Artist Talk Alejandro Galván

Foto: Neeltje de Vries, Solo bij NMAG, courtesy of No Man’s Art Gallery

Vultures & Fireflies

Eind november start Alejandro Galván in Marres met het schilderen van een kroniek van Mexico vanuit het perspectief van de arbeiderswijk Neza in de staat Mexico. Het werk, getiteld Vultures & Fireflies, zal het hele huis vullen en ziet zijn feestelijke opening op 15 maart 2025. In de maanden ervoor zijn er een reeks sneak previews en evenementen rondom het werk.

Artist talk

Als primeur geven we je op vrijdag 13 december de bijzondere gelegenheid om de kunstenaar te ontmoeten en kennis te nemen van zijn artistieke proces. Op deze avond is Alejandro zelf aan het woord en is er de mogelijkheid om hem persoonlijk vragen te stellen over zijn werk in Marres. Dit is tevens hét moment om de opbouw van de tentoonstelling vanaf het begin mee te maken, om vervolgens op een van de latere sneak previews de voortgang te komen bekijken. Dit kan elke zaterdag, beginnend op 1 februari. 

RSVP hier voor de artist talk en houd voor het volledige programma rondom Vultures & Fireflies graag onze website en socials in de gaten! De artist talk is geheel gratis bij de wonen, maar aanmelding via een RSVP waarderen we zeer.

Datum:
Vrijdagavond 13 december 2024

Tijd:
19:00-20:30u

Locatie:
Marres, Maastricht

Taal:
LET OP: Spaans – Engels
In april 2025 zal er een tweede artist talk plaatsvinden, die aangeboden wordt in Spaans en Nederlands.

De tentoonstelling loopt van 13 mrt t/m 31 aug 2025.

Lees meer over Alejandro Galváns Vultures & Fireflies

Katja Heitmann – Motus Mori RELIQUIEM

Foto: Hanneke Wetzer

Van 5 tot en met 10 oktober presenteren Marres, Bureau Europa en de Nederlandse Dansdagen de voorstelling Motus Mori RELIQUIEM van de Duitse choreografe Katja Heitmann. Motus Mori RELIQUIEM is gewijd aan de menselijke beweging en vindt plaats in de grote zaal van Bureau Europa in Maastricht.

Wat beweegt de mens? In Motus Mori RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. Je verplaatst jezelf in de vele donateurs van het archief en voel je je persoonlijke bewegings-vocabulaire. Heitmann noemt dit ‘kinetische empathie’.

In het meerjarige kunstproject Motus Mori verzamelt en bewaart Katja Heitmann de menselijke beweging. Inmiddels hebben al meer dan 1900 mensen hun persoonlijke beweging gedoneerd aan dit belichaamde archief, op basis waarvan de choreografe telkens nieuwe kunstwerken maakt. Ook mensen uit Maastricht doneerden hun beweging aan het Motus Mori. Dit najaar keert de choreografe terug met RELIQUIEM

Katja Heitmann is gefascineerd door de voortdurende pogingen van de mens om aan haar eigen sterfelijkheid te ontsnappen. Deze paradox is de muze van het bewegingsarchief Motus Mori. Zoals beweging gaat én vergaat, is de mens tegelijkertijd epi-centrale meester van het eigen leven én slechts een schilfertje in de eeuwigheid.

Met RELIQUIEM zet Katja Heitmann de volgende stap binnen haar archiefonderzoek; het creëren van collectief gedeeld bewegingserfgoed om het veilig te stellen voor de toekomst. Het archief wordt overgedragen aan ‘iedereen’. Immers: wil niet ieder mens blijven voortbewegen, tot in eeuwigheid? 


Data en tijdstippen

5 & 6 oktober 2024: 10:30, 12:00, 14:30 en 16:00u
7, 8, 9 en 10 oktober 2024: 13:00 en 19:00u

Locatie

Bureau Europa
Boschstraat 9
6211 AS Maastricht
bureau-europa.nl

Aantal personen per voorstelling

Dit is een interactieve voorstelling waarbij bezoekers zelf in beweging zijn. Max. 30 personen per uitvoering.

Taal

Engels, Duits en Nederlands

Tickets Motus Mori RELIQUIEM
via De Nederlandse Dansdagen

‘Mijn moeder is 12 jaar geleden overleden, mijn vader vorig jaar. Er is niets meer van hen over, geen materiële spullen, geen huis, geen testament of afscheidsbrief. Soms slaag ik erin een handgebaar te maken dat ik herken van mijn moeder. Of de schouder-hoofd-pupil-kin-combinatie van mijn vader, een gebaar dat aangaf dat hij het moeilijk had. Soms zie ik een oudere man op straat lopen en plotseling denk ik dat hij het is. Zijn vermoeide lichaam, dat maar doorging, gebogen rug, schouders naar voren hangend, terwijl zijn hoofd probeerde omhoog te kijken. Vaak wou ik dat ik hen nauwkeuriger had waargenomen, zodat ik hun bewegings-erfgoed levend zou kunnen houden.’

– Katja Heitmann

Achtergrond

Katja Heitmann is al een aantal jaren bezig met het scheppen van een archief voor de menselijke beweging. De ambitie is al vaker geformuleerd in de dans, aangezien de discipline geen gestandaardiseerde notatie kent. Het lichaam van de danser, wordt vaak gezegd, is het archief van de dans. Maar Heitmann betrekt de vraag ook op de wereld buiten de dans. In onze archieven en musea verzamelen we portretten, objecten en geschriften van belangrijke gebeurtenissen en personen. En ook thuis bewaren we brieven, objecten en foto’s van onze geliefden. Maar de houdingen, bewegingen en reflexen waaraan we onze meest dierbaren direct herkennen, raken we kwijt. Katja Heitmann en haar team maken dat gemis voelbaar door menselijke bewegingen te verzamelen en bewaren.

In 2019 presenteerde de Heitmann in Marres haar project Museum Motus Mori. In dit project maakte ze met tien dansers een museum van de uitstervende lichamelijke beweging. Zes weken lang, vijf uur per dag, stelden de dansers en de choreografe zichzelf voor de bijzondere opdracht om de kleine menselijke motoriek in patronen te ontrafelen, om bezoekers gevoelig te maken voor de diepe menselijkheid die in het lichaam schuilt. Er ontstond een choreografie voor het sleutelbeen, een dans van navel, buikvet en ribbenkast, een frase voor hartslag en kniespier.

Bewegingsinterviews

Als bron gebruikte de choreografe bewegingsinterviews. Iedere dag werden mensen uitgenodigd voor deze interviews waarin ze vertelden hoe ze stonden, zaten of sliepen, of ze eigenschappen deelden met familieleden, of ze wel eens een blessure of een ongeluk hadden gehad die hun fysiek of bewegingen had veranderd. De dansers analyseerden deze eigenschappen en leerden ze te belichamen. Heitmann richtte zich vooral op het vastleggen van onwillekeurige menselijke gedragingen.  Ze raakte gefascineerd door onbewuste, soms overgedragen bewegingen, die heel onhandig zijn of het leven zwaar of moeilijk maken, maar tegelijk een diep inzicht geven in de menselijke identiteit. Het publiek dat getuige was van dit levende archief, zag een langdurige opvoering van menselijke bewegingen, waaronder die van henzelf en van hun naasten.

Foto: Hanneke Wetzer

Biografie Katja Heitmann

Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Ze vraagt zich daarbij steeds af wat het betekent om een lichaam te hebben, vaak in relatie tot de snel voortschrijdende techniek. In Homo Avatar (2016) werd zij geïnspireerd door de talloze digitale alter ego’s die op het internet zwerven. In Siri Loves Me (2017), een werk dat ze maakte met 50 jonge dansers, vroeg zij zich af of de technologische vooruitgang en de surveillance die daarmee gepaard gaat de vrije beweging ging belemmeren. In Pandora’s DropBox (2018) presenteerde ze een verontrustend beeld van de perfecte mens in een perfecte wereld. Vanaf 2019 werkte Heitmann aan verschillende vormen van haar omvangrijke Motus Mori project, een ode aan de vergeten en zelfs uitgestorven beweging. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland. 

Training the Senses: Motus Mori
Foto: Rob van Hoorn

Pers over Katja Heitmann

NRC
‘In Museum Motus Mori verzamelt, beschrijft, archiveert en exposeert Heitmann de minieme bewegingen die wij allen dagelijks maken en die onmiddellijk weer verdwijnen – de schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept.’

De Theaterkrant
‘Heitmann heeft een missie! Ontegenzeggelijk. In Motus Mori geeft ze het lichaam terug aan een maatschappij, die de waarde ervan uit het oog dreigt te verliezen. Urgenter kan kunst niet zijn. Maar behalve urgent is Reliquiem ook zeer ontroerend. Immers, het lichaam is vergankelijk en confronteert ons met eindigheid.’

De Standaard:
‘Het is kinetische empathie op haar best.’

De Volkskrant (Anette Embrechts)
‘Ik herkende mijn ‘vertaalde’ tics en gestes, fluisterend vermengd met die van Pavel, Monika, Tosca en Herr Stamm. Hoogst origineel.’

The New York Times:
‘Turning the gestures of everyday life into art.’

Museumtijdschrift (Edo Dijksterhuis):
‘Museum Motus Mori is een kinetisch portret van ons allemaal. En de manier waarop dat gestalte krijgt, via het lichaam in plaats van de geest, is directer, effectiever en aangrijpender dan welke video, foto of tekst ooit kan zijn.’

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht Motus Mori RELIQUIEM Marres algemeen (.pdf) Inschrijven perslijst

Partners / met dank aan

Motus Mori RELIQUIEM wordt in Maastricht gepresenteerd door Marres, Bureau Europa en de Nederlandse Dansdagen.

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Rooms Performance Festival 2025

Zet in je agenda! In het laatste weekend van januari 2025 is het weer tijd voor het Rooms Performance Festival.

Verwacht fris theater, schurende dans, een culinaire performance, kinetisch textiel, intiem activisme en nog veel meer. Je dagpas geeft toegang tot een hele dag met zes performances.

Line-up:

Sofie Kramer
Ahmed El Gendy
Amparo González Sola
Tabor Idema
Samah Hijawi
Jasmine Karimova & Johannes Offerhaus

Partners:
Marres, Via Zuid, de Brakke Grond, Dansateliers, FASHIONCLASH en MU

Als bezoeker van Rooms krijg je bovendien de allereerste preview van Vultures & Fireflies, die in de lente officiëel zal openen. Een huisvullende tentoonstelling vanuit het perspectief van de uitgestrekte arbeiderswijk Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico-Stad, door de kunstenaar Alejandro Galván.

Datum: 25 & 26 januari 2025
Tijd: 12:30-17:30u, deuren openen om 12:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Dagtickets Rooms Performance Festival 2025

Aftermovie Rooms 2024
Music / Composer: Vanessa Lann, 9×13 Orange Drummer Beat!, performed by: NeoFanfare 9×13
cover photo: © Sanne Peper
Terugblik op Rooms 2024
Hou deze website en onze socials in de gaten voor updates omtrent Rooms. Volg @marres_maastricht

Het programma van Rooms is hetzelfde op zaterdag en zondag. Een dagpas geeft volledige toegang tot een hele dag met zes performances. Het restaurant Marres Kitchen is tot 18u open met drank en heerlijk eten.

Toegang voor jongeren vanaf 12 jaar
Ons festival is speciaal ontworpen voor een wat ouder publiek en de performances zijn niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn van harte welkom en hebben gratis toegang. 

Blokkenschema

Sofie Kramer

Monolith

In deze extatische paaldanstrip wordt de paal een heilig object, een poort naar een andere wereld waar aloude wijsheden verscholen liggen. Het onbeweeglijke stuk staal wordt tot leven gewekt en krijgt rituele eigenschappen toegekend, terwijl het speelt met de clichés van paaldansen en de verwachtingen van het publiek. Een futu-feministische reis die vragen oproept over onze verbondenheid met technologie en de relatie onderzoekt tussen controle en intuïtie. 

Sofie Kramer (1990, Nederland) is theatermaker, performer, schrijver en paaldanseres. Ze liep stage bij Orkater, volgde dansworkshops bij Nicole Beutler en Peeping Tom en werkte onder andere samen met choreografen als Guilherme Miotto en Jens van Daele. Sinds dit jaar wordt ze ondersteund door ViaZuid en Podium Bloos.

Concept, regie, choreografie, performance: Sofie kramer 
Concept, compositie, instrument ontwerp: Mári Mákó
Kostuum: Batuhan Demir
Geluidsoperator en technische consultancy: Francesco DiMaggio
Dramaturgie: Joske Koning
Ondersteund door: Via Zuid, Cultuurfonds, Amarte, United Cowboys 

Ahmed El Gendy

i feel you like the moon feels the earth

In het project Zero Encounters bracht Ahmed 24 uur in volledige stilte door met zes verschillende vreemden. Elke vreemdeling bepaalde hoe ze de dag zouden doorbrengen, terwijl Ahmed hen zwijgend volgde, waarbij hun relatie zich ontwikkelde door nabijheid en tijd in plaats van woorden. i feel you like the moon feels the earth geeft deze intieme ervaring weer uit herinnering, van simpelweg samen zijn en de ruimte delen als één geheel.

Ahmed El Gendy (1987, Caïro) (die/hij) is een Egyptisch-Nederlandse kunstenaar die thema’s als autonomie, saamhorigheid en verstrengeling verkent. Hun werk, dat zich uitstrekt over video, tekst en performance, werd eerder gepresenteerd op de Mediterranea Biënnale (Italië) en op het Festifreak International Festival for Independent Cinema (Argentinië).

Performance: Ahmed El Gendy, Clotilde Cappelletti, Estéfano Romani
Adviseur: Miguel A. Melgares
Foto: Thomas Lenden

Amparo González Sola

Distances 

Door in te gaan op de complexiteit van empathie en gedeelde ervaring, stelt Distances de vraag hoe we echt kunnen aanvoelen wat anderen doormaken, zelfs als we gescheiden zijn door grote afstanden, zowel fysiek als emotioneel. Met choreografie creëert de voorstelling ruimte tussen de dansers en het publiek, waardoor de verborgen lasten die iedereen draagt, zichtbaar worden. Door zich te richten op gebaren, nodigt het werk ons uit om de dynamiek van een blik, afstand en nabijheid opnieuw te overdenken en over wat het betekent om getuige te zijn.

Het werk van Amparo González Sola (1984, Argentinië) (zij/haar) omvat dans, choreografie en participatieve projecten, en is beïnvloed door feministisch activisme en haar ervaring met migratie. Eerdere werken zijn onder andere The conspiracy of forms (2023) en If every rock is a hole (2022), gepresenteerd op het SPRING Performing Arts Festival, en het participatieve project Exploring Reciprocity (2019-2023). Vanaf 2025 is ze artist in residence bij Dansateliers.

Distances is onderdeel van het werk While taking shape, dat in mei 2025 in première zal gaan op het SPRING Performing Arts Festival.

