SenseSquared

Foto: Rob van Hoorn

SenseSquared is een Europees initiatief ondersteund door Erasmus+ waarin Marres met 5 Europese partners de mogelijkheden van een zintuiglijke benadering en een artistieke houding binnen het onderwijs en de maatschappij onderzoekt.

Marres ontwikkelt in SenseSquared een praktijkgerichte arts-based research onderwijs aanpak; met oefeningen, contexten, tools en kits. 

Marres is ervan overtuigd dat artistiek onderzoek een fantastische bron kan zijn voor onderwijs om een manier van werken te ontwikkelen die de zintuigen traint en creativiteit ontwikkelt. Zodat kennis niet alleen hoofdelijk is, maar juist het lichaam meeneemt. In artistiek onderzoek speelt de waarneming en het experiment een grote rol. Kunstenaars vinden nieuwe manieren om de waarneming te trainen en creëren hiermee verhalen.

Deze artistieke houding in het onderwijs stimuleert creativiteit en helpt leerlingen om de waarneming te communiceren. Daarnaast motiveert deze aanpak leerlingen tot zelfregulatie in een creatief proces door het denken en doen zichtbaar te maken. Leerlingen worden gestimuleerd om verbindingen te leggen naar andere vakgebieden zoals burgerschap, sociale vaardigheden en taal.

Driedaagse Sensesquared training, juni 2024
SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Wat zijn tools en kits?

Marres ontwikkelt praktische tools en kits: op kunst gebaseerde onderzoeksinstrumenten voor leerkrachten om belichaamde kennis bij hun leerlingen te stimuleren. De tools zijn eenvoudig toe te passen binnen de huidige onderwijssetting om zo een onderwijsthema vanuit creativiteit te laten starten en leerlingen intrinsiek te motiveren.

SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Wat we doen

Marres ontwikkelt deze tools and kits vanuit een Europese samenwerking genaamd SenseSquared. Samen met de partners uit Noorwegen, Denemarken, België en Portugal is Marres betrokken bij het etnografische onderzoeken van deze artistieke interventies. We verzorgen workshops op scholen. Marres werkt ook toe naar een driedaagse Training The Senses van 4 t/m 6 Juni 2024, waarbij samen met de andere partners scholing wordt geboden voor leerkrachten en docenten om een artistieke houding en het zintuiglijke leren te stimuleren in het huidige onderwijsklimaat (lees hier beneden verder).

SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses evenement

4-5-6 juni 2024, GRATIS DEELNAME

Marres organiseert vanuit het SenseSquared-project een driedaagse training die draait om de vraag:

‘Hoe kun je een artistieke houding voor creativiteit en onderzoek faciliteren in de klas’.

Marres organiseert hiervoor een Training the Senses evenement voor het onderwijs. Training the Senses omvatten interactieve workshops op het snijvlak van kunst en wetenschap. 

Van 4 t/m 6 juni 2024 zullen er workshops plaatsvinden, gegeven door de Europese partners uit het Erasmus+ project. Zes Europese cultuurinstellingen, universiteiten en scholen zijn de samenwerking aangegaan om Europees breed in het onderwijs een meer artistieke houding voor duurzame ontwikkeling te implementeren. 

De workshops zijn dan ook bedoeld voor Europese leraren in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en MBO, HBO en WO en worden gehouden bij Marres in Maastricht. Elke dag tussen 16.00 en 19.00 uur kunnen leraren, docenten, educatief medewerkers, pedagogisch medewerkers en andere geïnteresseerden deelnemen. Per dag zullen twee partners hun ideeën en methoden met het onderwijsveld delen. 

De Training the Senses workshops zijn interactief en praktisch, gevolgd door theoretische achtergronden en onderzoek.

Workshoprooster:

16.00 – 16.15
Welkom en introductie

16.15 – 17.30
Eerste workshopronde

17.35 – 18.50
Tweede workshopronde

19.00
Bijeenkomst en afsluiting in de tuin van Marres met hapjes, drankjes en gesprekken

Deelname is gratis.

Meld je aan via: educatie@marres.org of ilse.vanlieshout@marres.org

Europese partners:

 • University Stavanger, Noorwegen
  (Onderzoek naar de menselijke stem)
 • Sisters Hope Home, Denemarken
  (Prestatieonderzoeksteam voor een zintuiglijke samenleving)
 • Universiteit Maastricht, Nederland (Etnografische notaties in het onderwijs)
 • Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Nederland
  (Praktische tools en kits)
 • Musica Impuls Center, België
  (Centrum voor muzikale opvoeding)
 • Companhia de Música Teatral, Portugal
  (Performance groep voor muziek en beweging)

Workshops

Marres biedt het onderwijs innovatieve en creatieve workshops. Tijdens een workshop verleggen we bijvoorbeeld de leeromgeving eens van het klaslokaal naar het schoolplein of de gymzaal, laten we leerlingen hun omgeving zintuigelijk in kaart brengen of prikkelen we de creativiteit met een kunstverhaal dat tot de verbeelding spreekt. 

Zelf ervaren hoe Marres leerlingen stimuleert te leren vanuit creativiteit, nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken van een workshop op school.

Deelnemende partners

SenseSquared is een samenwerking tussen Musica Impulse Centre (BE), Companhia de Música Teatral (PT), Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur (NL), Sisters Hope (DK), Stavanger Universiteit (NO) en Maastricht University (NL).

SenseSquared wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie.