Op vrijdag 20 september geven alle deelnemers van Currents 11 een artist talk bij de Jan van Eyck Academie. Iedereen kan deze bijwonen van 17:00 tot 19:30u.
Currents 11: The Turn of Many Suns presenteert het werk van dertien jonge kunstenaars die de afgelopen jaren in zuidelijk Nederland, België en Noordrijn-Westfalen hebben gewoond en gestudeerd. Het is de elfde editie van deze groepstentoonstelling en de eerste die Jester en Marres samen organiseren. De werken choreograferen een verschuiving voorbij de schoolmuren, naar een collectieve, zij het onbekende, toekomst.
Waar leren we een taal als haar woorden, beelden en vormen niet alleen onze overlevingsverhalen dragen, maar ons ook bewegen tot overleven? Deze taal is niet altijd terug te vinden in de retoriek van onderwijssystemen, maar eerder in een rolmodel of een andere student, in familieleden – zowel biologische als gekozen. In onze favoriete band, in de schaduw van het nachtleven, in de armen van een geliefde of in een schilderij. Ze komt voort uit personen en ruimtes waar zelfexpressie niet ophoudt bij gebaren, maar een manier van leven wordt. Onze talen brengen ons vooruit.
In deze editie van Currents – The Turn of Many Suns brengen de kunstenaars culturele, maatschappelijke en politieke relaties met zich mee die een regio en regionaal onderwijs definiëren, onderzoeken, uitbreiden en soms uitwissen. Het beeld van meerdere zonnen plaatst hun werken in een collectief verhaal met tientallen hoofdrolspelers. Het duidt het moment aan waarop het leren de instelling ontgroeit en een manier wordt om de wereld vorm te geven.
Kunstenaars
Nura Afnan-Samandari, Awa Gaye, Cynthia Carballo, Jiyoon Chung, Stefan Kruse, Dorothy In Hell, Kadia Doumbouya, Newt Contrino, Lize Crauwels, Dakota Magdalena Mokhammad, Kiko Reitsma, Javkhlan Ariunbold en Shoaib Zaheer.
Grafisch ontwerp: Liv Lismonde
Curatoren
H M Baker, Nadim Choufi, Michał Grzegorzek en Lucas Odahara.
Currents is een terugkerende groepstentoonstelling waarin werk van recent afgestudeerde kunstenaars wordt samengebracht door een team van opkomende curatoren. De tentoonstelling is ingebed in een breder begeleidingstraject voor de participanten, waarin trainingen, netwerken en professionalisering centraal staan.
Marres (Maastricht, NL) en Jester (Genk, BE) hebben Harriet Middleton Baker, Michał Grzegorzek, Nadim Choufi en Lucas Odahara gekozen als curatorenteam voor de groepstentoonstelling Currents 11: The Turn of Many Suns. De tentoonstelling zal werk tonen van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Zuid-Nederland, België en Noordrijn-Westfalen.
De curatoren voor deze editie Currents hebben elkaar ontmoet op de Jan van Eyck Academie. Ze zijn afkomstig uit Berlijn, London, Beirut, en Warschau, en hebben uiteenlopende werkvelden. Lucas Odahara, Harriet Middleton Baker en Nadim Choufi zijn beeldend kunstenaars. In hun werk leggen ze een gedeelde belangstelling aan de dag voor het onderzoeken van historische machtsstructuren en alternatieve toekomsten. De schrijver en curator Michał Grzegorzek richt zich op queer theory in de beeldende- en performancekunsten.
Het team werd geselecteerd via een open call.
Residenties bij Jester
Vier van de geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk verder te ontwikkelen tijdens een residentie bij Jester in Genk.
Met veel plezier nodigen Jester en Marres je uit voor de feestelijke opening van de elfde editie van Currents.
Datum
Zaterdag 21 september 2024
Tijd
17:00u
Locatie
Marres Capucijnenstraat 98, Maastricht
Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het is niet nodig om van tevoren te reserveren of om een ticket te kopen.
Artist Presentations
Op vrijdag 20 september geven alle deelnemers van Currents 11 een artist talk bij de Jan van Eyck Academie. Iedereen kan deze bijwonen van 17:00 tot 19:30u.
Marres ontvangt structurele steun van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Jester ontvangt structurele steun van de Vlaamse overheid en de gemeente Genk.
