21 sep 2024 — 03 nov 2024

Currents 11

Currents 10: Luca Tichelman, This is us
Foto: Rob van Hoorn

In het najaar van 2024 presenteren Marres Maastricht en Jester in Genk samen de tentoonstelling Currents 11. Een jong curatorenteam stelt de tentoonstelling, die werk toont van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland, samen.

Met Currents treedt Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo bij te dragen aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling. Diezelfde doelstelling streeft Jester, instelling voor hedendaagse kunst in Genk, ook na. 

De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan. Na tien edities is Currents een bewezen platform voor startende kunstenaars en curatoren. De afgelopen jaren hebben 150 kunstenaars van verschillende academies werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan workshops. Door hun deelname gaven 25 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.

Currents 10: Luna Mahoux, 2 strong for 2 long
Foto: Gert Jan van Rooij

De curatoren voor Currents 11  zijn bekend!

Marres (Maastricht, NL) en Jester (Genk, BE) hebben Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara gekozen als curatorenteam voor de groepstentoonstelling Currents 11. De tentoonstelling zal werk tonen van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Zuid-Nederland, België en Noordrijn-Westfalen.

De curatoren voor deze editie Currents hebben elkaar ontmoet op de Jan van Eyck Academie. Ze zijn afkomstig uit Berlijn, London, Beirut, en Warschau, en hebben uiteenlopende werkvelden. Lucas Odahara, Harriet Middleton Baker en Nadim Choufi zijn beeldend kunstenaars. In hun werk leggen ze een gedeelde belangstelling aan de dag voor het onderzoeken van historische machtsstructuren en alternatieve toekomsten. De schrijver en curator Michał Grzegorzek richt zich op queer theory in de beeldende- en performancekunsten. 

Het team werd geselecteerd via een open call.

v.l.n.r. Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara.
Foto: Ugo Woatzi

Opening Currents 11

Met veel plezier nodigen Jester en Marres je uit voor de feestelijke opening van de elfde editie van Currents.


Datum

Zaterdag 21 september 2024

Locatie & tijd

Marres
Capucijnenstraat 98, Maastricht
17:00u

Opening Currents 10, foto: Rob van Hoorn

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met communicatie@marres.org.