01 okt 2023 — 07 jan 2024

Goodbye to Love

Jinju Lee – Four Questions, 2019, poederpigment, lijm en water op ongebleekt katoen, 202,5 x 437 cm
Foto: Gert Jan van Rooij

Goodbye to Love: Conversation of all those whose lips are sealed

De tentoonstelling Goodbye to Love is gewijd aan de wijze waarop mensen verdwalen in onze wereld, op drift raken met hun herinneringen, zoeken naar ankers, omgaan met eenzaamheid en verlangen naar troost.

Met het werk van Hyesoo Park, Jinju Lee en James Webb.

Bekijk het cahier Meer over de kunstenaars

Avondopening

Op vrijdag 15 december 2023 is Marres extra lang geopend. Neem je date mee, want elk 2e toegangskaartje is gratis tussen 17:00 en 21:00u!

Bezoek samen de hartverwarmende tentoonstelling Goodbye to Love en laat een foto maken onder de mistletoe.

Of het nu om internationale, queer, geheime of platonische liefde gaat: iedereen is welkom voor een warm avondje uit.

Vrijdag 15 december 2023
Open van 12:00 tot 21:00u

Deel jouw memorabilia en verhalen over de liefde en doe mee aan deze bijzondere tentoonstelling.

Je kunt bij Marres items met bijbehorend verhaal inleveren die te zien zullen zijn in het liefdesarchief Memorabilia of Broken Heart van de Koreaanse kunstenaar Hyesoo Park.

Dat album waarbij je het niet droog houdt, de tandenborstel van je ex, of een lief briefje dat je altijd hebt bewaard. Ze worden voorzien van een label, zodat je je memorabilia later ook weer terug krijgt. Jouw bijdrage wordt anoniem getoond in de tentoonstelling.

Kom langs tijdens openingstijden van Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur
Dinsdag t/m zondag
12:00-17:00u

Je kunt ook naar de website goodbye2love.com om jouw verhalen, herinneringen of hartenwens anoniem en digitaal te delen.

goodbye2love.com

Hyesoo Park

Hyesoo Park werd in 1974 geboren in Seoul, Korea, waar ze woont en werkt. Ze bevraagt universele waarden en onbewuste gedachten die invloed hebben op de samenleving en groepen die hierin functioneren. Parks werk gaat vaak over emoties en vooral over het maskeren daarvan. De tentoonstelling toont haar werk Our Joyful Young Days (2022) waarin de kunstenaar gepensioneerde fabrieksarbeiders interviewt over hun eerste liefdes. In opdracht van Marres maakte Hyesoo Park een nieuw installatiewerk Flower in Love dat bestaat uit verhalen, memorabilia en gefilmde interviews over de liefde, geoogst in de regio Limburg.

phsoo.com
Hyesoo Park
Foto: Rob van Hoorn
Hyesoo Park – Light of Illusion, 2017, 3.000 goudkleurige origami kraanvogels
[links] Mina Ham – A Wedding Cake, 2022, olieverf op doek, 53 x 72,7 cm en Dream, 2022, olieverf op doek, 53 x 72,7 cm
Foto: Gert Jan van Rooij

Jinju Lee

Jinju Lee werd in 1980 geboren in Busan, Korea. Ze behaalde een BA en MA in oosterse schilderkunst aan de Hongik Universiteit, waar ze momen­teel professor oosterse schilder­kunst is. Ze gebruikt diepgaande observa­ties over het leven en onze realiteit om gedetailleerde beelden te creëren van geheugen­fragmenten of alle­daagse voorwerpen die een symbolische betekenis hebben. Lee hanteert technieken van de oosterse schilderkunst om gedetailleerde scènes te creëren die intens vreemd aanvoelen, maar in feite gegrond zijn in de echte wereld. Ze bevatten ingekapselde herinneringen, drijvende eilanden en introverte landschappen die worden bewoond door eenzame figuren die zowel aangrijpend als verontrustend zijn.

artistjinju.com
Jinju Lee bij haar werk Four Questions
Foto: Rob van Hoorn

James Webb

James Webb werd in 1975 geboren in Kimberley, Zuid-Afrika. Hij woont en werkt in Stockholm, Zweden. Hij staat bekend om zijn locatie­gebonden interventies en installaties. Zijn werk bestaat vaak uit geluid, ­gevonden voorwerpen en tekst, waarbij hij verwijst naar literatuur, film en mini­malistische tradities. Door objecten, technieken en vormen buiten hun oorspronkelijke context te plaatsen en ze in verschillende omgevingen te introduceren, creëert Webb nieuwe spanningsruimtes. Deze ruimtes verbinden zijn academische achter­grond in religie, theater en ­reclame, en bieden poëtische onderzoeken naar de economieën van geloof en de dynamiek van communicatie in onze hedendaagse wereld.

James Webb wordt vertegenwoor­digd door blank projects en Galerie Imane Farès.

Marres X Kasteel Wijlre
Als paralelle interventie is het werk ‘There’s No Place Called Home (Maastricht)’ van kunstenaar James Webb niet alleen te horen in de tuin van Marres, maar ook in die van Kasteel Wijlre. Het zachte gezang van een Peruaanse weidespreeuw is een eigenaardig geluid om buiten het westen van Zuid-Amerika tegen te komen.

Teksten bij ‘I do not live in this world alone, but in a thousand worlds’ theotherjameswebb.com
I do not live in this world alone, but in a thousand worlds (Openings to ecstasy), 2023
Foto: Gert Jan van Rooij

James Webb bij zijn werk I do not live in this world alone, but in a thousand worlds (Openings to ecstasy)
Foto: Rob van Hoorn

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn

Podcast ‘Sensing Art, Training the Body’

In de aanloop naar een nieuwe tentoonstelling bij Marres, interviewt directeur Valentijn Byvanck deelnemende kunstenaars, performers en curatoren.

In deze aflevering zit hij aan tafel met kunstenaar James Webb, een kunstenaar die bekend staat om zijn site-specific interventies en installaties. In zijn werk maakt hij vaak gebruik van geluid, gevonden voorwerpen en tekst, waarbij hij verwijzingen oproept naar literatuur, film en minimalistische tradities. Webb transformeert objecten, technieken en vormen door ze in een nieuwe omgeving te plaatsen, waardoor unieke spanningen ontstaan. Deze spanningen voegen Webb’s diverse academische invloeden samen, waaronder religie, theater en reclame, om tot nadenken stemmende vragen over geloofssystemen en communicatie in de wereld van vandaag te verkennen.

Podcast ‘De Onzichtbare Collectie’

De 19-jarige Jada Posthuma studeert aan het Vistacollege in Heerlen, en volgt de opleiding tot muzikant. Tijdens haar stage bij Marres nam zij een verhaal op dat het werk ‘Between’ van de Koreaanse kunstenaar Jinju Lee beschrijft. Dit werk was te zien in Marres tijdens ‘Goodbye to Love’ in het najaar van 2023: eententoonstelling gewijd aan de wijze waarop mensen verdwalen in onze wereld, op drift raken met hun herinneringen, zoeken naar ankers, omgaan met eenzaamheid en verlangen naar troost.

Dit fragment is opgenomen in het Engels.

De Onzichtbare Collectie richt zich op verhalen van mensen over hun favoriete kunstwerk. Het is een online kunstcollectie die je niet kan zien, maar wel kunt horen. Marres oogst verhalen waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun kunstervaring delen.

Meer weten over De Onzichtbare Collectie?

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.
Daarnaast dankt Marres De Nederlandse Ambassade in Seoul en de Koreaanse Ambassade in Den Haag.