Open Call Curatorenteam Currents 11 1 – 14 febr 2024
deze Open Call is inmiddels gesloten
In het najaar van 2024 presenteren Marres Maastricht en Jester in Genk samen de tentoonstelling Currents11. Hiervoor zijn wij op zoek naar een team van curatoren (minimaal 2 personen). Meld je als team aan!
Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Duitsland en Zuid-Nederland. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan.
Met Currents treedt Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo bij te dragen aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling. Diezelfde doelstelling streeft Jester, instelling voor hedendaagse kunst in Genk, ook na.
Na tien edities is Currents een bewezen platform voor startende kunstenaars en curatoren. De afgelopen jaren hebben 150 kunstenaars van verschillende academies werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan workshops. Door hun deelname gaven 25 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.
Vereisten We zoeken een curatorenteam dat:
het leuk vindt om met jonge kunstenaars te werken,
goed is in productiewerk,
oog heeft voor logistiek en planning,
goed kan schrijven,
in juni en juli 2024 tijd heeft om alle afstudeershows in de Euregio te bezoeken.
Er wordt een honorarium en een vergoeding voor reiskosten voorzien. Om kosten te beperken krijgen kandidaten die verblijven in Nederland of België de voorkeur.
Interesse? Stuur je CV en motivatiebrief als team naar currents@marres.org. Onderwerp: curatoren Currents 11 Deadline: 14 februari 2024 De gesprekken vinden plaats tussen 19 en 23 februari 2024.
Voor Wild Horses & Trojan Dreams selecteerden curatoren Laura Herman en Pieter Vermeulen kunstenaars die een nieuw perspectief bieden op hedendaagse vormen van auteurschap, subjectiviteit, kennis en artistiek onderzoek.
Curatoren: Laura Herman en Pieter Vermeulen
De deelnemende kunstenaars verkennen de grenzen van artistieke vrijheid en de waarde van kunst vandaag de dag.
Fabian Altenried, Nima Bahremand, Lou Benesch, John Bijnens, Christophe Clarijs, Rens Cools, Lisa Decavel, Sven Dehens, Kipras Dubauskas, Sibe Duijsters, Daan Gielis, Laetitia Jeurissen, Ekaterina Kaplunova, Jóhanna Kristbjörg Sigurðardóttir, Saori Kuno, Astrid Mingels, Juan Pablo Plazas, Sanne Vaassen, Jelena Vanoverbeek, Charles-Henry Sommelette.
Deelnemende academies
Academie voor Beeldende Kunst Maastricht, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent, KASKA Antwerpen, Kunstakademie Düsseldorf, MAD-Faculty Hasselt, PXL Universiteit Hasselt, Sint-Joost Den Bosch, Sint-Lucas Antwerpen, Sint-Lukas Brussel, Sint-Lucas Gent, The Académie Royale des Beaux-Arts Liège.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Artist Pecha Kucha
De Artist Pecha Kucha vond plaats op 18 december 2013 bij Lumière Cinema Maastricht. Het evenement was voor publiek toegankelijk en duurde van 10:30 – 17:00. Na afloop van de presentaties wordt u van harte uitgenodigd voor een borrel in het atelier van de Maastrichtse kunstenaars en designers Valentin Löllmann en Fabian von Spreckelsen en schrijver Guus van Engelshoven.
Voor de pers
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
Marres Currents 2: Rumour Has It was de titel van de tweede editie voor de jaarlijkse groepstentoonstelling die van start ging in de winter van 2014.
Curatoren: Hélène Webers en Mels Evers
Hier voor nodigde Marres jonge curatoren uit om recent afgestudeerde kunstenaars van kunstacademies in Zuid- Nederland, België en Duitsland te selecteren en een tentoonstelling te maken. Zo treedt Marres op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, en draagt hiermee bij aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling.
Rumour Has It toonde een greep uit de huidige kunstpraktijk met werk van bevlogen, jonge makers uit de regio van Marres. Het was een bijzondere selectie werken van negentien beginnende kunstenaars die na hun tijd op de academie met dit werk naar buiten traden. Het waren statements met elk een eigen uitvoering en thematiek die de toeschouwer uitdaagden om het resultaat niet als een sluitend eindproduct te zien, maar juist als een gelaagde uitingsvorm. Ten opzichte van de gangbare tendensen in de hedendaagse kunst verrasten en overtuigden de geselecteerde kunstenaars met hun werk. Met hun deelname brachten ze niet enkel hun eigen werk aan het licht, maar vertegenwoordigden tegelijkertijd een eigentijdse stroming.
