hadden geschreven. Of ongeschreven hadden gelaten. Omdat het perspectief eenzijdig is, onrechtvaardig of wreed. We willen die geschiedenis ongedaan maken, omdat het een perspectief biedt dat we niet langer aanvaarden, of zelfs verafschuwen. Andere keren worden we geconfronteerd met geschiedenissen die nooit zijn verteld, omdat ze onbelangrijk geacht werden, zijn vergeten, onafgemaakt bleven, of ingehaald werden door andere perspectieven.

The Unwritten is gewijd aan deze vergeten en onvoltooide verhalen. Ze wekt heimwee naar een verloren wereld, ontlokt woede bij aangedaan onrecht, euforie bij datzelfde onrecht ongedaan gemaakt, veroorzaakt ontzetting bij een verkeerde afslag en opluchting bij een goede.

The Unwritten

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens The Unwritten organiseerde Marres een publieksprogramma dat bestond uit weekendrondleidingen (op 25 en 26 oktober) tijdens de Maand van de Geschiedenis, gegeven door Valentijn Byvanck, directeur van Marres en curator van de tentoonstelling. En tijdens de Marres Wednesdays werd in de avonduren het woord gegeven aan een deelnemende kunstenaar. Op woensdag 29 oktober was dat Gert Jan Kocken en op woensdag 12 november Annie Kevans. Beide kunstenaars onthulden tijdens deze avonden de bronnen waaruit hun werk was ontstaan.

The Unwritten

Pers over The Unwritten

Mister Motley Kunstbeeld Lost Painters De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Adam, Eve & the Devil

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Een zinderend commentaar op het tijdloze karakter van de kunst.

Curator: Ardi Poels

Uitgangspunt voor de tentoonstelling waren twee laatmiddeleeuwse getijdenboeken waarin ondanks het volgen van strakke schemata, de sierlijke persoonlijke hand van vaak onbekende meesters zichtbaar is. De kunstenaars wisten in stijl, een gecodeerde letter, een kleine verandering in een patroon of sensitief gebruik van materialen kieren open te wrikken naar nieuwe tijden. Werken van hedendaagse kunstenaars weerspiegelen deze getijdenboeken. Middeleeuwse aureolen echoën in de performance van William Hunt. Langzaam op de grond vallende zweetdruppels in Oscar Santillan’s A Hymn echoot de middeleeuwse verbeelding van Maria’s lijden. Kunstenaars zoeken een vergeten ziel, een veilige haven, een nieuwe omgang met het lichaam en de zintuigen. Daarmee bewijzen ze het bestaan van een spirituele lijn tussen de oude kunst en de kunst van nu.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie
Adam, Eve & the Devil

Deelnemende kunstenaars

Charbel-joseph H. Boutros, stanley brouwn, David Claerbout, István Csákány, Dario D’Aronco, Thomas Grünfeld, Jos de Gruyter & Harald Thys, Dominique Gonzalez-Foerster, Jean Haincelin (Dunois Meester), Rodrigo Hernández, Sofia Hultén, William Hunt, Alicja Kwade, Wolfgang Laib, Astrid Mingels, Carlo Mollino, Christopher Orr, Thomas Ruff, Stéphanie Saadé, Anri Sala, Oscar Santillan, Gregor Schneider en Conrad van Toul (Meester van de Municher Gouden Legende).

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling werden verschillende gratis Ontmoet de Curator/Zondag Rondleidingen aangeboden. Gedurende Kunsttour 23, 24 en 25 mei werden doorlopend rondleidingen gegeven. Het weekend werd afgesloten met de performance ‘The National Anthems of the World’ door Sanne Vaassen. Vaassen veranderde echte slakken in componisten. De levende tuinslakken herinterpreteren de muzikale arrangementen van nationale volksliederen door het eten van de papieren bladmuziek. Zo wissen ze notaties en voegen ze noten toe in de vorm van hun uitwerpselen.

Gedurende TEFAF was Marres zeven dagen per week week geopend van 12.00 tot 19.00 uur met een uitgebreid programma met lezingen, films, een workshop en 60 Minute Dinners.

Met Lukas Stofferis, directeur van de Academie voor Kunsten en Ambachten in Utrecht, Heribert Tenschert van antiquariaat Bibermühle in het dorpje Stein Am Rhein (CH), Ige Verslype, restaurateur Rijksmuseum Amsterdam, Timotheus Vermeulen, codirecteur van het Centre for New Aesthetics en assistent-hoogleraar ‘Cultural Theory’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Pádraic E. Moore, schrijver, kunsthistoricus en curator.

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Adam, Eve & the Devil

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

Intimacy / Chambres d’Amis

Intimacy / Chambres d’Amis
Sanne Vaassen, My continental drift, 2014 (Foto: Gert Jan van Rooij)

De belangstelling van een onbekende in een café. De aanraking van de hand van de caissière bij het geven van wisselgeld. De zwijgende verstandhouding met een geliefde. Intimiteit is een veel gezochte en moeilijk vindbare waarde.

