Out of Storage

FRAC collectie

Jack Lang, Minister van Cultuur onder President Mitterand, was ervan overtuigd dat kunst geen dure hobby was, maar noodzakelijk voor de sociale en economische ontwikkeling van de Franse regio’s.

In 1982 werden Fonds Régional d’Art Contemporain (FRAC) opgericht in 22 Franse departementen met als doel het opbouwen van een collectie van internationale hedendaagse kunst voor de regio en deze zoveel mogelijk te presenteren.

De collectie van FRAC Nord-Pas de Calais is één van de voornaamste van Frankrijk en bestaat uit ongeveer 1.500 werken, waarvan er honderden in Maastricht zullen worden getoond. De collectie bevat werken uit stromingen als Arte Povera, Minimal Art, Conceptual Art, New Realism, Pop Art en Fluxus. In Out of Storage worden ook werken getoond die in langdurig bruikleen zijn van de H+F Collection. Speerpunt van het verzamelbeleid van de huidige directeur Hilde Teerlinck is maatschappelijk geëngageerde kunst, die aanzet tot nadenken en een kritische houding ontwikkelt.

In afwachting van een nieuw onderkomen in Duinkerken in 2012 organiseert FRAC Nord-Pas de Calais tijdelijke exposities, leent kunstwerken uit en participeert in diverse projecten, zoals Out of Storage.

Walead Beshty, Four Sided, 2007