Rumour Has It draaide om zoeken en vinden, zowel voor de kunstenaar als voor de bezoeker. Te midden van een omgeving vol verhalen, vormen, kleuren en performances, vinden beiden elkaar in het midden.
R’m Aharoni, Laura van Biervliet, Oliver Blumek, Polien Boons, Jerome Daly, Lydia Debeer, Thorben Eggers, Carolin Eidner, Timo van Grinsven, Hanne Haesevoets, Tom Hallet, Evelien Mattheij, Tessa van der Meeren, Mike Moonen, Griet Moors, Vincent Vreeke, Moritz Wegwerth, Simon Weins en Arnold Wittenberg.
Deelnemende academies
Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent, Kunstakademie Düsseldorf, MAD-Faculty Hasselt & Genk, AKV|St.Joost Den Bosch & Breda, Sint-Lucas Antwerpen, Sint-Lukas Brussel, Sint-Lucas Gent.
Curatoren
Hélène Webers (1987) studeerde Museologie aan de Reinwardt Academie en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zij betrokken bij kunstenaarsinitiatief de SERVICEGARAGE in Amsterdam. Ook werkt zij als onafhankelijk curator. In het verleden heeft zij gewerkt als assistent-curator bij kunstinstelling SMART Project Space in Amsterdam.
Mels Evers (1987) is opgeleid als museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in performance kunst. Hij deed onderzoek voor het performance-programma van het Stedelijk Museum en werkte als gastcurator voor diverse galeries. Momenteel is hij als programmamedewerker verbonden aan de Vrijdagavonden van het Van Gogh Museum.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Portretten kunstenaars
Currents #2 | De curatoren
Currents #2 | Griet Moors Laura van Biervliet Timo van Grinsven
Currents #2 | Jerome Daly
Currents #2 | Polien Boons Simon Weins Caroline Eidner
Currents #2 | R’m Aharoni
Currents #2 | Thorben Eggers Tom Hallet Oliver Blumek Lydia Debeer
Currents #2 | Vincent Vreeke Evelien Mattheij Hanne Haesevoets Mike Moonen
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
Marres presenteert deze winter de derde editie van de jaarlijkse tentoonstelling Marres Currents.
Curatoren: Agata Jaworska, Ina Hollmann, Eva Jäger en Guillemette Legrand
Marres nodigt jonge curatoren uit om recent afgestudeerde kunstenaars van kunstacademies in Zuid- Nederland, België en Duitsland te selecteren en een tentoonstelling te maken. Zo treedt Marres op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, en draagt hiermee bij aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling.
Agata Jaworska is dit jaar uitgenodigd als gastcurator voor de tentoonstelling.
Jaworska doceert aan het Sandberg Instituut, de Design Academy Eindhoven en aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Ze heeft als curator meerdere tentoonstellingen gemaakt. Ze viel met name op met de tentoonstelling In No Particular Order met werk van jonge designers op de Nederlandse Design Week 2014. Voor Marres Currents #3, vormt Jaworska een team van curatoren met Ina Hollmann, Eva Jäger en Guillemette Legrand, (oud-)studenten van de Design Academy Eindhoven. Jaworska werkte al eerder samen met Hollmann aan de tentoonstelling Sense Nonsense in het Van Abbemuseum en aan Domestic Affairs in coproductie van onder andere Bureau Europa bij PASSAGEN, een grote design manifestatie in Keulen afgelopen januari.
“We zijn geïnteresseerd in hoe jonge kunstenaars zich willen positioneren in de samenleving en in hun ideeën over wat een kunstpraktijk kan zijn”, zegt Jaworska. “Marres Currents biedt de gelegenheid na te denken over opkomende ontwikkelingen in de regio en in bredere discussies met kunstenaars, docenten, verzamelaars, curatoren en het publiek aan te boren.”
Marres Currents #3 vindt op een andere locatie plaats. Adres: De Griend 2 Maastricht. We dopen deze locatie om tot Marres aan de Maas. De tentoonstelling Marres Currents #3 is geopend van 17.12.2015 tot 5.2.2016.
Deelnemende kunstenaars
Carlos Alfonso, Darcey Bennett, Maud van den Beuken, Jan van den Bosch, Asieh Dehghani, Stef van den Dungen, Mirte van Duppen, Ivo van den Elzen, Bauke Evers, Alessandra Ghiringhelli, Mikaël Groc, Fanny Hagmeier, Anja Kempa, Eva L’Hoest, Denis Maksimov, Claudia Mann, Thomas Min, Roel Neuraij, Renan Schulze & Eline Kersten, Charlotte Smet, Skye Sun, Giuditta Vendrame en Gladys Zeevaarders.