Curator: Valentijn Byvanck

Het heeft iets vanzelfsprekends en toch koesteren we het als een zeldzaamheid. We voelen intimiteit in lichamelijke geborgenheid, spirituele verankering, in de liefde, seks en aandacht van onze naasten. We voelen het ook in negatieve zin, als we per ongeluk inbreken in een situatie of een gesprek dat niet voor ons is bedoeld, of bij de falende reproductie van intimiteit op Facebook, in dating programma’s of in reality series.

Intimacy / Chambres d’Amis

Chambres d’Amis Weekends

Bij de tentoonstelling Intimacy, organiseerde Marres een zogenaamde Chambres d’Amis. Alle deelnemende kunstenaars presenteerden één werk in woonhuizen in het centrum van Maastricht. De titel Chambres d’Amis is een eerbetoon aan Jan Hoet, die in 1986 furore maakte met het tonen van kunstwerken in privéhuizen in Gent.

Vanuit Marres was het in de weekenden mogelijk een route langs de zes woonhuizen te maken. Dat kon te voet of met een fiets.

Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Deelnemende kunstenaars

Amie Dicke, Emily Jacir, Birthe Leemeijer, Keetje Mans, Nishiko, Petra Stavast, Sanne Vaassen en Roy Villevoye.

Meet the artists

Naast de Chambres d’Amis weekenden organiseerde Marres bij de tentoonstelling Meet the Artists avonden. Tijdens deze avonden kon publiek in gesprek gaan met de kunstenaars. Valentijn Byvanck, directeur Marres en curator van de tentoonstellingen, gaf tevens een inleiding en rondleiding door de tentoonstelling.

Meet the artists #1: Met Sanne Vaassen, Nishiko, Keetje Mans en Petra Stavast.


Meet the artists #2: Met Amie Dicke en Birthe Leemeijer. Interview door journalist Merel Bem.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Werk Nishiko tentoongesteld in Gouvernement Maastricht

Een werk van de Japanse beeldend kunstenaar Nishiko is opgenomen in de collectie van het Gouvernement Maastricht. Gedeputeerde Daan Prevoo nam de porseleinen schaal in ontvangst. Nishiko zocht voor het ‘Repairing Earth Quake Project’ in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied Miyagi naar stukjes porselein, plastic onderdelen, kapotte, alledaagse voorwerpen. Ze repareerde ze met hulp van de bewoners om ze vervolgens een nieuw thuis te bezorgen. Een aantal van deze werken waren in Marres te zien tijdens de tentoonstelling Intimacy / Chambres d’Amis. Prevoo krijgt de schaal in bruikleen en moet erop passen totdat de échte eigenaar zich meldt.

Pers over Intimacy / Chambres d’Amis

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Een jaar lang werkte Levi van Veluw aan The Relativity of Matter, een allesomvattende installatie waarmee het historische huis van Marres over twee verdiepingen volledig wordt getransformeerd.

Curatoren: Levi van Veluw en Valentijn Byvanck

Zodra bezoekers de voordeur achter zich horen sluiten belanden ze in een wirwar van gangen, deuren, sferen, perspectieven en kleuren, die hen zintuiglijk op de proef stelt. In Marres, de eerste locatie waar dit werk te zien is, wordt 350m2 getransformeerd in een onherkenbaar en atmosferisch droomlandschap. De installatie bevat allerlei elementen uit eerder werk van Levi van Veluw, maar markeert ook een verschuiving in zijn werk van vorm- en materiaalonderzoek naar de donkere thematiek van angst, controleverlies en eenzaamheid. Met The Relativity of Matter presenteert Van Veluw een alomvattende scenografische ervaring die de bezoekers onderdompelt in een wereld van uiteenlopende expressieve vormen.

Kunstuur interviewde Levi van Veluw over zijn installatie in Marres.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Levi van Veluw

Levi van Veluw werd in 1985 geboren in Hoevelaken en studeerde aan het ArtEZ Instituut voor de Kunsten in Arnhem. Sinds zijn afstuderen in 2007 heeft Levi van Veluw uiteenlopende multidisciplinaire werken gemaakt, waaronder scenografische installaties, foto’s, films, sculpturen, schilderijen en tekeningen.

Het werk van Levi van Veluw is inmiddels zowel in Europa als in de Verenigde Staten tentoongesteld en werd onder anderen genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 waar het werd verkozen als publieksfavoriet.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Crowdfunding campagne

Marres organiseerde samen met crowdfunding platform Voordekunst en Levi van Veluw een succesvolle crowdfunding campagne voor The Relativity of Matter om draagvlak en financiële steun te vergroten. Een bedrag van 25.000 euro werd gedoneerd door 141 donateurs uit heel Europa.

We kregen van onze donateurs te horen dat ze The Relativity of Matter een bijzonder project vinden met een spannend thema. Ze roemen het lef van Levi en Marres om zo’n enorme installatie te maken en zijn trots dat het prestigieuze project naar Maastricht komt.

