Voortgezet onderwijs

Marres biedt voor het voortgezet onderwijs verschillende programma’s, bij Marres in Maastricht of aangeboden op de school zelf. Scholieren leren met het educatieaanbod van Marres de eigen waarneming analyseren.

Klassen zijn van harte welkom de tentoonstellingen bij Marres te bezoeken. Onder begeleiding van het educatieteam onderzoeken ze hun eigen kunstbeleving. Vervolgens formuleren ze vragen over hun eigen rol binnen hedendaagse cultuur en slaan een brug naar andere interessegebieden. Ook brengt Marres educatieprojecten naar scholen toe, zoals een workshop waarnemen met De Onzichtbare Collectie. Daarnaast verzorgt Marres ook CKV dagen voor het voortgezet onderwijs.

Verdiepende rondleiding

In een groepsbezoek aan Marres staan de ervaring en waarneming van kunst centraal. De tentoonstellingen dienen hiervoor als uitgangspunt. Met interactieve opdrachten worden leerlingen fysiek betrokken bij de thematiek van de tentoonstelling en uitgedaagd om een eigen reactie te vormen en te delen met klasgenoten. De leerlingen worden ondersteund door Marres en professionals uit verschillende vakgebieden die gebruik maken van verschillende methodes, zoals Visible Thinking Routines, SenseSquared, Sensory Mapping en Art Based Learning. Met vier verschillende tentoonstellingen per jaar is een bezoek aan Marres nooit hetzelfde en is er altijd iets nieuws te ontdekken.

Type activiteit

Rondleiding, groepsbezoek

Duur

60 tot 90 minuten

Leeftijd

12 tot 18 jaar

Locatie

Marres

Kosten

€60 per uur per groep

De Onzichtbare Collectie

In de workshop De Onzichtbare Collectie worden leerlingen begeleid in het beschouwend en associatief vertellen van hun kunstverhaal, daarbij gebruikmakend van alle zintuigen. Wat voelen ze als ze een kunstwerk zien? Of wat ruiken ze? Deze verhalen worden vervolgens opgenomen en met elkaar gedeeld. De Onzichtbare Collectie stimuleert de leerlingen stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen. Zo verkennen ze de mogelijkheden een kunstwerk te beleven via het gesproken verhaal van een ander. Leerkrachten kunnen vanuit het verhalenarchief dat zo ontstaat een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis.

Type activiteit

Workshop waarnemen

Duur

Twee lesuren

Leeftijd

12 tot 14 jaar

Locatie

Op school

Kosten

€60 per uur per groep

CKV-programma

Marres ontwikkelt samen met scholen ckv-programma’s die aansluiten bij de disciplines van ckv. Denk daarbij aan discap-fotografie, waarbij leerlingen verkennen hoe met beeld een verhaal te vertellen, of discap-beeldend, waarbij jongeren een zelf gekozen (kunst)object of plant analyseren vanuit alle zintuigen. Daarnaast ontwikkelt Marres eindexamenprogramma’s waarin filosofie en kunstvakken worden gecombineerd. Hierbij zet Marres kunstprofessionals in die betrokken zijn bij Marres en het onderzoek naar de zintuigen. Doordat de oefeningen niet alleen uit het kunstveld komen, maar ook uit de medische wereld, de antropologie of het bedrijfsleven, biedt een dergelijke ckv-reeks een aanknopingspunt om met andere vakgebieden samen te werken.

Type activiteit

Workshop

Duur

In overleg

Leeftijd

12 tot 18 jaar

Locatie

Op school of bij Marres

Extended

Extended is de jongerenafdeling van Marres en de Jan van Eyck Academie, waar deelnemers vier maanden lang werken aan een maatschappelijk kunstproject en zo een uniek kijkje krijgen in de keuken van een kunstinstelling. In een team onderzoeken jongeren wat voor soort zintuiglijke kennis het ervaren van hedendaagse cultuur oplevert. Ze bedenken activiteiten en gaan het experiment aan om nieuwe manieren voor het waarnemen van cultuur te zoeken: kun je mensen iets laat horen, voelen, ruiken, zien of proeven om ze aan het denken te zetten?

Type activiteit

Stage / werkperiode

Duur

4 maanden

Leeftijd

14 tot 21 jaar

Locatie

Marres en Jan van Eyck Academie

Foto: Rob van Hoorn

Op maat gemaakte educatieprogramma’s

Marres ontwikkelt programma’s op maat voor onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties en begeleidt regelmatig stagiaires. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Ilse van Lieshout.

Wat is er nieuw?

Benieuwd wat het educatieteam van Marres doet? Bekijk alle projecten en lees het laatste nieuws in de educatie blog.