Primair onderwijs

Marres biedt diverse mogelijkheden voor educatiesamenwerking met het primair onderwijs. De focus in dit aanbod ligt op het trainen van de waarneming. Leerkrachten kunnen met hun klassen een bezoek brengen aan de tentoonstellingen, waar leerlingen in korte workshops aan de slag gaan. Daarbij zetten ze niet alleen hun ogen aan het werk, maar gebruiken ze hun hele lichaam om kunst te ontdekken. Dat doen ze bijvoorbeeld door te experimenteren met bewegen, luisteren en verbeelden. Ook brengt Marres educatieprojecten naar scholen toe, zoals een workshop waarnemen met  De Onzichtbare Collectie.

Verdiepende rondleiding

In een groepsbezoek aan Marres staan de ervaring en waarneming van kunst centraal. De tentoonstellingen dienen hiervoor als uitgangspunt. Met interactieve opdrachten worden leerlingen fysiek betrokken bij de thematiek van de tentoonstelling en uitgedaagd om een eigen reactie te vormen en te delen met klasgenoten. De leerlingen worden ondersteund door Marres en professionals uit verschillende vakgebieden die gebruik maken van verschillende methodes, zoals bijvoorbeeld de methode genaamd Visible Thinking Routines. Met vier verschillende tentoonstellingen per jaar is een bezoek aan Marres nooit hetzelfde en is er altijd iets nieuws te ontdekken.

Type activiteit

rondleiding, groepsbezoek

Duur

60 minuten

Leeftijd

4 tot 6 jaar / 6 tot 9 jaar / 9 tot 11 jaar

Locatie

Marres

Kosten

€60 per uur per groep

De Onzichtbare Collectie

In de workshop De Onzichtbare Collectie worden leerlingen begeleid in het beschouwend en associatief vertellen van hun kunstverhaal, daarbij gebruikmakend van alle zintuigen. Wat voelen ze als ze een kunstwerk zien? Of wat ruiken ze? Deze verhalen worden vervolgens opgenomen en met elkaar gedeeld. De Onzichtbare Collectie stimuleert de leerlingen stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen. Zo verkennen ze de mogelijkheden een kunstwerk te beleven via het gesproken verhaal van een ander. Vanuit het verhalenarchief dat zo ontstaat kunnen leerkrachten een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis.

Type activiteit

workshop waarnemen

Duur

3 x 60 minuten

Leeftijd

9 tot 13 jaar

Locatie

Op school

Kosten

€60 per uur per groep

Naschools aanbod

Kinderen van de naschoolse opvang kunnen met hun begeleiders de tentoonstellingen bij Marres bezoeken. Onder begeleiding van een professional gaan de kinderen op ontdekkingstocht binnen hedendaagse cultuur. Dit bezoek is naast het bekijken van de tentoonstelling altijd gekoppeld aan een korte workshop in de grote stadstuin van Marres.

Type activiteit

workshop op aanvraag

Duur

60 minuten

Leeftijd

7 tot 11 jaar

Locatie

Marres

Kosten

€60 per uur per groep

Neem contact op voor de mogelijkheden

Op maat gemaakte educatieprogramma’s

Marres ontwikkelt programma’s op maat voor onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties en begeleidt regelmatig stagiaires. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Ilse van Lieshout.

Wat is er nieuw?

Benieuwd wat het educatieteam van Marres doet? Bekijk alle projecten en lees het laatste nieuws in de educatie blog.