The Relativity of Matter naar Frankrijk

Het immersieve werk The Relativity of Matter van de Nederlandse kunstenaar Levi van Veluw werd van 1 juli tot 4 november 2018 getoond in Domaine de Kerguehennec in Frankrijk.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Marres Dialogues: Levi van Veluw and the thinking body

Marres organiseerde tijdens de tentoonstelling Marres Dialogues. De totaalinstallatie The Relativity of Matter van Levi van Veluw heeft een bijzonder zintuiglijk effect op bezoekers; hij doet een appel op het lichaam en laat zich eerder ervaren dan beschouwen. Dansers zijn getraind om naar hun lichaam te luisteren. Door deze training bezitten zij vaak een lichamelijke manier van waarnemen die zich onderscheidt van de gangbare manier waarop we naar betekenis zoeken.

Valentijn Byvanck leidt het gesprek tussen Levi van Veluw en een aantal gerenommeerde dansers verbonden aan de Nederlandse Dansdagen: Christina Giannelia, Marc Maris en Loïc Perela.

Pers over Levi van Veluw

AVROTROS – Kunstuur De Volkskrant Mister Motley De Limburger Metropolis M De Groene Amsterdammer Eigen Huis Focus Magazine Palet Magazine Museumtijdschrift NRC Handelsblad (1) NRC Handelsblad (2) De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Fonds 21, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie. Film Company BIRD maakte een speciale atmosferische film over de installatie.

Ferran Adrià: Notes on Creativity

De tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity was gewijd aan Ferran Adrià’s zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire, innovatieve keuken.

Curatoren: Brett Littman en Valentijn Byvanck

Ze toonde die aan de hand van meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, foto’s, spraakmakende gerechten, prachtige menu’s, bijzonder serviesgoed – zoals de soep-geur-lepel – en opmerkelijk kookgerei. Hoogtepunt van de tentoonstelling was een speciaal ontworpen spiegelzaal met een eindeloos landschap van meer dan honderd zwevende eetobjecten: glazen tumblers in alle mogelijke vormen, metalen amuseplaatjes, leistenen en glazen borden en plasticines, die de grootte van een gerecht aangeven. De film Cooking in Progress (2011) van regisseur Gereon Wetzel belicht Ferran Adrià’s experimentele werkwijze tot in detail. Ook werd de film 1846 vertoond, genoemd naar het aantal gerechten dat Adrià in twintig jaar samen met zijn team creëerde.

Ferran Adria cahier cover

Ferran Adrià

Ferran Adrià (1962) is de beroemde chef-kok van het in 2011 gesloten restaurant El Bulli in Roses, Spanje. Aan het einde van de jaren negentig en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw was El Bulli legendarisch. Het won vijf maal achtereen het door Michelin toegekende predicaat ‘beste restaurant ter wereld’. El Bulli verdiende zijn reputatie aan het feit dat Adrià alles in de keuken wilde vernieuwen om de smaakpapillen van zijn gasten zo veel mogelijk te prikkelen.

Al die vernieuwing was erop gericht radicaal te experimenteren met smaak en tastzin. Het restaurant was zes maanden per jaar open. De tweede helft van het jaar trok Adrià zich terug in een lab in Barcelona om nieuwe gerechten te ontwikkelen. De routine in het restaurant week eveneens af: gasten kregen per avond circa dertig gerechten geserveerd en genoten geregeld tot lang na middernacht van de culinaire voorstelling.

Adrià heeft een revolutie in de keuken ontketend door de grenzen van de smaak op te rekken. Hij was grondlegger van het zogeheten moleculaire koken, ontwikkelde met zijn staf bijna 2000 nieuwe gerechten, evenals een grote hoeveelheid nieuw tafel- en keukengerei, vormen van snijden, mengen, vriezen, mixen. Hij serveerde eten waarvan de smaak zich niet door het oog liet voorspellen.

Ferran Adrià: Notes on Creativity

‘Ferran Adrià’s zoektocht naar creativiteit is ongelofelijk bijzonder. Zijn methode verbindt haute cuisine, de visuele cultuur en wetenschappelijke methode: het vormgeven van smaak is hierin net zo belangrijk als het tekenen van diagrammen en het zoeken naar de sleutel van de creativiteit.’


– Directeur Valentijn Byvanck
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Adrià’s artistieke houding in de wereld van de gastronomie bracht hem vanaf het begin van zijn carrière in contact met de kunstwereld. In 2007 werd hij door artistiek leider Roger Buergel uitgenodigd voor de prestigieuze kunsttentoonstelling Dokumenta 12 in Kassel.

Sinds de sluiting van El Bulli houdt Adrià zich bezig met onderzoek naar creativiteit. Hij probeert met hulp van wetenschappers, designers en professionals uit allerlei vakgebieden het proces van creativiteit in kaart te brengen. Voor dit onderzoek put hij voortdurend uit zijn rijke verleden bij El Bulli. Alles komt samen in zijn encyclopedische online-project Bullipedia.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Gert Jan van Rooij
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige publicatie Ferran Adrià: Notes on Creativity. Het boek benadrukt de rol van het tekenen in Adrià’s zoektocht om creativiteit te begrijpen en bevat een interview tussen Ferran Adrià en Brett Littman. Het boek bevat ook een herdruk van het essay van de kunstenaar Richard Hamilton over de relatie van voedsel met de hedendaagse kunst.

Koop het boek
Ferran Adrià: Notes on Creativity

Diner met 9 michellinsterren

Hans van Wolde (Beluga Loves You, Maastricht), Jonnie Boer (Librije, Zwolle), Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht), de rijzende patisserie-ster Marieke Harkema en Sergio Herman (The Jane, Antwerpen). Vijf topchefs die samen goed zijn voor 5 sterren en 9 Michelin sterren. Zij sloegen hun handen ineen voor een uniek fundraising-diner, dat ter gelegenheid van de komst van Ferran Adrià naar Maastricht werd georganiseerd.

Het diner vond plaats op 19 april 2016 bij Rebelle, in de Augustijnenkerk in het centrum van Maastricht. De opbrengst van het diner kwam ten goede aan het educatieprogramma Training the Senses: Drawing Flavors van Marres voor basisscholen en middelbare scholen in Maastricht.

Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland

Foto’s van het diner

Bekijk meer
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Bekijk meer
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià
Foto: Sacha Ruland
Dineren met Ferran Adrià

Publieksprogramma

Ferran Adrià: Notes on Creativity
Foto: Sacha Ruland

Marres organiseerde een uitgebreide reeks publieksevenementen en educatieve programma’s om het bewustzijn over smaak, koken en creativiteit te vergroten door middel van smaaklaboratoria, cookouts en workshops. Een greep uit de activiteiten, waarvan sommigen plaatsvonden tijdens het bezoek dat Ferran Adrià bracht aan Maastricht.

 • Fundraising diner ter ere van Ferran Adrià
  Vijf topchefs – met samen 9 Michelin sterren – kookten voor Ferran Adrià en alle aanwezige gasten in de Augustijnenkerk in Maastricht.
 • Cook out met 90 kinderen
  Welke voeding is gezond? 90 kinderen uit verschillende Maastrichtse wijken maakten samen met koks van Kids Kokkerelli een driegangen menu. Ferran Adrià mocht komen proeven en gaf de kinderen tijdens het koken nog een paar tips mee.
 • In Dialogue with Ferran Adrià
  In een uitverkocht Centre Céramique vertelde de Catalaanse meesterchef over zijn huidige praktijk en ging hij in op vragen uit het publiek, dat voor een groot deel uit studenten en talentvolle jonge koks bestond.
 • Documentaire ‘El Bulli: Cooking in progress’ in Lumière
  De stijl van topkok Ferran Adrià is avant-garde en experimenteel. Deze documentaire uit 2010 volgt de intense voorbereidingen op een nieuw seizoen in zijn restaurant El Bulli. Filmhuis Lumiere toonde de film dinsdag 21 juni. Valentijn Byvanck, directeur van Marres, verzorgde de inleiding.
 • Meet & Greet met Limburgse koks
  Tien Limburgse koks lieten bezoekers van Maastricht kennismaken met hun interpretatie van een gerecht van de Catalaanse chef Ferran Adrià. Tijdens een ontmoeting met de chef presenteerden zij de publicatie The taste of El Bulli in Maastricht, uitgegeven door Maastricht Culinair.
 • Signeersessie in Boekhandel Dominicanen
  De levende culilegende Ferran Adrià was te gast bij Boekhandel Dominicanen voor een signeersessie.

Pers over Ferran Adrià

NTR – Landinwaarts Het Financieele Dagblad L1 – AvondGasten VPRO – Nooit Meer Slapen 1Limburg NU.nl De RestaurantKrant L1 Cultuurcafé RTV Maastricht De Limburger Knack Weekend Knack Weekend De Tijd Le Vif (Frans) La Libre Belgique (Frans) NRC Special De Standaard Klenkes (Duits) De Morgen (1) De Morgen (2) De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Ferran Adrià: Notes on Creativity werd oorspronkelijk samengesteld door The Drawing Center (New York). De tentoonstelling is speciaal aangepast en uitgebreid voor Marres. Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige publicatie Ferran Adrià: Notes on Creativity.

Dom Pèrignon is partner van Ferran Adrià: Notes on Creativity. Aanvullende ondersteuning is verstrekt door de Provincie Limburg, het Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española, AC/E, en Lavazza. Marres wordt gesteund door Connect Limburg, het VSBfonds, het BankGiro Loterij Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

The Measure of our Traveling Feet

Roza El-Hassan, Time of Big Change — #Breeze in Maastricht, 2016 en Zsófia Szemző, The Bubble of What You Leave Behind, 2016 (Foto: Gert Jan van Rooij)

The Measure of our Traveling Feet richtte zich op de sociale en culturele betekenis van migratie.

Curatoren: Claire van Els en Laura Mudde

Wat brengt de wereld aan de andere kant van de grens, en hoe verandert met het reizen verleden en identiteit? We volgden de tocht van Paulien Oltheten die via oude en nieuwe wegen in Midden- en Oost-Europa terug naar het Westen reisde. Shilpa Gupta bracht ons in de staat van verwarring die zo eigen is bij het arriveren op een nieuwe plek, en Mounira Al Solh tekende de verhalen op van migranten.

Grote groepen migranten wagen hun leven om Europa binnen te komen. We zien dobberende bootjes, gehelmde mannen en eindeloze beelden van verdronkenen. We horen over illegale kampen, wanhopige gezinnen en wrede smokkelaars. Het reizen van deze vluchtelingen staat in schril contrast met het vrije verkeer binnen de Europese Unie. Terwijl door de Euro, goedkope vliegtickets en open landsgrenzen de wereld binnen handbereik lijkt, gaan de buitengrenzen steeds meer op slot. Het gesprek gaat over migratie, over sociale ongelijkheid en de wijze waarop die vanouds met de voeten wordt uitgedrukt.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van een gedicht van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939) over de wijze waarop het ritme van het moderne Engeland veranderde tijdens de industriële revolutie. Hoe voert de vluchtelingenstroom het huidige “tempo” op en verhoudt zich tot de routes die wij zelf afleggen?

Measure-of-our-Traveling-Feet cahier cover

Deelnemende kunstenaars

Francis Alÿs, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Mircea Cantor, Juliana Cerqueira Leite, Shilpa Gupta, Roza El-Hassan, Paulien Oltheten, Wouter Osterholt & Ingrid Hapke, Société Réaliste, Mounira Al Solh, Zsófia Szemző en World Service Authority®.

Bekijk het boek Mounira Al Solh Bekijk de Interview The World Service Authority

Curatoren

Laura Mudde (1985, NL) studeerde kunstgeschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Als zelfstandig curator en projectcoördinator is zij actief op het snijvlak van kunst en maatschappij. Ze werkt o.a. voor stichting Het Instituut, een organisatie die kunstenaars en ontwerpers begeleidt bij het denken over ruimtelijke en sociale vraagstukken, ABN AMRO-kunstcollectie en ArtEZ Hogeschool van de Kunsten. Eerder werkte ze als assistent curator aan de kunstmanifestaties ‘Ja Natuurlijk, hoe kunst de wereld redt’ (Gemeentemuseum, Den Haag, 2013) en ‘Niet Normaal’ (Beurs van Berlage, Amsterdam, 2009/10).

Claire van Els (1986, NL) is kunsthistorica en momenteel werkzaam als junior conservator in het Stedelijk Museum Amsterdam. Van Els was afgelopen jaren actief als zelfstandig curator, en werkte onder andere als assistent-curator aan een tentoonstelling van Melvin Moti in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 in de Hermitage Amsterdam. In 2013 won zij samen met Hendrik Folkerts de VBCN OPEN voor jonge curatoren van de Nederlandse Verenging van Bedrijfscollecties. Eerder werkte zij als assistent-curator aan de overzichtstentoonstelling Mike Kelley (2012-2013) en de tentoonstelling Jo Baer: In the Land of the Giants (2013) in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Educatieprogramma

Marres werkte voor het educatieprogramma bij de tentoonstelling intensief samen met Stichting de Vrolijkheid, de Tapijntuin en het Kunstfront. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar werden actief uitgedaagd om mee te denken over het thema van de tentoonstelling. Gedurende de tentoonstelling kwamen zij regelmatig samen. Tijdens deze bijeenkomsten werden ze begeleid door het educatieteam en kunstenaars.

Foto: Gert Jan van Rooij
The Measure of our Traveling Feet

Bruis festival

Marres en de Toneelacademie Maastricht brachten op het Bruis Festival een workshop lichaamstaal en gebarentaal voor Maastrichtenaren, Limburgers, Nederlanders, buitenlanders, vluchtelingen en iedereen die wil weten hoe je in verschillende culturen met een enkel gebaar iemand gelukkig, kwaad, zorgzaam, angstig, ongerust, verliefd en jong kan maken.

De workshop werd gegeven op zaterdag 3 en zondag 4 september 2016 op het Bruis Festival aansluitend op het thema van de tentoonstelling The Measure of our Traveling Feet.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over The Measure of our Travelling Feet

De Limburger Metropolis M

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

The Art of Impact en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Het werk van Mounira Al Solh werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het werk van Tudor Bratu is tot stand gekomen dankzij de steun van het Mondriaan Fonds en de heer A.A. van der Helm. En het werk van Anca Benera & Arnold Estefan en Tudor Bratu werd gesteund door het Roemeens Cultureel Instituut in Brussel.

Speciale dank aan Stichting Jezuïetenberg, FlexForm, Paleopixels, BeamSystems en Sjors Bindels voor medewerking aan het werk van Wouter Osterholt en Ingrid Hapke.

Marres dankt ACAX, Agency for Contempora

Marres Tourist Office

Marres Tourist Office
Claudia Sola, Anywhere but Here, 2016 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Massa’s mensen nemen jaarlijks vakantie om te ontspannen, op avontuur te gaan, te genieten, feesten en het hoofd leeg te maken.

Curator: Yvonne Grootenboer

Ver voorbij een dagje naar het strand biedt de moderne vrijetijdsindustrie ruimtereizen, dating-trips, mindfulness-cruises en milieuvluchten. De meeste vakantiegangers nemen even pauze van hun stressvolle werk. Een enkeling gooit zijn leven definitief om. De meesten komen terug om met frisse moed het werkende leven op te pakken. Vakantie is daarmee een onlosmakelijk onderdeel geworden van onze werkroutine, gekenmerkt door eenzelfde zucht naar zekerheid, lichamelijk comfort en gebrek aan verrassingen.