Deelnemende academies
AKV|St.Joost Den Bosch & Breda, Fine Arts Royal Academy Luik, Kunstakademie Düsseldorf, La Cambre Brussel, Maastricht Academy of Fine Arts and Design Maastricht, Media, Arts & Design Faculty Hasselt, Royal Academy of Fine Arts, Antwerpen & Gent, Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent, Sint-Lukas Brussels, St Lucas School of Arts Antwerpen.
Gast Academies
Design Academy Eindhoven, Royal College of Art Londen, Sandberg Instituut Amsterdam, The Bartlett School of Architecture Londen.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Portretten kunstenaars
Currents #3 De Curatoren
Currents #3 Video 1
Currents #3 Video 2
Currents #3 Video 3
Currents #3 Video 4
Currents #3 Video 5
Sightseeing in De Brakke Grond Amsterdam
Een deel van de tentoonstelling Marres Currents #3: Sightseeing reisde door naar Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, waar het te zien was van 19.02.2016 – 01.04.2016.
Publieksprogramma
Bij de tentoonstelling Marres Currents #3: Sightseeing organiseerden Marres en De Brakke Grond twee debatten.
Marres Dialogues vond plaats op 3 februari 2016 in Marres. Het onderwerp was ‘De paradox van de objectieve representatie’. Philippine Hoegen (kunstenaar, hoogleraar aan AKV|St Joost) modereerde de dialoog tussen Paula van den Bosch (curator hedendaagse kunst Bonnefantenmuseum), Chris Keulemans (schrijver en journalist) en Agata Jaworska en Guillemette Legrand (curatoren Marres Currents #3: Sightseeing).
Op 3 augustus 2016 organiseerde De Brakke Grond een debat over: The Fiction of Discovery: Curating academies. Met Agata Jaworska en Guillemette Legrand (Curatoren Marres Currents #3: Sightseeing), Annelies de Vet (ontwerper, initiatiefnemer en curator gevestigd in Brussel), Karen Verschooren (curator hedendaagse kunst en design gevestigd in België), Jeroen Boomgaard (kunsthistoricus en kunstcriticus gevestigd in Amsterdam).
Educatieprogramma
Marres ontwikkelde een speciaal educatie-programma bij de tentoonstelling. Dit programma kan gratis worden gedownload en gebruikt.
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
We zien, we horen, we lezen, we wisselen uit, en we raken verdwaald
Curatoren: Isabel van Bos en Evelyn Simons
Marres Currents #5: I spy, I spy a little lie toonde werk van net afgestudeerde kunstenaars uit de Euregio. I spy, I spy a little lie verwijst naar het spelletje ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Het spelletje test de vaardigheid van kinderen om hun perceptie te vergelijken met die van anderen. De verwijzing wordt hier betrokken op het digitale tijdperk dat wordt gekenmerkt door een onafgebroken stroom aan informatie die onze denkbeelden vormgeeft en collectieve kennis genereert. Via online gemeenschappen lijken we deze stroom te kunnen sturen en bevatten. Maar er bestaat ook een groeiende frustratie over de toegang tot informatie en de evaluatie van kennis. Kunnen we onszelf effectief beschermen tegen verborgen politieke propaganda, fake news, echo-chambers en filter bubbles?
De curatoren lieten zich bij de ontwikkeling van de tentoonstelling inspireren door ideeën gerelateerd aan de Knowledge Commons. Hierin wordt een maatschappij nagestreefd waarin informatie collectief gedeeld en georganiseerd wordt om zo weerstand te bieden tegen de privatisering van kennis. De vraag hierbij is hoe collectieve kennis kan leiden tot een collectief bewustzijn.
Het idee van engagement door spel werd in de tentoonstelling geactiveerd middels een scenografische interventie van het Italiaanse collectief Parasite 2.0, in het grafisch ontwerp van Roxanne Maillet (ERG Brussel), en verder bemiddeld in een educatief programma door Aurélie d’Incau.
