Museumbezoek om het lichaam te trainen

De ontregelende tentoonstelling bij Marres als tegengeluid voor de gevestigde TEFAF – nu te zien in Maastricht

We zeggen het allemaal trouw: kunst heeft tot doel om ons te ontroeren, te confronteren, te verrassen en schoonheid te brengen. Toch lopen veel bezoekers als slaapwandelaars door de tentoonstellingszalen van het museum. Het script is voorspelbaar: schuifelend langs de muren wordt de kunst bekeken en de werken zijn niet zelden al vergeten nog voor het museum is verlaten. De tentoonstelling Táctica Sintáctica in Marres Maastricht pakt het anders aan. De kunstwerken staan en hangen verspreid over de ruimtes, sommige zijn gedeeltelijk verborgen, andere kunnen alleen worden bekeken als bezoekers bereid zijn te hurken, te klimmen of te knielen. Zo wil Marres bezoekers wakker schudden en een alternatief bieden voor de TEFAF kunstbeurs.

TEFAF Maastricht

De toonaangevende TEFAF kunstbeurs vindt tussen 11 en 19 maart plaats in Maastricht. Op deze beurs bieden internationale kunsthandelaren kunstwerken uit alle tijdperken en genres te koop aan. Een bezoek aan TEFAF is een comfortabel dagje uit. Op zacht tapijt worden bezoekers verwelkomd deel te nemen aan een museaal parcours: prestigieuze kunstwerken zijn perfect op ooghoogte uitgelicht, losgezongen van enige context en zo opgesteld dat men ze gemakkelijk kan bekijken. De rol van de bezoekers is die van statig beschouwer, het kunstwerk staat op een al dan niet denkbeeldige sokkel en de interactie is op zijn gunstigst afstandelijk te noemen. Het lichaam van de bezoekers, zo is de museale afspraak, is er alleen om hen van het ene kunstwerk naar het andere te vervoeren.

Wakker schudden

Om een tegengeluid te laten horen ontwikkelden de kunstenaar Diego Bianchi en dichter en curator Mariano Mayer voor Marres de tentoonstelling Táctica Sintáctica. In deze tentoonstelling krijgt het lichaam een prominente rol toebedeeld. Tactica toont werken van prominente kunstenaars zoals David Hockney, Julia Spínola, Bruce Talamon, Dan Flavin, Dora García, Jimmie Durham, Günther Förg en Joachim Koester in een ontregelende omgeving. Werken zijn zelden recht gehangen, sommige zijn deels verborgen achter wanden, niets is op ooghoogte en voor sommige werken moet je klimmen en klauteren om ze te kunnen zien. Bianchi en Mayer vragen ons: “Hoe verandert dat jouw ervaring als bezoeker? En wat wil jouw lichaam eigenlijk ervaren?”

Lichaam activeren

Waarom zijn die vragen zo belangrijk voor de kunstbeleving? Musea hebben een grote zintuiglijke capaciteit, die in de gangbare manier van presenteren nauwelijks wordt benut. We weten dat het lichaam, naast het kunstwerk zelf en zijn omgeving, in grote mate onze beleving van een kunstwerk kleurt. Het is dan ook niet zo gek om dat lichaam te activeren om te kijken of dit bijdraagt aan de gevoelens van verrassing, verwondering en vernieuwing die we allemaal van de kunst verwachten.

Zin om wakker geschud te worden? Ervaar het zelf! Van 9 maart tot 28 mei in de tentoonstelling Táctica Sintáctica bij Marres in Maastricht.

Over Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

Art • Garden • Kitchen

Kom binnen en laat je verwonderen door eigentijdse kunst, onze levendige stadstuin en het Marres Kitchen restaurant. Wees welkom en beleef wat schuilgaat achter de monumentale gevel van Marres in het historische centrum van Maastricht.

Tentoonstellingen die zich uitstrekken over het gehele huis prikkelen de zintuigen van bezoekers. Struin door onze collectie kunstboeken in de boekwinkel of verken de stad en regio met bijzondere wandelroutes die bij Marres in de museumshop verkrijgbaar zijn. Het team van Marres staat klaar om je te ontvangen en helpt je graag op weg.

Ontsnappen aan de stadse drukte doe je in onze vrij toegankelijke, weelderige stadstuin. Hier vind je ook het bruisende restaurant Marres Kitchen, waar je overdag en ’s avonds kunt genieten van heerlijke gerechten met een Mediterraanse touch in een informele sfeer. Proef de kookkunsten van de chef, geserveerd met de ontwapenende hartelijkheid en internationale allure die Marres kenmerkt.