De Onzichtbare Collectie

Foto: © Sanne Peper

De Onzichtbare Collectie is een online kunstcollectie die je niet kan zien, maar wel kunt horen. Het project werd in 2018 door Mediamatic Amsterdam ontwikkeld voor slechtzienden die zich met de beschrijvingen van kunstkenners een beeld kunnen vormen van kunstwerken.

In 2019 nam Marres het stokje over en voegde een nieuwe laag toe door kunst in een brede context op te vatten. Sindsdien oogst Marres verhalen waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun kunstervaring delen. Ondertussen werkt Marres aan een Onzichtbaar Museum vol kunstverhalen.

Educatie

In 2019 ontwikkelde Marres speciaal voor leerlingen een nieuwe variant op het project De Onzichtbare Collectie. Kinderen tussen 9 en 14 jaar beschrijven daarbij hun favoriete kunstwerk. Ze vertellen wat ze voelen als ze het kunstwerk zien of ruiken, waar ze over fantaseren of wanneer ze eraan denken. Het project leert kinderen stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen. Leerkrachten kunnen vanuit dit verhalenarchief een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis. In 2019 werd het project genomineerd voor de Nederlandse Museumprijs. Het is ook mogelijk de workshop De Onzichtbare Collectie te boeken voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs of voor MBO, HBO of WO.

Voor dit programma werkt Marres samen met verschillende culturele partners (zoals WORM, Rotterdam en Cultuurmakers@Maastricht).

Foto: Rob van Hoorn

Beluister een selectie van kunstverhalen

Wheatfield, A Confrontation 1982 – Agnes Denes, door Wouter Venema

Wouter Venema vertelt over het enorme werk van Agnes Denes. Wouter maakt deel uit van het kunstcollectief Sunflower Soup, dat de zomertentoonstelling 2023 van Marres zal ontwikkelen.

Carousel, 1988 – Bruce Nauman door Julia van Kar

Julia van de Kar, 21 jaar, is afkomstig uit Zuid-Limburg. Werkt als freelance theaterdocent en als museumdocent bij het Bonnefanten in Maastricht. Ze ziet het leven als een speeltuin, waarin ze graag, samen met anderen, de speelveld opzoekt tussen het museale en het theatrale, het hoofd en het hart. Om hopelijk zo steeds meer van elkaar en de wereld te kunnen begrijpen en verbinden.

Where Did the Sky Go, 2020 – Kemang Wa Lehulere door Vita Zuketto

Marres Extended-deelnemer Vita Zuketto beschrijft het werk Where Did the Sky Go van Kemang Wa Lehulere.

Italiaanse Begrafenis, 2022 – Ies Schute door Gijs Frieling

Gijs Frieling (Amsterdam 1966) maakt muurschilderingen en schilderijen. Hij studeerde van 1986-1991 aan de Rietveldacademie in Amsterdam en van 1994-1995 aan de Rijksakademie in Amsterdam.

In 2022 was Gijs een van de twaalf juryleden en curatoren tijdens de Limburg Biënnale #2 in Marres. Daarnaast maakte hij als kunstenaar en curator deel uit van de tentoonstelling The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe.

Swan Tactics, 2020 – Remy Neumann door Tanja Ritterbex

Kunstenaar Tanja Ritterbex verteld over een kunstwerk van Remy Neumann. Ritterbex was curator tijdens de eerste editie van de Limburg Biënnale van Marres. Ook nam ze deel aan de tentoonstelling The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe.

Cartography, 2015 – Sanne Vaassen, door Alessio Faustini
2 mei 2023

Caféterras bij nacht, 1888 – Vincent van Gogh door Ysaline

Tarot Garden, 1966-2002 – Niki Saintphalle door Manon Berns

Manon Berns is schrijver en tentoonstellingsmaker. Zij schrijft onder andere kinderboeken over beroemde kunstwerken in de serie blockbusters.

Beluister de podcast

Het is ook mogelijk om de podcast Sensing Art, Training the Body te luisteren op zowel Spotify als Apple Podcast.

Onzichtbare Collectie
Foto: Gina Siliquini