Henry Andersen (KASK Gent), Felix Breidenbach (Kunstakademie Dssseldorf), Alejandro Cerón (Dutch Art Institute Arnhem), Nicholas Hoffman (Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule Frankfurt am Main), Aurélie d’Incau (MAFAD Maastricht), Jesuus, (AKV | St. Joost Den Bosch), Tim Löhde (Kunstakademie Düsseldorf), José Montealegre (Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule Frankfurt am Main), Ektor Ntourakos (AKV | St. Joost Den Bosch), Johanna Odersky (Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule Frankfurt am Main), OJAI (Gary Farrelly (Sint-Lukas Brussel) & Chris Dreier), Nadia Perlov (Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule Frankfurt am Main), Maria Gil Ulldemolins (PXL MAD School of Arts Hasselt), en Remko Van der Auwera (Sint-Lukas Brussel).
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Portretten kunstenaars
Currents #5 Je$uus
Currents #5 Maria Gil Ulldemolins
Currents #5 Aurélie d’Incau
Currents #5 Office for Joint Administrative Intelligence
Currents #5 Alejandro Cerón
Currents #5 Felix Breidenbach
Currents #5 Henry Andersen
Currents #5 Ektor Ntourakos
Performances tijdens opening
Tijdens de opening van de tentoonstelling en op speciale performance-avonden, werden de performances die onderdeel waren van de tentoonstelling opgevoerd: Colonial Cocktails door Alejandro Cerón, Office of Joint Administrative Intelligence (Gary Farrelly en Chris Dreier) en Word of Daucus, World of Doubt door Nicholas Hoffman.
Voor de pers
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
In Good Intentions werden persoonlijke verhalen en politieke statements met betrekking tot identiteit, jeugd en culturele tradities samengebracht.
Curatoren: Marian Cousijn, Bertan Selim en Anne Ruygt
Van twerkende tot vloggende kinderen, van de Franse revolutie tot oorlogsvoering via drones en van het maken van kastanjes op zuur tot het verkopen van je ziel voor een ijsje.
Een groot aantal geselecteerde kunstenaars verhuisden vanuit verschillende delen van de wereld naar de Euregio. Hun werk reflecteerde op maatschappelijke thema’s en op hun plaats in de huidige sociaalpolitieke status quo. De kunstenaars behandelden thema’s die reiken van geluk tot vervreemding; van omstreden geschiedenissen tot de perversiteit van het internet. Hun werken stelden vragen over moraliteit en belichtten het spanningsveld tussen culturele toe-eigening, conformisme en individualisme.
Good Intentions combineerde fotografie, video, installatiekunst, performance, gedrukt werk en sculptuur. Met de persoonlijke perspectieven en ervaringen van de kunstenaars als focuspunt illustreerde deze tentoonstelling de moeilijkheid om in de hedendaagse wereld tot een helder besef van het zelf te komen. De tentoonstelling toonde werk van 17 opkomende kunstenaars die recent afstudeerden aan Belgische, Nederlandse en Duitse academies en is onderdeel van de langlopende serie Currents, die door Marres en Z33 samen wordt georganiseerd.
De werken van Pavel Balta en Nasrin Tork bestonden gedeeltelijk uit performances. Gedurende de tentoonstelling waren zij een aantal keer in Marres aanwezig om de performances op te voeren. Zo was het mogelijk om je ziel te verkopen aan aan Balta in ruil voor een ijsje, gemaakt van keramiek.
Marian Cousijn, Bertan Selim en Anne Ruygt werden door Marres en Z33 gekozen als curatorenteam.
Marian Cousijn (1987) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, gevolgd door de master Museumconservator. Na haar afstuderen was ze onder meer gallery manager bij Upstream Gallery, projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam en kunstredacteur voor De Correspondent.
Bertan Selim (1980) is actief als manager, editor en consultant in de kunsten. Hij is gespecialiseerd in internationaal subsidiebeleid, fotografie en de beeldende kunsten. Bertan werkt momenteel als hoofd Grants and Collaborations bij het Prins Claus Fonds in Amsterdam.
Anne Ruygt (1988) is kunsthistoricus en curator. Tussen 2010 en 2016 maakte ze deel uit van het conservatorenteam van het Stedelijk Museum Amsterdam. Eind 2016 verscheen haar eerste boek Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015 (nai010), i.s.m. Frits Gierstberg. Anne schrijft voor tijdschriften als Metropolis M en EXTRA.