De tentoonstelling Marres Tourist Office bood een dynamisch vakantieprogramma voor jong en oud. Van een wandeling met de naam Der Raufbold Tour dwars door Maastricht of een picknick in de stadstuin van Marres. Een tentoonstellingsruimte lag vol met LEGO® stenen, waar bezoekers naar hartelust konden bouwen in het werk van kunstenaar Krijn de Koning. Of onderuitgezakt naar een video kijken met beelden van de prachtigste vakantieoorden op aarde. In de weekenden werd het programma uitgebreid met lezingen en performances van Hans Aarsman, Wiel Kusters, Joost Prinsen, Ben van Melick, Doina Kraal, live radio uitzendingen door Ja Ja Ja Nee Nee Nee en een ontspannen dj-set door Mike Moonen. De mix die Mike Moonen maakte voor Marres is online te beluisteren op Radio Marres.

Deelnemende kunstenaars

Hans Aarsman, Maarten Bel, Teresa Cos, Roger Cremers, Anna Frijstein i.s.m. Nicola Godman, Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio, Krijn de Koning, Frank Koolen i.s.m. Dier In Bedrijf, Doina Kraal, Wiel Kusters, Mike Moonen, Claudia Sola, Derk Thijs en Anneke Walvoort.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij

Radio Ja Ja Ja Nee Nee Nee gaat op vakantie

In de weekenden maakte het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee live uitzendingen vanuit Marres Tourist Office. Met kunstenaar Mike Moonen en vele gasten. Kun je voor even naar een andere plek reizen in geluid? Wat is de waarde van verveling? Hoe klinkt de zomer? Tijdens ‘Ja Ja Ja Nee Nee Nee gaat op vakantie’ hoor je kunstenaars, toeristen en geluiden – van heel lokaal tot aan de andere kant van de wereld – die je meenemen op reis, niet door te kijken, maar door te luisteren. Alle uitzendingen zijn online terug te luisteren.

Beluister naar de radio
Marres Tourist Office
Foto: Gert Jan van Rooij
Wandeling Der Raufbold Tour

Der Raufbold Tour

Speciaal voor de tentoonstelling Marres Tourist Office maakte kunstenaar Frank Koolen in samenwerking met kunstcollectief Dier in Bedrijf Der Raufbold Tour. De audiotour vertelt het leven van de legendarische Maastrichtse kunstenaar en bon vivant Luis C. Smeets. Deze bijna vergeten levenskunstenaar vormde de inspirerende aanleiding voor een stadswandeling langs belangrijke plekken uit het leven van één van de meest controversiële intellectuelen uit de regio.

Wandeling Der Raufbold Tour

Prijsvraag win een vakantie

In aanloop naar de tentoonstelling deed Marres een oproep om mooie, vreemde, romantische, maar vooral onvergetelijke vakantiemomenten te verzamelen. Er werden vier winnaars uitgekozen die allemaal een weekendje weg kado kregen naar Maastricht, mét overnachting. De prijsvraag werd in samenwerking met vier Maastrichtse hotels uitgegeven: Kaboom Hotel, Trash Deluxe, The Dutch en het Kruisheren Hotel.

Marres Tourist Office

Familieworkshop

Tijdens de tentoonstelling Marres Tourist Office biedt Marres workshops aan voor het hele gezin. Ga met ons mee op reis en kruip in de huid van toerist én kunstenaar.

De geur van het bos in Frankrijk, het geluid van de Egeïsche Zee en hoe anders smaakt een pizza in Toscane? Tijdens de workshop ga je samen met je ouders terug naar je laatste vakantie. Hoe anders zijn jullie herinneringen en waar let je op tijdens je vakantie? Hoe communiceer je als je de taal niet kunt spreken?

De familieworkshop begint met een rondleiding door de tentoonstelling. Hierna ga je op ontdekkingstocht en worden de werken van de kunstenaars onder de loep genomen.

Geef jezelf én je papa, mama, opa, oma, verzorgers, broertjes en zusjes op en doe mee aan de familieworkshop bij Marres.

De workshops worden gegeven op de volgende dagen:
Woensdag: 17 en 24 augustus
Zondag: 21 en 28 augustus

Tijdstip: 15:00 tot 16:00 uur

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: educatie@marres.org Vermeld in je mail de datum, met hoeveel personen je komt en de leeftijden.

Met het entreebewijs kun je voor of na de workshop nog bij Marres blijven om met LEGO® te spelen, een zintuigenwandeling te maken of (in de weekenden) naar performances te kijken. Kijk voor het hele programma op de website van Marres.

Pers over Marres Tourist Office

De Limburger L1 Cultuurterras Gezien L1

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Touche-à-Tout (2014-2016) van Doina Kraal is mede mogelijk gemaakt door Het Gieskes-Strijbis Fonds, Het Mondriaan Fonds, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, en sponsoring door forte_forte and Lejan.

Poets of Beijing

Poets of Beijing

In Poets of Beijing wordt het werk van 14 kunstenaars tentoongesteld. Dankzij de economische groei van Beijing is een snel opkomende kunstmarkt opgebloeid die veel jonge kunstenaars aantrekt.

