04 jul 2023 — 03 sep 2023

Plantiarchy

Foto: Gert Jan van Rooij

In de tentoonstelling Plantiarchy werd het huis van Marres omgetoverd tot een wereld waarin planten het voor het zeggen hebben. 

De wereld werd letterlijk op zijn kop gezet, door middel van papieren planten en bomen die ondersteboven door alle ruimtes van Marres groeiden. De twee verdiepingen van het huis werden ingezet om het dubbelleven dat planten leiden (boven- en onderaards) te tonen. Op een verbeeldingsrijke manier werd ervaarbaar gemaakt dat planten minstens even actieve en bepalende aardbewoners zijn als mensen.

Ook was de (pseudo)wetenschappelijke documentaire The Plantiarchy te zien, waarin de geschiedenis, het heden en de toekomst van een fictieve, invasieve plantensoort werd onthuld.

De tentoonstelling werd ontwikkeld door het nieuw opgerichte kunstenaarscollectief Sunflower Soup, dat zich keert tegen de gedachte dat mensen als onafhankelijk functionerende wezens de natuur overheersen. Het collectief verbindt activisme met lichtvoetigheid door met fantasierijke omkeringen te werken. Wat zou er gebeuren als planten de baas zouden zijn? Hoe zou de wereld er dan uitzien? Welke nieuwe vormen van samenwerking en bewustzijn zouden er optreden?

Plantiarchy combineerde utopisch activisme met een sprookjesachtige werkelijkheid. Een tentoonstelling die op een heel concrete en tastbare, speelse manier communiceerde: je betreedde een wereld waar je omringd werd door planten die de dienst uitmaakten en de ruimte bepaalden.

Over de deelnemende kunstenaars

Plantiarchy is het eerste project van het kunstenaarscollectief Sunflower Soup dat werd opgericht in 2021. Het collectief is ontstaan vanuit een gedeelde activistische belangstelling en de behoefte om te onderzoeken wat de kunstpraktijk kan betekenen buiten de kaders van het individu. 

Geïnspireerd door de natuur beschouwt het collectief Sunflower Soup zichzelf als een biotoop, waarin gedragingen, ideeën en gevoelens zo met elkaar verweven zijn dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn. Sunflower Soup bestaat in de kern uit vijf leden, maar de tentoonstelling is tot stand gekomen door de samenwerking van een breed scala aan mensen: leerlingen, ouderen, klimaatactivisten, natuurexperts, mensen die in armoede leven, vrijwilligers, hobbyisten en vluchtelingen. Ruim 1.000 mensen werkten mee aan deze nieuw geschapen werkelijkheid. Samen nodigen ze ons uit om de plantenwereld in een ander licht te zien. Tegelijkertijd vormen ze een protest tegen de individualistische manier waarop de kunstwereld functioneert. In Plantiarchy is iedereen een maker en niemand de baas.

Sunflower Soup (Foto: Rob van Hoorn)

Overzicht tentoonstelling

Bekijk meer
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Plantiarchy - Marres
Foto: Rob van Hoorn
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij
Show more
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Plantiarchy - Marres
Foto: Rob van Hoorn
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Plantiarchy - Marres
Foto: Rob van Hoorn
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Plantiarchy - Marres
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Rob van Hoorn
Foto: Rob van Hoor
Foto: Gert Jan van Rooij
Foto: Gert Jan van Rooij

‘Een adembenemende tentoonstelling die je meeneemt naar een wonderlijke wereld waar planten de baas zijn. Plantiarchy is een betoverende installatie dat een heel gebouw vult, gecombineerd met een meeslepende driedelige film.

Deze tentoonstelling is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een ervaring die je inspireert om na te denken over onze relatie met de natuurlijke wereld.’

– Prins Bernard Cultuurfonds

Atelierkamer & workshops

Vanwege het succes van de pulpworkshops was het mogelijk mee te werken aan Plantiarchy bij een bezoek aan de tentoonstelling. In een speciaal ingerichte atelierkamer kon iedereen met papierpulp een eigen blad, bloem of tak maken.

Je kon ook een groep inschrijven voor een workshop waarin planten van papierpulp werden gemaakt. Deze workshops, bedoeld voor allerlei groepen en alle leeftijden, werden gegeven bij Marres, maar ook in het buurthuis, de volkstuin of op school. Met een expert vanuit Marres werden planten rondom de locatie bekeken en wordt er uitgelegd hoe ze samenwerken, met elkaar, met andere wezens en met hun omgeving. Daarna werden bladeren en planten vormgegeven met papierpulp. Tijdens dat proces werden er vragen gesteld over het plantenleven, de natuur en het klimaat om de gedachte achter Plantiarchy verder vorm te geven.

Podcast Sensing Art, Training the Body

In de aanloop van een nieuwe tentoonstelling bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, interviewt directeur Valentijn Byvanck de deelnemende kunstenaars, performers en curatoren.

Hij gaat met de leden van Sunflower Soup in gesprek over onderwerpen zoals de totstandkoming van Plantiarchy en Sunflower Soup, samenwerken binnen een collectief, (klimaat)activisme en de plantenwereld.

Nederlands gesproken.

Podcast De Onzichtbare Collectie

De tentoonstelling Plantiarchy kwam tot stand door de samenwerking van een breed scala aan mensen: leerlingen, ouderen, klimaatactivisten, natuurexperts, mensen die in armoede leven, vrijwilligers, hobbyisten en vluchtelingen. Ruim 1.000 mensen werkten mee aan deze nieuw geschapen werkelijkheid, waaronder leerlingen van basisschool Montessori en woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht. Ook werden leerlingen van basisschool Bernard Lievegoed en zorgcentrum Sevagram in Maastricht aan elkaar gekoppeld. Niet alleen waren hun gepulpte creaties te zien in de tentoonstelling, ook hun verhalen waren te horen in de atelierkamer.

De Onzichtbare Collectie richt zich op verhalen van mensen over hun favoriete kunstwerk. Het is een online kunstcollectie die je niet kan zien, maar wel kunt horen. Marres oogst verhalen waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun kunstervaring delen.

Een Montessori leerling leest haar verhaal voor aan bewoners van de Beyart.
Foto: Rob van Hoorn

Plantiarchy Finissage Ophaaldag 3 september

Marres organiseerde een Plantiarchy ophaaldag op zondag 3 september 2023. Bij de finissage, kon je als maker of geïnteresseerde een plant, bloem of tak komen ophalen.

🌱 Plantiarchy finissage
Zondag 3 september
Makers: 15-16u
Geïnteresseerden: 16-17u

Foto: Twan Wiermans

Voor de pers

Voor persverzoeken, beeldmateriaal en interviewaanvragen kun je contact opnemen met Julie Cordewener: julie.cordewener@marres.org.

Partners / met dank aan

Plantiarchy wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, Iona Stichting en Stichting Stokroos.