01 feb 2024

Extended_VMBO op Broeklandcollege

Jongeren van het Broeklandcollege in Hoensbroek namen deel aan de workshopreeks Extended VMBO, een programma geïnspireerd op het onderzoek van Extended naar nieuwe duurzame materialen voor mode en design.

Het doel van deze lessen is om de jongeren in aanraking te brengen met hedendaagse cultuur en vraagstukken, door op een praktische wijze hiermee aan de slag te gaan en eigen ideeën te ontwikkelen. 

De workshopreeks startte met een zintuiglijke introductie tot duurzame materialen. De studenten voelden, roken en benoemden wol, hennep, katoen, papierpulp en polyester. Ze onderzochten waarvoor de materialen gebruikt worden en welke verwerkingsstappen de materialen ondergaan. 

Tijdens een interactieve rondleiding in de tentoonstelling in Marres doen de studenten al schetsend inspiratie op voor hun eigen designobject. Ze laten zich inspireren door de werkwijze van kunstenaar Yi-Jing en Vincent Dassi. Oud papier wordt met water tot pulp gemaakt. Vervolgens wordt de pulp gezeefd en gemengd met een duurzame lijm. Er ontstaateen bewerkbaar materiaal waarmee de jongeren hun eigen design maken.

In de daaropvolgende bijeenkomsten op school werkten de jongeren aan de praktische uitvoering van hun ontwerp en werd er gefocust op het concept. Ze creëerde o.a een bureaulamp, drumstokken, een kroon, pennenhouder en frisbee uit papierpulp en uit wol prikvilten ze o.a. een armband, hondenhoedje en een neptunus drietand.

De studenten reflecteerden tijdens een evaluatiemoment over het maakproces, hun eigen ontwerp en de connectie van duurzaamheid en design.

Interesse in een Extended-project op school? Mail naar educatie@marres.org

Lees meer over ons educatieprogramma