23 mei 2024

Bezoek Broeklandcollege

Foto: Rob van Hoorn

Jongeren van het Broeklandcollege in Hoensbroek nemen deel aan de workshopreeks Extended_VMBO, een programma van 6 weken, geïnspireerd op het onderzoek van Extended naar nieuwe duurzame materialen voor mode en design.

Het doel van deze lessen is om de jongeren in aanraking te brengen met hedendaagse cultuur en vraagstukken, door op een praktische wijze hiermee aan de slag te gaan en eigen ideeën te ontwikkelen. 

De workshopreeks start met een zintuiglijke introductie tot duurzame materialen. De studenten voelden, roken en benoemden wol, hennep, katoen, papierpulp en polyester. Ze onderzoeken waarvoor de materialen gebruikt worden en welke verwerkingsstappen de materialen ondergaan. 

Op 23 mei bezoeken ze de tentoonstelling ‘Opaque Spirits’ van kunstenaar Arturo Kameya. Tijdens een interactieve rondleiding doen de studenten al schetsend inspiratie op voor hun eigen designobject. Ze laten zich inspireren door de werkwijze van kunstenaar Yi-Jing en Vincent Dassi. Oud papier wordt met water tot pulp gemaakt. Vervolgens wordt de pulp gezeefd en gemengd met een duurzame lijm. Er ontstaat een bewerkbaar materiaal waarmee de jongeren hun eigen design maken.

In de daaropvolgende bijeenkomsten op school werken de jongeren aan de praktische uitvoering van hun ontwerp en werd er gefocust op het concept. 

Vervolgens reflecteren de studenten tijdens een evaluatiemoment over het maakproces, hun eigen ontwerp en de connectie van duurzaamheid en design.

Het project vindt wekelijks plaats op 16 mei, 23 mei, 30 mei, 6 juni , 13 juni en 20 juni 2024.

Ben je ook geïnteresseerd in een Extended-project op school? Stuur dan een e-mail naar educatie@marres.org.

Lees meer over ons educatieprogramma