Concept: Amparo González Sola
Performers en choreografie: Rita Bifulco, Alina Ruiz Folini, Amparo González Sola
Sound design: Nahuel Cano
Productie: Dansateliers
Coproductie: SPRING Performing Arts Festival, Dansateliers, Frascati Producties
Ondersteund door: BAU AIR, Greenhouse, Rooms Performance Festival, workspacebrussels (BE), Tanzhaus Zürich (CH),  CAMPUS Paulo Cunha e Silva (PT)
Foto: Michelle Urbiztondo

Tabor Idema

Backspace
ism Diane Mahin

Sinds hun veertiende leeft Tabor met een rugkromming van 42 graden, ontstaan vanuit een periode waarin veel spanning zich in diens lichaam heeft opgeslagen. In Backspace onderzoekt hen de manieren waarop men trauma’s kan verdragen en graaft hen in het verleden hopende het heden te helen. Wat gebeurt er als er ruimte wordt gegeven aan de spanningen uit het verleden? Welke verborgen oude pijn komt naar boven? Het lichaam luistert en blijft openstaan voor alles wat het lange tijd heeft gedragen. 

Tabor Idema (1999, Nederland) (die, hen) maakt persoonlijke, provocerende performances vanuit een integere zoektocht naar onbevangenheid. Diens simpele maar scherpe beeldtaal vormt zich naar de architectuur van de ruimtes waarin hen speelt. Zo worden locaties medespelers waarmee hen samen poëtische slapstick creëert.

Sound design: Diane Mahin

Foto: Ies Kaczmarek

Samah Hijawi 

The Moon in Your Mouth

Terwijl we getuige zijn van het gewelddadige verdwijnen van enkele van de oudste culturen ter wereld, stelt Samah de vraag: Welke gemeenschappen van planten en andere wezens verdwijnen er, naast het verlies op menselijk niveau? Welke banden en tradities gaan verloren, en welke verhalen uit het verleden kunnen we nog doorgeven aan de toekomst?

Samah Hijawi is een multimedia-kunstenaar die momenteel oude en hedendaagse voedselkosmologieën onderzoekt. Op basis van haar onderzoek naar landbouwpraktijken oude kosmologieën verkent ze wat we uit het verleden kunnen leren om een toekomst vol verbonden relaties vorm te geven. Samah nodigt ons uit om olijven te proeven en daarbij de energie van Saturnus te voelen, terwijl we de steeds veranderende gezichten van de Goden om ons heen volgen.


Productie: Kunstenwerkplaats
Partners: Kunstenfestivaldesarts, C-Takt, KAAP, Kaaitheater, Monty and VierNulVier
Ondersteund door: De Vlaamse Gemeenschap 

Foto: Jihan Safar

Jasmine Karimova &
Johannes Offerhaus

AIR 1 – 135 m3 of sound

AIR 1 is een performatieve installatie van Jasmine Karimova en Johannes Offerhaus. In de debuutsamenwerking van dit duo vloeien hun respectieve disciplines samen tot één geheel. Het werk onderzoekt de letterlijke eindigheid van lucht. Lucht die wordt gedeeld en uitgewisseld tussen het publiek, de performers, de ruimte en het orgel. Een voorstelling waarin het verlangen van de toeschouwers om te luisteren, te ervaren en zich in te zetten, hen uiteindelijk zal brengen tot een bewuste, ingrijpende beslissing…

Jasmine Karimova (1998) is een Tajik-Australische componist en performer, gevestigd in Nederland, waar zij de master Compositie volgt aan het Conservatorium van Amsterdam. Als organist verkent haar werk de dualiteit van kracht en kwetsbaarheid, door de combinatie van stem en instrument. Ze opende drie jaar op rij het International Organ Symposium in Amsterdam. Karimova trad op in venues zoals het Muziekgebouw en het Olympisch Stadion in Moskou, en werkte samen met ensembles zoals het Nederlands Kamerorkest. Recente interdisciplinaire projecten zijn de korte film FIFU, het kinderstuk Mia en de Leeuw en de multimediale creatie The Whale.

ZELT is een designstudio opgericht door Johannes Offerhaus (1993, the Netherlands). De studio bedenkt, ontwerpt en bouwt kinetische textiele ruimtes en structuren die zich ontvouwen tot paviljoens, tenten en architectonische vormen. Hun creaties omvatten zowel intieme ruimtes in het dagelijks leven als scenografie voor theater en film. ZELT heeft ook uitgebreid samengewerkt binnen de podiumkunsten, waarbij er decors en kostuums zijn ontworpen voor producties zoals Papillon (Philharmonie Luxembourg) en de dansfilm La Nostra Terra. Offerhaus begon zijn carrière in de mode en richtte zich aanvankelijk op kinetische couturestukken, voordat hij overstapte naar grotere kinetische installaties. Zijn autonome werk leverde hem de Frans Molenaar Couture Award en een Dutch Design Award op.

Met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds voor het beschikbaar stellen van het Monteverdi-orgel, in 2020 gebouwd door firma Klop naar een idee en initiatief van Krijn Koetsveld. De decoratieve beschildering is van de hand van Michele Barchi.
Foto links: Wouter le Duc – Foto rechts: Iliana Michali 
Foto: Woody Bos

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Download persbericht Rooms 2025 (.pdf) Download persbeelden Rooms 2025 Inschrijven perslijst

Partners/met dank aan

Partners Rooms 2025:
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur
Dansateliers
De Brakke Grond
Via Zuid
FASHIONCLASH
MU

Met dank aan:
Ruben Kieftenbelt
Ralf Nevels
Sanne Peper
Nicole Pul
Bas de Weerd
Hout Video

De teams van Marres, Via Zuid, de Brakke Grond, Dansateliers, FASHIONCLASH & MU voor alle hulp en samenwerking.

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Gieskes-Strijbis Fonds

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Alejandro Galván – Vultures & Fireflies

Foto: Neeltje de Vries, Solo bij NMAG, courtesy of No Man’s Art Gallery

Kroniek van Mexico

In november 2024 startte de kunstenaar Alejandro Galván (Mexico, 1990) met een geschilderde kroniek van Mexico vanuit het perspectief van een van de grootste arbeiderswijken die het land kent. De kunstenaar woont in Nezahualcóyotl, een buitenwijk van Mexico-Stad, een plek waar politieke verwaarlozing en geweldsproblematiek het sociale panorama hebben gevormd. Zijn vaak zeer gedetailleerde schilderingen vermengen realisme met mythologie en gaan over zijn ervaring met het opgroeien in deze omgeving en de corruptie van de Mexicaanse staat en politie. Zijn bronnen zijn comics, televisie en heavy metal; bronnen die hem overigens ook apart houden van de heersende, meer minimalistische en conceptuele stijl in de Mexicaanse hedendaagse kunst.

Heldere droom

De kunstenaar, die de Mexicaanse politiek en corruptie verantwoordelijk houdt voor het vele geweld en onrecht in de samenleving, zal het hele huis van Marres komen schilderen in een poging, zoals hij zelf schrijft, een heldere droom van de Mexicaanse samenleving te schetsen. Daarbij stelt hij de volgende vragen: Hoe kunnen we de meest unieke hoofdstukken uit onze geschiedenis opnemen in een wereldwijd verhaal? Hoe kunnen we beseffen dat onze trauma’s en lijden gemeenschappelijk zijn, en dat misschien het oplossen en overwinnen van wereldproblematiek ook een pad is dat gezamenlijk moet worden bewandeld? Alejandro Galván wil met zijn werk aantonen dat hij en zijn medebewoners van Nezahualcóyotl niet ‘gemarginaliseerd’ zijn of ‘vergeten’, maar enkel behoren tot een groep mensen met een ongehoord verhaal. Een verhaal dat fundamentele raakvlakken kent met de verhalen van mensen uit andere landen, steden, dorpen of zelfs tijden. De reden waarom Galván schildert, is omdat hij geen enkel verhaal verloren wil laten gaan.

Integrale installatie

Vultures & Fireflies is te zien van 13 mrt t/m 31 aug 2025. Om hem deze monumentale tentoonstelling te laten maken, nodigt Marres de kunstenaar al in november 2024 uit om te beginnen met werken. In aanloop naar de feestelijke opening op 15 maart zullen er verschillende evenementen plaatsvinden waarbij bezoekers een inkijk krijgen in de voortgang van het maakproces. De tentoonstelling zal in juni 2025 helemaal af zijn. Dat wordt gevierd met een tweede opening.


Hou deze website en onze socials in de gaten voor updates omtrent het monumentale project Alejandro Galván bij Marres
. Volg @marres_maastricht

Alejandro Galván, Guerrero, Tepito, Lagunilla, 2024 (in uitvoering)

Speciale openingstijden en -dagen

De tentoonstelling loopt van 13 mrt t/m 31 aug 2025, maar voor een sneak preview in het artistieke proces is Marres vanaf februari elke zaterdag al open.


Artist Talk met Alejandro Galván

Datum: vrijdagavond 13 december 2024
Tijd: 19:00 – 20:30u
Locatie: Marres, Maastricht
Taal: Spaans/Engels
(In april 2025 zal er een tweede artist talk plaatsvinden, die aangeboden wordt in Spaans en Nederlands.)

Het event is gratis, maar we waarderen een RSVP via reserveringen@marres.org

Sneak Previews

Speciale sneak preview tijdens de Friday Night Opening op Valentijnsdag
Datum: vrijdag14 februari 2025
Tijd: 17:00-20:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Sneak peaks op elke zaterdag vanaf februari 2025
(1 febr – 8 febr – 15 febr – 22 febr – 1 maart – 8 maart 2025)
Tijd: 12:00-17:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Feestelijke opening

Datum: zaterdag 15 maart
Tijd: 17:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Artistieke visie

In deze korte documentaire vertelt kunstenaar Alejandro Galván o.a. over zijn werk, Nezahualcóyotl, politieke verwaarlozing, de corruptie van de Mexicaanse staat en het vertellen van ongehoorde verhalen.

Deze film bevat beelden van ramp- en oorlogssituaties die als schokkend kunnen worden ervaren door (jonge) kijkers.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Download Vultures & Fireflies persbericht (.pdf) Download Vultures & Fireflies persbeelden Inschrijven perslijst

Partners / Met dank aan:

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Dank aan No Man’s Art Gallery, Amsterdam

Currents 11: The Turn of Many Suns

Awa Gaye, Sarah on the metro in Brussels (Part of the Series Looking for Flowers), 2024. Courtesy of the artist. 

Currents 11: The Turn of Many Suns presenteert het werk van dertien jonge kunstenaars die de afgelopen jaren in zuidelijk Nederland, België en Noordrijn-Westfalen hebben gewoond en gestudeerd. Het is de elfde editie van deze groepstentoonstelling en de eerste die Jester en Marres samen organiseren. De werken choreograferen een verschuiving voorbij de schoolmuren, naar een collectieve, zij het onbekende, toekomst.

Waar leren we een taal als haar woorden, beelden en vormen niet alleen onze overlevingsverhalen dragen, maar ons ook bewegen tot overleven? Deze taal is niet altijd terug te vinden in de retoriek van onderwijssystemen, maar eerder in een rolmodel of een andere student, in familieleden – zowel biologische als gekozen. In onze favoriete band, in de schaduw van het nachtleven, in de armen van een geliefde of in een schilderij. Ze komt voort uit personen en ruimtes waar zelfexpressie niet ophoudt bij gebaren, maar een manier van leven wordt. Onze talen brengen ons vooruit. 

In deze editie van CurrentsThe Turn of Many Suns brengen de kunstenaars culturele, maatschappelijke en politieke relaties met zich mee die een regio en regionaal onderwijs definiëren, onderzoeken, uitbreiden en soms uitwissen. Het beeld van meerdere zonnen plaatst hun werken in een collectief verhaal met tientallen hoofdrolspelers. Het duidt het moment aan waarop het leren de instelling ontgroeit en een manier wordt om de wereld vorm te geven. 

Kunstenaars

Nura Afnan-Samandari, Awa Gaye, Cynthia Carballo, Jiyoon Chung, Stefan Kruse, Dorothy In Hell, Kadia Doumbouya, Newt Contrino, Lize Crauwels, Dakota Magdalena Mokhammad, Kiko Reitsma, Javkhlan Ariunbold en Shoaib Zaheer.

Grafisch ontwerp: Liv Lismonde

Curatoren

H M Baker, Nadim Choufi, Michał Grzegorzek en Lucas Odahara.

Currents is een terugkerende groepstentoonstelling waarin werk van recent afgestudeerde kunstenaars wordt samengebracht door een team van opkomende curatoren. De tentoonstelling is ingebed in een breder begeleidingstraject voor de participanten, waarin trainingen, netwerken en professionalisering centraal staan. 

Bekijk het cahier van Currents 11

De curatoren van Currents 11

Marres (Maastricht, NL) en Jester (Genk, BE) hebben Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara gekozen als curatorenteam voor de groepstentoonstelling Currents 11: The Turn of Many Suns. De tentoonstelling zal werk tonen van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Zuid-Nederland, België en Noordrijn-Westfalen.

De curatoren voor deze editie Currents hebben elkaar ontmoet op de Jan van Eyck Academie. Ze zijn afkomstig uit Berlijn, London, Beirut, en Warschau, en hebben uiteenlopende werkvelden. Lucas Odahara, Harriet Middleton Baker en Nadim Choufi zijn beeldend kunstenaars. In hun werk leggen ze een gedeelde belangstelling aan de dag voor het onderzoeken van historische machtsstructuren en alternatieve toekomsten. De schrijver en curator Michał Grzegorzek richt zich op queer theory in de beeldende- en performancekunsten. 

Het team werd geselecteerd via een open call.

v.l.n.r. Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara.
Foto: Ugo Woatzi

Residenties bij Jester

Vier van de geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk verder te ontwikkelen tijdens een residentie bij Jester in Genk.

Nura Afnan-Samandari Dakota Magdalena Mokhammad Kadia Doumbouya Shoaib Zaheer


v.l.n.r. Dakota Magdalena Mokhammad, Kadia Doumbouya, Nura Afnan-Samandari, Shoaib Zaheer bij Jester

Opening Currents 11

Jester en Marres danken iedereen die aanwezig was op de feestelijke opening van de elfde editie van Currents.

Datum

Zaterdag 21 september 2024

Tijd

17:00u

Locatie

Marres
Capucijnenstraat 98, Maastricht

De toegang voor elke opening is gratis en iedereen is welkom. Het is niet nodig om van tevoren te reserveren of om een ticket te kopen.


Foto: Rob van Hoorn

Currents 11 Overzicht

Bekijk meer
Wintertuin: Dorothy in Hell
Foto: Gert Jan van Rooij
Voorkamer: Dorothy in Hell en Kadia Doumbouya
Foto: Gert Jan van Rooij
Balzaal: Shoaib Zaheer en Kiko Reitsma
Foto: Rob van Hoorn
Tuinkamer: Jiyoon Chung en Lize Crauwels
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more

Voorkamer: Awa Gaye
Foto: Gert Jan van Rooij
Ijshuis: Stefan Kruse
Foto: Gert Jan van Rooij
Balzaal: Dakota Magdalena Mokhammad
Foto: Rob van Hoorn
Zolder: Newt Contrino
Foto: Gert Jan van Rooij
Performance Dorothy in Hell, met werk van Awa Gaye in het trappenhuis
Foto: Rob van Hoorn
Kamer 7: Javkhlan Ariunbold
Foto: Rob van Hoorn
Schouwkamer: Nura Afnan-Samandari
met werk van Awa Gaye in de gang
Foto: Gert Jan van Rooij
Tussenkamer: Kadia Doumbouya
Foto: Gert Jan van Rooij
Balzaal: Shoaib Zaheer
en Kiko Reitsma
Foto: Gert Jan van Rooij
Performance Kiko Reitsma
Foto: Rob van Hoorn
Poortkamer: Cynthia Carballo
Foto: Rob van Hoorn
Gang: Awa Gaye
Foto: Gert Jan van Rooij
Poortkamer: Cynthia Carballo
Foto: Gert Jan van Rooij
Schouwkamer: Nura Afnan-Samandari
Foto: Gert Jan van Rooij
Trappenhuis: Awa Gaye
Foto: Gert Jan van Rooij
Kamer 7: Javkhlan Ariunbold
Foto: Gert Jan van Rooij

Artist Presentations

Op vrijdag 20 september vonden de Artist Presentations plaats, waarbij alle deelnemers van Currents 11 hun werk presenteerden bij de Jan van Eyck Academie.  