Deelnemende kunstenaars
Elena Aya Bundurakis, Pavel Balta, Jonas Brinker, Liesel Burisch, Sjoerd Houben, Nimrod Karmi, Susanne Khalil Yusef, Yorgos Maraziotis, Kim Nuijen, Eric Patel, Pati Petrykowska, Constance Proux, Anna Rubbens, Alexey Shlyk, Bert Snaterse, Nasrin Tork en Joris Verleg.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Portretten kunstenaars
Currents #6 Elena Aya Bundurakis
Currents #6 Pavel Balta
Currents #6 Jonas Brinker
Currents #6 Sjoerd Houben
Currents #6 Nimrod Karmi
Currents #6 Susanne Khalil Yusef
Currents #6 Yorgos Maraziotis
Currents #6 Kim Nuijen
Currents #6 Eric Patel
Currents #6 Pati Petrykowska
Currents #6 Constance Proux
Currents #6 Anna Rubbens
Currents #6 Alexey Shlyk
Currents #6 Bert Snaterse
Currents #6 Nasrin Tork
Currents #6 Joris Verleg
Currents #6 Marian Cousijn, Bertan Selim, Anne Ruygt
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
Grensverleggers – regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland, het Mondriaan Fonds – het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en FLACC, die vier deelnemende kunstenaars een residentie aanbood.
Vergelijkbaar met cinema, waarbij ‘running time’ de speelduur van een film aanduidt, bood Marres Currents #4: Running Time cruciale tijd aan een generatie kunstenaars die geïnteresseerd zijn in verhalen, mythes, feit en fictie.
Curatoren: Barbara Cueto en Bas Hendrikx
Ze delen een interesse in het ontrafelen van verhalen (al dan niet waargebeurd), en hun werk refereert aan narrativiteit en de tijdsstructuur van cinema. De tentoonstelling speelt met de cyclische aard van kennisvergaring en totstandkoming, en fungeert als een kader waarin deze verhalen een vervolg vinden.
Running Time verwijst naar het moment vlak voordat een idee een vaste vorm krijgt – het ogenblik waarop het creatieve proces begint. In de huidige tijd van information overload is creatieve tijd schaars. Het is echter precies dit vrije tijdsbestek waarin een gedachte een waardevol idee wordt, waarin een intuïtie of een terugkerende impressie onze aandacht vraagt. Het brein heeft deze Running Time nodig om vrij te associëren en latente ideeën aan de oppervlakte te laten komen.
De groepstentoonstelling toont werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, het Duitse Ruhrgebied en het zuiden van Nederland.
Barbara Cueto (ES) is curator van de Vessel room Project in Berlin, curatorial fellow bij Bétonsalon in Parijs en gastcurator bij Mönchengladbach Open House. Bas Hendrikx (NL) is associate curator bij P//////AKT, Amsterdam en werkt aan The Queer Series voor Framer Framed (NL) en Skulptur Bredelar (DE). Voorheen werkte hij voor Galeria Plan B in Berlijn en Hotel Maria Kapel in Hoorn (NL). Cueto en Hendrikx werkten eerder als duo bij het eindproject Your Time Is Not My Time van de Appel, Amsterdam en het Impakt Festival 2016 in Utrecht.
Deelnemende kunstenaars
Caroline Bosc (La Cambre, Brussel),Tim Bruggeman (KASK Gent), Ralph Collier (Sint Lucas Antwerpen), Nathalie De Corte (Académie des Beaux-Arts Liège), Ties van Dijk (MAFAD Maastricht), Kiki Goossen (MAD-faculty Hasselt), Miriam Gossing & Lina Sieckmann (KHM, Keulen), Tessa Groenewoud (KASK Gent), Romee van Oers (AKV St. Joost Breda), Camille Picquot (KASK Gent), Allan Rand (Kunstakademie Düsseldorf), Miriam Sentler (MAFAD Maastricht), Puck Vonk (Sint Lucas Antwerpen), Reinier Vrancken (AKV St. Joost Den Bosch), Thomas Wachholz (Kunstakademie Düsseldorf).
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Portretten kunstenaars
Currents #4 Kiki Goossen
Currents #4 Miriam Sentler
Currents #4 Nathalie De Corte
Currents #4 Puck Vonk
Currents #4 Ralph Collier
Currents #4 Reinier Vrancken
Currents #4 Romee van Oers
Currents #4 Tessa Groenewoud
Currents #4 Thomas Wachholz
Currents #4 Ties van Dijk
Currents #4 Tim Bruggeman
Publieksprogramma
Tijdens de opening, speciale avonden en de finissage van de tentoonstelling vonden er een aantal performances plaats, van deelnemende kunstenaars Thomas Wachholz, Puck Vonk, Nathalie de Corte en Caroline Bosc. Ook werd de film Oceans Hill Drive van Miriam Gossing & Lina Sieckmann vertoond. Van de performance The Neologism of the Female Voice van Puck Vonk werd een opname gemaakt. La Loba, een performance-installatie van Caroline Bosc werd eenmalig opgevoerd in Marres.
