Datum: 12 september
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Emilie Sitzia, Wiel Kusters, Joachim Junghanss, Kim Reijntjens
Locatie: De Brandweer
Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid: stilte kan meditatief zijn, transgressief, religieus, verveeld, manipulatief, ritmisch, terughoudend, esthetisch, respectvol, rebels en nog veel meer. In deze workshop brengen we een uiteenlopende groep specialisten samen om met het publiek hun ervaring van stilte te bespreken en hiermee te experimenteren. Vanuit verschillende perspectieven (zoals filosofie, literatuur, beeldende kunst, psychologie, performancekunst, muziek, etc.) zullen we de impact van stilte verkennen. We verkennen haar grenzen, onderzoeken haar vele stemmingen en brengen haar zintuiglijke kracht in kaart door middel van gedrag, reflexen en geluid.
Emilie Sitzia
Emilie Sitzia (1978) is kunst- en literatuurhistoricus, auteur op het gebied van kunst, en associate professor aan de afdeling Literatuur & Kunst van de Universiteit Maastricht. Ze studeerde kunstgeschiedenis en literatuur in Frankrijk, Duitsland, Finland en Nieuw-Zeeland. Ze publiceert regelmatig over kunst, literatuur en museologie in academische tijdschriften en recent verscheen haar boek Art in Literature, Literature in Art in 19th century France (Cambridge Scholars Publishing, 2012). Emilie’s interesses omvatten 19e-eeuwse en modernistische kunst en literatuur, museologie, post-punkmuziek, hedendaagse kunst, wandelen, schaatsen, snorkelen, reizen en het eten van chocola.
Joachim Junghanss
Joachim Junghanss (1978) is directeur van het Conservatorium in Maastricht. Als jazzpianist en componist werkte hij samen met jazzlegendes zoals Dave Liebman, als educator doceerde hij aan de Manhattan School of Music in New York. In 2015 werd Junghanss aangesteld als decaan en later directeur onderwijs aan de True School of Music in Mumbai. Junghanss behaalde zowel een doctoraat als een Mastertitel aan de Manhattan School of Music. Met een passie voor sociaal activisme en een sterk geloof in de kracht van muziek om levens te veranderen lanceerde Junghanss in 2010 het sociaal-ondernemerschapsproject Music Works in West-Afrika. Junghanss neemt deel aan deze workshop met een speciale performance van 4’33” van John Cage (1912-1992), een Amerikaanse componist en pioneer op het gebied van niet-deterministische muziek, elektroakoestische muziek en het afwijkend gebruik van muziekinstrumenten.
Wiel Kusters
Wiel Kusters (1947) is een Nederlands dichter, emeritus hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Maastricht en voordrachtskunstenaar. Van zijn hand verschenen uiteenlopende werken zoals In en onder het dorp, mijnwerkersleven in Limburg (2012), Zielverstand (2007) en Koolhaas’ dieren – over de biologie van een schrijver (2008). Samen met Benno Barnard en Huub Beurskens maakte hij de omvangrijke bloemlezing Nee, Plato, nee uit de poëzie van W.H. Auden (2009). Kusters publiceerde in 2010 een lijvige biografie van de dichter Pierre Kemp: Pierre Kemp. Een leven en in 2014 Mijn versnipperd bestaan, een biografie van Kees Fens. Onlangs verscheen zijn bundel Leesjongen. verzamelde gedichten 1978-2017.
Kim Reijntjens
Kim Reijntjens (1993) woont en werkt in Maastricht. Ze studeerde recent af aan de Academy of Fine Arts and Design Maastricht (Academie Beeldende Kunsten Maastricht). Onder haar recente presentaties zijn de solotentoonstelling The Everyman in Greylight Projects in Brussel, Playtime 2017 in het 11e K_nstvl___Festival voor experimentele kunst en Who’s afraid of Virginia Woolf in het Mediahuis Eindhoven. Reijntjens richt zich op performance en theater binnen het domein van de beeldende kunst en brengt in haar werk elementen uit diverse disciplines samen, waaronder film, decorbouw, toneelprops, geluid en live-performance.