Locatie
Jan van Eyck Academie
Academieplein 1
6211 KM Maastricht

Tijd
17:00 tot 19:30u


Foto: Rob van Hoorn

Artist Presentations fotos

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more

Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Currents 11 in de pers

12 tentoonstellingen om naar uit te kijken
– Metropolis M

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht Currents 11 Persbeelden Currents 11 Inschrijven perslijst

Met dank aan

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Jester ontvangt structurele steun van de Vlaamse overheid en de gemeente Genk.

Limburg Biënnale 2024

Limburg Biënnale 2024 Foto: Rob van Hoorn

Met grote trots presenteren Marres en Odapark de derde editie van de Limburg Biënnale, een tentoonstelling die met 500 werken van ruim 350 kunstenaars een dwarsdoorsnede biedt van de beeldende kunst in Limburg en omgeving. De biënnale is een echt Limburgs feest voor de kunsten. 

Open Call

Volgend op het enorme succes van de vorige twee edities, plaatsten Marres en Odapark in februari van dit jaar een open call voor de derde Limburg Biënnale. 1.400 makers reageerden; samen stuurden zij meer dan 3.000 werken in. 

Van 19 februari t/m 10 maart 2024 konden geïnteresseerden, jong en oud, gevestigd en onbekend, van individu tot collectief, zich met een maximum van drie bestaande kunstwerken inschrijven. Dit mocht elk type kunstwerk zijn: schilderij, video, sculptuur, audio, performance etc.

Jury

Het jury- en curatorenteam van 18 professionele kunstenaars beoordeelde de inzendingen, zonder te weten wie de ingezonden kunstwerken maakten. Vervolgens richten zij met hun selectie een ruimte in bij Marres of Odapark, waar ze ook eigen werk tonen. De jury telt leden uit Limburg en daarbuiten. 

De juryleden van de Limburg Biënnale zijn: Karina Beumer, Eugenie Boon, Katrein Breukers, Anne Büscher, Bonno van Doorn, Pablo Hannon, Jan Hoek, Birthe Leemeijer, Paul Kooiker, Maartje Korstanje, Marijn van Kreij, Anouk Kruithof, Fleur Pierets, Jan Rothuizen, Sanne Vaassen, Wessel Verrijt, Marenne Welten en Han van Wetering

Bekijk het Limburg Biënnale cahier van Marres (.pdf) Bekijk het Limburg Biënnale cahier van Odapark (.pdf) Veelgestelde vragen

Juryleden

Karina Beumer (Peize, 1988) heeft een interactieve artistieke praktijk die wordt gevormd door dialogen met – of geboeid te worden door – iets of iemand anders. Dit resulteert in video’s, installaties, en publicaties die ontstaan uit tekeningen van observaties en onaangekondigde performances. Beumer zoekt naar een absurde en surreële relatie tussen het innerlijke (gedachten, miscommunicatie) en de fysieke wereld (taal, netwerken). In een droomachtig universum verbindt ze banale kwesties met persoonlijke fantasieën door gebruik te maken van strategieën van bestaande structuren zoals popsongs, blockbusters en live action rollenspellen. Haar film genaamd (…) is te zien op 2doc.nl en op dit moment is Beumer op zoek naar een vervanger voor zichzelf.

Foto: Chloe Op De Beeck

Eugenie Boon (Willemstad, 1995) is een Curaçaose beeldend kunstenaar gevestigd in Den Haag. Ze studeerde cum laude af aan de HKU in 2020 en won de prijs voor Artistic Achievement. In haar praktijk combineert ze storytelling en commentaar, en vertaalt dit in haar performances, schilderijen en installaties. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties, onder meer in het Stedelijk Museum Schiedam, en in de collectie van de Vrije Universiteit Amsterdam, AMC. 

Katrein Breukers (Tilburg, 1991) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde af aan de FHK in Tilburg en deed een masteropleiding Beeldende Kunst aan de AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Projectmatig werken kenmerkt haar praktijk, waarin ze ruimte maakt voor samenwerking en improvisatie, en waarin ze een persoonlijke aanpak hanteert. In haar installaties implementeert Beukers verschillende technieken en materialen, met name keramiek en textiel. Ze herwaardeert praktijken van decoratief vakmanschap die historisch gezien niet als hogere kunstvormen worden beschouwd. Een voorbeeld van dit streven is het gebruik van de quilt in haar recente werken. Breukers’ werk was te zien in galeries en kunstruimtes, waaronder bij TENT in Rotterdam Gallery Vriend van Bavink in Amsterdam en Hotel Maria Kapel in Hoorn. Ze ontving verschillende stipendia en in 2017 won zij de AG-Kunstprijs.

Anne Büscher (Stuttgart, 1991) verbindt kunst, design en wetenschap door middel van artistieke experimenten, waarin ze de gebruikelijke functies en identiteit van bekende materialen zoals glas, steen, fotopapier, lucht, licht en elektriciteit in vraag stelt en verruimt. Haar werken nemen de vorm aan van arrangementen, artistieke documentatie en objecten die pas hun volledige potentieel bereiken wanneer ze geactiveerd of gebruikt worden. Büscher’s creaties komen voort uit haar scherpe bewustzijn van de inherente gevoeligheid van objecten en spelen met de relatie tussen authenticiteit en verbeelding. Ze heeft deelgenomen aan verschillende internationale residenties en haar werk is tentoongesteld op diverse locaties, waaronder PAD Paris, TOKAS Tokyo, Miriam Gallery New York en Ludwig Forum Aachen.

Bonno van Doorn (Amsterdam, 1977) studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in 2008, waarna bekend werd door zijn schilderijen en sculpturen die hij verwerkt in uitgebreide installaties. Zijn werk was op een reeks locaties te zien, onder meer bij C&H Galerie (Amsterdam), Greylight Projects in (Brussel), Supermarket Art Fair (Stockholm) en bij Marres in Maastricht. Van Doorn gaf tevens les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is ook medeoprichter van ART BAR KIPPY.

Pablo Hannon (Santiago, 1973) verkent verschillende expressies in zijn artistieke praktijk. Vanuit zijn activistische roots in Mapuche (Chili) en bewustzijn van onrechtvaardigheid elders in de wereld, richtte hij The School op; een fluïde, autonome ruimte en methodologie waarmee hij toegankelijke, interdisciplinaire samenwerkingen met lokale en internationale participanten mogelijk maakt. Hannons’ eigen artistieke experimenten berusten op tekenkunst en vormgeving en spelen in op de geïmproviseerde en performatieve interactie met het publiek. Hij deelt zijn kennis, vaardigheden en speelsheid op verschillende kunstacademies, onder andere Hogeschool Zuyd.

Foto: Ilse Jooken

Jan Hoek (1984) voelt zich aangetrokken tot de schoonheid van buitenstaanders en werkt graag wereldwijd samen met mensen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien. In Hoek’s universum zijn ‘normale’ mensen vreemden en heersen de ‘outsiders’. Zo heeft Hoek een wereld van supersterren gefotografeerd, zoals de taxichauffeurs van Nairobi, heeft hij psychedelische zines gemaakt over sekstoerismehoofdstad Pattaya (Thailand), en heeft hij een serie gemaakt over de Maasai (Kenia & Tanzania) om hun stereotyperende imago te doorbreken. Hij heeft werken gepresenteerd in Foam (Amsterdam), Unseen Festival (Amsterdam), Photoville (New York), Fomu (Antwerpen) en Lagos Photo (Lagos).

patricia kaersenhout (we/us) (Den Helder, 1966) is een Afro-Nederlandse beeldend kunstenaar en denker. In haar werk onderzoekt ze de nog altijd actuele erfenis van slavernij en kolonialisme in de Nederlandse context en daarbuiten. kaersenhout heeft een kritische en radicale betrokkenheid bij kwesties rond ras, seksualiteit en gender, en geniet erkenning om haar tomeloze inzet voor artistieke en activistische projecten. 

Ze staat bekend om haar veelzijdige projecten in en met de samenleving, waarin ze haar publiek vraagt na te denken over hoe zijzelf mogelijk betrokken zijn bij de Nederlandse en Europese koloniale geschiedenis en haar hedendaagse erfenis. kersenhout’s werk omvat een monument ter nagedachtenis aan de Trans Atlantische slavernij, Monument van Vlucht en Verzet, dat in opdracht van de gemeente Utrecht werd gemaakt, (H)erkennen herbouwen; De wonderkamers van het Rotterdams Verleden in opdracht van de Kunsthal en museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, en haar monografie Open-Ended Visons of Possibilities dat werd uitgegeven door Japsam publishers en werd gelanceerd in 2023.

Foto: © Paco Núñez

Paul Kooiker (Rotterdam, 1964) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam (1990-1992). Kooiker werd in 1996 bekroond met de Prix-de-Rome Fotografie en in 2009 met de A. Roland Holst Award voor zijn oeuvre. Het werk van Kooiker is in tal van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien geweest, waaronder in Museum Folkwang, Essen (2021/22, DE); Museum Voorlinden, Wassenaar (2020, NL); Centraal Museum, Utrecht (2020, NL); FOMU Fotomuseum, Antwerpen (2018, BE); Fotomuseum Den Haag (2014, NL) en Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2009, NL). Zijn werk bevindt zich in tal van internationale openbare en particuliere collecties.

De kunstenaarspraktijk van Maartje Korstanje (Goes, 1982) wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van het leven en de omgang met dit besef. Zij richt zich op de spanning tussen groei en verval, zowel in de natuurlijke als in de kunstmatige wereld, maar voornamelijk in het grensgebied waar beide werelden elkaar ontmoeten. Intuïtie en verbeelding zijn belangrijke drijfveren in dit scheppend oeuvre en hoewel Korstanje met uiteenlopende materialen werkt is karton een vaste basis, waarbij constant nieuwe mogelijkheden worden onderzocht.

Korstanje studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost (Breda) en het Sandberg Instituut (Amsterdam). Ze was één van de winnaars van de Prix de Rome in 2007 en werd in 2014 genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Ook deed zij mee aan verschillende residentie programma’s en werd haar werk onder meer gepresenteerd in Kunstmuseum Den Haag, ISCP New York en Gyeonggi Museum of Contemporary Ceramic Art in Korea.

Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) maakt tekeningen, collages en mobiles die hij samenbrengt in zorgvuldig gecomponeerde tentoonstellingen. In zijn werk combineert hij kunsthistorische referenties met illustraties uit kinderboeken, verpakkingen van etenswaar of gevonden dichtregels. Het hergebruik van beeld en taal, het werken met herhaling, en een focus op de handeling van het tekenen en schilderen zélf vormen de kern van zijn veelzijdige praktijk. In 2024 is zijn solotentoonstelling How to Look at a Spiral, te zien in De Pont, Tilburg. Marijn van Kreij is als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt samen met andere makers uit de kunst- en theaterwereld binnen het collectief it is part of an ensemble.

Anouk Kruithof (Dordrecht, 1981) is transdisciplinair kunstenaar en houdt zich bezig met verschillende digitale en analoge praktijken. Haar werk verbeeldt de vergankelijkheid en chaos van deze wereld door urgente maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten en deze vanuit persoonlijke ervaring te benaderen. Kruithof wil hiermee de gevoeligheden van de huidige tijdsgeest blootleggen. Kruithof had eerder solotentoonstellingen in Foam Amsterdam, Centro de la Imagen Mexico City en Stedelijk Museum Amsterdam. Haar werk is ook opgenomen in de collecties van SFMoMA (San Francisco), Museum Folkwang (Essen) en Museum Voorlinden (Wassenaar). Kruithof werd geselecteerd voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum in 2021 en haar meest gerenommeerde project Universal Tongue werd internationaal in verschillende musea tentoongesteld.

Birthe Leemeijer (Amsterdam, 1972) woont in Heemstede en volgde behalve een opleiding aan de Rietveldacademie en het Sandberg instituut ook een hoveniersopleiding. Voor haar is het werken in de open ruimte de ideale conditie om de betekenis van de kunst en haar plaats in de wereld te bevragen. Om dat te realiseren gaat zij een samenwerking aan met steeds andere partijen en betrokkenen die zich mede inzetten om het project inhoud en vorm te geven. Daarbij speelt de al dan niet aanwezigheid van andere levensvormen (planten, dieren) en de waarde die we daaraan toekennen een steeds belangrijkere rol. Werken die Leemeijer onder andere heeft gerealiseerd zijn een Reservaat voor Eenzaamheid in Almere, de IJsfontein in Dokkum, en L’Essence de Mastenbroek. Dit laatste werk is een parfum, het resultaat van een zoektocht naar de essentie van de polder Mastenbroek. De geur, een vloeibaar landschap, vindt via een geheim leidingstelsel zijn weg naar allerlei tentoonstellingen in de wereld, zoals een installatie in het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai in 2021 en binnenkort in het Museum Krona in Uden. Ook won ze in 1996 de basisprijs Prix de Rome, kunst in de publieke ruimte.

Foto: Lola Mooij

Fleur Pierets (Zelzate, 1973) is een Belgische performancekunstenaar, bestselling schrijver en LGBTQ+ activist. Samen met haar vrouw Julian P. Boom richtte ze Et Alors? Magazine op en lanceerde ze in 2017 22-The Project, een performance kunstwerk waarin het stel van plan was te trouwen in elk land dat destijds het homohuwelijk legaliseerde. Ze trouwden in vier landen voordat Boom vroegtijdig kwam te overlijden. Dit leidde in 2018 tot Pierets’ schijversdebuut met haar memoire Julian, welke momenteel verfilmd wordt door het productiehuis van Lukas Dhont. Pierets’ schreef vervolgens het tweedelige kinderboek Love Around the World (2019) en Love is Love (2020), en een nieuwe roman Heerlijk Monster (2024). Daarnaast presenteert ze wereldwijd op consulaten, ambassades en bij bedrijven zoals Google over het belang van LHBTQ+ rechten. Momenteel werkt ze aan een opera, een nieuwe roman en een performance kunstwerk dat in oktober 2024 in première gaat. 

Jan Rothuizen (Amsterdam, 1968) is een hedendaags beeldend kunstenaar die verschillende publicaties geeft uitgebracht. Sommige hiervan zijn vertaald naar het Engels, Spaans en Chinees. Zijn werk staat maandelijks in de Volkskrant en is internationaal tentoongesteld bij verschillende gerenommeerde instituten, zoals het Museum of Modern Art in New York, Stedelijk Museum in Amsterdam en op de Internationale Architectuur Tentoonstelling van La Biennale di Venezia. Dit najaar verschijnt een nieuwe editie van zijn boek ‘De zachte atlas van Amsterdam’. Hij was eerder jurylid voor de AFK Amsterdam Prijs (2022) en zit in verschillende nationale kunstcommissies.