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
De Franse criticus en filosoof Jacques Derrida beschrijft het archief in zijn ‘Mal d’Archives‘ (1995) als een entiteit die opslorpt, beschermt, verhult maar ook onthult wat ons verbindt.
Curatoren: Melanie Deboutte & Louis-Philippe Van Eeckhoutte
Afwisselend hunkeren we naar of vrezen we de overvloed aan informatie die ons dagelijks bereikt. In het oog van die visuele en tekstuele storm lijkt het fysieke, mentale of digitale archief een rustpunt te vormen. Zo ook voor de kunstenaars die hun verzameling van beelden, symbolen en verhalen testen in het licht van die massacultuur. Dit gemeenschappelijk onderzoek brengt hun werk samen. Of zoals het Engelstalige spreekwoord luidt: Birds of a feather flock together, oftewel, soort zoekt soort.
Birds of a Feather presenteert de werken van zeven recent afgestudeerde kunstenaars: Myrthe Baptist (BE), Justine Court (FR), Jonathan De Maeyer (BE), Jonas Dehnen (DE), Leroy Meyer (BE) en Naama Roth (IL). Elk van hen probeert vat te krijgen op een realiteit die bevreemdt en verwart. Het resultaat is een confrontatie van zeven harmonisch verweven verhalen in een cross-over van schilderkunst, installaties, sculpturen, keramiek, fotografie, film en grafische vormgeving.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Bekijk meer
Voor de pers
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
De achtste editie van Currents bracht onder de titel And Me, Streams of You 14 recent afgestudeerde kunstenaars uit België, Zuidwest-Duitsland en Zuidoost-Nederland samen in een netwerk van verhalen, ervaringen en posities.
Variërend in vorm, van installatie tot textiel en van video tot performance, belichaamden de geselecteerde kunstwerken de diverse stromen tussen subjectiviteit en context.
Sommige kunstenaars werden geleid door geleefde ervaringen, anderen onderzochten historische verschijningsvormen van culturele betekenis of mythologie in een hedendaagse context en weer anderen verbeeldden hun zeer persoonlijke kijk op taalsystemen.
Door de coronapandemie werd voor het eerst sinds de start van Currents in 2013 voor het selecteren van kunstenaars gebruik gemaakt van een (gerichte) open call. Omdat veel eindexamententoonstellingen werden af- of uitgesteld, kregen op deze manier afstuderende kunstenaars alsnog de mogelijkheid hun werk aan de curatoren te presenteren. Ook het talentontwikkelingstraject zag er anders uit dan andere jaren. Zo vond de trainingsdag, waarbij in voorgaande jaren alle kunstenaars bij Marres aanwezig zijn en elkaar hun werk tonen en kunnen netwerken, online plaats.
De tentoonstelling is onderdeel van de langlopende serie Currents, die door Marres en Z33 samen wordt georganiseerd.
Manon Clement (LUCA, Gent), Günbike Erdemir (KASK, Gent), Puck Kroon (St Joost, Breda), María Morales Arango (LUCA, Brussel), Anthony Ngoya (La Cambre, Brussel), Hilde Onis (KASK, Gent), Marios Pavlou (Kunsthochschule für Medien, Keulen), Hannah Sakai & Maria Smit (Werkplaats Typografie, Arnhem), Wilf Speller & Nilz Källgren (Dutch Art Institute, Arnhem), Daniel Vorthuys (ArtEZ, Arnhem), Eugen Wist (Städelschule, Frankfurt), Karen Zimmermann (Kunsthochschule für Medien, Keulen).
Curatoren
Helena Julian (België) is curator en schrijver. Ze studeerde kunstgeschiedenis en kritische theorie aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft voor kunstenaars, instellingen en magazines en geeft les aan het Sandberg Instituut. Ze was assistent curator voor If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en maakte solotentoonstellingen bij bologna.cc.
