Dit evenement is uitgesteld van 5 oktober naar 9 november.
Datum:
9 november 2022
Tijd:
19:00 – 21:00 uur
Met:
Philippine Hoegen, Nirav Christophe en Carolien Stikker
Locatie:
De Brandweerkantine Capucijnenstraat 21 Maastricht
Taal:
Engels en Nederlands
Max. aantal deelnemers:
20
Een advocaat die haar cliënt verdedigt en een instrumentmaker die een viool stemt, zullen hun activiteit hoogstwaarschijnlijk werk noemen, terwijl de musicus die diezelfde viool bespeelt of een buikdanseres die het podium opgaat, hun werk waarschijnlijk performance zullen noemen. De meesten van ons zouden het niet moeilijk vinden om de prestaties van de laatste twee als werk te zien, maar we hebben er misschien niet bij stilgestaan dat het meeste werk dat we allemaal doen op de een of andere manier een performance is, en dat we de neiging hebben een beroep te doen op verschillende versies van onszelf om dat werk te doen.
In deze sessie Training the Senses trainen we het zintuig van ons zelf, waarbij we kijken naar wie we zijn als we werk verrichten. Het is gewijd aan de werkpraktijken en gebaren van iedereen en iedereen in welke vorm van werk dan ook. In de sessie gaan we op zoek naar, en geven we het podium aan, een of meer van onze werkende zelven, met behulp van technieken als voice dialogue en polyfonie, performatieve oefeningen, belichaming en interactie. In de loop van de sessie besteden we speciale aandacht aan het verzamelen, opslaan en delen van deze zelfbeelden in schrift, beeld en beweging.
Philippine Hoegen
Philippine Hoegen is een beeldend kunstenaar en woont in Brussel. Recente activiteiten behelzen een onderzoeksresidentie en reeks presentaties in Kunsthal Gent getiteld What is Work? (03/2021-04/2022); de publicatie In these circumstances: On collaboration, performativity, self-organisation and transdisciplinarity in research-based practices (hoofd editor: lancering mei 2022) door/over a.pass, Brussel; en de presentatie van haar boek ANOTHER VERSION: Thinking Through Performing (uitgeverij Onomatopee, Eindhoven) in de Beursschouwburg in Brussel (01/2020); Ze is momenteel als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Performatieve Maak Processen, HKU, Utrecht, en Caradt, Avans Hogeschool, Breda, met het project Performing Working. Hoegen werkt voornamelijk met performance en onderzoekt de manieren waarop we voortdurend versies van onszelf creëren en wat hun bestaan betekent voor ons begrip van ‘zelf’.
Nirav Christophe
Nirav Christophe schrijft theaterteksten gebaseerd op improvisaties van acteurs, libretti voor opera en teksten voor muziek- en danstheater. In zijn onderzoek heeft hij zich gespecialiseerd in creatieve processen waarin meerdere disciplines en media samenkomen. Als lector Performatieve Maakprocessen aan de Hogeschool voor de Kunsten HKU Utrecht ligt zijn nadruk de laatste jaren op projecten waarin kunstenaars werken in niet-artistieke domeinen. Met zijn recente boek Ten Thousand Idiots (2018) heeft hij vanuit het begrip ‘polyfonie’ een model ontwikkeld om dit soort praktijken te beschrijven en te analyseren. Je innerlijke stemmen leren onderscheiden, ermee spelen en er razendsnel tussen schakelen, is voor hem de basis van het creatieve proces.l
Carolien Stikker
Carolien Stikker is opgeleid als kunstenaar gespecialiseerd in fotografie in Londen (1982) en New York (1986) en werkte als kunstenaar en kunstdocent voordat zij in 2015 een praktijk voor psychotherapie startte in Brussel en in de omgeving van Maastricht. Ze is opgeleid tot integratief humanistisch therapeut, met een specialisatie in Voice Dialogue. Deze methode is gebaseerd op het idee dat we allemaal verschillende aspecten en “stemmen” hebben die deel uitmaken van hoe we functioneren. De therapie is erop gericht te onderzoeken welke stemmen prominent aanwezig zijn, wanneer ze ontwikkeld zijn en welke stemmen zich minder hebben kunnen laten zien. Door zelfonderzoek krijgen cliënten inzicht in het individuele systeem dat zij (onbewust) hebben gevormd.