SenseSquared

Foto: Rob van Hoorn

SenseSquared is een Europees initiatief ondersteund door Erasmus+ waarin Marres met 5 Europese partners de mogelijkheden van een zintuiglijke benadering en een artistieke houding binnen het onderwijs en de maatschappij onderzoekt.

Marres ontwikkelt in SenseSquared een praktijkgerichte arts-based research onderwijs aanpak; met oefeningen, contexten, tools en kits. 

Marres is ervan overtuigd dat artistiek onderzoek een fantastische bron kan zijn voor onderwijs om een manier van werken te ontwikkelen die de zintuigen traint en creativiteit ontwikkelt. Zodat kennis niet alleen hoofdelijk is, maar juist het lichaam meeneemt. In artistiek onderzoek speelt de waarneming en het experiment een grote rol. Kunstenaars vinden nieuwe manieren om de waarneming te trainen en creëren hiermee verhalen.

Deze artistieke houding in het onderwijs stimuleert creativiteit en helpt leerlingen om de waarneming te communiceren. Daarnaast motiveert deze aanpak leerlingen tot zelfregulatie in een creatief proces door het denken en doen zichtbaar te maken. Leerlingen worden gestimuleerd om verbindingen te leggen naar andere vakgebieden zoals burgerschap, sociale vaardigheden en taal.

SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Training the Senses Symposium

Op 4, 5 en 6 juni organiseerde Marres in samenwerking met zes Europese partners binnen het Erasmus+ SensesSquared project het Training the Senses Symposium, een driedaags programma vol workshops en trainingen waarin je zintuigelijke belevenis leerde inzetten voor de verrijking van het onderwijs.

Lees meer over het Training the Senses Symposium

Wat zijn tools en kits?

Marres ontwikkelt praktische tools en kits: op kunst gebaseerde onderzoeksinstrumenten voor leerkrachten om belichaamde kennis bij hun leerlingen te stimuleren. De tools zijn eenvoudig toe te passen binnen de huidige onderwijssetting om zo een onderwijsthema vanuit creativiteit te laten starten en leerlingen intrinsiek te motiveren.

Download A small world or a place in between us van Nicolás Paris (EN) Download Extended hand-out (NL)
SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Wat we doen

Marres ontwikkelt deze tools and kits vanuit een Europese samenwerking genaamd SenseSquared. Samen met de partners uit Noorwegen, Denemarken, België en Portugal is Marres betrokken bij het etnografische onderzoeken van deze artistieke interventies. We verzorgen workshops op scholen. 

SenseSquared
Foto: Rob van Hoorn

Workshops

Marres biedt het onderwijs innovatieve en creatieve workshops. Tijdens een workshop verleggen we bijvoorbeeld de leeromgeving eens van het klaslokaal naar het schoolplein of de gymzaal, laten we leerlingen hun omgeving zintuigelijk in kaart brengen of prikkelen we de creativiteit met een kunstverhaal dat tot de verbeelding spreekt. 

Zelf ervaren hoe Marres leerlingen stimuleert te leren vanuit creativiteit, nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken van een workshop op school.

Deelnemende partners

SenseSquared is een samenwerking tussen Musica Impulse Centre (BE), Companhia de Música Teatral (PT), Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur (NL), Sisters Hope (DK), Stavanger Universiteit (NO) en Maastricht University (NL).

SenseSquared wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie.