In Good Intentions werden persoonlijke verhalen en politieke statements met betrekking tot identiteit, jeugd en culturele tradities samengebracht.
Curatoren: Marian Cousijn, Bertan Selim en Anne Ruygt
Van twerkende tot vloggende kinderen, van de Franse revolutie tot oorlogsvoering via drones en van het maken van kastanjes op zuur tot het verkopen van je ziel voor een ijsje.
Een groot aantal geselecteerde kunstenaars verhuisden vanuit verschillende delen van de wereld naar de Euregio. Hun werk reflecteerde op maatschappelijke thema’s en op hun plaats in de huidige sociaalpolitieke status quo. De kunstenaars behandelden thema’s die reiken van geluk tot vervreemding; van omstreden geschiedenissen tot de perversiteit van het internet. Hun werken stelden vragen over moraliteit en belichtten het spanningsveld tussen culturele toe-eigening, conformisme en individualisme.
Good Intentions combineerde fotografie, video, installatiekunst, performance, gedrukt werk en sculptuur. Met de persoonlijke perspectieven en ervaringen van de kunstenaars als focuspunt illustreerde deze tentoonstelling de moeilijkheid om in de hedendaagse wereld tot een helder besef van het zelf te komen. De tentoonstelling toonde werk van 17 opkomende kunstenaars die recent afstudeerden aan Belgische, Nederlandse en Duitse academies en is onderdeel van de langlopende serie Currents, die door Marres en Z33 samen wordt georganiseerd.
De werken van Pavel Balta en Nasrin Tork bestonden gedeeltelijk uit performances. Gedurende de tentoonstelling waren zij een aantal keer in Marres aanwezig om de performances op te voeren. Zo was het mogelijk om je ziel te verkopen aan aan Balta in ruil voor een ijsje, gemaakt van keramiek.
Curatoren
Marian Cousijn, Bertan Selim en Anne Ruygt werden door Marres en Z33 gekozen als curatorenteam.
Marian Cousijn (1987) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, gevolgd door de master Museumconservator. Na haar afstuderen was ze onder meer gallery manager bij Upstream Gallery, projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam en kunstredacteur voor De Correspondent.
Bertan Selim (1980) is actief als manager, editor en consultant in de kunsten. Hij is gespecialiseerd in internationaal subsidiebeleid, fotografie en de beeldende kunsten. Bertan werkt momenteel als hoofd Grants and Collaborations bij het Prins Claus Fonds in Amsterdam.
Anne Ruygt (1988) is kunsthistoricus en curator. Tussen 2010 en 2016 maakte ze deel uit van het conservatorenteam van het Stedelijk Museum Amsterdam. Eind 2016 verscheen haar eerste boek Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015 (nai010), i.s.m. Frits Gierstberg. Anne schrijft voor tijdschriften als Metropolis M en EXTRA.
Deelnemende kunstenaars
Elena Aya Bundurakis, Pavel Balta, Jonas Brinker, Liesel Burisch, Sjoerd Houben, Nimrod Karmi, Susanne Khalil Yusef, Yorgos Maraziotis, Kim Nuijen, Eric Patel, Pati Petrykowska, Constance Proux, Anna Rubbens, Alexey Shlyk, Bert Snaterse, Nasrin Tork en Joris Verleg.
Overzicht tentoonstelling
Portretten kunstenaars
Pers over Currents #6
Voor de pers
Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen voor deelnemende curatoren en kunstenaars kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.
Partners / met dank aan
Grensverleggers – regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland, het Mondriaan Fonds – het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en FLACC, die vier deelnemende kunstenaars een residentie aanbood.