18 jan 2014 — 23 mrt 2014

Winter Anti Depression Show

Een op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Sommigen komen niet uit bed en presteren slecht op het werk.

Curatoren: Chris Kabel en Valentijn Byvanck

Anderen verwaarlozen familie en vrienden. Velen gaan op zoek naar zonnige oorden, subtropische eilanden of de zonnebank. Over de oorzaak van een winterdepressie verschillen de meningen. Zeker is dat ons metabolisme een beetje verandert als het buiten koud is en de dagen korter worden. We komen in een langzamer ritme en onze zintuigen missen stimuli. Een staat die in de verte herinnert aan winterslaap. Wetenschap en industrie zien het gebrek aan zonlicht als boosdoener en zetten zwaar in op lichttherapie. Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale ruimtes voor deze therapie. Met behulp van ingenieuze lampen en weksystemen zorgt Philips ervoor dat mensen ook thuis hun winterblues kunnen verzachten.

De nadruk op licht doet ons haast vergeten dat ook onze andere zintuigen in de winter tekortkomen. We missen de geur van bloemen en planten, het gevoel van blote voeten in het zand, het geluid van krekels in de zomer. In de Winter Anti Depression Show onderzocht Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om de zintuigen een tijdelijke oppepper te geven. Ze creƫerden een Art Resort, waarin bezoekers werden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Deelnemende kunstenaars

Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad.

Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Gert Jan van Rooij
Chris Kabel: Touch (Foto: Gert Jan van Rooij)
Ludmila Rodrigues: Move (Foto: Gert Jan van Rooij)
Katja Gruijters: Taste (Foto: Gert Jan van Rooij)
Bekijk meer
Alessandro Gualtieri: Smell (Foto: Gert Jan van Rooij)
Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)
FourceLabs: Hear (Foto: Gert Jan van Rooij)
Chris Kabel: See (Foto: Gert Jan van Rooij)
Lisa Pacini & Christine Istad: Sun (Foto: Gert Jan van Rooij)

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Marres op woensdagavonden een programma rondom een maaltijd. Tijdens deze avonden werden speed tours door de tentoonstelling gehouden, gevolgd door een lezing, film, concert, theater of dansperformance.

Kaffe Matthews: Feel (Foto: Gert Jan van Rooij)

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Met dank aan

Stichting DOEN