ROOMS

De derde editie van ROOMS staat gepland op 27 en 28 januari 2024, we hopen je dan weer te zien! Hou onze website en social media in de gaten. We zijn bezig met de voorbereidingen en het wordt geweldig!

ROOMS presenteert wervelende dansstukken, raadselachtig theater, experimentele jazz en dromerige films. In de kamers van Marres nemen jonge makers en gevestigde talenten je mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

ROOMS Performance Festival
Alesya Dobysh and Marina Alesya Dobysh (ROOMS 2023)
Foto: Sanne Peper

Open call: 3 dansers

De derde editie van het performancefestival ROOMS vindt op 27 en 28 januari 2024 plaats in Marres, Maastricht. ROOMS brengt een choreografie van de Mexicaanse kunstenaar Mauricio Limon en performer Justine Olguin Massun.

Voor deze voorstelling zijn we op zoek naar drie dansers: V/M/X zijn allemaal welkom om zich aan te melden. De dansers moeten vier dagen beschikbaar zijn: twee voor repetities op 25 en 26 januari 2024 en twee voor voorstellingen op 27 en 28 januari 2024. De voorstelling is gemaakt voor een serie zeer bijzondere en fragiele jurken van zijde en leer, ontworpen door Mauricio Limon in samenwerking met Adriana Gonzalez Hulshof. 

Het is noodzakelijk dat mensen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de voorstelling de maat van de jurken aanhouden: Taille 64, heupen 86, buste 79, schouders 47 cm (voorkant).

Geïnteresseerd? Stuur een video van 30 seconden plus beelden naar: mauriciolimon@gmail.com

Marres volgt de richtlijnen voor honorering in de CAO Toneel en Dans.

mauriciolimon.com

Marres streeft naar meer diversiteit in publiek, programmering en personeel. We moedigen mensen aan om te solliciteren die bijdragen aan deze diversiteit.

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

ROOMS Performance Festival

In het weekend van 4 en 5 september lanceerde Marres het performance festival ROOMS. ROOMS presenteert nieuw werk van jonge makers en gevestigde talenten. In de huiselijke kamers van Marres wisselen uitdagend theater, dromerige films, intieme dansstukken en bijzondere beeldende kunst elkaar af. Achter de kamerdeuren nemen een tiental makers je twee dagen lang mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

Foto: Ies Kaczmarek

Afbeeldingen

Bekijk meer
Boris de Klerk, Kiem (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Megan de Kruijf, Treat thy neighbour as thyself (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Myra Schouten, Ik ben gestolen (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Marthe Koning, GOT 2 4 GET (Foto: Sanne Peper)
Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Toon Teeken, The Day After (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Keren Levi, There she is (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Marika Meoli & Joost Vrouenraets, In presence of an embracement (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Jaap Scheeren & Rik van den Bos, Flipping The Bird (Foto: Sanne Peper)

Programma

Za: 12.00 & 15.00 / Zo: 15.00 (balzaal)

Kiem is een gedachtestroom die zichzelf met horten en stoten probeert in te halen. Een mislukte denkoefening over schaal, context, taal en de mens.

Za: 13.30 / Zo: 13.30 & 16.30 (balzaal)

In GOT 2 4 GET poogt Koning zichzelf en de wereld niet langer op te delen in één ik en miljoenen anderen. Ze geeft zich over. In een rituele bezwering met het publiek aan haar zijde, tart ze de zwaartekracht en zingt ze gedachten weg met één doel: op te mogen lossen in een groter geheel.

Za: 12.45 & 15.45 / Zo: 14.15 (schouwkamer)

Treat thy neighbour as thyself is als een gedachtestroom die het ongemak van je mening uiten onderzoekt. Een vrouw zit op een stoel, die om onbekende reden op een platform staat. Ze heeft iets te zeggen en ze zal moeten uitzoeken hoe dit te doen. Misschien richt ze zich specifiek tot iemand. Het ene moment lijkt het podium haar woorden te benadrukken, op andere momenten spreekt het haar juist tegen.

Za: 16.15 / Zo: 12.00 (balzaal)

In deze persoonlijke solo, waarin verhalen en dans elkaar afwisselen, staat afscheid nemen centraal. Op het randje van roddelpraat schetst Levi een geschakeerd beeld van afstand en intimiteit binnen haar familie. Ze nodigt je uit na te denken over je eigen familiegeschiedenis en het afscheid nemen van vorige generaties. De voorstelling daagt je uit open te staan ​​voor begrippen als vergankelijkheid, herinnering en verleden.