Foto: Stijn Rademaker

Sanne Vaassen (Heerlen, 1991) onderzoekt binnen haar artistieke praktijk de vloeiende transitie van materie en fenomenen zoals de cyclus van water, de transformatie van bomen gedurende de seizoenen en de evolutie van taal. Centrale thema’s binnen haar uiteenlopende werken zijn dan ook tijd en processen van verandering. Hiermee deelt Vaassen’s werk een raakvlak met andere disciplines zoals ecologie, geografie, geschiedenis en antropologie. Haar werk was eerder te zien in verschillende groeps- en solotentoonstellingen in binnen en buitenland, waaronder in het Bonnefantenmuseum (Maastricht), SALTS (Basel), Unit 1 Gallery (Londen), en 601Artspace (New York). Ook was ze was resident aan de Jan Van Eyck Academie in 2014-2015. 

Wessel Verrijt (Lierop, 1992) maakt sculpturen, architecturale voertuigen, tactiele mobiles en levendige personages. Deze zijn zowel robuust als fragiel, chaotisch en ordelijk. Het lijken levende wezens en suggereren een ritueel of een processie die tot stilstand is gekomen. Als zodanig verkent Verrijt het idee van ‘levende materie’; wanneer lichaam en materie samensmelten en materie menselijke trekken en emoties aanneemt. Dit is een manier om de sculpturen te vermengen met het fysieke lichaam in zogenaamde ‘hybride entiteiten’. Materialen die worden beschouwd als vergeten en achtergelaten, gedreven door consumentisme en industrialisme, bevinden zich in de dode hoeken van onze ecosystemen. In het werk van Verrijt ontwaken ze als een rebellie tegen hun kort geplande leven. Verrijt heeft recent tentoongesteld bij Cinedans, Eye Museum (Amsterdam), H3H Biënnale (Oosterhout), CODA Museum (Apeldoorn), Paltz Biënnale (Soest), Museum Jan Cunen (Oss), Das Leben am Haverkamp (Den Haag), AADK (Blanca, Spanje) & Heerz Tooya (Veliko Tarnovo, Bulgarije).

Marenne Welten (Valburg, 1959) woont en werkt in Middelburg. Ze onderzoekt in haar werk de manier waarop emoties, associaties, en herinneringen onze perceptie en betekenisgeving vormen. Ze studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda waarna ze een paar jaar in Antwerpen woonde en werkte. Sindsdien zijn haar schilderijen en collages tentoongesteld in verschillende groeps- en solotentoonstellingen in binnen en buitenland, waaronder op verschillende plekken in New York, in Stedelijk Museum Breda, Albada Jelgersma Gallery Amsterdam en Kunsthalle Lingen. Haar werk wordt momenteel vertegenwoordigd door galeries Harkawik (New York) en Tegenbosch van Vreden (Amsterdam), en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. 

Marenne Welten
Luister naar Marenne Welten in KUNST IS LANG

Han van Wetering (Maastricht, 1948) is beeldend kunstenaar en staat onder andere bekend om zijn sculpturen die permanent gevestigd zijn in het centrum van Maastricht. Zo is zijn kleurrijke ensemble van carnavalslieden ’t Zaat hermenieke (1993) te zien op het Vrijthof. Eerder werden zijn werken getoond bij verschillende galeries in en buiten Limburg. Van Wetering werkt vaak met brons en keramiek, maar is als doorgewinterd kunstenaar en gerenommeerd ‘dwarsligger’ ook vaardig in andere materialen.

Foto: © Fotomeulenhof

Foto: Rob van Hoorn
Marenne Welten staat niet op de foto

Deelnemers Limburg Biënnale 2024

Corine Aalvanger, Ad van Aart, Agil Abdullayev, Eliot Allsop, Mario Sergio Alvarez Gonzalez, Dani Andres Ordoñez Muñoz & Lieve van den Bijgaart, Eric Arnal, Sarah Atzori De Bruin, Rob van Avesaath, Rachel Bacon, Stanislav Bagdia, Daria Baiocchi, Enny Beerden, Elise Berenstein, Mariëlle van den Bergh, Liesje van den Berk, Maya Berkhof, Ireen Bessems, Karina Beumer, Alex Bex, Adam Bialek, Rachel de Bie, Paula Biesmans & Klaas Kloosterhuis, Else Bijnens, Sjors Bindels, Florentijn de Boer, Annemie Bogaerts, Adriana Bogdanova, Noor Boiten, Eugenie Boon, Jaimary Boon, Boosten, Sabine Borgerhoff, Katia Borghesi, Melanie Bosboom, Geertje Brandenburg, Brénine Brénine, Katrein Breukers, Petra ten Brinke, Monique Broekman, Freija Broeren, Renée Bus, Anne Büscher, Jacqueline Caris, Omar Castillo Alfaro, Senna Castro, Bertrand Cavalier, Chantal CHALEM, Pao Chutijirawong, Rien Claessen, Jop Claessens, Livia Claesson, Ines Claus, COLETTE CLEEREN, Deniece Sami Juliana Clermonts, Adrienne Coenegracht, Monique Coppieters, Lennart Creutzburg, Amber Croonen, Yuxuan Cui, Nousjka Daniëls, De Boer, Boris Deben, Tine Deboelpaep, Benjamin Deffner, Bram Dehouck, Nele Demeulemeester, Timo Demollin, Anne Devue, Caroline Diemel, Caroline Diepstraten, Mike Dings, Ridho Maulana Dirgantara, Nico Djavanshir, Erin C. Doherty, Bonno van Doorn, Dovski, Sindy Driessen, Jeroen Duijf, Femmie Duiven, duo Wonder, Veerle van Esser, Larissa Esvelt, Jeroen Evertz, Jordan Faber, Maxime Fauconnier, Diana Fedoriaka, Jean-Luc Feixa, Fenner, Sterre Fermin, Maartje Folkeringa, Pui Yan Fong, Jan Franssen, Janina Frye, Arianne van der Gaag, Raquel Gandra, Yannick Ganseman, Barbara Gasparini di Gaetano, Truus Gelissen, Joost van Gennip, Loet Gescher, Johannes Gierlinger, Elena Giolo, Goldiie, Sebastián González de Gortari, Safae Gounane, Timo van Grinsven, Sarah Rose Guitian Nederlof, Carlos Guzman, Annemiek de Haan, Harrie Habets, Henk Haest, Sophie Hana, Pablo Hannon, Jacqueline Hanssen, Lotte Hauben, Atelier Haven, Katarina Head, Charmaine de Heij, Esther van der Heijden, Trees Heil, Johan Helder, Frank Helsloot, Marly Hendricks, Justine Hendrikx, Michel van Henten, Gaspard Emma Hers, Paul Heusinkveld, Diewke van den Heuvel, Kaan Hicyilmaz, Jan Hoek, Paulina Hoffmann, Lotte Holterman, Arielle Holtz, Mara Hop, Iris Houkes, Clara van den Hout, Niekie Houwen, Shanna Huijbregts, Audrey Huis, Teresa Hunyadi, Tycho Hupperets, Silvana Hurtado Dianderas, Angelo Iaia, Otto Iriks, Toon Jans, Petra C.T. de Jong, Conny Jongmans, Tamara Jungnickel, Hyungee Kang, Nikolay Karabinovych, Thalia Karpouzi, Corina Karstenberg, Wianda Keizer, Jaane Kentrop, Koen Kievits, Roona YJ Kim, Judith Maria Kleintjes, Maria Kley, Jenetta de Konink, Jelmer Konjo, Ina Kooper, Maartje Korstanje, Paula M Kowalski, Marijn van Kreij, Mirjam Kruisselbrink, Anouk Kruithof, Jelle van Kuilenburg, Polly Kunst, Zwaantje Kurpershoek, Mathias Kuypers, Henriëtte van der Laan, Mirte van Laarhoven,

Marjolein Labeeû, Ilse Lambrichts, Roderick Laperdrix & Caz Egelie & Jesse Strikwerda, Henny Laumen, Camie Laure, Chantal Le Doux, Birthe Leemeijer, Flora Lemmens, Marian Lesage, Didianne Leusink, Lichtelijk Creatief Design, Sarah Linde, Louis van der Linden, Aagje Linssen, Zhiyi Liu, Don Londi, Willy Looyen, Luciana Lopez Schütz, Los DQ, Chiel Lubbers, Wietske Lycklama à Nijeholt, erik van maarschalkerwaard, Roland Maas, MABA, Sandra Mackus, Linda Maissan, Aleksejs Mališevs, Keetje Mans, Eline Martin, Nacho Martín Encinas, Jochem Mestriner, Renieke Meyfroot, Jelle Annie Michiels, Hilde van Mileghem, Eline Mollema, Mike Moonen, Pleun Moons, Wim Moorman, Valantina Moraitaki, Yvonne Mostard, Indigo Musa, Nausikaä, Ava Nebulas, Anneke Nene, Remy Neumann, Darcy Neven, Joni van Niekerken, Femke Nijs, Kyra Nijskens, Elowyn Nikolov, NOMER, Anna Nunes, Oana Clitan, Ilse Oosterkamp, jo Op de Beeck, Melanie Ouwehand, Monica Overdijk, Anna-Bella Papp, Charles Park, Jean-Philippe Paumier, Madeleine Elisabeth Peccoux, Nikki Pelaez, Fleur Pierets, Lore Pilzecker, Ger Pirson, Nele Plessers, Engel Pluck, Urša Prek, Lilian Ptacek, Paula Punkstina, Fengdan Qin, Aran ra’dparsa, Roos Rademaker, Han Rameckers, Bastiaan Reijnen, Kim Rekkers, René Reynders, Niko Riedinger, Carlette Rijcken, Anja van Rijen, Maartje van Ringen, Roos Roberts, Rein Rodemeier, Hannes van Roosmalen, Jan Rothuizen, Amber Roucourt, Timia Rugenbrink, Ruimtevaarder, Atieh Salari, Geoff  Salmon, Ria Sandbrink, Inderjeet Sandhu, Junya Sato, Carmen Schabracq, Stefanie Schaut, Andreas Schlesinger, Julie van de Schoor, Teun Schouren, Henk Schut, Ies Schute, Maarten Schuurman, Ehecatl Sevilla, Milo Sharafeddine, Gina Siliquini, Ruud Simons, Agata Siwek, Ian Skirvin, Bregje Sliepenbeek, Lisanne Sloots, Krista Smulders & Michiel Ubels, Paweł Sobczak, Joran van Soest, Olena Solodiannykova, Tonni van Sommeren, Ana Sous, Francisco Speicher, Saskia Spitz, Yip Stals, Hanna Steenbergen-Cockerton, Mai Stevens, Jelle Stiphout, Lonneke Stomphorst, Karlijn Surminski, Flore Tanghe, Frans van Tartwijk, Nele Tas, Fienke Teeken, André Terlingen, Sophie Teunissen, sjoerd tim, Jan Timmers, Su Tomesen, Sam Tromp, Katya Tsareva, Rexy Tseng, Ferren Uerlings, Ellen Urselmann, Sanne Vaassen, Niels Vaes, Joris Vaessen, Celine Vahsen, Filiz Van der Velpen, van Win, Inge van der Ven, Fee Veraghtert, Ans Verdijk, Marie Verdurmen, Louisa Vergozisi, Sep Verhoeven, Elisa Verkoelen, Wessel Verrijt, Katrijn Verstegen, Bram Verstraeten, Aline Verstraten, Martijn Verzijl, Dina Vos, Iris de Vries, Karin Vyncke, Rosalie Wammes, Jeroen de Wandel, Yuqi Wang, Shirley Welten, Marenne Welten, Esra Westerburgen, Han van Wetering, Heleen Wiemer, Esmée Willemsen, Katja Windau, Ruben Wit, Niek Wittebrood, Vincent Wolff, Kamila Wolszczak, WONNE, Sigrid van Woudenberg, Pippilotta Yerna, Yinzk, Yuliya Zadorozhnyuk, Jun Zhang, Zhao Zhou, Noa Zuidervaart

Op 25 augustus:
finissage en feest!

Op zondag 25 augustus, tijdens de finissage van de Limburg Biënnale, werd de laatste dag van deze drukbezochte groepstentoonstelling gevierd, maar ook de kick-off van een reeks festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan van Marres.

Met gratis toegang, taart, bubbels en pizza’s van Marres Kitchen.

Geopend van 12:00-17:00u.
Om 12:30 proostten we samen op het verleden en de toekomst, gevolgd door rondleidingen waarin kunstenaars van de Limburg Biënnale iets over hun werk vertelden.

Volgend op de finissage zal er op de 25e van elke maand iets speciaals plaatsvinden bij Marres. Hou onze website en socials in de gaten!

Foto: Rob van Hoorn

Voor de deelnemers van de
Limburg Biënnale 2024

Download alle foto’s van de opening bij Odapark Download alle foto’s van de opening bij Marres Download alle overzichtsbeelden van Marres Download alle overzichtsbeelden van Odapark

Ophaaldagen

De ophaaldagen van de Limburg Biënnale vinden plaats op 30 en 31 augustus tussen 11:00-16:00u bij Marres en op 6 en 7 september tussen 11:00-16:00u bij Odapark.

Foto: Rob van Hoorn

Limburg Biënnale 2024
Inleverdagen

De inleverdagen vonden plaats op 31 mei en 1 juni bij Odapark en op 7 & 8 juni bij Marres.

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Limburg Biënnale 2024
Opening Odapark

De feestelijke opening van de Limburg Biënnale vond plaats op 29 juni bij zowel Odapark als Marres.

