27 jul 2023

Floriography

Foto: Sanne Vaassen

Kunnen we in bloemen spreken?*

Tijdens de workshop in Marres worden deelnemers uitgenodigd om bloemstukken te maken en de geheime taal van de bloemen te ontdekken door met behulp van een ‘bloemwoordenboek’ de bloemen in woorden te vertalen.

De workshop richt zich op de ‘geheime taal van bloemen’; Floriografie. Deze taal was gebruikelijk onder een bepaalde klasse Victorianen om geschenken te presenteren bestaande uit bloemen en planten die in boeketten waren gerangschikt om een ​​gecodeerde boodschap over te brengen. Bij het ontvangen van een van deze ‘nosegay’ (een klein boeket) kon men een bloemenwoordenboek van de Victoriaanse samenleving raadplegen om zo het bericht uit de bloemen te decoderen. Binnen deze woordenboeken wordt de taal van de bloemen uitgebreid beschreven. Kleine gesprekken werden uitgewisseld met sprekende boeketten.

Bedankt voor je interesse in onze workshop. Op dit moment zijn alle beschikbare plaatsen al bezet.

*titel van de workshop is een gedicht van Nayyirah Waheed

Foto: Sanne Vaassen

Sanne Vaassen

Sanne Vaassen is geïnteresseerd in hoe bloemen zijn gebruikt als dragers van boodschappen voor culturen, religies en naties. Ze onderzoekt hoe deze symbolen zijn ontwikkeld, geïnterpreteerd, overgenomen of aangepast en vergeten.