Zo: 13.30 & 15.00 (tuinkamer)

Twee lichamen in een ononderbroken omhelzing: huid op huid, botten verstrengeld en spieren volhardend gekruist. Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is onze benadering van fysiek contact drastisch veranderd. Omhelzen is een zeldzame handeling geworden die alleen nog in de privésfeer plaatsvindt. In presence of an embracement benadrukt het belang van de eenvoudige, maar vitale omhelzing.

Za: op het kwartier tussen 12.30 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: op het kwartier tussen 12.45 – 13.30 & 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (filmkamer)

Het fotografische verhaal Flipping The Bird neemt je mee naar de duinen; het startpunt van een zoektocht naar contact maken met flora en fauna. De film eindigt in een explosie, een pleidooi om los te komen van je vaste grond en een nieuwe richting te kiezen. Flipping The Bird is een prachtig en compact kunstwerk, waarin taal en beeld elkaar voortdurend versterke

Za: 14.15 / Zo: 12.45 & 15.45 (schouwkamer)

In Ik ben gestolen doet Schouten een poging iets te delen over het onderwerp waar ze het bij voorbaat niet over wil hebben: de onvoorwaardelijke liefde van kind voor ouder. Deze monoloog is een brief aan haar vader. Ze eist van hem, verlangt van hem, heeft hem lief en blikt op hem terug. In een sobere setting staan de tekst en haar aanwezigheid op de vloer, die ze als instrument gebruikt, centraal

Za: 13.30 & 16.30 / Zo: 12.00 (tuinkamer)

Ten of Swords is een langzame verkenning van het overgangsmoment van leven naar dood. Een ruimte, spaarzaam versierd met geluid, gereedschap en wezens, nodigt je uit tot het verkennen van een laatste adem

Za: doorlopend 12.00 – 17.00 / Zo: doorlopend 12.00 – 17.00 (voorkamer)

Van zijn zoon uit Lomé in Togo ontving Teeken (1944) een foto waarop zijn zoons vrouw, schoonmoeder, twee kinderen en schoonfamilie staan afgebeeld. De compositie van de foto inspireerde hem tot het motief voor een schilderij: het warrige ritme van hun hoofden en ledematen rond de rommelige salontafel binnen de gesloten vorm van het zware bankstel.

Za: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.15 / Zo: 12.00 & 13.30 & 15.00 & 16.30

In deze 24 gouaches onderzoekt Teeken (1944) de chaos en orde van zijn keukentafel. Dagelijks ziet hij deze ronde tafel, dikwijls volgeladen met spullen. De beeldrijm van cirkelvormige objecten als kopjes, borden en glazen tegenover andere, haast vormloze, spullen zoals een doorzichtige plastic zak: de complexiteit, wanorde en tegelijk een zekere rangschikking fascineren hem.

Za: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.15 / Zo: doorlopend 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00 & 15.30 – 16.30 (ruimte 7a)

Wilsons film is een omgekeerde droom waarin wij verdwijnen. Ze heeft te lang om haar eigen as gedraaid en de aarde, minder en minder vast, opent zich. Wat gebeurt er aan de uiteinden van de cirkel? Wilsons werk creëert een open ruimte voor verbeelding en magie. Als kijker laat je het bekende los, om verrast te worden door de onbegrensde mogelijkheden binnen en buiten deze wereld.

Za + Zo: doorlopend 13.00 – 16.00 (tuin)

In de stadstuin van Marres luister je naar verhalen over kunstwerken van over de hele wereld met De Onzichtbare Collectie. Vervolgens kun je, samen met je gezin of vrienden, aan de slag met het verbeelden van deze prachtige verhalen.

ROOMS Performance Festival
ROOMS Performance Festival

ROOMS 02 Performance Festival

In het weekend van 10 en 11 juni 2023 vond de tweede editie van het performance festival ROOMS plaats.

ROOMS presenteert wervelende dansstukken, raadselachtig theater, experimentele jazz en dromerige films. In de kamers van Marres nemen jonge makers en gevestigde talenten je mee op een expeditie naar onontgonnen werelden.

Blokkenschema Foto’s

Programma

Collectief Imprography, geleid door de in Amsterdam gevestigde choreografe en performer Miri Lee (Zuid-Korea, 1975), is een onafhankelijk kunstenaarsplatform dat zich richt op geavanceerde niveaus van impromptu vormen van performance. Sinds 2018 organiseert Lee de Co-Session Series, waarbij een nauwe samenwerking tussen professionele dansers en muzikanten met verschillende artistieke achtergronden wordt gestimuleerd.

