10 mrt 2018 — 03 jun 2018

Dreaming Awake

Het regenwoud. Een klamme, warme, broeierige omgeving waar de druk een bijna hypnotische werking heeft op ons lijf.

Curatoren: Luiza Mello en Valentijn Byvanck

Het regenwoud. Een klamme, warme, broeierige omgeving waar de druk een bijna hypnotische werking heeft op ons lijf. Er valt niet aan te ontsnappen, het gevoel dat je plots in een droomstaat bent. Dreaming Awake probeerde dat gevoel over te brengen op bezoekers, dromen terwijl je wakker bent, door in lagen het regenwoud na te bootsen. Op de begane grond werden visies en werken van kunstenaar Luiz Zerbini uitgewerkt tot levensechte werken waar bezoekers zich doorheen bewogen. Een van de bovenruimtes werd gebruikt om het werk van Dominique Gonzalez-Foerster ten oren te leggen. Zij onderzocht hoe de combinatie van licht, geluid en ruimte onze stemming en waarneming kan beïnvloeden. Door middel van geluid werd in deze ruimte een regenwoud gesimuleerd. In de andere bovenruimtes toonde Daniel Steegmann Mangrané een film waarbij de toeschouwer in een eindeloze spiraal wordt rondgedraaid en creëerde hij een zwart-witte virtual reality van een regenwoud waar bezoekers zich in konden banen door middel van een virtual reality bril.

Het immersieve project werd ontwikkeld door de Braziliaanse curator Luiza Mello en directeur van Marres Valentijn Byvanck in samenwerking met de kunstenaars Dominique Gonzalez-Foerster, Daniel Steegmann Mangrané en Luiz Zerbini.

Dreaming Awake

Kunstenaars

Luiz Zerbini (São Paulo, 1959) hanteert een rijk en stralend palet voor een veelheid aan uiteenlopende onderwerpen zoals landschappen, stadsgezichten en huishoudelijke taferelen, maar ook meer obscure en zelfs abstracte werken. Enkele jaren terug begon Zerbini zijn bronnen te tonen, los van schilderijen. Hij had een reeks retrospectieve tentoonstellingen in Galpão Fortes Vilaça, São Paulo, Brazilië (2015); Casa Daros, Rio de Janeiro (2014); Instituto Inhotim, Minas Gerais (2013) en het Museu de Arte Moderna in Rio de Janeiro (2012). Hij nam deel aan de Biënnales van São Paulo (2010; 1987), Mercosul (2001), Havanna (2000) en Cuenca (1996). In 2017 toonde Stephen Friedman Gallery zijn werk in Londen.

Met site-specifieke installaties en omgevingen die bezoekers onderdompelen in licht en geluid onderzoekt Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965) hoe ruimtes het geheugen stimuleren en onze stemming en waarneming beïnvloeden. Dominique Gonzalez-Foerster had solotentoonstellingen in onder meer het Centre Pompidou, Parijs (2015-2016), Museum of Art, Architecture and Technology in Lissabon, Museo Reina Sofía in Madrid (2014) en Turbine Hall, Tate Modern, Londen (2008). Ze nam ook deel aan Skulptur Projekte Münster (2007) en Documenta XI, Kassel (2002).

Al jarenlang bestudeert Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977) de Braziliaanse jungle, met werken die gericht zijn op het sterke contrast tussen de menselijke waarneming en de intense werkelijkheid die de jungle biedt. Recent had de kunstenaar solotentoonstellingen in Múrias Centeno, Lissabon (2015), Esther Schipper, Berlijn (2015), Proyectos Monclova, Mexico-Stad (2014) en Mendes Wood, São Paulo (2013). Ook nam hij deel aan meerdere biënnales, waaronder die van Cuenca (2014), de Biënnale van Mercosul in Porto Alegre (2013) en de Biënnale van São Paulo (2012).

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Bekijk meer
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Gert Jan van Rooij
Dreaming Awake
Foto: Rob van Hoorn

Publicatie

Naast de tentoonstelling verscheen er een publicatie met dezelfde titel. Geredigeerd door Luiza Mello, Joāo Doria en Valentijn Byvanck en ontworpen door Joāo Doria. Het boek beschrijft het gevoel van het regenwoud en het effect wat de klamme, plakkerige atmosfeer op de mens kan hebben. In het boek zijn bestaande teksten over het onderwerp verwerkt, evenals werken over de jungle van onder andere kunstenaar Luiz Zerbini. De publicatie was onderdeel van de tentoonstelling.

De publicatie werd verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken 2018.

“De hypnotiserende kracht van het regenwoud wordt in droomachtige, monochrome beelden opgeroepen – veel donker en groen, waartegen de kunstwerken uit de Marres-tentoonstelling soms kleurrijk afsteken.” – Jury Best Verzorgde Boeken 2018

Verkrijgbaar bij de receptie of in onze online shop.

Dreaming Awake

Educatie

Bij deze tentoonstelling ontwikkelde Marres een educatieprogramma gericht op natuur- en cultuurbeleving voor en met jongeren uit asielzoekerscentra, middelbare- en internationale scholen. Hiervoor werd samengewerkt met Stichting De Vrolijkheid. Tijdens de ontmoetingen zochten de jongeren naar een antwoord op de vraag “hoe ziet mijn droomwereld er uit?”. Zij werden hierbij geholpen door kunstenaars, dansers en musici. Het eindproduct werd als lesmateriaal aan verschillende scholen in Limburg aangeboden.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

Dreaming Awake wordt mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van het BankGiroLoterij Fonds, het VSBfonds en het Mondriaan Fonds.