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Limburg Biënnale 2024
Opening Marres

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Limburg Biënnale 2024
Overzicht Marres

Bekijk meer
Voorkamer – Wessel Verrijt
Foto: Gert Jan van Rooij
Voorkamer – Wessel Verrijt
Foto: Gert Jan van Rooij
Wintertuin – Jan Rothuizen
Foto: Gert Jan van Rooij
Wintertuin – Jan Rothuizen
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more
Tuinkamer – Eugenie Boon
Foto: Gert Jan van Rooij
Tuinkamer – Eugenie Boon
Foto: Gert Jan van Rooij
Trap – Paul Kooiker
Foto: Gert Jan van Rooij
Trap – Paul Kooiker
Foto: Gert Jan van Rooij
Schouwkamer – Fleur Pierets
Foto: Gert Jan van Rooij
Schouwkamer – Fleur Pierets
Foto: Gert Jan van Rooij
Gang & ijshuis – Marijn van Kreij
Foto: Gert Jan van Rooij
Gang & ijshuis – Marijn van Kreij
Foto: Gert Jan van Rooij
Kamer 7 – Anouk Kruithof
Foto: Gert Jan van Rooij
Kamer 7 – Anouk Kruithof
Foto: Gert Jan van Rooij
Zolder – Bonno van Doorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Zolder – Bonno van Doorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Tussenkamer – Katrein Breukers
Foto: Gert Jan van Rooij
Tussenkamer – Katrein Breukers
Foto: Gert Jan van Rooij
Poortkamer – Marenne Welten
Foto: Gert Jan van Rooij
Poortkamer – Marenne Welten
Foto: Gert Jan van Rooij

Limburg Biënnale 2024
Overzicht Odapark

Bekijk meer
Buitenruimte Odapark
Foto: Moniek op Den Camp
Buitenruimte Odapark
Foto: Moniek op Den Camp
Theehuis – Pablo Hannon
Foto: Moniek op Den Camp
Theehuis – Pablo Hannon
Foto: Moniek op Den Camp
Show more
Projectruimte – Han van Wetering
Foto: Moniek op Den Camp
Projectruimte – Han van Wetering
Foto: Moniek op Den Camp
Buitenruimte Odapark
Foto: Moniek op Den Camp
Buitenruimte Odapark
Foto: Moniek op Den Camp
Projectruimte – Maartje Korstanje
Foto: Moniek op Den Camp
Projectruimte – Maartje Korstanje
Foto: Moniek op Den Camp
Projectruimte – Jan Hoek
Foto: Moniek op Den Camp
Projectruimte – Jan Hoek
Foto: Moniek op Den Camp
Kunstlab – Birthe Leemeijer
Foto: Moniek op Den Camp
Kunstlab – Birthe Leemeijer
Foto: Moniek op Den Camp
Kunstlab – Karina Beumer
Foto: Moniek op Den Camp
Kunstlab – Karina Beumer
Foto: Moniek op Den Camp

Limburg Biënnale 2024
Finissage & 25 jaar Marres

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Pers over
Limburg Biënnale 2024

L1 Cultuurcafé: Kunstenaars leveren hun werk in voor Limburg Biënnale L1: Limburg Biënnale voor het eerst ook in Odapark Venray ‘De Limburg Biënnale krijgt steeds meer naam.’
– de Volkskrant
‘Limburg Biënnale 2024: Combinatie van hobbyisten en professionals geeft onbevangenheid’
– De Limburger
‘De macht van het getal – amateurs & professionals exposeren samen in de Limburg Biënnale’
– Metropolis M
Platform haagsekunstenaars.nl
– Stroom, Den Haag
Cultuurtip Aaf & Lies pakken door (Podimo)

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht (.pdf) Persbeelden Inschrijven perslijst

Partners / met dank aan

‘I’ Stok-sculpturen van Martin Brandsma

Foto: Twan Wiersma

Marres X Kasteel Wijlre

Het tentoonstellingsproject Dit is de grens van Martin Brandsma (1972, Wolvega) gaat over samenwerking, gedrag en grenzen op en rond buitenplaats Kasteel Wijlre. Dit is de grens bestaat uit een tentoonstelling in het Koetshuis, waarin nieuw en bestaand werk van de kunstenaar wordt gepresenteerd, en een reeks interventies op plekken rond de buitenplaats en in de Zuid-Limburgse regio, waaronder de openbare stadstuin van Marres.

Deels actief als gedragsbioloog, bestudeerde Brandsma de afgelopen 12 jaar de klapekster: een mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes. Zo is de kunstenaar van verschillende materialen stok-sculpturen gaan maken, die hij ‘I’ noemt en in de natuurlijke omgeving van de klapekster plaatst, en die door de vogels onder andere in gebruik werden genomen als uitkijkpost. Daarnaast plaatste Brandsma de afgelopen jaren zijn stok-sculpturen in publieke ruimtes zoals kunstmusea – waar ze zich (soms onuitgenodigd) verhouden tot de getoonde kunst. 

I-58 ,I-74, I-49 zullen bij Marres te zien zijn tot minimaal 3 december 2023. De stadstuin is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zondag, vanaf 12:00u

Lees meer op kasteelwijlre.nl

Als paralelle interventie is het werk ‘There’s No Place Called Home (Maastricht)’ van kunstenaar James Webb niet alleen te horen in de tuin van Marres, maar ook in die van Kasteel Wijlre. Het zachte gezang van een Peruaanse veldleeuwerik is een eigenaardig geluid om buiten het westen van Zuid-Amerika tegen te komen.

Lees meer over James Webb

Arturo Kameya ‘Opaque Spirits’

‘Waarom doen we alsof we een staat hebben?’
José Ignacio Cabrujas, 1987

De Venezolaanse toneelschrijver Cabrujas vergeleek ooit de natie met een hotel, een tijdelijke plek die geen eigendom is van de bewoners en daarom niet opgeknapt hoeft te worden. De staat speelt de rol van beheerder van dit hotel, maar faalt erin om zijn gasten een basisniveau van comfort te bieden.

De Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya heeft het huis van Marres omgebouwd tot een hotel waar de geesten van de mislukte staat Peru hun intrek hebben genomen. De gevel toont enorme schilderijen met moderne messianistische beelden. Binnen vinden bezoekers allerlei scènes, waaronder een betegeld badhuis dat zich voordoet als restaurant, een meerarmige bierfontein en een grote bovenkamer met mechanische vissen. Het interieur is een allegorie van de Peruaanse staat. Het weerspiegelt een schijnwereld waarin de waarheid minder belangrijk is dan wat uit pure noodzaak wordt opgeroepen.

De kunstenaar maakte de tentoonstelling in samenwerking met Claudia Martínez Garay.

Tickets Opaque Spirits Download het Opaque Spirits cahier

Opening

9 maart 2024

De feestelijke opening van Opaque Spirits van ARTURO KAMEYA in samenwerking met Claudia Martínez Garay vond plaats op deze zonnige zaterdag.

Openingen van Marres zijn gratis toegankelijk, zonder reservatie of ticket.

Beelden van de opening
Foto: Rob van Hoorn

Museumnacht Maastricht: Let’s open up!

19 april 2024

Marres is elk jaar één van de 14 verschillende locaties in de stad waarbij tijdens Museumnacht de deuren tot laat geopend zijn.

Tijdens de zeer drukbezochte Museumnacht konden bezoekers zich laten verrassen door de intrigerende tentoonstelling Opaque Spirits van de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya.

Overzicht Museumnacht 2024
Foto: Rob van Hoorn

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoorn

Arturo Kameya

De multidisciplinaire werken van Arturo Kameya (Peru, 1984) verbinden uiteenlopende verhalen, populaire mythen en historische gebeurtenissen en verbeelden de dagelijkse omstandigheden en tegenstrijdigheden van zijn geboorteland Peru. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Kameya studeerde aan de Pontifical Catholic University of Peru in Lima (PE) en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (NL) van 2019 tot 2021. Zijn werk werd gepresenteerd op Memory is an Editing Station, de 22e Biënnale Sesc_Videobrasil in São Paulo (BR) in 2023; We, on the Rising Wave, de Busan Biennale (SK) in 2022; en Soft Water Hard Stone, de vijfde New Museum Triënnale in New York (VS) in 2021.

Zijn solotentoonstellingen zijn onder andere Los Ovnis, GRIMM, New York, NY (US); En esa pulga se mezcla nuestra sangre / In that flea, our blood mixes, GRIMM, New York, NY (US); Drylands, Dordrechts Museum, Dordrecht (NL); Grandma’s Cooking Recipes, GRIMM, Amsterdam (NL); Depósito de Sombras, Alliance Française, Lima (PE); Allá en el Caserío, Acá en el Matorral (met Claudia Martínez Garay) Ginsberg Galeria, Lima (PE); Ghosts Don’t Care if You Believe in them, Hotel Maria Kapel, Hoorn (NL); Ghost Stories, Alliance Française, Lima (PE); Ciencia Ficción, Wu Gallery, Lima (PE); en Land at the End of the Sea (met Claudia Martínez Garay), Galería del Centro Cultural Británico de San Juan de Lurigancho, Lima (PE).

Kameya’s werk is opgenomen in vele collecties, waaronder de Beth Rudin DeWoody Collection (VS) en de ING Collection (NL), en de collecties van the Institute of Contemporary Art, Miami (VS), Museo de Arte de Lima, MALI (PE) en de Saastamoinen Foundation (FI).

Arturo Kameya wordt vertegenwoordigd door GRIMM, Amsterdam | Londen | New York.

Arturo Kameya, Untitled, 2024, Mixed media. Met dank aan de kunsenaar en GRIMM, Amsterdam | London | New York. © Arturo Kameya

Claudia Martínez Garay

De schilderijen, video’s en installaties van Claudia Martínez Garay (Peru, 1983) verwijzen naar de geschiedenis en sociaal-politieke herinneringen van Peru. In haar werk onderzoekt zij verschillende Andes-culturen aan de hand van hun tastbare en immateriële overblijfselen, zoals documenten, artefacten, muziek en getuigenissen. Martínez Garay studeerde grafische kunst aan de PUCP (PE) en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam in 2016 en 2017. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Recente solotentoonstellingen zijn onder andere Ghost Kingdom, GRIMM, New York, NY (VS) in 2022; Ten Thousand Things, Sifang Art Museum, Nanjing (CN) in 2020. Geselecteerde groepstentoonstellingen zijn Echoes of Our Stories, Quinta do Quetzal, Vidigueira (PT); Who Tells a Tale Adds a Tail: Latin America and Contemporary Art, Denver Art Museum, CO (VS); No Linear Fucking Time, B.A.K., basis voor actuele kunst, Utrecht (NL); Plural Domains, Harn Museum of Art, Gainesville, FL (VS); 1 Million Roses for Angela Davis, Kunsthalle im Lipsiusbau, Dresden (DE); The Faculty of Sensing: Anton Wilhelm Amo, Kunstverein, Braunschweig en SAVVY Contemporary (DE); de 21e Hedendaagse Kunst Biënnale Sesc_Videobrasil, São Paulo (BR); de 16e Istanbul Biënnale, Istanbul (TR); de 5e Oeral Industriële Biënnale van Hedendaagse Kunst, Ekaterinburg (RU); de Aichi Triënnale, Aichi (JP); de 12e Shanghai Biënnale; en de New Museum Triënnale, New York (VS).

Haar werk is te vinden in de collecties van het Denver Art Museum, CO (VS); Museum Arnhem (NL); Sifang Art Museum, Nanjing (CN); KADIST Collection, Parijs (FR) en San Francisco, CA (VS); Museo de Arte de Lima, MALI (PE); AkzoNobel Art Foundation, Amsterdam (NL); AMC Art Collection, Amsterdam (NL); Fundación Studie e Richerche Benetton, Treviso (IT); Central Reserve Bank of Peru, Lima (PE); Cisneros Fontanals Art Foundation, Miami, FL (VS); THE EKARD COLLECTION; KPMG Art Collection, Amsterdam (NL); LAM museum, Lisse (NL); LOOP Collection, MACBA Museu d’Art Contemporani, Barcelona (ES); Micromuseo al fondo hay sitio, Lima (PE); Museu Olho Latino, Atibaia (BR) en andere.

Claudia Martínez Garay wordt vertegenwoordigd door GRIMM, Amsterdam | Londen | New York.

Arturo Kameya en Claudia Martínez Garay
Foto: Rob van Hoorn

Podcast ‘Sensing Art, Training the Body’

In de aanloop van een nieuwe tentoonstelling bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, interviewt directeur Valentijn Byvanck de deelnemende kunstenaars, performers en curatoren.

Voor de tentoonstelling Opaque Spirits gaat hij in gesprek met de Peruaanse kunstenaars Arturo Kameya en Claudia Martínez Garay.

Het interview is Engelstalig.

‘Kameya transformeerde het Maastrichtse cultuurhuis tot een plek waar talloze geesten in rondwaren. Achter een gordijntje danst een metalen kast in rood licht, op een lage koffietafel cirkelt een opengetrokken tonijnblikje in het rond. ‘Ze komen de schulden innen die de Peruaanse regering bij haar bevolking heeft openstaan’, zegt de kunstenaar.

– De Volkskrant, door Marsha Bruinen

Pers over Arturo Kameya

Arturo Kameya Absorbs Us into Memories of His Past at GRIMM New York
– Ocula Magazine (EN)
Easy to Describe, but Not So Easy to Explain
– Kennich Magazine (EN)
Claudia Martínez Garay and Arturo Kameya Explore Peruvian History
– Elephant (EN)
De geëngageerde kunst van Peruaan Arturo Kameya
– Volkskrant
De vissen weten niet wat er gaat gebeuren (maar wij wel)
– Mister Motley
Interview: Arturo Kameya
– Gonzo Circus
Arturo Kameya toont de surveillancestaat als een spookhuis
– NRC (NL)
Must-see shows in and around Maastricht during TEFAF
– The Art Newspaper (EN)
A Guide to Maastricht During TEFAF
– TEFAF (EN)
Espíritus Opacos | Arturo Kameya en colaboración con Claudia Martinez Garay
– Vocablo (PE)

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.

Persbericht Opaque Spirits Persbeelden Opaque Spirits Marres algemeen (.pdf) Inschrijven perslijst

Partners / met dank aan

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Met dank aan GRIMM, Amsterdam | London | New York

Rooms Performance festival 2024

Aftermovie Rooms 2024
Muziek / Componist: Vanessa Lann, 9×13 Orange Drummer Beat!, gespeeld door: NeoFanfare 9×13
Coverbeeld: © Sanne Peper

Marres, VIA ZUID, de Brakke Grond, Dansateliers en FASHIONCLASH presenteren het performance festival Rooms.

Jonge makers en gevestigde talenten brachten performance, theater, beeldende kunst, dans, mode en muziek. Een weekend waarin fragiele jurken kleurrijk glas in lood tot leven brachten, waar de lichamen van dirigenten in levende partituren veranderden, manuscripten werden gedicteerd en een schoenenboer je meenam in absurdistische machtsverhoudingen.

Line up:
buren
Merette van Hijfte & Pleuni Veen
Kinga Jaczewska
Mauricio Limon
David Maroto
Genevieve Murphy
Ika Schwander ism Fran Hayes

27 & 28 januari 2024
13:00-18:00u
Locatie: Marres, Maastricht

Regulier: € 40,00
Student: € 20,00
Dagpassen zijn niet meer beschikbaar

De volgende editie van Rooms staat gepland op 25 en 26 januari 2025, we hopen je dan weer te zien!

Het programma van Rooms is hetzelfde op zaterdag en zondag, met uitzondering van de performance van David Maroto, deze zal plaatsvinden op zaterdag. Een dagpas geeft volledige toegang tot alle performances op één dag. Het restaurant Marres Kitchen is tot 18u open voor heerlijke hapjes en drankjes.

