16 nov 2019 — 02 feb 2020

The Waves

Ruim een jaar lang en tussen de lopende tentoonstellingen door, maakte de Noorse componist Espen Sommer Eide een ruimtelijk muziekalbum voor Marres.

Curator: Valentijn Byvanck

Samen met de zangeres Mari Kvien Brunvoll en de tuba speler Martin Taxt zwierf hij luisterend door de kamers van het huis op zoek naar vergeten stemmen, deels door de wanden en vloeren, deuren en trappen te laten resoneren en deels door composities te maken op basis van wat het huis voortbrengt. Het album, zo zegt de componist, werd niet zozeer ‘vóór het huis, maar met het huis gemaakt’. Het resultaat was een wonderschoon ruimtelijk album dat zich, in delen verspreid over de kamers, ontvouwde als een moderne symfonie. De muziekstukken voerden de bezoekers kamer voor kamer door het gebouw, de schaduwen van de optredens volgend, waarbij de geschiedenis van de desbetreffende ruimten uit de doeken wordt gedaan. Ze hoorden muziekstukken, melodieën en ritmes, waarbij de stemmen en perspectieven van de uitvoerende artiesten vermenigvuldigd vanuit meerdere hoeken tegelijkertijd klonken, als in een spiegelpaleis van geluid. De muziek veranderde het gebouw in een plek waar talloze werelden mogelijk zijn – vrij van de aanwezigheid van bepaalde voor- of onderwerpen. In de vervlechting van verschillende stemmen en tijden toonde zich de inspiratiebron, de befaamde roman The Waves (1931) van de Britse auteur Virginia Woolf. De Antwerpse fotograaf Jochem Vanden Ecker werd uitgenodigd om het gehele proces te documenteren.

De afgelopen jaren voerden Espen Sommer Eide en Valentijn Byvanck, directeur van Marres een serie gesprekken die uiteindelijk leidden tot de tentoonstelling The Waves. Deze gesprekken zijn verwerkt tot een interview dat is gepubliceerd in het cahier.

The Waves

Kunstenaars

Espen Sommer Eide (1972) is een componist en kunstenaar uit Bergen, Noorwegen. Hij gebruikt muziek en geluid als methode en medium: zijn artistieke werk verbindt zich met specifieke landschappen, archieven, talen en ritmes, met lokale en belichaamde kennis. Naast het maken van installaties en performances, is Sommer Eide een prominent figuur in de experimentele, elektronische muziek in Noorwegen. Met zijn groep Alog en onder pseudoniem Phonophani, lanceerde hij een reeks albums bij de labels Rune Grammofon, FatCat en Hubro.

Martin Taxt (1981) behaalde zijn diploma aan de Academy of Music in Oslo en aan de CNSMDP in Parijs in 2006. Vanaf dat jaar vestigde hij zich in de internationale, experimentele muziekwereld. Hij lanceert albums en toert met groepen als Koboku Senjû en Microtub. Sinds 2013 is Taxt ook lid van het succesrijke kunstcollectief Verdensteatret.

Mari Kvien Brunvoll (1984) is een van een prominente solist in de improvisatie muziek in Noorwegen voor zang en allerlei eclectische instrumenten. Ze studeerde af aan de Grieg Academy in Bergen en treed zowel in groepsverband op als solo in Europese jazzclubs en ­festivals. Ze maakte albums bij labels als Jazzland Recordings en Hubro. Kvien Brunvoll is onderdeel van het trio Building Instrument.

Jochem Vanden Ecker (1976) studeerde fotografie aan de Media en Design Academie in Genk. Zijn werk is gewijd aan het vastleggen van processen, gebruikmakend van verschillende media— in de regel gerelateerd aan personen of situaties. Vanden Ecker bracht een aantal boeken uit waaronder A skydog’s time. A skydog’s place (2015) en From Brown to Blue (2013).

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
The Waves
Foto: Gert Jan van Rooij

Vinyl album The Waves

Mensen die de tentoonstelling hebben gemist, kunnen zich een voorstelling maken door te luisteren naar het vinyl album dat Marres uitbracht met SOFA Music, met tracks die verwijzen naar specifieke kamers in Marres zoals: poortkamer, slaapkamer en wintertuin. De LP is te koop in de online shop. Je kunt het album The Waves ook digitaal beluisteren via Spotify.

The Waves
Training The Senses: Building Music
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses

Espen Sommer Eide, Mari Kvien Brunvoll en Martin Taxt gaven tijdens een Training the Senses sessie een rondleiding door de tentoonstelling. Ze legden kamer voor kamer uit hoe de muziekstukken tot stand zijn gekomen.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.