Marres biedt diverse mogelijkheden voor educatiesamenwerking met het voortgezet onderwijs. Focus in dit aanbod ligt op het analyseren van de eigen waarneming. Scholieren bezoeken daarbij de tentoonstellingen, waar ze hun eigen kunstbeleving onderzoeken. Vervolgens formuleren ze vragen over hun eigen rol binnen hedendaagse cultuur en slaan een brug naar andere interessegebieden. Ook brengt Marres educatieprojecten naar scholen toe, zoals een workshop waarnemen met De Onzichtbare Collectie of een programma voor ckv-les.
Marres Extended
Type activiteit: stage / werkperiode
Duur: 4 maanden
Leeftijd: 14 tot 20 jaar
Locatie: bij Marres
Marres Extended is de jongerenafdeling van Marres, waar deelnemers vier maanden lang werken aan een maatschappelijk kunstproject en zo een uniek kijkje krijgen in de keuken van een kunstinstelling. In een team onderzoeken jongeren wat voor soort zintuiglijke kennis het ervaren van hedendaagse cultuur oplevert. Ze bedenken activiteiten en gaan het experiment aan om nieuwe manieren voor het waarnemen van cultuur te zoeken: kun je mensen iets laat horen, voelen, ruiken, zien of proeven om ze aan het denken te zetten?
Verdiepende rondleiding
Type activiteit: rondleiding, groepsbezoek
Duur: 60 tot 90 minuten
Leeftijd: 12 – 18 jaar
Locatie: bij Marres
In een groepsbezoek aan Marres staan de ervaring en waarneming van kunst centraal. De tentoonstellingen dienen hiervoor als uitgangspunt. Met passende, praktische opdrachten worden leerlingen betrokken bij de thematiek van de tentoonstelling en uitgedaagd om een eigen reactie te vormen en te delen met klasgenoten. De leerlingen worden ondersteund door Marres en professionals uit verschillende vakgebieden die gebruik maken van verschillende methodes, zoals Visible Thinking Routines, Sensory Mapping en Art Based Learning. Met vier verschillende tentoonstellingen per jaar is een bezoek aan Marres nooit hetzelfde.
De Onzichtbare Collectie
Type activiteit: workshop waarnemen
Duur: twee lesuren
Leeftijd: 12 tot 14 jaar
Locatie: op school
In de workshop De Onzichtbare Collectie worden leerlingen begeleid in het beschouwend en associatief vertellen van hun kunstverhaal, daarbij gebruikmakend van alle zintuigen. Wat voelen ze als ze een kunstwerk zien? Of wat ruiken ze? Deze verhalen worden vervolgens opgenomen en met elkaar gedeeld. De Onzichtbare Collectie stimuleert de leerlingen stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen. Zo verkennen ze de mogelijkheden een kunstwerk te beleven via het gesproken verhaal van een ander. Leerkrachten kunnen vanuit het verhalenarchief dat zo ontstaat een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis.
Eye-I
Type activiteit: workshop
Duur: twee lesuren
Leeftijd: 14 tot 18 jaar
Locatie: op school
In de workshop Eye-I gaan leerlingen aan de slag met vragen als: wat is vrijheid en welke cultuur bevordert vrijheid? Waarom is vrijheid essentieel om te worden wie je graag wilt zijn? Ze maken korte geluids- of filmfragmenten die aan het digitale Eye-I platform worden toegevoegd. Uitgangspunt van Eye-I is het (online) delen van cultuur en identiteit in de vorm van beeld en geluid.
CKV-programma’s
Type activiteit: workshop
Duur: in overleg
Leeftijd: 12 tot 18 jaar
Locatie: op school of bij Marres
Marres ontwikkelt samen met scholen ckv-programma’s die aansluiten bij de disciplines van ckv. Denk daarbij aan discap-fotografie, waarbij leerlingen verkennen hoe met beeld een verhaal te vertellen, of discap-beeldend, waarbij jongeren een zelf gekozen (kunst)object of plant analyseren vanuit alle zintuigen. Daarnaast ontwikkelt Marres eindexamenprogramma’s waarin filosofie en kunstvakken worden gecombineerd. Hierbij zet Marres kunstprofessionals in die betrokken zijn bij Marres en het onderzoek naar de zintuigen. Doordat de oefeningen niet alleen uit het kunstveld komen, maar ook uit de medische wereld, de antropologie of het bedrijfsleven, biedt een dergelijke ckv-reeks een aanknopingspunt om met andere vakgebieden samen te werken.