Line up

buren presenteert de prelude van het werk shoe/farm dat in februari 2024 in première gaat. Vanuit de werelden waarin Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht opgroeiden, een boerderij in Zeeuws- Vlaanderen en een schoenenwinkel langs de Belgische kust, versmelten ze de werelden van ‘farm’ en ‘shoe’. Ze trekken de schoenen van hun (voor)ouders aan en spelen met gewoontes, gebruiken en specifieke zegswijzen verbonden aan het boerenleven en de schoenenverkoop. Hierbij koppelen ze hun belevenissen aan bredere maatschappelijke onderwerpen rondom productieprocessen, werkomstandigheden en consumentisme. 

buren, het tweemanscollectief van Mabesoone (Knokke,1988) en Albrecht (Brugge, 1986), specialiseert zich in het spelen van kritisch-absurdistische stukken over huiselijkheid, gender, (kunst)geschiedenis en neoliberalisme. Hun werk werd eerder getoond op podia in binnen- en buitenland, waaronder bij Centrale Fies (Italië), Teatro Nacional D. Maria II (Portugal), Szene (Salzburg) en binnen het discursieve programma Feminist School. Het collectief bracht een graphic novel uit getiteld STW, your favourite station! en is vanaf 2023 huisartiest bij het Kaaitheater.

concept by buren (Oshin Albrecht & Melissa Mabesoone)
created with: Oshin Albrecht, Melissa Mabesoone, Benjamin Cools, Benne Dousselaere, Vera Martins, Famke Dhont, Margaux Janssens
produced by: au bureau
co-productie: Kaaitheater, Kunstencentrum BUDA, workspacebrussels, C-takt, KAAP, de Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, Playground festival (STUK, Museum M), apap-FEMINIST FUTURES, a project co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union, Marres

©buren

Pleuni Veen en Merette van Hijfte presenteren het beeldende gedicht PAL, dat vormgeeft aan het moment dat we vrijheid inruilen voor veiligheid. Hiermee spelen ze in op de verschillende betekenissen van het bijwoord, dat naar de oorspronkelijke uitdrukking ‘pal staan’ refereert, met de figuurlijke betekenis ‘onbeweeglijk zijn’ of ‘standvastig zijn’

Veen (1994, NL) wordt als wiskunde studente geïntrigeerd door de balans tussen het bepaalde en het onbepaalde karakter van de wereld, en tussen het begrijpen en het ongrijpbare. Contact, wrijving en verwondering staan centraal in haar werk. 

Hijfte (1994, NL) is een speelse speler en energieke maker, die niet schuwt om vanuit haar intuïtie en impulsen te handelen waardoor haar werk explosief en schurend is. Sinds haar afstuderen aan de Mime Opleiding is ze actief als actrice en filmmaker en lid van het Collectief BAMBAMBAM. 

Credits camera: Samuel van Keeken
Muziek: Rint Mennes

Rooms Merette Pleuni
Foto: Samuel van Keeken

Jaczewska maakte haar Rooms performance Raw and Tender in samenwerking met Agnese Forlani en Raphael Malfliet. De performance kijkt naar de functionaliteit en de lichamelijkheid van het moederschap, met alle contradicties die het bevat. Het stuk is een reactie op haar eerdere gedicht mothers.

Jaczewska (Warschau, 1991) is een danser en choreograaf die zich richt op dat wat vaak onzichtbaar wordt gemaakt of gewoonlijk aan onze aandacht ontsnapt. Haar eerdere werk omvat performance, video, installatie, tekst en fotografie en werd gepresenteerd in theaterzalen zoals Kunstcentrum Nona (Mechelen) en Magdalenazaal (Brugge), maar ook bij kunstinstellingen als Kunsthal Antwerpen. In 2021 ontving ze de PrixFintroPrijs in de categorie theater en dans.

Forlani (1997) is een Italiaanse danser en textielmaker die momenteel haar masteropleiding dans aan het afronden is. In haar artistieke praktijk experimenteert ze met kostuums, scenografie en materialiteit in dialoog met het dansende lichaam.

Malfliet (Dendermonde, 1990) is een experimentele elektrische bassist, componisten geluidsartiest. In zijn werk onderzoekt hij de vertrouwdheid van geluid in relatie tot ons gevoel van plaats en ruimte. Hij bracht meerdere albums uit en is daarnaast actief in verschillende interdisciplinaire constellaties.

‘Time it takes’
Foto: Diego Franssens

In 2022 presenteerde Mauricio Limón de León in samenwerking met Adriana Gonzalez Hulshof Garderobe Sessions, een exclusieve collectie glas-in-lood haute couture jurken. Tijdens Rooms is de collectie het onderwerp van de voorstelling Flowing Sands Slogans. Hier brengen Limón de León, Mahoalli Nassourou, Justine Olguín, Laia Vancells Pi en Manu Sol Mateo een vloeiende geometrische choreografie op de muziek van Alejandro Contreras Pascual en Limón de León. Flowing Sand Slogans is geïnspireerd door Samuel Beckett’s korte televisiespel Quad (1981). Een ontmoeting tussen vier personages mondt uit in een onsamenhangende catwalkvoorstelling van mechanische bewegingen.

Eerdere tentoonstellingen van Limón de León (Mexico City, 1979) zijn onder andere A gigantic broom to uncover compelling narratives (Rotterdam, 2020), El primero que ria (Parijs, 2023) en zijn huidige tentoonstelling Memoria ciega in Museo Cabañas (Guadalajara), gecureerd door Victor Palacios. Hij wordt vertegenwoordigd door Ellen de Bruijne Projects (Amsterdam), Pequod.CO (Mexico) en Wild Palms (Düsseldorf).

Adriana Gonzalez Hulshof is directeur van Museum Kranenburgh, een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Bergen. Ze was oprichter en directeur van Amsterdam Art|Weekend, werkte voor Nationale Opera & Ballet en ontwikkelde kunstprogramma’s voor het International Documentary Film Festival Amsterdam, het Prins Claus Fonds, ArtHub Asia en anderen.

Vancells Pi (Blanes, 1993) voltooide haar formele dansopleiding aan Codarts Rotterdam, en is sindsdien onderdeel geweest van het Tanz Luzerner Theatergezelschap, Habemus Corpus en de gezelschappen van Roberto G. Alonso en Mari Rovira Crea. Momenteel danst ze voor het Nationale Opera & Ballet en voor verschillende kunstfestivals door heel Europa.

Transdisciplinair kunstenaar Sol Mateo Rivas Álvarez (Mexico Stad, 1989) neemt zijn eigen seksualiteit als uitgangspunt voor zijn artistieke verkenningen van genderstereotypen, schoonheid en moraliteit. Zijn werk was recentelijk te zien op het internationale theaterfestival Temporada Alta (Peru) en in het Centre National du Costume et de la Scène (Frankrijk).

Nassourou (Mexico Stad, 1983) werkt op het snijvlak van performance, theater, film en fotografie. Ze regisseerde en presenteerde de monoloog Medea Redux in 2013 en maakt deel uit van het internationale collectief Entre Minas. Als performer werkte ze samen met onder andere Barbara Foulkes (Arg- Mex), Pablo Helguera (Mex-USA) en Maj Britsen (Duitsland).

Lepke Olguin Oaxaca (Mexico City, 1999) studeerde antropologie aan de Paul Valery Universiteit in Montpellier van 2019 tot 2021. Ze is geïnteresseerd in dans, performance, muziek en spektakel en treedt momenteel op in samenwerking met het cabaretcollectief Las Suculentas, Manu Sol Mateo.

Foto: Mauricio Limon

David Maroto’s performance is genoemd naar zijn nieuwste novelle Not All of Me Will Die. De novelle bestaat als een origineel manuscript waarin de auteur reflecteert op herinnering, schrijven en het verlangen naar een nageslacht. In de performance publiceert Maroto het werk door de inhoud te dicteren aan een groep deelnemers die hun eigen kopie met de hand schrijven. Op deze manier verspreidt Maroto zijn ‘orale novelle’ in handgeschreven unieke kopieën.

Maroto (Spanje, 1976) is beeldend kunstenaar. Hij promoveerde aan het Edinburgh College of Art met zijn onderzoek The Artist’s Novel: The Novel as a Medium in the Visual Arts. Dit is de eerste diepgaande studie naar de artist’s novel als fenomeen en volgt op Maroto en Joanna Zielińska’s project The Book Lovers; een verzameling en bibliografie van artist’s novels die ze in 2011 startten. Maroto’s autonome werk werd getoond in onder andere Kanal Centre Pompidou (Brussel), EFA Project Space (New York) en Vigil Gonzales Gallery (Buenos Aires).

David Maroto’s performance is alleen op zaterdag 27 januari 2024 te zien.

Doe mee aan deze performance
Foto: Marine Eigel

Een initiatief van Technology Driven Art, een onderzoeksgroep binnen de kunstopleidingen Zuyd in samenwerking met Out of Sight VZW en Marres.
technologydrivenart.org
out-of-sight.be

Genevieve Murphy’s Rooms performance Somewhere Someone Is Conducting Right Now stelt het lichaam voor als een partituur. Vier dirigenten, elk in een eigen kamer, zijn afhankelijk van vervagende muziek en herinneringen terwijl ze in gedeeltelijke stilte een zelfgekozen stuk orkestreren. Dit vestigt niet alleen de aandacht op de individualiteit van elke dirigent, maar ook op het muziekgenre en de omgeving. De overgangen tussen ruimtes, waar verschillende klanken in elkaar overgaan, worden eigenzinnige sonische zones. Als iedereen dirigeert en alles synchroon te horen is, zingt het huis van Marres.

Murphy (Schotland, 1988) studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Glasgow, het Conservatorium van Birmingham voor muziek en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze combineert in haar werk performance en beeldende kunst met hedendaagse klassieke muziek en richt zich daarbij vaak op psychologie en fuctiebeperking. Haar composities zijn uitgevoerd in concertzalen en kunstgalerieën, waaronder het Concertgebouw, het Muziekgebouw, W139, Stedelijk (Amsterdam), La Fenice (Venetië), Old Fruitmarket (Glasgow) en Theatre Spektakel (Zürich). Ze werd in 2019 toegelaten als erelid van The Royal Birmingham Conservatoire.

Ed Liebrecht studeerde cum laude af aan de Royal Academy of Music, waar hij de Fred Southall Prize kreeg voor zijn laatste optreden. Hij streeft ernaar om ideologische verscheidenheid te brengen in zijn werk door invloeden vanuit verschillende muziekgebieden te incorporeren. Een samenwerking met het jazzorkest van Oxford University Orchestra, en een terugkeer naar het Haydn Chamber Orchestra voor het Walton Vioolconcert liggen in het verschiet. 

Componist en dirigent Ezequiel Menalled (Buoneos Aires, 1980) behaalde zijn Bachelor- en Masterdiploma in dirigeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij werkt met verschillende genres, met of zonder het gebruik van elektronica en andere technologische media, variërend van solo’s tot grote ensembles. In 2003 richtte hij het Nederlandse Ensemble Modelo62 op, waarvan hij sindsdien artistiek leider is.

Libia Hernandez (Cuba, 1965) verwerpt het idee dat klassieke muziek alleen bestemd is voor een kleine elite, en probeert nieuwe luisteraars en een steeds bredere groep mensen klassieke muziek te laten ervaren als actueel, noodzakelijk en onvervangbaar – als een blijvende kracht die culturen en continenten overbrugt. In 2024 dirigeert Hernandez een nieuwe opera geschreven door Monique Krüs, Piratenkoningin bij de Nederlandse Reisopera.

De Baskische dirigent en violiste Mirari Etxeberria Guerrero (Andoain, 1998) is de oprichter, artistiek leider en chef-dirigent van het Jeugdorkest van Pamplona. Ze heeft een bachelor in viool en een master in muziekwetenschap. Momenteel is zij bezig met de afronding van haar formele opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Als assistent-dirigent werkte ze eerder met Juanjo Mena, Martin Sieghart en Ryan Bancroft.

Composer: Vanessa Lann
Piece: 9×13 Orange Drummer Beat!
Performed by: NeoFanfare 9×13
Composer: Tan Dun
Piece: Circle with Four Trios, Conductor and Audience (1992)
Performed by: Nieuwe Ensemble
Composer: Beethoven
Piece: Symphony No. 9 in D minor, Op. 125 – “Choral”: 2. Molto vivace
Performed by: Royal Concertgebouw Orkest
Composer: Luciano Berio
Piece: Sinfonia for 8 Voices and Orchestra: III. in Ruhig Fließender Bewegung
Performed by: Electric Phoenix and Royal Concertgebouw Orkest

Foto: Bas de Brouwer

Ika Schwander en Fran Hayes presenteren Someone, I tell you, in another time will remember us. De performance, met verwijzingen naar de nimf Daphne en de dichter Sappho, is gewijd aan transformatie, van mens naar boom, van leven naar dood. Ze creëren een omgeving waar prikkels zeldzaam zijn en het publiek ruimte heeft om te ademen. In die ruimte ontstaan vragen die normaal gesproken verloren gaan. Wat zou iemand kunnen bewegen om het menselijk bestaan op te geven voor iets anders?

Schwander (Luxemburg, 1999) studeerde in 2023 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht met haar voorstelling è vero, è vero, è vero, een co-productie van VIA ZUID en Festival Cement. Ze maakt beeldende voorstellingen en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende media. In haar werk onderzoekt ze thema’s zoals trauma, zorg, religie, ecologie en de dood.

Hayes (Dorchester, 1999) is een multimediakunstenaar die de relaties onderzoekt die zich vormen in de ruimtes tussen het digitale en het fysieke. De kunstenaar vermengt invloeden uit science fiction met actuele kwesties zoals ecologische ineenstorting en de gevolgen van het kapitalisme en alledaagse gebeurtenissen in werk dat varieert van 3D-modellering en animatie tot keramiek en schrijven. Hayes is gevestigd in Londen.

Beeld in samenwerking met Fran Hayes
Rooms blokkenschema, 27 & 28 jan 2024
Download programmaboekje (.pdf)

Overzicht festival

Bekijk meer
buren shoe/farm
Foto: © Sanne Peper
Ika Schwander & Fran Hayes Someone, I tell you, in another time will remember us
Foto: © Sanne Peper
Mauricio Limon Flowing Sands Slogans
Foto: © Sanne Peper
Foto: © Sanne Peper
Show more
Genevieve Murphy Somewhere Someone Is Conducting Right Now
Foto: © Sanne Peper
Foto: © Sanne Peper
Merette van Hijfte & Pleuni Veen PAL
Foto: © Sanne Peper
Kinga Jaczewska, with Agnese Forlani & Raphael Malfliet Raw and Tender
Foto: © Sanne Peper
Ika Schwander & Fran Hayes Someone, I tell you, in another time will remember us
Foto: © Sanne Peper
Mauricio Limon Flowing Sands Slogans
Foto: © Sanne Peper
David Maroto Not All of Me Will Die
Foto: © Sanne Peper
Merette van Hijfte & Pleuni Veen PAL
Foto: © Sanne Peper
David Maroto Not All of Me Will Die
Foto: © Sanne Peper
Kinga Jaczewska, with Agnese Forlani & Raphael Malfliet Raw and Tender
Foto: © Sanne Peper
buren shoe/farm
Foto: © Sanne Peper
Genevieve Murphy Somewhere Someone Is Conducting Right Now
Foto: © Sanne Peper

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Inschrijven perslijst

Partners/met dank aan

Partners Rooms:
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur
Dansateliers
De Brakke Grond
FASHIONCLASH
VIA ZUID

Met dank aan Gieskes-Strijbis Fonds

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Rooms Performance festival

Aftermovie Rooms 2021

In het weekend van 4 en 5 september 2021 lanceerde Marres het performance festival Rooms. Rooms presenteert nieuw werk van jonge makers en gevestigde talenten. In de huiselijke kamers van Marres wisselen uitdagend theater, dromerige films, intieme dansstukken en bijzondere beeldende kunst elkaar af. Achter de kamerdeuren nemen een tiental makers je twee dagen lang mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

Foto: Ies Kaczmarek

Overzicht

Bekijk meer
Boris de Klerk, Kiem Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Megan de Kruijf, Treat thy neighbour as thyself
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Myra Schouten, Ik ben gestolen
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Marthe Koning, GOT 2 4 GET
Foto: © Sanne Peper
Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Toon Teeken, The Day After
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Keren Levi, There she is
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Marika Meoli & Joost Vrouenraets, In presence of an embracement
Foto: © Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Jaap Scheeren & Rik van den Bos, Flipping The Bird
Foto: © Sanne Peper

Programma

Za: 12.00 & 15.00 / Zo: 15.00 (balzaal)

Kiem is een gedachtestroom die zichzelf met horten en stoten probeert in te halen. Een mislukte denkoefening over schaal, context, taal en de mens.

Za: 13.30 / Zo: 13.30 & 16.30 (balzaal)

In GOT 2 4 GET poogt Koning zichzelf en de wereld niet langer op te delen in één ik en miljoenen anderen. Ze geeft zich over. In een rituele bezwering met het publiek aan haar zijde, tart ze de zwaartekracht en zingt ze gedachten weg met één doel: op te mogen lossen in een groter geheel.

Za: 12.45 & 15.45 / Zo: 14.15 (schouwkamer)

Treat thy neighbour as thyself is als een gedachtestroom die het ongemak van je mening uiten onderzoekt. Een vrouw zit op een stoel, die om onbekende reden op een platform staat. Ze heeft iets te zeggen en ze zal moeten uitzoeken hoe dit te doen. Misschien richt ze zich specifiek tot iemand. Het ene moment lijkt het podium haar woorden te benadrukken, op andere momenten spreekt het haar juist tegen.

Za: 16.15 / Zo: 12.00 (balzaal)

In deze persoonlijke solo, waarin verhalen en dans elkaar afwisselen, staat afscheid nemen centraal. Op het randje van roddelpraat schetst Levi een geschakeerd beeld van afstand en intimiteit binnen haar familie. Ze nodigt je uit na te denken over je eigen familiegeschiedenis en het afscheid nemen van vorige generaties. De voorstelling daagt je uit open te staan ​​voor begrippen als vergankelijkheid, herinnering en verleden.

Zo: 13.30 & 15.00 (tuinkamer)

Twee lichamen in een ononderbroken omhelzing: huid op huid, botten verstrengeld en spieren volhardend gekruist. Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is onze benadering van fysiek contact drastisch veranderd. Omhelzen is een zeldzame handeling geworden die alleen nog in de privésfeer plaatsvindt. In presence of an embracement benadrukt het belang van de eenvoudige, maar vitale omhelzing.

Za: op het kwartier tussen 12.30 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: op het kwartier tussen 12.45 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (filmkamer)

Het fotografische verhaal Flipping The Bird neemt je mee naar de duinen; het startpunt van een zoektocht naar contact maken met flora en fauna. De film eindigt in een explosie, een pleidooi om los te komen van je vaste grond en een nieuwe richting te kiezen. Flipping The Bird is een prachtig en compact kunstwerk, waarin taal en beeld elkaar voortdurend versterke

Za: 14.15 / Zo: 12.45 & 15.45 (schouwkamer)

In Ik ben gestolen doet Schouten een poging iets te delen over het onderwerp waar ze het bij voorbaat niet over wil hebben: de onvoorwaardelijke liefde van kind voor ouder. Deze monoloog is een brief aan haar vader. Ze eist van hem, verlangt van hem, heeft hem lief en blikt op hem terug. In een sobere setting staan de tekst en haar aanwezigheid op de vloer, die ze als instrument gebruikt, centraal

Za: 13.30 & 16.30 / Zo: 12.00 (tuinkamer)

Ten of Swords is een langzame verkenning van het overgangsmoment van leven naar dood. Een ruimte, spaarzaam versierd met geluid, gereedschap en wezens, nodigt je uit tot het verkennen van een laatste adem

Za: doorlopend 12.00 – 17.00 / Zo: doorlopend 12.00 – 17.00 (voorkamer)

Van zijn zoon uit Lomé in Togo ontving Teeken (1944) een foto waarop zijn zoons vrouw, schoonmoeder, twee kinderen en schoonfamilie staan afgebeeld. De compositie van de foto inspireerde hem tot het motief voor een schilderij: het warrige ritme van hun hoofden en ledematen rond de rommelige salontafel binnen de gesloten vorm van het zware bankstel.

Za: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.15 / Zo: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.30

In deze 24 gouaches onderzoekt Teeken (1944) de chaos en orde van zijn keukentafel. Dagelijks ziet hij deze ronde tafel, dikwijls volgeladen met spullen. De beeldrijm van cirkelvormige objecten als kopjes, borden en glazen tegenover andere, haast vormloze, spullen zoals een doorzichtige plastic zak: de complexiteit, wanorde en tegelijk een zekere rangschikking fascineren hem.

Za: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (ruimte 7a)

Wilsons film is een omgekeerde droom waarin wij verdwijnen. Ze heeft te lang om haar eigen as gedraaid en de aarde, minder en minder vast, opent zich. Wat gebeurt er aan de uiteinden van de cirkel? Wilsons werk creëert een open ruimte voor verbeelding en magie. Als kijker laat je het bekende los, om verrast te worden door de onbegrensde mogelijkheden binnen en buiten deze wereld.

Za + Zo: doorlopend 13.00 – 16.00 (tuin)

In de stadstuin van Marres luister je naar verhalen over kunstwerken van over de hele wereld met De Onzichtbare Collectie. Vervolgens kun je, samen met je gezin of vrienden, aan de slag met het verbeelden van deze prachtige verhalen.

ROOMS Performance Festival
ROOMS Performance Festival

Katja Mater: What We See & What We Know

Katja Mater: What We See & What We Know
Katja Mater, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Vaak begint kunst met de behoefte iets zichtbaar te maken dat anders geheel of gedeeltelijk onzicht­baar blijft — wonder­lijke details, complexe structuren en aspecten van de werkelijkheid die buiten het bereik van onze natuurlijke waarneming vallen.

Curator: Valentijn Byvanck

Het laatste is ook een belangrijk vertrek­punt voor Katja Mater; terwijl ze de poëzie van het moment probeert te vangen, legt ze de schoonheid van basale natuurkundige wetten bloot.

What We See And What We Know is eerste overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Katja Mater. Zij zoekt uiterst zorgvuldig naar manieren om mogelijke werkelijkheden vast te leggen. Ze mengt en splitst kleuren, test de wetten van perspectief en ruimtelijkheid en legt vast hoe het ene medium in het andere overgaat. Daarbij worden telkens momenten in tijd gestapeld, samengeperst, uitgerekt of rondgedraaid. Zo speelt ze met onze verwachting dat fotografie de werkelijkheid in één ogenblik vastlegt. Maters beelden bestaan parallel aan die werkelijkheid en nodigen ons uit om de relatie tussen wat we zien en wat we weten steeds te herdefiniëren. Naast vier nieuwe werken van Katja Mater toont de tentoonstelling een brede  selectie uit haar oeuvre.

De tentoonstelling What We See And What We Know markeert het begin van het nieuwe tentoonstellingsprogramma van Marres onder Valentijn Byvanck, die in maart 2013 aantrad als directeur.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie

Kunstenaar

Katja Mater (1979) studeerde in 2005 af aan De Ateliers in Amsterdam. Daarvoor doorliep zij de Gerrit Rietveld Academie in dezelfde stad. Mater was als artist in residence verbonden aan de Skowhegan School of Painting & Sculpture en The Mac Dowell Colony, beiden in de Verenigde Staten, en aan Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Recent exposeerde ze bij Galerie Martin van Zomeren (2013), De Vleeshal, Middelburg (2012), Fotogalleriet, Oslo (2012), Tanya Bonakdar Gallery, New York (2012) en Centre d’Art Contemporain, Genève (2011).

Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij
Katja Mater: What We See & What We Know
Foto: Gert Jan van Rooij

Publicatie Multiple Densities

De publicatie Multiple Densities is het resultaat van een maandenlange samenwerking tussen de kunstenaar en grafisch vormgever Veronica Ditting. Het bevat prachtig veelal nieuw beeldmateriaal en een inleiding van curator en criticus Maxine Kopsa.

Op 13 november 2013 werd de publicatie van dit unieke kunstenaarsboek in intieme setting gevierd tijdens een bijzondere avond bij Marres. Op deze avond verzorgde Katja Mater een inleiding op het boek en een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop werden bezoekers uitgenodigd om samen met de kunstenaar aan te schuiven bij Marres Kitchen voor een diner.

Koop het boek
Katja Mater: What We See & What We Know

Pers over Katja Mater

AVRO 4 ART (video) Metropolis M October Gallery

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Winter Anti Depression Show

Een op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Sommigen komen niet uit bed en presteren slecht op het werk.

Curatoren: Chris Kabel en Valentijn Byvanck

Anderen verwaarlozen familie en vrienden. Velen gaan op zoek naar zonnige oorden, subtropische eilanden of de zonnebank. Over de oorzaak van een winterdepressie verschillen de meningen. Zeker is dat ons metabolisme een beetje verandert als het buiten koud is en de dagen korter worden. We komen in een langzamer ritme en onze zintuigen missen stimuli. Een staat die in de verte herinnert aan winterslaap. Wetenschap en industrie zien het gebrek aan zonlicht als boosdoener en zetten zwaar in op lichttherapie. Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale ruimtes voor deze therapie. Met behulp van ingenieuze lampen en weksystemen zorgt Philips ervoor dat mensen ook thuis hun winterblues kunnen verzachten.

De nadruk op licht doet ons haast vergeten dat ook onze andere zintuigen in de winter tekortkomen. We missen de geur van bloemen en planten, het gevoel van blote voeten in het zand, het geluid van krekels in de zomer. In de Winter Anti Depression Show onderzocht Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om de zintuigen een tijdelijke oppepper te geven. Ze creëerden een Art Resort, waarin bezoekers werden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Deelnemende kunstenaars

Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad.

Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Chris Kabel: Touch (Foto: Gert Jan van Rooij)
Ludmila Rodrigues: Move (Foto: Gert Jan van Rooij)
Katja Gruijters: Taste (Foto: Gert Jan van Rooij)
Bekijk meer
Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)
Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)
FourceLabs: Hear (Foto: Gert Jan van Rooij)
Chris Kabel: See (Foto: Gert Jan van Rooij)
Lisa Pacini & Christine Istad: Sun (Foto: Gert Jan van Rooij)

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres op woensdagavonden een programma rondom een maaltijd. Tijdens deze avonden werden speed tours door de tentoonstelling gehouden, gevolgd door een lezing, film, concert, theater of dansperformance.

Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)

Pers over Winter Anti Depression Show

NRC Handelsblad Metropolis M L1 CultuurBewustTV De Limburger Corriere della sera (IT) A-N Undo.net

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Stichting DOEN

THINKING (out of) THE BOX

THINKING (out of) THE BOX
Krijn de Koning, No title, 1998 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Marres presenteerde in het voorjaar van 2014 een selectie van Vedute, een collectie die bestaat uit driedimensionale objecten van telkens 44 x 32 x 7 cm in gesloten vorm.

Curator: Daan Bakker

Anders dan boeken geven ruimtelijke manuscripten hun inhoud vooral prijs door het beeld te laten spreken. Sommige zijn direct te begrijpen, andere laten zich letterlijk stap voor stap ontvouwen; de variëteit aan mogelijkheden is onuitputtelijk. De selectie Vedute die in Marres te zien was bestond uit werk van Peter Struycken, Marina Abramovic, JCJ VanderHeyden, Paul Panhuysen, 75B, Adriaan Geuze, Marlies Dekkers en Krijn de Koning.

In de tentoonstelling werd ook een reeks nieuwe Vedute-objecten getoond, die in 2013 en 2014 zijn gemaakt op academies voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur door heel Nederland.

Voor de bijzondere, veelkleurige collectie die met film, tekst en soms zelfs aanraakbaar wordt getoond, opende Marres het hele huis, inclusief, kelder, zolder, kantoor en ijshuis. De tentoonstelling leidde bezoekers tot in de geheime hoeken van huize Marres.

Stichting Vedute is opgericht in 1991. In 22 jaar is haar collectie uitgegroeid tot meer dan 200 ruimtelijke manuscripten. De collectie wordt beheerd door Het Nieuwe Instituut. Kijk op www.vedute.nl voor uitgebreide informatie over de volledige collectie Vedute.
De opening van de tentoonstelling vond plaats op 17 april 2014. Beelden van de opening zijn hier te bekijken.

THINKING (out of) THE BOX

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Marres Talks

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres de serie MARRES TALKS. Deelnemende kunstenaars voerden gesprekken over de plaats van de oefening binnen de artistieke praktijk van de makers. De gesprekken werden voorafgegaan door een speed tour door de tentoonstelling, onder leiding van Valentijn Byvanck.

14 mei: Peter Struycken, Krijn de Koning, Roy Villevoye en Pieter Vos (75B)

25 mei: Paul Panhuysen, Marc & Nicole Maurer en Ben Zegers

11 juni: Studenten Design Academy Eindhoven

Video opening
THINKING (out of) THE BOX
Foto: Gert Jan van Rooij

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Undertones

Undertones
Haroon Mirza, Adam Eve Others and a UFO, 2013 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Secret sounds in Maastricht’s Undergrounds

Curatoren: Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck

Wat horen we eigenlijk van het landschap waarin we leven? Brommende auto’s, scheurende scooters en zoevende trams, winkeldeurbellen, kerkklokken, ringtones, zingende vogels. Tikkende hakken op de straatstenen, kinderstemmen op het schoolplein en op het platteland koeien… We horen ze, maar luisteren er zelden naar. Met 11e-eeuwse liturgie en experimentele muziek, elektronisch geluid en ‘gewone’ klanken, soundtracks van haaien, web DJ’s, speech karaoke, radio en stemmen opende Marres een wereld van geluid die Maastricht een hele zomer deed gonzen.

In Marres werden werken gepresenteerd van Haroon Mirza, Ryan Gander, Sarah van Sonsbeeck, Lyndsey Housden, Chaim van Luit, Joseph Beuys, Anri Sala, Nishiko en Paul Devens.

Naast de groepstentoonstelling in Marres, vond Undertones op verschillende locaties in Maastricht plaats: de mergelgrotten in Sint Peter, de Sint Servaasbasiliek, de Kazematten, Intro in Situ en de Minderbroedersberg. Hier waren geluidsinstallaties geplaatst of werden live optredens uitgevoerd door: Kaffe Matthews, Espen Sommer Eide, Grandelavoix, Rutger Zuydervelt en Mark Blain, Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

Cahier Plattegrond Undertones Maastricht Overzicht tentoonstelling Geluidswerken
Undertones
Undertones
Foto: Sacha Ruland

Kaffe Matthews maakte voor de mergelgrotten in de Sint Pietersberg een audiovisuele installatie met haaien. Espen Sommer Eide omringde de bezoeker in de cellen van de Minderbroedersberg met geluiden van verspreide politieke onlusten. Muziekensemble Graindelavoix ontwikkelde in de crypte van de Sint Servaasbasiliek vanaf 16 juli een klankinstallatie op basis van de oude officiegezangen. Rutger Zuydervelt en Mark Bain maken werk voor het ijshuisje van Marres en de 18e-eeuwse fortificaties de Kazematten. In Intro in situ is werk te horen van Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

De compositie van Graindelavoix is van 16 juli tot 22 juli te beluisteren tijdens openbare repetities in de crypte van de Sint Servaasbasiliek. In deze periode zal het muziekensemble ook in Marres korte optredens, performances en een lezing-performance geven. Op 22 juli vindt het concert plaats en vanaf 24 juli is de klankinstallatie in de kerk te horen.

Interview Kaffe Matthews

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Bekijk meer
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij
Undertones
Foto: Sacha Ruland
Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Optredens in Marres

Grandelavoix-zanger en choreograaf/danser David Hernandez, bassist Margarida Garcia en gitarist Manuel Mota ontmoetten elkaar een aantal avonden op rij in Marres. Het waren korte, maar unieke interventies, die probeerden iets te grijpen van de resonantie van een crypte, een ruimte die de markering en toeëigening is van een dwalend lichaam. Deze opvoeringen waren toegankelijk voor publiek.

Curatoren Juha van ‘t Zelfde en Valentijn Byvanck werden geïnterviewd over Undertones in VPRO’s radioprogramma Nooit Meer Slapen op 28 juni 2014.

Undertones
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Undertones

Verkeersbureau L1 – AvondGasten Ali Haselhoef (1) Ali Haselhoef (2) Ali Haselhoef (3) Ali Haselhoef (4) Planet Hugill Metropolis M Radio 1 – Nooit Meer Slapen

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

The Unwritten

The Unwritten
Günter K., Collection of Margret 1969-1970 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Verzwegen moord, weggestopte liefde, bevlekte onschuld en gefrustreerde idealen vormen het materiaal voor een reeks diepzinnige, komische, verdrietige en meeslepende geschiedenissen van Adela Babanova, Zachary Formwalt, Annie Kevans, Gert Jan Kocken, Carlos Motta, Óscar Muñoz, Song Ta, Koki Tanaka en Günter K.‘s ‘Margret’ collectie.

Curator: Valentijn Byvanck

The Unwritten onderzocht verschillende manieren waarop kunstenaars omgaan met het begrip geschiedenis. Zij documenteren persoonlijke narratieven en reconfigureren collectieve narratieven door toevoeging van stille episodes, verrassende voorgeschiedenissen waarvan we weten dat ze hebben bestaan.

Soms willen we dat we de geschiedenis anders hadden geschreven. Of ongeschreven hadden gelaten. Omdat het perspectief eenzijdig is, onrechtvaardig of wreed. We willen die geschiedenis ongedaan maken, omdat het een perspectief biedt dat we niet langer aanvaarden, of zelfs verafschuwen. Andere keren worden we geconfronteerd met geschiedenissen die nooit zijn verteld, omdat ze onbelangrijk geacht werden, zijn vergeten, onafgemaakt bleven, of ingehaald werden door andere perspectieven.

The Unwritten is gewijd aan deze vergeten en onvoltooide verhalen. Ze wekt heimwee naar een verloren wereld, ontlokt woede bij aangedaan onrecht, euforie bij datzelfde onrecht ongedaan gemaakt, veroorzaakt ontzetting bij een verkeerde afslag en opluchting bij een goede.

The Unwritten

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij
The Unwritten
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens The Unwritten organiseerde Marres een publieksprogramma dat bestond uit weekendrondleidingen (op 25 en 26 oktober) tijdens de Maand van de Geschiedenis, gegeven door Valentijn Byvanck, directeur van Marres en curator van de tentoonstelling. En tijdens de Marres Wednesdays werd in de avonduren het woord gegeven aan een deelnemende kunstenaar. Op woensdag 29 oktober was dat Gert Jan Kocken en op woensdag 12 november Annie Kevans. Beide kunstenaars onthulden tijdens deze avonden de bronnen waaruit hun werk was ontstaan.

The Unwritten

Pers over The Unwritten

Mister Motley Kunstbeeld Lost Painters De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Adam, Eve & the Devil

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Een zinderend commentaar op het tijdloze karakter van de kunst.

Curator: Ardi Poels

Uitgangspunt voor de tentoonstelling waren twee laatmiddeleeuwse getijdenboeken waarin ondanks het volgen van strakke schemata, de sierlijke persoonlijke hand van vaak onbekende meesters zichtbaar is. De kunstenaars wisten in stijl, een gecodeerde letter, een kleine verandering in een patroon of sensitief gebruik van materialen kieren open te wrikken naar nieuwe tijden. Werken van hedendaagse kunstenaars weerspiegelen deze getijdenboeken. Middeleeuwse aureolen echoën in de performance van William Hunt. Langzaam op de grond vallende zweetdruppels in Oscar Santillan’s A Hymn echoot de middeleeuwse verbeelding van Maria’s lijden. Kunstenaars zoeken een vergeten ziel, een veilige haven, een nieuwe omgang met het lichaam en de zintuigen. Daarmee bewijzen ze het bestaan van een spirituele lijn tussen de oude kunst en de kunst van nu.

Cahier Overzicht tentoonstelling Publicatie
Adam, Eve & the Devil

Deelnemende kunstenaars

Charbel-joseph H. Boutros, stanley brouwn, David Claerbout, István Csákány, Dario D’Aronco, Thomas Grünfeld, Jos de Gruyter & Harald Thys, Dominique Gonzalez-Foerster, Jean Haincelin (Dunois Meester), Rodrigo Hernández, Sofia Hultén, William Hunt, Alicja Kwade, Wolfgang Laib, Astrid Mingels, Carlo Mollino, Christopher Orr, Thomas Ruff, Stéphanie Saadé, Anri Sala, Oscar Santillan, Gregor Schneider en Conrad van Toul (Meester van de Municher Gouden Legende).

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij
Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling werden verschillende gratis Ontmoet de Curator/Zondag Rondleidingen aangeboden. Gedurende Kunsttour 23, 24 en 25 mei werden doorlopend rondleidingen gegeven. Het weekend werd afgesloten met de performance ‘The National Anthems of the World’ door Sanne Vaassen. Vaassen veranderde echte slakken in componisten. De levende tuinslakken herinterpreteren de muzikale arrangementen van nationale volksliederen door het eten van de papieren bladmuziek. Zo wissen ze notaties en voegen ze noten toe in de vorm van hun uitwerpselen.

Gedurende TEFAF was Marres zeven dagen per week week geopend van 12.00 tot 19.00 uur met een uitgebreid programma met lezingen, films, een workshop en 60 Minute Dinners.

Met Lukas Stofferis, directeur van de Academie voor Kunsten en Ambachten in Utrecht, Heribert Tenschert van antiquariaat Bibermühle in het dorpje Stein Am Rhein (CH), Ige Verslype, restaurateur Rijksmuseum Amsterdam, Timotheus Vermeulen, codirecteur van het Centre for New Aesthetics en assistent-hoogleraar ‘Cultural Theory’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Pádraic E. Moore, schrijver, kunsthistoricus en curator.

Adam, Eve & the Devil
Foto: Gert Jan van Rooij

Pers over Adam, Eve & the Devil

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persbericht Persbeelden Pers info

Met dank aan

Intimacy / Chambres d’Amis

Intimacy / Chambres d’Amis
Sanne Vaassen, My continental drift, 2014 (Foto: Gert Jan van Rooij)

De belangstelling van een onbekende in een café. De aanraking van de hand van de caissière bij het geven van wisselgeld. De zwijgende verstandhouding met een geliefde. Intimiteit is een veel gezochte en moeilijk vindbare waarde.

Curator: Valentijn Byvanck

Het heeft iets vanzelfsprekends en toch koesteren we het als een zeldzaamheid. We voelen intimiteit in lichamelijke geborgenheid, spirituele verankering, in de liefde, seks en aandacht van onze naasten. We voelen het ook in negatieve zin, als we per ongeluk inbreken in een situatie of een gesprek dat niet voor ons is bedoeld, of bij de falende reproductie van intimiteit op Facebook, in dating programma’s of in reality series.

Intimacy / Chambres d’Amis

Chambres d’Amis Weekends

Bij de tentoonstelling Intimacy, organiseerde Marres een zogenaamde Chambres d’Amis. Alle deelnemende kunstenaars presenteerden één werk in woonhuizen in het centrum van Maastricht. De titel Chambres d’Amis is een eerbetoon aan Jan Hoet, die in 1986 furore maakte met het tonen van kunstwerken in privéhuizen in Gent.

Vanuit Marres was het in de weekenden mogelijk een route langs de zes woonhuizen te maken. Dat kon te voet of met een fiets.

Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Deelnemende kunstenaars

Amie Dicke, Emily Jacir, Birthe Leemeijer, Keetje Mans, Nishiko, Petra Stavast, Sanne Vaassen en Roy Villevoye.

Meet the artists

Naast de Chambres d’Amis weekenden organiseerde Marres bij de tentoonstelling Meet the Artists avonden. Tijdens deze avonden kon publiek in gesprek gaan met de kunstenaars. Valentijn Byvanck, directeur Marres en curator van de tentoonstellingen, gaf tevens een inleiding en rondleiding door de tentoonstelling.

Meet the artists #1: Met Sanne Vaassen, Nishiko, Keetje Mans en Petra Stavast.


Meet the artists #2: Met Amie Dicke en Birthe Leemeijer. Interview door journalist Merel Bem.

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij
Intimacy / Chambres d’Amis
Foto: Gert Jan van Rooij

Werk Nishiko tentoongesteld in Gouvernement Maastricht

Een werk van de Japanse beeldend kunstenaar Nishiko is opgenomen in de collectie van het Gouvernement Maastricht. Gedeputeerde Daan Prevoo nam de porseleinen schaal in ontvangst. Nishiko zocht voor het ‘Repairing Earth Quake Project’ in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied Miyagi naar stukjes porselein, plastic onderdelen, kapotte, alledaagse voorwerpen. Ze repareerde ze met hulp van de bewoners om ze vervolgens een nieuw thuis te bezorgen. Een aantal van deze werken waren in Marres te zien tijdens de tentoonstelling Intimacy / Chambres d’Amis. Prevoo krijgt de schaal in bruikleen en moet erop passen totdat de échte eigenaar zich meldt.

Pers over Intimacy / Chambres d’Amis

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Cultuurparticipatiefonds Limburg.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Een jaar lang werkte Levi van Veluw aan The Relativity of Matter, een allesomvattende installatie waarmee het historische huis van Marres over twee verdiepingen volledig wordt getransformeerd.

Curatoren: Levi van Veluw en Valentijn Byvanck

Zodra bezoekers de voordeur achter zich horen sluiten belanden ze in een wirwar van gangen, deuren, sferen, perspectieven en kleuren, die hen zintuiglijk op de proef stelt. In Marres, de eerste locatie waar dit werk te zien is, wordt 350m2 getransformeerd in een onherkenbaar en atmosferisch droomlandschap. De installatie bevat allerlei elementen uit eerder werk van Levi van Veluw, maar markeert ook een verschuiving in zijn werk van vorm- en materiaalonderzoek naar de donkere thematiek van angst, controleverlies en eenzaamheid. Met The Relativity of Matter presenteert Van Veluw een alomvattende scenografische ervaring die de bezoekers onderdompelt in een wereld van uiteenlopende expressieve vormen.

Kunstuur interviewde Levi van Veluw over zijn installatie in Marres.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter

Levi van Veluw

Levi van Veluw werd in 1985 geboren in Hoevelaken en studeerde aan het ArtEZ Instituut voor de Kunsten in Arnhem. Sinds zijn afstuderen in 2007 heeft Levi van Veluw uiteenlopende multidisciplinaire werken gemaakt, waaronder scenografische installaties, foto’s, films, sculpturen, schilderijen en tekeningen.

Het werk van Levi van Veluw is inmiddels zowel in Europa als in de Verenigde Staten tentoongesteld en werd onder anderen genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 waar het werd verkozen als publieksfavoriet.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Bekijk meer
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw
Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Crowdfunding campagne

Marres organiseerde samen met crowdfunding platform Voordekunst en Levi van Veluw een succesvolle crowdfunding campagne voor The Relativity of Matter om draagvlak en financiële steun te vergroten. Een bedrag van 25.000 euro werd gedoneerd door 141 donateurs uit heel Europa.

We kregen van onze donateurs te horen dat ze The Relativity of Matter een bijzonder project vinden met een spannend thema. Ze roemen het lef van Levi en Marres om zo’n enorme installatie te maken en zijn trots dat het prestigieuze project naar Maastricht komt.

The Relativity of Matter naar Frankrijk

Het immersieve werk The Relativity of Matter van de Nederlandse kunstenaar Levi van Veluw werd van 1 juli tot 4 november 2018 getoond in Domaine de Kerguehennec in Frankrijk.

Levi van Veluw: The Relativity of Matter
Beeld: Levi van Veluw

Marres Dialogues: Levi van Veluw and the thinking body

Marres organiseerde tijdens de tentoonstelling Marres Dialogues. De totaalinstallatie The Relativity of Matter van Levi van Veluw heeft een bijzonder zintuiglijk effect op bezoekers; hij doet een appel op het lichaam en laat zich eerder ervaren dan beschouwen. Dansers zijn getraind om naar hun lichaam te luisteren. Door deze training bezitten zij vaak een lichamelijke manier van waarnemen die zich onderscheidt van de gangbare manier waarop we naar betekenis zoeken.

Valentijn Byvanck leidt het gesprek tussen Levi van Veluw en een aantal gerenommeerde dansers verbonden aan de Nederlandse Dansdagen: Christina Giannelia, Marc Maris en Loïc Perela.

Pers over Levi van Veluw

AVROTROS – Kunstuur De Volkskrant Mister Motley De Limburger Metropolis M De Groene Amsterdammer Eigen Huis Focus Magazine Palet Magazine Museumtijdschrift NRC Handelsblad (1) NRC Handelsblad (2) De Volkskrant

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Fonds 21, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie. Film Company BIRD maakte een speciale atmosferische film over de installatie.

Ferran Adrià: Notes on Creativity

De tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity was gewijd aan Ferran Adrià’s zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire, innovatieve keuken.

Curatoren: Brett Littman en Valentijn Byvanck

Ze toonde die aan de hand van meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, foto’s, spraakmakende gerechten, prachtige menu’s, bijzonder serviesgoed – zoals de soep-geur-lepel – en opmerkelijk kookgerei. Hoogtepunt van de tentoonstelling was een speciaal ontworpen spiegelzaal met een eindeloos landschap van meer dan honderd zwevende eetobjecten: glazen tumblers in alle mogelijke vormen, metalen amuseplaatjes, leistenen en glazen borden en plasticines, die de grootte van een gerecht aangeven. De film Cooking in Progress (2011) van regisseur Gereon Wetzel belicht Ferran Adrià’s experimentele werkwijze tot in detail. Ook werd de film 1846 vertoond, genoemd naar het aantal gerechten dat Adrià in twintig jaar samen met zijn team creëerde.

Ferran Adria cahier cover

Ferran Adrià

Ferran Adrià (1962) is de beroemde chef-kok van het in 2011 gesloten restaurant El Bulli in Roses, Spanje. Aan het einde van de jaren negentig en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw was El Bulli legendarisch. Het won vijf maal achtereen het door Michelin toegekende predicaat ‘beste restaurant ter wereld’. El Bulli verdiende zijn reputatie aan het feit dat Adrià alles in de keuken wilde vernieuwen om de smaakpapillen van zijn gasten zo veel mogelijk te prikkelen.

Al die vernieuwing was erop gericht radicaal te experimenteren met smaak en tastzin. Het restaurant was zes maanden per jaar open. De tweede helft van het jaar trok Adrià zich terug in een lab in Barcelona om nieuwe gerechten te ontwikkelen. De routine in het restaurant week eveneens af: gasten kregen per avond circa dertig gerechten geserveerd en genoten