‘Waarom doen we alsof we een staat hebben?’
José Ignacio Cabrujas, 1987
De Venezolaanse toneelschrijver Cabrujas vergeleek ooit de natie met een hotel, een tijdelijke plek die geen eigendom is van de bewoners en daarom niet opgeknapt hoeft te worden. De staat speelt de rol van beheerder van dit hotel, maar faalt erin om zijn gasten een basisniveau van comfort te bieden.
In de lente van 2024 zal de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya het huis van Marres ombouwen tot een hotel waar de geesten van de mislukte staat Peru hun intrek hebben genomen. De gevel toont enorme schilderijen met moderne messianistische beelden. Binnen vinden bezoekers allerlei scènes, waaronder een betegeld badhuis dat zich voordoet als restaurant, een meerarmige bierfontein en een grote bovenkamer met drijvende vissen. Het interieur is een allegorie van de Peruaanse staat. Het weerspiegelt een schijnwereld waarin de waarheid minder belangrijk is dan wat uit pure noodzaak wordt opgeroepen.
De kunstenaar maakt de tentoonstelling in samenwerking met Claudia Martínez Garay.
BIO
De multimediale werken van Arturo Kameya (Peru, 1984) brengen een reeks visuele cultuurtalen samen en verbinden uiteenlopende verhalen, populaire mythen en historische gebeurtenissen. Zijn werk vermengt geschiedenis, mythologie en populaire cultuur om de dagelijkse strijd en tegenstrijdigheden van zijn geboorteland weer te geven.


Arturo Kameya – 3D-renderingen voor Marres