Curatoren: 策展人 LIU Chengrui — 刘成瑞 and Valentijn Byvanck — 瓦伦丁·拜凡克

Deze jonge artiesten worden vaak gezien als een exponent van een nieuwe lichting kunstenaars, de zogenoemde post-’80-generatie. In plaats van hun relatie met het westen uit te drukken, zoals eerdere generaties Chinese kunstenaars voor hen deden, verkent deze post-’80-generatie de kunst en de maatschappij op een introspectieve en onafhankelijke manier. Binnen dit kader maken zij compleet andere keuzes. De tarwe in de muurschilderingen van Yan Bing roept herinneringen op aan de gele aarde van het platteland van de provincie Gansu, zijn geboortegrond. Chen Youtong, een bioloog uit Guangzhou, transformeerde zijn atelier tot een kruising tussen een werkplaats en een laboratorium waar hij de levenscyclus van microben bestudeert. Kunniao is redacteur bij een tijdschrift en een erkend dichter. Lin Ke is een van de meest productieve internet kunstenaars in China.

Poets of Beijing vond plaats in de Wiebengahal in Maastricht.

Poets of Beijing

Deelnemende kunstenaars

Liu Chengrui, Han Wuzhou, Zhao Yao, Bu Yunjun, Zhang Zhenyu, Yan Bing, Kun Niao, Wang Yuyang, Lin Ke, Chen Youtong, Wang Haiyang, Ha Nisi, Wang Liwei en Zhang Muchen.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Poets of Beijing
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij
Poets of Beijing
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Poets of Beijing

Heel Hedendaags IX De Limburger

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe

Europa 2017.
Dansen we op een vulkaan?

Curatoren: Gijs Frieling en Valentijn Byvanck

Bereiden een vernieuwd nationalisme, xenofobie, wantrouwen in politiek en democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een afschuwelijke ‘meltdown’? Misschien wel. Het zou ons hoop moeten geven voor dit project, omdat de beste kunst gemaakt wordt in tijden van wanhoop, op momenten dat samenlevingen afbrokkelen en we afstevenen op een nieuwe wereldorde.

The Painted Bird was een totaalproject waarvoor alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres werden beschilderd. De tentoonstelling toonde een reeks prachtige en beangstigende omgevingen. Zoals de zwarte supermarkt en het purperen aquarium, een wisteriakamer, angstaanjagende portretten of aangespoelde vluchtelingen. Maar ook schilderingen van Karel de Grote, de shisha meisjes, PJ Harvey en de Romanovs, de naakte wijzen en de Berlijnse hippies. Een soundtrack leidde je van kamer naar kamer, van droom tot nachtmerrie.

Painted Bird

Deelnemende kunstenaars

Marie Aly, Cian-Yu Bai, Bonno van Doorn, Kim David Bots, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Charlott Markus, Kalle Mattsson, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

painted bird
Beeld: Charlott Markus

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Training the Senses

Tijdens een Training the Senses sessie spraken Gijs Frieling en beeldend kunstenaar Aukje Dekker over het snijvlak tussen schilderkunst en de zintuiglijke ervaring. Schilderijen zijn vaak overduidelijk een visueel fenomeen. We ruiken, betasten of likken de verf niet. We laten onze lichamen de verfstreken niet volgen. Slechts zelden gaan we liggen om tot nieuwe perspectieven te komen. Schilderijen zijn dus radicaal afgescheiden van lichaamsbeweging en algehele zintuiglijke ervaring. Waarom eigenlijk?

Training the Senses: Painting as a Sensory Experience
Training the Senses: Painting as a Sensory Experience
Foto: Sacha Ruland
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Soundtrack

Frank Koolen en Kim David Bots maakten een uitgebreide soundtrack met persoonlijke commentaarstem, muziek en geluidseffecten. De soundtrack vormde onderdeel van de tentoonstelling en is online terug te beluisteren.

Beluister de soundtrack

Publicatie The Painted Bird

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie ontworpen door Kalle Mattsson met brieven van de kunstenaars en fotografie van Charlott Markus. De publicatie is te koop in de online winkel.

De presentatie van The Painted Bird vond plaats in Boekhandel Dominicanen in Maastricht op 3 juni 2017. Het boek werd nogmaals gepresenteerd op 4 juli 2017 in Paradiso Amsterdam.

Koop het boek
Painted Bird
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)

Marres Movements

In de zomer presenteerde Marres het programma Marres Movements, een serie performances gemaakt voor én voortbordurend op de huidige expositie The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe. Het programma voegde bewegende lichamen en muzikale optredens toe aan het panorama van muurschilderingen en soundtrack en creëerde hiermee een indrukwekkend podium voor performances, dans en muziek. Het volledige programma kun je hier bekijken.

Marres Movements

WitWasDag

Op de laatste dag van de tentoonstelling nodigde Marres het publiek uit om mee te helpen de kolossale schildering The Painted Bird wit te schilderen. De 12 kamers werden opengezet voor lustige witwassers, smeerkezen, liefhebbers van kraakwit, goeie vrienden en foute fans van Marres. Met absurde schilderopdrachten, koud bier en hapjes in de tuin, een zingende DJ en een in memoriam: The Painted Bird is niet meer.

