De Onzichtbare Collectie

Foto: © Sanne Peper

De Onzichtbare Collectie is een online kunstcollectie die je niet kan zien, maar wel kunt horen. Het project werd in 2018 door Mediamatic Amsterdam ontwikkeld voor slechtzienden die zich met de beschrijvingen van kunstkenners een beeld kunnen vormen van kunstwerken.

In 2019 nam Marres het stokje over en voegde een nieuwe laag toe door kunst in een brede context op te vatten. Sindsdien oogst Marres verhalen waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun kunstervaring delen. Ondertussen werkt Marres aan een Onzichtbaar Museum vol kunstverhalen.

Educatie

In 2019 ontwikkelde Marres speciaal voor leerlingen een nieuwe variant op het project De Onzichtbare Collectie. Kinderen tussen 9 en 14 jaar beschrijven daarbij hun favoriete kunstwerk. Ze vertellen wat ze voelen als ze het kunstwerk zien of ruiken, waar ze over fantaseren of wanneer ze eraan denken. Het project leert kinderen stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen. Leerkrachten kunnen vanuit dit verhalenarchief een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis. In 2019 werd het project genomineerd voor de Nederlandse Museumprijs. Het is ook mogelijk de workshop De Onzichtbare Collectie te boeken voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs of voor MBO, HBO of WO.

Voor dit programma werkt Marres samen met verschillende culturele partners (zoals WORM, Rotterdam en Cultuurmakers, Maastricht).

Foto: Rob van Hoorn

Marres stadstuin

Wist je dat Marres de grootse openbare stadstuin van Maastricht heeft? De ideale plek om te genieten van lekker weer terwijl je luistert naar een speciale selectie verhalen uit De Onzichtbare Collectie. Deze kun je gratis met je smartphone in de tuin van Marres komen beluisteren.

De Onzichtbare Collectie richt zich op verhalen van mensen over hun favoriete kunstwerk. Het is een online kunstcollectie die je niet kan zien, maar wel kunt horen.

Stadstuin
Foto: Rob van Hoorn

Beluister een selectie van kunstverhalen

Goodbye to Love I – Light of Illusion van Hyesoo Park door Jens Palmen (NL)

Jens Palmen, student van het Bernard Lievegoed College in Maastricht, nam zijn eigen audioverhaal op, over het kunstwerk Goodbye to Love I – Light of Illusion van de Koreaanse kunstenaar Hyesoo Park.

Tekening van Arunima Choudhury door Annemarie van Drent (NL)

Annemarie van Drent liep in 2022 stage bij Marres en studeert Fine Art and Design in Education aan het Maastricht Institute of Arts. Ze vertelt over een tekening van de Indiaase kunstenaar Arunima Choudhury dat te zien was tijdens de groepstentoonstelling ‘Kolkate: Run in the Alley’ bij Marres.

Waste van Damien Hirst door Marjolein Schuman (NL)

Marjolein Schuman is tekstschrijver, eindredacteur, communicatiemedewerker en beeldredacteur voor verschillende tijdschriften. Ze beschrijft een werk van Damien Hirst, te zien in het Stedelijk Museum.

City life van Steve Reich door Pablo Hannon (NL)

Pablo Hannon (Santiago, 1973) verkent verschillende expressies in zijn artistieke praktijk. Hij is één van de juryleden voor de Limburg Biënnale in 2024.

In dit fragment vertelt Hannon over de minimalistische compositie geschreven door Steve Reich in 1995.

Violin Phase from Fase: Four movements to the Music of Steve Reich van Anne Teresa De Keersmaeker door Pablo Hannon (NL)

Pablo Hannon (Santiago, 1973) verkent verschillende expressies in zijn artistieke praktijk. Hij is één van de juryleden voor de Limburg Biënnale in 2024.

In dit fragment praat hij over ‘Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich’, de allereerste voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Shylight van studio DRIFT door Romy Endeman (NL)

Romy Endeman is actief in kunsteducatieve projecten voor zowel basis- en speciaal onderwijs, kunstinstellingen en het Maastricht Institute of Arts. Daarnaast richt zij zich ook op kunstprojecten voor ouderen. Ze beschrijft het kunstwerk Shylight van studio DRIFT, dat te zien was op het Eindhovense Glow Festival in 2022.

De Waringinboom door Regina Geenen (NL)

Beluister de podcast

Het is ook mogelijk om de podcast Sensing Art, Training the Body te luisteren op zowel Spotify als Apple Podcasts.

Onzichtbare Collectie
Foto: Gina Siliquini