18 nov 2024 — 25 mei 2025

Alejandro Galván

Foto: Neeltje de Vries, Courtesy No Man’s Art Gallery

Kroniek van Mexico

In november 2024 start de kunstenaar Alejandro Galván (Mexico, 1990) met een geschilderde kroniek van Mexico vanuit het perspectief van de grootste sloppenwijk in Mexico-Stad. De kunstenaar woont in Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico-Stad, een plek waar politieke verwaarlozing en geweldsproblematiekhet sociale panorama hebben gevormd. Zijn vaak zeer gedetailleerde schilderingen vermengen realisme met mythologie en gaan over zijn ervaring met het opgroeien in deze omgeving, het afscheid nemen van zijn familie en de corruptie van de Mexicaanse staat en politie. Zijn stijl borduurt voort op de grote muralisten met het belangrijke verschil dat zijn bronnen televisie en heavy metal zijn; bronnen die hem overigens ook apart houden van de heersende, meer minimalistische en conceptuele stijl in de Mexicaanse hedendaagse kunst.

Heldere droom

De kunstenaar, die de Mexicaanse politiek en corruptie verantwoordelijk houdt voor het vele geweld en onrecht in de samenleving, zal het hele huis van Marres komen schilderen in een poging, zoals hij zelf schrijft, een heldere droom van de Mexicaanse samenleving te schetsen. Daarbij stelt hij de volgende vragen: Hoe kunnen we de meest unieke hoofdstukken uit onze geschiedenis opnemen in een wereldwijd verhaal? Hoe kunnen we beseffen dat onze trauma’s en lijden gemeenschappelijk zijn, en dat misschien het oplossen en overwinnen van wereldproblematiek ook een pad is dat gezamenlijk moet worden bewandeld? Alejandro Galván wil met zijn werk aantonen dat hij en zijn medebewoners van Nezahualcóyotl niet ‘gemarginaliseerd’ zijn of ‘vergeten’, maar enkel behoren tot een groep mensen met een ongehoord verhaal. Een verhaal dat fundamentele raakvlakken kent met de verhalen van mensen uit andere landen, steden, dorpen of zelfs tijden. De reden waarom Galván schildert, is omdat hij geen enkel verhaal verloren wil laten gaan.

Integrale installatie

Om hem dit monumentale werk te laten maken, nodigt Marres de kunstenaar al in november 2024 uit om te beginnen met werken. De tentoonstelling zal in juni 2025 helemaal af zijn. Gedurende dit proces zullen er meerdere openingen worden georganiseerd voor bezoekers, waarbij zij uitgenodigd worden om te participeren in het maakproces van de integrale installatie. Bij de kroniek wordt een publicatie gemaakt waarvoor de kunstenaar jonge schrijvers aandraagt die samen met hem in Nezahualcóyotl zijn opgegroeid.

Hou deze website en onze socials in de gaten voor updates omtrent het monumentale project Alejandro Galván bij Marres. Volg @marres_maastricht

Foto: Neeltje de Vries, Courtesy No Man’s Art Gallery

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.