Wat kunnen we leren van de informatie die onze zintuigen ons geven? En hoe kan deze lichamelijke kennis ingezet worden binnen de hedendaagse cultuur? Marres stimuleert studenten om mee te denken in een onderzoek naar deze vorm van senses-based learning. Naast onderstaand aanbod, ontwikkelt Marres ook programma’s op maat. (Kunst)studenten kunnen bij Marres ervaring opdoen in de praktijk op het vlak van onderzoek en educatie.
Extended
Extended is de jongerenafdeling van Marres en de Jan van Eyck Academie, waar deelnemers vier maanden lang werken aan een maatschappelijk kunstproject en zo een uniek kijkje krijgen in de keuken van een kunstinstelling. In een team onderzoeken jongeren wat voor soort zintuiglijke kennis het ervaren van hedendaagse cultuur oplevert. Ze bedenken activiteiten en gaan het experiment aan om nieuwe manieren voor het waarnemen van cultuur te zoeken: kun je mensen iets laat horen, voelen, ruiken, zien of proeven om ze aan het denken te zetten?
Type activiteit
stage / werkperiode
Duur
4 maanden
Leeftijd
van 14 tot 21 jaar
Locatie
Marres en Jan van Eyck Academie
Premium-studenten UM
Premium is het honoursprogramma van de Universiteit van Maastricht voor goed presterende, gemotiveerde masterstudenten. Deze studenten gaan in interdisciplinaire teams aan de slag met een project voor een opdrachtgever uit het (lokale) werkveld onder begeleiding van een projectmentor. Marres begeleidt jaarlijks een team premium studenten die een semester lang onderzoek doen naar de kennis die het lichaam ons geeft via onze zintuigen, ten opzichte van de kennis die we uit boeken halen. Wat zeggen de zintuigen over onze hedendaagse cultuur? En hoe zou je het effect van lichamelijke kennis kunnen onderzoeken? In de afgelopen jaren hebben deze studies geresulteerd in een gids met praktische oefeningen (5enses), een zintuigentour van Maastricht, de Sounds of Home challenge in de coronalockdown en een reeks podcasts en filmclips.
Senses-based learning
Senses-Based Learning wil het belang van zintuiglijk leren voor universitaire studenten in hun beroepspraktijk bevestigen. Dit doet Senses-Based Learning door het ontwikkelen van interventies en cursussen in het huidige curriculum, faculteit breed. Marres neemt deel aan het ontwikkelen van de opdrachten die voortkomen uit de kunstenaarspraktijk, in de vorm van art based research.
Op maat gemaakte educatieprogramma’s
Marres ontwikkelt programma’s op maat voor onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties en begeleidt regelmatig stagiaires. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Ilse van Lieshout.
Wat is er nieuw?
Benieuwd wat het educatieteam van Marres doet? Bekijk alle projecten en lees het laatste nieuws in de educatie blog.