17 mei 2022

Locatie: De Brandweerkantine

Training the Senses: Operation Mango

Datum:

17 mei 2022

Tijd:

19:00 – 21:00 uur

Met:

Anna Harris, Kaisu Koski, Bart Schrier

Locatie:

De Brandweerkantine
Capucijnenstraat 21, Maastricht

Taal:

Engels

Medicijnstudenten trainen hun technieken om te snijden, prikken en hechten op geavanceerde materialen en protheses. In het verleden moesten ze het doen met veel simpelere materialen. Fruit speelde daarbij, zowel praktisch als metaforisch, een belangrijke rol. Sinaasappels werden gebruikt om te leren injecteren en een perzik fungeerde als kinderhuid.

In deze Operation Mango-workshop neem je zelf het scalpel ter hand en ga je aan de slag met deze materialen en technieken. Onder begeleiding van arts-antropoloog Anna Harris, chirurg Bart Schrier en kunstenaar Kaisu Koski krijg je inzicht in de chirurgische praktijk. Omgekeerd kunnen jouw zintuigelijke ervaringen als deelnemer nieuwe inzichten opleveren voor de medische wereld. Voor een verbandtrommel wordt gezorgd!

Luister hier naar de podcast (of op Apple Podcast).

Training the Senses: Operation Mango
Foto: Rob van Hoorn

Anna Harris

Voordat Anna Harris als antropoloog werkte en met een etnografische blik naar de medische praktijk ging kijken, werkte ze als arts in Australië en het Verenigd Koninkrijk. In die klinische, academische wereld mistte ze de hands-on mentaliteit. In haar werk streeft naar het vinden van creatieve en praktische methodes voor het onderzoeken van onderwerpen als belichaming en materialiteit. Momenteel werkt ze op de Universiteit van Maastricht met een team van antropologen en historici aan het project Making Clinical Sense, dat door de European Research Council wordt gesubsidieerd.

Kaisu Koski

Kaisu Koski is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker met een achtergrond in mediakunst en performance. Ze is hoogleraar Art and Design aan het Lab4Living van Sheffield Hallam University. In haar werk onderzoekt ze thema’s als klimaatcrisis, human-nonhuman relaties en empathie. Ze deed onderzoek aan diverse medische faculteiten en maakte films voor geneeskundige lesprogramma’s. Haar werk werd getoond en uitgevoerd in meerdere galerieshows en theaters en ontving prijzen in het filmfestivalcircuit.

Bart Schrier

Bart Schrier studeerde geneeskunde in Groningen. Na zijn militaire dienst startte hij met de opleiding tot uroloog aan de Isala klinieken in Zwolle en het Radboud Umc in Nijmegen en studeerde twee jaar chirurgie aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Na zijn afstuderen ging hij werken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Hij promoveerde op blaaskanker en werd meerdere keren uitgeroepen tot beste uroloog van Nederland. Hij geeft trainingen bij operaties in binnen en buitenland en begeleidt medisch specialisten bij robotoperaties.

Afbeeldingen

Bekijk meer
Training the Senses: Operation Mango
Foto: Rob van Hoorn
Training the Senses: Operation Mango
Foto: Rob van Hoorn
Training the Senses: Operation Mango
Foto: Rob van Hoorn