Judith Engelen (België, 1995) maakt fysieke en associatieve performances waarin ze snelle technologie combineert met trage literatuur. Daarnaast heeft haar werk steeds een sterke band met psychoanalyse en biologie. Abel Enklaar (Nederland, 1995) is een interdisciplinaire kunstenaar die het snijvlak van technologie, identiteit en omgeving verkent door middel van performances en installaties. Hun werk onderzoekt de impact van technologie op ons begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Enklaar heeft hun werk gepresenteerd op festivals en locaties over de hele wereld.

Nina Marte Wilson (1998, Nederland) studeerde in 2022 af als performer en beeldend kunstenaar aan de toneelacademie in Maastricht. Tijdens haar studie begon Wilson het podium te vervangen door andere landschappen en zichzelf door objecten en elementen. Vanuit een theatrale achtergrond beweegt ze zich naar andere media, waaronder film, fotografie, animatie, installatie en voedsel. Op een speelse en inventieve manier creëert Wilson een ritueel waarin de toeschouwer stilte en ruimte wordt geboden om in het moment op te gaan. Alles wat getoond wordt, komt voort uit situaties of landschappen waarin ze zichzelf plaatst. Intuïtief werkend met zachte handen, aardt, verzandt, verzamelt en luistert ze, overweldigend en oprecht, op de meest subtiele manier.

Met een signatuur van diepgewortelde groove in combinatie met goed getemperde uitbarstingen heeft drummer Sun-Mi Hong (Zuid-Korea, 1990) zich stevig gepositioneerd in de Nederlandse jazzscene. Door het moment meditatief te benaderen, weet Hong iets geheel origineels op de bühne te brengen. Bekend om zijn aparte trompettoon, out-of-the-box creativiteit en diversiteit aan projecten is Alistair Payne (Schotland, 1995) een prominente naam binnen de nieuwe golf van de Nederlandse jazz.

Het werk van Arno Schuitemaker (Nederland, 1976) ontstaat uit existentiële vragen en is een voortdurende zoektocht naar het mysterie van ons lichaam en onszelf. Het is hyperfysiek en meeslepend, en wordt geprezen om de diepgang die ontstaat in de ontmoeting tussen het intieme en het universele. In zijn voorstellingen krijgt de zintuiglijke ervaring prioriteit boven het verhaal. Schuitemaker presenteerde zijn werk op gerenommeerde podia en festivals voor hedendaagse podiumkunsten in meer dan 25 landen.

Alesya Dobysh (Rusland, 1989) en Marina Pravkina (Rusland, 1986) ontmoetten elkaar 15 jaar geleden toen ze deel uitmaakten van de urban dance scene in Moskou. In die periode maakten ze zich de clubstijlen gericht op voetenwerk eigen, zoals House en UK Jazz Fusion, bestudeerden ze zelf de grondbeginselen van de hedendaagse dans en namen ze actief deel aan ‘dance battles’. Bij het ontwikkelen van hun choreografisch materiaal laten zij zich inspireren door de abstractie en deconstructie van voetenwerkpatronen. Ze verkennen hun onderlinge afhankelijkheid door regels te construeren en spelletjes te spelen, waarbij ze nieuwe manieren vinden om elkaars lichamelijkheid en beperkingen aan te vullen.

Foto’s

Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Foto: Nas Hosen
ROOMS Performance Festival
Alesya Dobysh & Marina Pravkina (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Sun-Mi Hong & Alistair Payne (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Nina Marte Wilson
(Foto: Sanne Peper)
Bekijk meer
ROOMS Performance Festival
Miri Lee, Collectief Imprography
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Foto: Sanne Peper
ROOMS Performance Festival
Judith Engelen & Abel Enklaar
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Arno Schuitemaker
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Alesya Dobysh & Marina Pravkina
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Judith Engelen & Abel Enklaar
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Nina Marte Wilson
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Arno Schuitemaker
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Sun-Mi Hong & Alistair Payne (Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Miri Lee, Collectief Impography
(Foto: Sanne Peper)
ROOMS Performance Festival
Alesya Dobysh & Marina Pravkina
Foto: Sanne Peper

ROOMS 03

De derde editie van ROOMS staat gepland op 27 en 28 januari 2024, we hopen je dan weer te zien! Hou onze website en social media in de gaten.

ROOMS Performance Festival
Foto: Sanne Peper

Pers over ROOMS 02

Luister naar L1 Cultuurcafé

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Persmap