Onzichtbare Collectie: Handleiding audiofragment opnemen

Wil je zelf een audiofragment inspreken? Wat goed! Lees hier precies hoe je dat het beste doet.

Dit heb je nodig

  • Een geluidsopname apparaat (zoals je telefoon of laptop)
  • Eventueel een koptelefoon
  • Eventueel een audiobewerkingsprogramma op je laptop, telefoon of tablet (zoals Garageband)

Waar ga je opnemen?

Om een goed verstaanbare audio opname te maken, zorg je dat je in een ruimte zit die niet te groot is, het liefst een houten vloer heeft en waar veel spullen instaan. Zo beperkt je de weerkaatsing van je stem, waardoor een echo kan ontstaan. Ook beperk je achtergrondgeluiden door bijvoorbeeld de ramen dicht te doen. Je kunt het beste een aantal test opnames maken voordat je begint met inspreken.

Hoe weet je of de kwaliteit goed is?

Een goed geluidsfragment heeft geen ruis, is vrij van echo’s en heeft geen achtergrond geluid. Let ook goed op de afstand van de microfoon tot je mond. Als je te dicht bij bent, hoor je “pop”-geluidjes, en hoor je de letter “s” heel hard.

Hoe neem je je fragment op?

Leg of zet het apparaat voor je, op een oppervlak dat niet hol is. Een tafel is al goed. Volg de applicatie of het programma van jouw keuze om de opname te starten en te stoppen. Zorg dat je niet te veel hoeft te bewegen. Dat zorgt voor minder ruis en ongewenste geluiden. Wanneer je de testopnames hebt gemaakt en je tevreden bent over de opnamekwaliteit, kun je beginnen met opnemen.

Hoe vertel je?

Je geluidsopname kan kort of lang zijn, maar zorg dat je binnen de 10 minuten blijft. Niet iedereen heeft hetzelfde referentiekader als jij, dus probeer het door jou gekozen kunstwerk zo duidelijk mogelijk te beschrijven, wees niet bang je zintuigen te betrekken. Je kunt eerst wat aantekeningen of een script uitschrijven, al vinden sommigen het prettiger om zonder te vertellen.

Hoe edit je je fragment?

Probeer je fragment zo duidelijk mogelijk op te nemen, zodat je zo min mogelijk moet editen. Luister eerst naar de hele opname en beslis dan welke stukjes veranderd of geknipt moeten worden. Als je stilvalt, of veel “uhm’s” hoort, knip je de desbetreffende stukjes uit je opname. Bij een te harde “s” kun je het volume naar beneden aanpassen. Als je “pop” geluiden hoort, kun je het beste een nieuwe opname maken. Deze zijn erg lastig te bewerken. Plak alle delen die je besluit te houden aan elkaar, zodat het een mooi en goedlopend fragment wordt.

Waar kun je je fragment naartoe sturen?

Stuur je fragment naar educatie@marres.org onder vermelding van de titel en plaats (als je dat weet) van het kunstwerk en een korte bio van jezelf.