Crowdfunding campagne

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling organiseerde Marres samen met platform Voordekunst een succesvolle crowdfunding campagne. 148 donateurs brachten samen een bedrag van 28.691 euro bij elkaar.

Pers over The Painted Bird

L1 Cultuurcafé Metropolis M (1) Metropolis M (2) Muze Avotros Palet Magazine Zuiderlucht (1) Zuiderlucht (2) Mister Motley De Volkskrant VICE Blog George Knight Europa Nu Metro Visualia Jegens & Tevens

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

The Painted Bird is mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en het Bankgiro Loterij Fonds.

Met dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de crowdfunding campagne voor The Painted Bird

Marres Movements

In de zomer van 2017 werd een serie performances opgevoerd in de tentoonstelling The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe.

Curator: Valentijn Byvanck

De performances vielen onder het programma Marres Movements en bouwden voort op de tentoonstelling. Er werden bewegende lichamen en muzikale optredens toegevoegd aan het panorama van muurschilderingen en soundtrack. Zo creëerde Marres een indrukwekkend podium voor performances, dans en muziek.

Dansers en performers betraden de tentoonstelling tijdens reguliere openingsuren met geïmproviseerde muziek- en dansstukken en interventies. In de avonden werden complete voorstellingen gegeven.

Cahier Overzicht tentoonstelling De tentoonstelling The Painted Bird

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Bekijk meer
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Annika Kappner, Future Petroleum
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Hilde Elbers, Yeah but no but Yeah
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Christopher Tignor, Along a vanishing plane
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting
Marres Movements
Hrafnhildur Helgadóttir, Improvisation for painting

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Pers info

The Materiality of the Invisible

Studio Ossidiana, Petrified Carpets, 2016 (Foto: Werner Mantz Lab)

In de tentoonstelling The Materiality of the Invisible werd hedendaagse kunst als een vorm van archeologie beschouwd.

Curatoren: Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf

Veel kunstenaars doen onderzoek naar onderliggende lagen van onze sociale, maatschappelijke en politieke werkelijkheid. Zij leggen het verborgene bloot en dringen door in andere tijden. Zo maken zij net als archeologen het onzichtbare zichtbaar.

De tentoonstelling vond plaats op drie locaties: Marres, Bureau Europa en Van Eyck. Van Eyck is partner van het meerjarige EU-project NEARCH – New scenarios for a community-involved archaeology. Voor dit project selecteerde de Van Eyck zes internationale kunstenaars die elk met twee archeologische partners samenwerkten. The Materiality of the Invisible toont het resultaat daarvan en het werk van 24 andere kunstenaars.

De opening van de tentoonstelling viel samen met het jaarlijkse congres van de European Association for Archaeologists, dat in 2017 in Maastricht plaatsvond.

Deelnemende kunstenaars

Lida Abdul, Semâ Bekirovic, Rossella Biscotti, Marinus Boezem, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Joey Bryniarska & Martin Westwood, Leyla Cárdenas, Ruben Castro, Imran Channa, Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Daniel Knorr, Jeroen Kooijmans, Irene Kopelman, Giuseppe Licari, Chaim van Luit, Mark Manders, Alice Miceli, RAAAF, Raewyn Martyn, Stéphanie Saadé, Fernando Sánchez Castillo, Oscar Santillan, Daniel Silver, Studio Ossidiana, Marjan Teeuwen, Leonid Tsvetkov, Maarten Vanden Eynde, Roy Villevoye & Jan Dietvorst, Matthew C. Wilson

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab

Publieksprogramma

Bij The Materiality of the Invisible werd een uitgebreid publieksprogramma gepresenteerd, bestaande uit lezingen, presentaties, filmvertoningen en rondleidingen op de drie locaties.

Zo organiseerde en hostte Marres The Archaeologist, the Artist and the Curator;  een wandelende conversatie in de tentoonstelling The Materiality of the Invisible gewijd aan de  overeenkomsten tussen kunst en archeologie. Deelnemers aan de dialoog waren Miguel John Versluys (Professor Klassieke en Mediterrane Archeologie, Universiteit Leiden), Matthew Wilson (kunstenaar, NEARCH), Martin Westwood (kunstenaar, NEARCH), Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf (curatoren van de tentoonstelling).

De Britse archeoloog Michael Shanks, gespecialiseerd in klassieke archeologie en archeologische theorie en verbonden aan Stanford University, ging tijdens een Talk in gesprek met de deelnemende kunstenaars.

Lezingen werden gegeven door onder anderen Eyal Weizman – architect, professor en directeur van het of Centre for Research Architecture at Goldsmiths en Femke Snelting  – kunstenaar/ontwerper, ontwikkelt projecten op het snijvlak van design, feminisme en open software.

Tijdens Het Parcours op zondag 10 september opende Marres, net als de twee andere locaties, zijn deuren. Publiek kon die dag gratis de tentoonstelling bezoeken. Motto van deze editie: Een Grenzeloos Parcours.

Foto: Werner Mantz Lab