Datum:
woensdag 27 oktober 2021
Tijd:
19:00 – 21:00 uur
Met:
Roel Heremans, Louis Schreel
Locatie:
De Brandweerkantine
Capucijnenstraat 21, Maastricht
Taal:
Engels
Max. aantal deelnemers:
12
Let op: tijdens deze workshop worden foto- en filmbeelden gemaakt
Onze eerste stap om het mogelijke mogelijk te maken, is het ons voor te stellen. Onze verbeelding heeft de bijzondere eigenschap om voortdurend nieuwe mogelijkheden te creëren. Daardoor leven we een soort dubbelleven: een werkelijk leven dat ons ego leidt in een echte en gedeelde wereld en een denkbeeldig leven in onze eigen fictieve privéwereld. Hoe vinden we deze nieuwe levens en mogelijkheden uit? En wat is verbeelding nou precies?
Voor Training the Senses bundelen kunstenaar Roel Heremans en filosoof Louis Schreel hun krachten en verkennen verschillende vormen van verbeelding. Tijdens deze Training the Senses-workshop presenteert Roel zijn interactieve verbeeldingscomposities en onderzoek je met hem de grenzen tussen fictie en non-fictie. Roel en Louis duiken met jou in de fenomenologie en neurofysiologie van de esthetische ervaring, om te zien hoe de zintuigen, emotie en verbeelding samen de geest voeden.
Roel Heremans
Roel Heremans is trans-disciplinair kunstenaar en werkt met geluid, visualisatie en neurofeedback. Hij componeert audiofragmenten die de verbeelding van bezoekers stimuleert en creëert zo immersieve groepservaringen. Deelnemers zijn tegelijkertijd acteur, getuige en performer van mentale en fysieke denk- en bewegingsprocessen, terwijl collectieve performances individuele reacties uitlokken. Door mensen op deze manier te prikkelen, genereert Roel een simulatie van de hedendaagse wereld. Zijn werk was in het verleden o.a. te zien bij S.M.A.K, Gent (B), Sale Docks, Venetië (IT), De Brakke Grond, Amsterdam (NL).
Louis Schreel
Louis Schreel werkt en geeft les aan de faculteit Filosofie en Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen leven en geest, de oorsprong van intentionaliteit in lichamelijke beweging en affectiviteit, en de relatie tussen metabolisme, cognitie en het ontstaan van het zelf. Hij promoveerde in filosofie en was gastdocent Filosofie aan zowel KISD – Köln International School of Design als de Heinrich Heine University Düsseldorf.