Tim Hollander (Nederland) is kunstenaar, curator, scenograaf en ontwerper. Hollander studeerde Fine Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en was in 2016-2017 onderdeel van het residency-programma van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk uit zich in onder andere installaties, sculpturen, teksten en zelf uitgegeven boeken.
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
Tien recent afgestudeerde kunstenaars richten zich op hun eigen stamboom.
Curatoren: Fenne Saedt (NL) en Lieneke Hulshof (NL).
In Mother(Land) toonden de kunstenaars dat je identiteit gevormd wordt door je persoonlijke geschiedenis en de plekken waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld. Kijken we naar onze ouders, en hun (voor)ouders, naar de grond waar ze liepen, de steden waar ze leefden, het werk dat ze deden of de strijd die ze voerden, dan komen we verhalen tegen die nog ergens in ons huizen. Die verhalen worden nu geleefd; kruipen door je huid, voeden je smaak en bepalen je blik. Ze vormen als het ware een stamboom, een idee dat doorwerkte in alle werken van deze groepstentoonstelling. Soms letterlijk, soms in de vorm van religies die hun jeugd kenmerkten, het land van herkomst dat niet meer bestaat of oude vriendschappen die zijn gaan voelen als een familie. Met sculpturen of kostuums, met fotografie of keramiek.
Op 18 december 2022 opende de jubileumeditie van de jaarlijkse groepstentoonstelling Currents. Een jong curatorentrio stelde de tentoonstelling, die werk toont van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland, samen.
Wanneer het onmogelijk lijkt om een omgeving te creëren die onze basisbehoeften en sociale gemeenschappen kan voeden, zijn we geneigd het tegenovergestelde te doen: voortdurend sleutelen aan de lagen waarmee we onze identiteiten opbouwen. De soms hyperreële verwachtingen van onze samenleving kunnen ons overweldigen en elke ervaring veranderen in een geënsceneerde werkelijkheid. Ergens tussen fictie en werkelijkheid, individu en gemeenschap, publiek en privé, draaien de kunstenaars van deze tentoonstelling de rollen om en schrijven zij het script voor hun eigen narratief. Vanuit hun verschillende gezichtspunten laten zij ons zien hoe zij de wereld ervaren.
We leren vaak dat er altijd maar een juist antwoord is voor elke situatie, maar voor alles is er altijd meer dan één antwoord. Verschillende routes stellen verschillende uitkomsten van hetzelfde verhaal voor. Je wordt uitgenodigd om te dwalen, of om de volgende stap te kiezen door een van de voorgestelde verhaallijnen te volgen. Ontdek een nieuwe generatie kunstenaars door je eigen pad te kiezen om je in dit uitgezette veld in Marres te navigeren.
Het geselecteerde team bestaat dit jaar uit drie curatoren, werkzaam in Brussel: Déborah Claire, Erell Hemmer en Zeynep Kubat. Claire en Hemmer, oprichters van Dis Mon Nom, zijn beiden fotograaf en curator. Daarnaast is Hemmer ook grafisch ontwerper. Dis Mon Nom is een nomadisch curatorial platform, residentieplek en publiek forum voor weinig gehoorde stemmen in fotografie, activisme en kunst. Zij worden in hun rol als curatoren van Currents #10 bijgestaan door Zeynep Kubat. Zij is kunsthistorica, werkt als onafhankelijk curator, schrijver en redacteur voor een reeks kunsttijdschriften.
De selectie van recent afgestudeerde kunstenaars bestaat uit Anna De Sutter, Johann Husser, Haevan Lee, Michal Luft, Luna Mahoux, Camille Poitevin, Loïs Soleil, Brahim Tall, Luca Tichelman, Tara-Eva Kuijpers Wentink en Loran van de Wier.
Overzicht tentoonstelling
Bekijk meer
Platform
Marres initieerde dit Euregionale talentonwikkelingsproject in 2013, dat deelnemers naast een podium ook een breder begeleidingstraject met training, netwerk en professionalisering biedt.
In 2018 sloot Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur, in Hasselt (BE) zich als co-producent aan bij dit platform voor professionalisering. Jester is partner. Marres en Z33 wisselen elkaar sindsdien jaarlijks af als organiserende partij. De afgelopen jaren hebben 140 kunstenaars van twaalf academies deelgenomen en profiteerde een nog veel groter aantal jonge kunstenaars van workshops, fondsendagen en activiteiten. Ook 25 jonge curatoren gaven met het samenstellen van Currents hun carrière een stevige boost.
Voor de pers
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.