Datum: 15 november
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: David Helbich en Rudi Laermans
Locatie: De Brandweer
Hoe ervaren we ons lichaam als we in het theater zijn, naar een concert luisteren of een lezing bijwonen? En hoe ervaren we het collectieve lichaam van een publiek, in relatie tot onszelf en tot de voorstelling of het werk in kwestie? Hoe beïnvloeden al deze factoren elkaar? We passen zelfdiscipline toe, zitten stil, spitsen onze oren en bekijken de uitvoering. Toch zijn we ook afgeleid, wiebelen, fluisteren tegen anderen, en spelen met snoepverpakkingen. David Helbichs langlopende project Audience Observations speelt met deze interactie. Door zulke gebeurtenissen na te bootsen demonstreert hij hun performatieve aspecten en reflecteert zo op de relatie tussen publieke ruimte en publieksparticipatie.
David Helbich & Rudi Laermans
David Helbich (1973) studeerde compositie en filosofie in Amsterdam en Freiburg, en woont en werkt in Brussel. Zijn werken vinden plaats op het podium, op papier, online en in publieke ruimtes. Recent werden ze o.a. gepresenteerd in de Martin-Gropius-Bau (Berlijn), Palais de Tokyo (Parijs) en UnionDocs (New York). Helbich doceert aan de International Summer Courses for New Music Darmstadt. Hij is auteur van de succesvolle fotoboeken Belgian Solutions. Een terugkerende interesse is het begrijpen van een publiek als actieve individuen, evenals de zoektocht naar het openstellen van ervaringen in een artistiek begrensde ruimte.
Rudi Laermans (1957) is professor in sociale theorie aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij eerder het Centrum voor Cultuursociologie leidde. Hij is ook betrokken bij het theoretische programma van de internationale dansopleiding P.A.R.T.S. (Brussel) en was terugkerend gastdocent aan meerdere kunstacademies (o.a. in Rotterdam, Malmö en Kopenhagen). Zijn huidige onderzoek is gericht op het concept van het subject en het thema agency (handelingsvrijheid en –bekwaamheid) in relatie tot anonimiteit. In 2015 publiceerde hij Moving Together, een studie over hedendaagse dans.
Wat is Training the Senses?
Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.