30 aug 2017 — 26 nov 2017

The Materiality of the Invisible

Studio Ossidiana, Petrified Carpets, 2016 (Foto: Werner Mantz Lab)

In de tentoonstelling The Materiality of the Invisible werd hedendaagse kunst als een vorm van archeologie beschouwd.

Curatoren: Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf

Veel kunstenaars doen onderzoek naar onderliggende lagen van onze sociale, maatschappelijke en politieke werkelijkheid. Zij leggen het verborgene bloot en dringen door in andere tijden. Zo maken zij net als archeologen het onzichtbare zichtbaar.

De tentoonstelling vond plaats op drie locaties: Marres, Bureau Europa en Van Eyck. Van Eyck is partner van het meerjarige EU-project NEARCH – New scenarios for a community-involved archaeology. Voor dit project selecteerde de Van Eyck zes internationale kunstenaars die elk met twee archeologische partners samenwerkten. The Materiality of the Invisible toont het resultaat daarvan en het werk van 24 andere kunstenaars.

De opening van de tentoonstelling viel samen met het jaarlijkse congres van de European Association for Archaeologists, dat in 2017 in Maastricht plaatsvond.

Deelnemende kunstenaars

Lida Abdul, Semâ Bekirovic, Rossella Biscotti, Marinus Boezem, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Joey Bryniarska & Martin Westwood, Leyla Cárdenas, Ruben Castro, Imran Channa, Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Daniel Knorr, Jeroen Kooijmans, Irene Kopelman, Giuseppe Licari, Chaim van Luit, Mark Manders, Alice Miceli, RAAAF, Raewyn Martyn, Stéphanie Saadé, Fernando Sánchez Castillo, Oscar Santillan, Daniel Silver, Studio Ossidiana, Marjan Teeuwen, Leonid Tsvetkov, Maarten Vanden Eynde, Roy Villevoye & Jan Dietvorst, Matthew C. Wilson

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Bekijk meer
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab

Publieksprogramma

Bij The Materiality of the Invisible werd een uitgebreid publieksprogramma gepresenteerd, bestaande uit lezingen, presentaties, filmvertoningen en rondleidingen op de drie locaties.

Zo organiseerde en hostte Marres The Archaeologist, the Artist and the Curator;  een wandelende conversatie in de tentoonstelling The Materiality of the Invisible gewijd aan de  overeenkomsten tussen kunst en archeologie. Deelnemers aan de dialoog waren Miguel John Versluys (Professor Klassieke en Mediterrane Archeologie, Universiteit Leiden), Matthew Wilson (kunstenaar, NEARCH), Martin Westwood (kunstenaar, NEARCH), Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf (curatoren van de tentoonstelling).

De Britse archeoloog Michael Shanks, gespecialiseerd in klassieke archeologie en archeologische theorie en verbonden aan Stanford University, ging tijdens een Talk in gesprek met de deelnemende kunstenaars.

Lezingen werden gegeven door onder anderen Eyal Weizman – architect, professor en directeur van het of Centre for Research Architecture at Goldsmiths en Femke Snelting  – kunstenaar/ontwerper, ontwikkelt projecten op het snijvlak van design, feminisme en open software.

Tijdens Het Parcours op zondag 10 september opende Marres, net als de twee andere locaties, zijn deuren. Publiek kon die dag gratis de tentoonstelling bezoeken. Motto van deze editie: Een Grenzeloos Parcours.

Foto: Werner Mantz Lab
Foto: Werner Mantz Lab

Educatieprogramma

Jongeren van het United World College en IBBO (Ik Ben Bewust Onderwijs) werkten zes weken lang samen met deelnemend kunstenaar Giuseppe Licari. Als onderdeel van het project ging Dion Nataraja, leerling aan het United World College, in gesprek met de kunstenaar. Hij nam deel aan de tentoonstelling met zijn werk The Promised Land, een fotoserie van een dampend landschap vol grillige rotsformaties in vreemde tinten. Het landschap op de foto’s heeft iets buitenaards, maar ze zijn gewoon genomen in Luxemburg, in een voormalig mijnbouwgebied. Het interview kun je hier bekijken.
“Hoe voelen stenen aan en welke verschillende soorten zijn er?”, naar aanleiding van deze vragen maakten zij verschillende tekeningen. Deze werden vervolgens in het print lab van de Van Eyck Academie op lino gedrukt.

Pers over The Materiality of the Invisible

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

De Europese Commissie en het Mondriaan Fonds.