Datum: 13 juni
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Mami Izumi en Emmanuelle Wackerle
Locatie: De Brandweer
De mens verplaatst zich grotendeels te voet. We hebben ons lichaam nodig om ons naar het werk, de school of de supermarkt te brengen. Maar er is ook een lange traditie die wandelen verbindt met denken. De Peripatetische School in het oude Griekenland ontleent zijn naam aan de gewoonte om te converseren tijdens het wandelen. Het dagelijkse rondje van Kant werd beroemd als ‘de wandeling van de filosoof.’ Robert Walser presenteerde zijn wandelzucht als een filosofische daad, Baudelaire bedacht ‘de flaneur’ en Stanley Brouwn maakte van wandelen een kunstvorm. Wandelen is dus niet alleen een kwestie van ons gewicht van de ene voet naar de andere verplaatsen om vooruit te komen. Een wandeling is ook een middel om na te denken, te mediteren en te scheppen. Hoe beïnvloeden onze predisposities, handicaps en omgeving onze zintuiglijke waarneming om deze contemplatieve verschuiving te bewerkstelligen?
Mami Izumi
Mami Izumi (1987) sloot zich in 2005 aan bij het balletgezelschap Homura Tomoi in Japan. In 2012 begon ze aan het professionele dansprogramma op de dansacademie SEAD in Oostenrijk. Ze werd in datzelfde jaar geselecteerd voor het BODHI-project. Ze danste in verschillende stukken, waaronder het stuk Sens Interdit van Anton Lachky, dat sinds 2013 wordt opgevoerd. Izumi creëerde ook het solo-project Cotton, dat in 2015 in première ging op het festival Musica Sacra. In 2017 werkte ze samen met Anton Lachky Company (BE) aan het stuk Cartoon, dat momenteel een internationale tournee maakt.
Momenteel werkt Izumi aan haar persoonlijke en participatieve project Blind Walk.
Emmanuelle Wackerle
Emmanuelle Wackerle is een kunstenares en academica uit Londen. Ze maakt gebruik van ‘performatieve strategieën’ (rechtstreeks of met tussenkomst) en teksten, om de poëzie van overleving en resistentie te onderzoeken. Emmanuelle studeerde fotografie en beeldende kunst, doceerde aan het Kent Institute of Art and Design en werd benoemd tot senior docente visuele communicatie aan de University for the Creative Arts in Farnham. Wackerle ontwikkelt samenwerkingsprojecten op zowel lokaal als internationaal niveau, in academische en niet-academische contexten. Haar werk is opgenomen in diverse collecties, waaronder de Bibliothèque Nationale de Paris, Tate Britain, V & A en de Poetry Library in Londen.