10 mrt 2017 — 13 aug 2017

The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe

Europa 2017.
Dansen we op een vulkaan?

Curatoren: Gijs Frieling en Valentijn Byvanck

Bereiden een vernieuwd nationalisme, xenofobie, wantrouwen in politiek en democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een afschuwelijke ‘meltdown’? Misschien wel. Het zou ons hoop moeten geven voor dit project, omdat de beste kunst gemaakt wordt in tijden van wanhoop, op momenten dat samenlevingen afbrokkelen en we afstevenen op een nieuwe wereldorde.

The Painted Bird was een totaalproject waarvoor alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres werden beschilderd. De tentoonstelling toonde een reeks prachtige en beangstigende omgevingen. Zoals de zwarte supermarkt en het purperen aquarium, een wisteriakamer, angstaanjagende portretten of aangespoelde vluchtelingen. Maar ook schilderingen van Karel de Grote, de shisha meisjes, PJ Harvey en de Romanovs, de naakte wijzen en de Berlijnse hippies. Een soundtrack leidde je van kamer naar kamer, van droom tot nachtmerrie.

Painted Bird

Deelnemende kunstenaars

Marie Aly, Cian-Yu Bai, Bonno van Doorn, Kim David Bots, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Charlott Markus, Kalle Mattsson, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

painted bird
Beeld: Charlott Markus

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Bekijk meer
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Training the Senses

Tijdens een Training the Senses sessie spraken Gijs Frieling en beeldend kunstenaar Aukje Dekker over het snijvlak tussen schilderkunst en de zintuiglijke ervaring. Schilderijen zijn vaak overduidelijk een visueel fenomeen. We ruiken, betasten of likken de verf niet. We laten onze lichamen de verfstreken niet volgen. Slechts zelden gaan we liggen om tot nieuwe perspectieven te komen. Schilderijen zijn dus radicaal afgescheiden van lichaamsbeweging en algehele zintuiglijke ervaring. Waarom eigenlijk?

Training the Senses: Painting as a Sensory Experience
Foto: Sacha Ruland
Painted Bird
Beeld: Charlott Markus

Soundtrack

Frank Koolen en Kim David Bots maakten een uitgebreide soundtrack met persoonlijke commentaarstem, muziek en geluidseffecten. De soundtrack vormde onderdeel van de tentoonstelling en is online terug te beluisteren.

Publicatie The Painted Bird

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie ontworpen door Kalle Mattsson met brieven van de kunstenaars en fotografie van Charlott Markus. De publicatie is te koop in de online winkel.

De presentatie van The Painted Bird vond plaats in Boekhandel Dominicanen in Maastricht op 3 juni 2017. Het boek werd nogmaals gepresenteerd op 4 juli 2017 in Paradiso Amsterdam.

Painted Bird
Marres Movements
Dario Tortorelli, D NO BODY 5 #transcending (preview)

Marres Movements

In de zomer presenteerde Marres het programma Marres Movements, een serie performances gemaakt voor én voortbordurend op de huidige expositie The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe. Het programma voegde bewegende lichamen en muzikale optredens toe aan het panorama van muurschilderingen en soundtrack en creëerde hiermee een indrukwekkend podium voor performances, dans en muziek. Het volledige programma kun je hier bekijken.

WitWasDag

Op de laatste dag van de tentoonstelling nodigde Marres het publiek uit om mee te helpen de kolossale schildering The Painted Bird wit te schilderen. De 12 kamers werden opengezet voor lustige witwassers, smeerkezen, liefhebbers van kraakwit, goeie vrienden en foute fans van Marres. Met absurde schilderopdrachten, koud bier en hapjes in de tuin, een zingende DJ en een in memoriam: The Painted Bird is niet meer.

Crowdfunding campagne

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling organiseerde Marres samen met platform Voordekunst een succesvolle crowdfunding campagne. 148 donateurs brachten samen een bedrag van 28.691 euro bij elkaar.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

The Painted Bird is mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en het Bankgiro Loterij Fonds.

Met dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de crowdfunding campagne voor The Painted Bird